Sejak tiba-tiba menunjukkan wajahnya pada pertengahan 2017, Binance dengan cepat meningkat dari tidak relevan menjadi status legenda dalam ekosistem crypto. Banyak juga yang menyamakan kenaikan mulia sebagai bentuk kayu hoki. Dan yang menarik, tidak seperti saudara-saudaranya di Huobi, ShapeShift, antara kumpulan industri lain, kemerosotan Bitcoin tidak banyak menghalang usaha Binance, dan juga keuntungannya.

Binance Melancarkan Crypto Venture Terkini

Binance melancarkan rancangan untuk melancarkan pertukaran terdesentralisasi (DEX) pada awal tahun 2018, kerana CEOnya, Changpeng “CZ” Zhao, memuji kebaikan transaksi bukan perantaraan. Sedikit yang diketahui mengenai projek itu hingga Agustus 2018, ketika Zhao meluncurkan intipan platform “kasual, kasar, dan pra-alpha”, yang tidak dapat dibincangkan antara muka pengguna grafik (GUI) pada masa itu. Sejak tarikh yang ditakdirkan pada bulan Ogos, pengusaha teknologi China terus mengayunkan logam, melepaskan aliran video, gambar, dan pernyataan mengenai aspek operasi Binance yang baru lahir ini.

Sekarang, menurut a lapor dari Joseph Young dari Forbes Crypto, platform ini telah disiarkan, sekurang-kurangnya untuk ujian. Ansuran beta DEX mempunyai masa sekejap sekejap (bermaksud perdagangan), throughput permintaan transaksi / perdagangan yang tinggi, dan UI ramping yang mengingatkan pada versi lama versi Binance, yang terpusat. Pelancaran platform ini juga bermaksud bahawa Binance Chain – blockchain dalaman syarikat yang dibina berdasarkan Delegated Proof of Stake (DPoS) – juga telah disiarkan secara langsung.

Memetik wawancara dengan CZ, Joseph mendakwa bahawa syarikat itu percaya bahawa Chain harus “membantu menumbuhkan masyarakat dan penerapan dan aksesibilitas crypto lebih lanjut.” Zhao bahkan menyatakan bahawa gagasannya dalam DEX dapat “menangani jumlah dagangan yang sama dengan Binance.com” hari ini, sambil menambah bahawa produk terbarunya syarikatnya harus menyelesaikan keraguan pengguna dengan perdagangan yang terdesentralisasi dalam waktu terdekat.

Tidak Dipotong Dan Kering

Walaupun terdapat banyak usaha untuk usaha terbaru Binance, ada yang berhati-hati dengan beberapa aspek pertukaran yang terdesentralisasi. Pengekod Pro-Bitcoin Udi Wertheimer, misalnya, baru-baru ini membawa ke kotak sabun Twitternya untuk mengetahui bahawa tidak ada kod sumber di GitHub yang berkaitan dengan usaha ini, yang melarang pengguna menjalankan node penuh mereka sendiri. Oleh itu, orang dalam Bitcoin yang berpangkalan di Israel menjelaskan bahawa startup pada dasarnya mengeluarkan aplikasi yang menghubungkan ke “API infrastruktur terpusat barunya,” dan bukannya blockchain yang diedarkan sepenuhnya.

Ingin melihat yang baru “@binance dex ”, jadi saya mulakan dengan dokumen: https://t.co/fipXbvpRr2

Hampir tiada apa-apa di sana. Oleh itu, saya mencari kod sumber. Tebak apa, TIADA KOD SUMBER. Mereka hanya mempunyai binari, dan hanya untuk pelanggan ringan, tidak ada nod penuh sama sekali! pic.twitter.com/8SlUghKuep

– Udi Wertheimer (@udiWertheimer) 22 Februari 2019

Yang lain juga mengatakan permulaan yang berdaftar di Malta kerana kecenderungannya untuk mengenakan bayaran yang tinggi, bahkan di platform baru yang menjadikan desentralisasi sebagai titik penjualan utamanya. Bagi mereka yang terlepas memo itu, berdasarkan live streaming dari ketua eksekutif Binance, pada mulanya akan ada yuran penyenaraian sebanyak $ 100,000 untuk projek yang ingin disenaraikan di bursa, kerana syarikat itu ingin mengurangkan “projek spam atau penipuan.” Permulaan kononnya ingin mengenakan bayaran yang tinggi untuk pembuatan token.

One Youtuber, yang pergi oleh Chico Crypto, malah menuduh syarikat itu memburu Erik Zhang dari NEO untuk mengintip pesaing pertukaran crypto yang terdesentralisasi (iaitu BlockNet), dan juga memperuntukkan beberapa sumber utama NEO untuk penciptaan Binance Chain.

Sekali lagi, ada yang mempertahankan pilihan dan amalan perniagaan Binance. Pengulas industri RallyQT baru-baru ini menjelaskan bahawa kerana ini adalah “testnet”, tidak semestinya tidak perlu untuk melepaskan asas kodnya untuk pemeriksaan umum. BoxMining, penyokong cryptocurrency terkemuka dan pencipta kandungan, menyatakan bahawa Wertheimer harus lebih mempercayai platform, sambil menambah bahawa jika pengekod tidak menyukainya, dia tidak seharusnya menggunakannya. Bahkan CZ turut serta, menafikan dakwaan bahawa ada kaitan antara projek BlockNet dan projeknya sendiri.

Rakan pengurusan Multicoin Capital, Kyle Samani, yang disebut BlockGeeks dalam laporan sebelumnya mengenai Ethereum, juga mempertahankan Binance. Samani, yang mengetuai dana yang berpangkalan di Texas, baru-baru ini menyatakan bahawa projek terbaru Binance adalah “langkah pertama” dalam matlamat syarikat untuk melihat semua nilai dalam ekosistemnya yang luas dalam aset dalamannya, BNB. Dia menambah bahawa pertukaran Chain akan menawarkan yuran “lebih rendah” daripada rakan berpusatnya, walaupun GUI, kelajuan perdagangan, antara aspek lain, tetap kukuh.

Imej Tajuk Diberkati oleh Marco Verch Via Flickr

TweetKongsi21BerkongsiWhatsApp

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me