Οι πλατφόρμες κρυπτογράφησης που βασίζονται σε blockchain βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια ανάπτυξης. Ξεκινώντας με το Bitcoin με δυνατότητα blockchain (BTC) δίκτυο, το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει ως «ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών» peer-to-peer (P2P), υπάρχουν τώρα χιλιάδες ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που έχουν εισαχθεί. Πολλά από αυτά τα κρυπτονομίσματα δεύτερης και τρίτης γενιάς έχουν αναπτυχθεί σε blockchains ή σε κάποιο άλλο είδος τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT).

Ο Δρ. Stuart Haber πιστώνεται για την εφεύρεση της δομής δεδομένων blockchain στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωστόσο μόλις στα τέλη του 2008 προτάθηκε η πρώτη μεγάλη εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain Λευκό χαρτί Bitcoin. Ο Satoshi Nakamoto, ο ψευδώνυμος συγγραφέας της Λευκής Βίβλου και του πρωτοκόλλου Bitcoin, διευκρίνισε για πρώτη φορά πώς απόδειξη της εργασίας Ο αλγόριθμος συναίνεσης με βάση (PoW) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του προβλήματος των διπλών δαπανών.  

Τι είναι το Proof-of-Work (PoW)?

Η επίτευξη κατανεμημένης συναίνεσης μέσω PoW και η επικύρωση τμημάτων συναλλαγών πραγματοποιείται από ανθρακωρύχους. Ένας ανθρακωρύχος στο δίκτυο Bitcoin ή οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain που χρησιμοποιεί το PoW ως πρωτόκολλο συναίνεσης, πρέπει να λύσει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα – για να έχει την ευκαιρία (ή να γίνει επιλέξιμη) για την επεξεργασία του επόμενου μπλοκ (ή παρτίδας) συναλλαγές.  

Αυτά τα υπολογιστικά δύσκολα μαθηματικά παζλ επιλύονται από τελεστές πλήρους κόμβου ή άλλους ανθρακωρύχους σε δίκτυα κρυπτογράφησης που βασίζονται σε PoW όπως το Bitcoin και το Litecoin. Οι ανθρακωρύχοι χρησιμοποιούν την υπολογιστική τους δύναμη για τη δημιουργία (ή κατακερματισμού) μεγάλων συμβολοσειρών που αποτελούνται από αριθμητικούς χαρακτήρες. Αυτή η διαδικασία εντάσεως CPU είναι μέρος του πρωτοκόλλου που ονομάζουμε PoW και λειτουργεί εισάγοντας ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων σε μια συνάρτηση κατακερματισμού (SHA-256 για Bitcoin), το οποίο στη συνέχεια δημιουργεί πάντα μια αποδεικτικά μοναδική τιμή κατακερματισμού.

Ο πρώτος ανθρακωρύχος που βρίσκει μια μοναδική τιμή κατακερματισμού και επικυρώνει ένα μπλοκ συναλλαγών σε ένα δίκτυο που βασίζεται σε PoW αντισταθμίζεται με πρόσφατα κόμισμα κρυπτογράφησης και συναλλαγών. Επειδή τα δίκτυα PoW καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν προβλήματα με τη διατήρηση της ασφάλειας του δικτύου (σύμφωνα με πολλούς προγραμματιστές blockchain), ένας αυξανόμενος αριθμός πλατφορμών κρυπτογράφησης έχουν αρχίσει να εξερευνούν άλλους τρόπους επίτευξης συναίνεσης και επεξεργασίας συναλλαγών.

2013: Τα δίκτυα Crypto άρχισαν να χρησιμοποιούν Proof-of-Stake (PoS)

Ξεκινώντας με την πλατφόρμα Nxt (το 2013) και μερικά άλλα δίκτυα κρυπτογράφησης δεύτερης γενιάς όπως το Peercoin, οι προγραμματιστές κατανεμημένων συστημάτων άρχισαν να πειραματίζονται με απόδειξη του πονταρίσματος (PoS) βασισμένη σε συναίνεση ως τρόπος εξασφάλισης και επαλήθευσης συναλλαγών σε blockchains. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, οι συμμετέχοντες στο δίκτυο που θέλουν να επικυρώσουν και να δημιουργήσουν μπλοκ σε δίκτυα PoS πρέπει πρώτα να ποντάρουν ένα συγκεκριμένο ποσό των κεφαλαίων τους.

Για παράδειγμα, το VeChain (VET), μια ημι-αποκεντρωμένη λύση διαχείρισης αλυσίδας εφοδιασμού, απαιτεί οι επικυρωτές μπλοκ (που αναφέρονται ως Masternodes) να συμμετέχουν στην πλατφόρμα VeChain.

