Pemilihan presiden tahun 2016 adalah peristiwa penting dalam politik Amerika dan global. Ini berlaku kerana beberapa sebab. Apa yang paling menarik minat saya sebagai ahli teknologi yang bekerja dengannya blockchain, terutamanya Ethereum, adalah bukti yang semakin meningkat yang kita lihat melalui lensa bahawa dunia semakin terdesentralisasi, dan itu kekuatan teknologi desentralisasi untuk mempengaruhi hasil politik semasa dan masa depan – dan bahkan penstrukturan dalaman negara bangsa – berkembang dengan pesat.

Contoh paling mudah adalah bagaimana pada masa lalu, calon presiden datang langsung dari dewan pihak berkuasa rasmi, di mana mereka memegang gelaran sebagai gabenor, senator, anggota kongres, dan lain-lain. Tahun ini kami berlepas dari model itu, dengan meletakkan calon yang lebih cenderung terjebak bangunan kerajaan yang menangkis tuntutan daripada dasar menulis. Dengan memanfaatkan hak bebas dari Jalan Utama yang berlaku, calon “populis” ini sebenarnya dapat berpartisipasi dalam pecut akhir hingga ke garisan penamat.

Lebih-lebih lagi, tahun ini kita menyaksikan munculnya kru yang luar biasa dari pelakon asing dan bukan negara dengan kekuatan sebenar untuk mempengaruhi siapa yang menjadi presiden. Walaupun pilihan raya yang lalu pastinya dipengaruhi oleh pelbagai kepentingan, minat tersebut mungkin paling banyak adalah orang Amerika. Dari Wikileaks hingga Anonymous, pelaku yang terdesentralisasi dapat memberikan pengaruh yang mengejutkan untuk mengganggu kawalan Amerika terhadap perlumbaan. Pengawal asing tunggal botnet besar (seperti dalam serangan perkhidmatan Internet DDoS baru-baru ini) boleh menyebabkan malapetaka yang sangat besar, yang, jika diberi masa dengan betul, dapat mempengaruhi peristiwa pada jarak yang jauh. Amerika telah lama menjangkau “polis dunia” dan sekarang dunia menjadi semakin mampu melakukan “cek dan keseimbangan” secara langsung ke atas sistem politik Amerika.

Begitu juga, pelaku negara semakin dapat memproyeksikan kekuatan berdasarkan maklumat untuk mempengaruhi peristiwa di tanah asing. Peretasan Rusia dan China adalah bukti fenomena yang semakin meningkat ini. Senjata siber seperti Stuxnet telah dikerahkan untuk menimbulkan kerosakan fizikal dan strategik berjuta-juta dolar dalam program asing. Pikiran bingung pada teknik baru yang canggih yang sedang dikembangkan oleh pelaku di planet kita untuk membolehkan satu suku bermain-main dengan yang lain pada jarak apa pun.

Desentralisasi menggunakan teknologi blockchain akan membawa lebih banyak teknik untuk tarian yang terus berkembang ini. Alat-alat ini dapat berfungsi untuk tujuan gangguan, serta menawarkan solusi untuk membuat hasil lebih adil, lebih dapat diramalkan, dan transparan kepada pemilih dan masyarakat.

1. Pemerintahan akan berlaku melalui kod

Apabila kumpulan terdesentralisasi suka rLoop bentuk di internet, berpotensi mengatur diri mereka dengan alat berasaskan blockchain, seperti Bilik Dewan, dan mengatur dan menyampaikan projek berteknologi tinggi yang berjaya, kehebatan teknologi tersebut untuk menyokong, membuat keputusan yang terdesentralisasi, lancar, mantap, tepat pada masanya menjadi nyata. Ini mempunyai implikasi yang mendalam untuk sistem pengundian di masa depan yang menggunakan teknik seperti demokrasi cair, pengundian kuadratik dan bahkan pasaran kebijaksanaan / ramalan.

Walaupun sokongan orang ramai untuk penyelesaian keputusan yang diaktifkan dengan blockchain mungkin tidak cukup untuk meyakinkan negara-negara untuk meningkatkan dari sistem pengundian tradisional mereka (terutama jika pihak-pihak mempunyai kepentingan untuk menjaga status quo), syarikat teknologi mungkin dapat menggerakkan jarum. Sudah menjadi firma yang memberikan dan menerapkan desentralisasi memiliki ketangkasan untuk membeli tempat tinggal dan terlibat dalam arbitraj bidang kuasa. Beberapa negara akan membuat keputusan yang bijak untuk menyambutnya.