Το ελάχιστο ποσό πονταρίσματος είναι 25 εκατομμύρια ΕΕΚ (περίπου 116.000 $) – προκειμένου να είναι επιλέξιμο για να γίνει υποψήφιος Masternode στο VeChain. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ποντάρουν χαμηλότερα ποσά όπως 15 εκατομμύρια ΕΕΚ και να μπορούν να εκτελούν ορισμένα καθήκοντα διαχείρισης δικτύου. Οι κόμβοι που στοιχίζουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ΕΕΚ αναμένεται να κερδίσουν ένα σταθερό 5,81% σε μάρκες ΕΕΚ ως απόδοση της επένδυσης (ROI).

Στα περισσότερα δίκτυα PoS, το στοίχημα του επικυρωτή συναλλαγής πρέπει να είναι κλειδωμένο, έτσι ώστε οι διαχειριστές δικτύου να αποθαρρύνονται να συμπεριφέρονται σε ανέντιμη συμπεριφορά. Εάν ένας επικυρωτής προσπαθήσει να εισαγάγει δόλιες συναλλαγές σε ένα δίκτυο PoS, τότε κινδυνεύουν να χάσουν το στοιχημένο ποσό τους – εκτός από άλλα προνόμια. Οι υποστηρικτές της συναίνεσης βάσει PoS υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης αποκεντρωμένων πλατφορμών κρυπτογράφησης.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα με το Proof-of-Work (PoW)

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά του PoW είναι ότι απαιτεί υπερβολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για τη συντήρηση κρυπτογραφικών δικτύων που χρησιμοποιούν τον ενεργειακά εντατικό μηχανισμό συναίνεσης. ο ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του δικτύου Bitcoin είναι συγκρίσιμο με τη συνολική ενέργεια που απαιτείται από ολόκληρες χώρες όπως η Ιρλανδία. Ενώ οι υποστηρικτές του PoW υποστήριξαν ότι το Bitcoin και άλλες πλατφόρμες blockchain με βάση το PoW όπως το Ethereum (προς το παρόν) ενδέχεται να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπήρξαν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια που έχουν επηρεάσει δυσμενώς τα δίκτυα κρυπτογράφησης που βασίζονται σε PoW. 

Το 51% των επιθέσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας κακός ηθοποιός αποκτά τον έλεγχο της πλειοψηφίας του hash power ενός κρυπτογραφικού δικτύου, έχει αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια του 2018, σημειώθηκαν σχετικά μικρότερα κρυπτονομίσματα με βάση το PoW όπως το Bitcoin Gold (BTG) πολλαπλές επιθέσεις 51%. Οι χάκερ (ες) που κατάφεραν να επιτεθούν σε αυτά τα δίκτυα κατάφεραν να το κάνουν επειδή αυτές οι πλατφόρμες είναι σχετικά εύκολο να στοχεύσουν από πολύ μεγαλύτερα δίκτυα όπως το Bitcoin ή το Litecoin.

Δεδομένου ότι το Bitcoin Gold δεν προστατεύεται από τόσους ανθρακωρύχους όσο και μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, είναι ευκολότερο για κακόβουλες οντότητες να εκτοξεύουν επιθέσεις 51% σε αυτά τα δίκτυα. Ενώ ένας εισβολέας που μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία (51% ή περισσότερο) έλεγχο επί της κατακερματιστικής δύναμης ενός κρυπτονομίσματος είναι δυνητικά ικανός να διπλασιάσει μόνο τα δικά του νομίσματα ή κεφάλαια, εξακολουθεί να δημιουργεί σημαντικές απειλές ασφαλείας και μπορεί να αποθαρρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης.

Χάνοντας την εμπιστοσύνη και κακό για τη φήμη

Για παράδειγμα, η πλατφόρμα Verge (XVG), μια κορυφαία κρυπτογράφηση με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής, χτυπήθηκε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές επιθέσεις 51% κατά τη διάρκεια του 2018. Λόγω αυτού και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια του δικτύου, η διεύθυνση της Verge έχασε πολύτιμους πελάτες που κατάφερε να συνδεθεί – συμπεριλαμβανομένου του MindGeek, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους ψυχαγωγίας ενηλίκων στον κόσμο.

Πιο πρόσφατα, ακόμη και σχετικά μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε PoW όπως το Ethereum Classic (ETC) ήταν στοχεύονται με επιθέσεις 51%. Κατατάσσεται με συνέπεια στα 20 κορυφαία κρυπτογράφηση με κεφαλαιοποίηση της αγοράς, το Ethereum Classic μπορεί να εξακολουθεί να είναι ευάλωτο σε περισσότερες επιθέσεις σύμφωνα με ερευνητές της Parallel Industries. Η ερευνητική εταιρεία crypto δημοσίευσε ένα κανω ΑΝΑΦΟΡΑ πέρυσι στο οποίο σημείωσε ότι «υπάρχει ένα μειωμένο οικονομικό κίνητρο για τους ανθρακωρύχους να εξασφαλίσουν… δίκτυα μειονοτήτων», ή εκείνοι με λιγότερους χρήστες που βοηθούν στην ασφάλεια του δικτύου.