2. Identiti nasional akan menjadi semakin mustahak

Apabila hampir semua 7.4 bilion penduduk di planet ini dapat membentuk identiti pengguna-sendiri yang berpusat pada blockchain atau berdikari sendiri, dan reputasi mudah alih yang berterusan, masing-masing akan dapat bertransaksi atau mengikat diri mereka ke dalam pembekalan digital digital yang baru ekonomi¹.

Apabila reputasi berasaskan blockchain anda membolehkan anda mendapatkan pinjaman mikro (melalui EtherLoan, sebagai contoh, yang merupakan salah satu syarikat kami yang bercakap) dari seseorang di seberang planet ini dan menggunakan wang berasaskan blockchain tersebut untuk membeli alat untuk memulakan perniagaan kecil, dunia menjadi bersepadu dan identiti nasional menjadi kurang relevan.

3. Sistem pengundian lama akan diambil tugas

Apabila kumpulan menubuhkan sistem pengundian dalam talian yang dirancang untuk mencerminkan dan menyimpan sistem pengundian politik warisan, Main Street dan Pennsylvania Avenue akan menjadi lebih telus antara satu sama lain. Sesiapa sahaja akan dapat membezakan apa yang menguntungkan rakyat biasa dengan dasar yang dilaksanakan oleh pelobi dan ahli politik, dan jurang itu dapat ditutup dengan permintaan popular.

Identiti berdaulat diri dan reputasi mudah alih yang berterusan, selain elemen anti-spoof lain yang sedang kita kerjakan di ConsenSys, berpotensi untuk menyelesaikan Masalah Serangan Sybil di mana ia adalah murah dan mudah untuk menetapkan identiti palsu di internet. Setelah ini dicapai, halangan besar untuk sistem pengundian terdesentralisasi yang adil akan dibersihkan.

4. Akan ada insentif untuk mengungkap rasuah

Platform di mana sesiapa sahaja dapat “bertaruh” pada hasil dari sebarang peristiwa yang dapat ditentukan, juga disebut pasar ramalan atau pasar kebijaksanaan, adalah kes penggunaan yang kuat untuk blockchain. Contohnya, Gnosis adalah pasaran kebijaksanaan yang dibina di Ethereum, di mana orang yang mencari kebenaran dalam situasi tertentu mungkin memposting “biaya perundingan” untuk memaparkan maklumat yang mungkin mempengaruhi aktiviti perniagaan atau politik.

Ketika pencari kebijaksanaan lain melakukan hal yang sama, meletakkan lebih banyak nilai di sebalik pencarian kebenaran itu, orang yang tidak pernah terdorong untuk memaparkan maklumat tersebut mungkin menjadi “perunding kebijaksanaan”. Perunding-perunding kebijaksanaan ini mungkin akan memberi maklumat dan memungut bayaran perundingan tersebut. Dunia fakta dan kebenaran yang sebenarnya dapat diterima bersama-sama, dan infrastruktur yang menyokong korupsi sistemik yang mendalam mungkin akan pudar.

Prospek pilihan raya masa depan yang rendah rasuah sudah cukup untuk menggairahkan 99% warganegara dunia.

¹ Kami membina platform identiti dan reputasi yang berpusatkan pengguna di ConsenSys. uPort adalah aplikasi mudah alih yang membolehkan individu mendaftarkan identiti unik mereka ke dalam blockchain, yang menjadi sauh kepercayaan berterusan untuk semua interaksi digital mereka. Individu menggunakan identiti ini sebagai log masuk universal untuk perkhidmatan digital dan sebagai tandatangan peribadi untuk transaksi digital. Oleh kerana semua tindakan digital kini terikat dengan pengecam ini, ia memperoleh reputasi dari masa ke masa. Semua maklumat ini disimpan dalam persekitaran terkawal dan dikawal pengguna, jadi bebas daripada bergantung pada institusi warisan dan membolehkan identiti mewakili perwakilan individu yang jauh lebih kaya.

Mula-mula diterbitkan: Sedang, Joseph Lubin 

Tweet26Kongsi111Kongsi102WhatsApp

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me