Ενώ η έκθεση της Parallel Industries συνέκρινε συγκεκριμένα την ασφάλεια του δικτύου Bitcoin με εκείνη του Bitcoin Cash (BCH), μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι μικρότερες αλυσίδες που βασίζονται σε PoW διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να διακυβευθούν λόγω μεγαλύτερου κινήτρου για τους ανθρακωρύχους να διασφαλίσουν μεγάλη πλατφόρμα κρυπτογράφησης – υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο δίκτυα χρησιμοποιούν τον ίδιο αλγόριθμο εξόρυξης..

Σε σύγκριση με τα δίκτυα PoW, οι υποστηρικτές των αλυσίδων PoS όπως οι προγραμματιστές του Lisk (LSK) η πλατφόρμα πιστεύει ότι τα δίκτυα blockchain που απαιτούν στοιχηματισμό χρημάτων είναι πιο ασφαλή. Όταν τα χρήματα ενός επικυρωτή συναλλαγής κλειδώνονται, θα έχουν κίνητρα να ενεργούν με ειλικρίνεια και να εργάζονται παραγωγικά. Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα για τη στήριξη της χρήσης συναίνεσης με βάση το PoS, εκτός από το ότι είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο διαχείρισης μιας πλατφόρμας κρυπτογράφησης που βασίζεται σε blockchain.

Τα τρέχοντα πρωτόκολλα συναίνεσης με βάση το Proof-of-Stake (PoS) έχουν τα δικά τους προβλήματα

Παρόλο που η εισαγωγή δικτύων PoS μεγάλης κλίμακας βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, υπήρξαν ήδη πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τα οποία προέκυψαν πρόσφατα λόγω ακατάλληλης διαχείρισης αυτών των νεότερων πλατφορμών. Τον Σεπτέμβριο του 2018, α διαρρεύσει έγγραφο από την Maple Leaf Capital, επενδυτής της EOS, φάνηκε να δείχνει ότι ο χειριστής ανταλλαγής κρυπτογράφησης, η Huobi ενδέχεται να συμμετάσχει στην αμοιβαία ψηφοφορία ως ένας από τους 21 παραγωγούς μπλοκ EOS.

Οι διαρροές πληροφορίες φάνηκαν επίσης να υποδηλώνουν ότι ο Huobi είχε συμβουλεύσει άλλους BP που το ψήφισαν να συνεχίσει ως BP ή επικυρωτής συναλλαγών στο EOS. Block.one, η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού εγγεγραμμένη στα νησιά Cayman που ανέπτυξε αρχικά EOS, αναγνωρίζεται ότι η φερόμενη ανέντιμη συμπεριφορά εκ μέρους των BP της EOS «έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία συναλλαγών του blockchain της EOS».

Πρωτόκολλα συναίνεσης Blockchain που βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια ανάπτυξης

Όπως εξηγήθηκε, τα δίκτυα PoW και PoS και οι πιο προηγμένες εκδόσεις τους – όπως καθυστερημένη απόδειξη εργασίας (ή DPoW που χρησιμοποιείται από την Komodo) και κατ ‘εξουσιοδότηση απόδειξη πονταρίσματος (DPoS) που χρησιμοποιούνται από την EOS και την Tron – βρίσκονται ακόμη στα προκαταρκτικά στάδια ανάπτυξής τους. Παρά τα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα συναίνεσης blockchain, οι προγραμματιστές της βιομηχανίας κρυπτογράφησης φαίνεται να εργάζονται σε φαινομενικά καινοτόμες και βελτιωμένες εκδόσεις των αλγορίθμων συναίνεσης δικτύου κρυπτογράφησης.

Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές της NEO δήλωσαν πρόσφατα στο CryptoCompare ότι είναι ανάπτυξη αυτό που πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος αλγόριθμος συναίνεσης blockchain, που ονομάζεται αντιπροσωπευτικό πρωτόκολλο συναίνεσης Byzantine Fault Tolerant (dBFT). Όπως σημειώνεται από την ομάδα ανάπτυξης της NEO, αυτό το πρωτόκολλο είναι παρόμοιο με τον βασικό μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης-συμμετοχής (PoS). Ωστόσο, οι δημιουργοί του dBFT έχουν κάνει αρκετές αλλαγές στις πρώτες εκδόσεις του PoS σε μια προσπάθεια να το βελτιώσουν. Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια του 2020, η NEO θα λανσάρει το NEO 3.0, το οποίο θα χρησιμοποιεί το νέο πρωτόκολλο dBFT και θα εισαγάγει άλλες τροποποιήσεις βάσης κώδικα στο δίκτυό της.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me