Το DeFi είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα στον χώρο κρυπτογράφησης τους τελευταίους μήνες. Τα έργα DeFi υποσχέθηκαν να αφαιρέσουν την εξουσία από την κυβέρνηση και να την δώσουν στον λαό. Για παράδειγμα, τα δάνεια μπορούν να ληφθούν μέσα σε δευτερόλεπτα μέσω των πλατφορμών DeFi. Χρειάζονται αρκετές ημέρες γεμίσματος πολλών εγγράφων για να ληφθούν μέσω παραδοσιακών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Ο χώρος του DeFi αυξάνεται και πολλοί πιστοί αναλαμβάνουν διάφορα έργα DeFi. Το κύριο πρόβλημα με τους συμμετέχοντες σε έργα DeFi είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν κατανοούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τα έργα DeFi. Πολλά σκάνδαλα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με διάφορα έργα DeFi. ο φόβος έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Η καλλιέργεια απόδοσης είναι ένας από τους τρόπους να επωφεληθείτε από το DeFi. Η καλλιέργεια απόδοσης είναι επίσης μια περιπέτεια υψηλού κινδύνου. Για να αναπτυχθεί το DeFi και για να συμμετάσχουν μεγάλα ιδρύματα, οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν τους διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με τη γεωργία απόδοσης και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Κίνδυνος εκκαθάρισης: η πιθανότητα μηδενικής ισορροπίας

Στο παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα, η ρευστότητα παρέχεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι τράπεζες λαμβάνουν τόνους μετρητών μέσω καταθέσεων από πελάτες. Οι τράπεζες αποκομίζουν κέρδος δανείζοντας δάνεια με επιτόκια ή επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία. Η καλλιέργεια απόδοσης DeFi διευκολύνει τους επενδυτές να διαχειρίζονται τη ρευστότητα με διαφάνεια. Ο κίνδυνος εκκαθάρισης συμβαίνει όταν η τιμή της ασφάλειας σας έχει πέσει πέρα ​​από την τιμή του δανείου σας, η οποία προκαλεί ποινή εκκαθάρισης στην ασφάλεια σας. Η εκκαθάριση μπορεί να συμβεί όταν η αξία της ασφάλειας σας μειωθεί ή η τιμή του δανείου σας αυξηθεί.

Έξυπνος κίνδυνος συμβολαίου

Το DeFi λειτουργεί με έξυπνα συμβόλαια. τα έξυπνα συμβόλαια είναι κωδικοί που είναι αποθηκευμένοι στο blockchain που εκτελούνται εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η γεωργική απόδοση ελέγχεται από έξυπνες συμβάσεις που αφαιρούν τους μεσάζοντες από την παραδοσιακή χρηματοδότηση. Ο κίνδυνος έξυπνης επαφής είναι υψηλός επειδή ένας κακόβουλος χάκερ μπορεί να διερευνήσει σφάλματα στους κωδικούς.

Ο συνιδρυτής της Ethereum Vitalik Buterin μίλησε για τον κίνδυνο έξυπνου συμβολαίου στο Laura’s Unchained podcast

«Νομίζω ότι ένα μεγάλο είναι ακριβώς ότι πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τον έξυπνο κίνδυνο συμβολαίου».

Οι προγραμματιστές έργων DeFi αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων έξυπνων συμβολαίων. Το κόστος εκτέλεσης των κωδικών είναι υψηλό, η επεκτασιμότητα και η ταχύτητα είναι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές στη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων. Οι αργοί χρόνοι συναίνεσης και οι ταχύτητες συναλλαγών περιορίζουν τους προγραμματιστές.

Το μεγαλύτερο παράδειγμα κινδύνου έξυπνου συμβολαίου στο DeFi συνέβη τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όταν η τιμή του διακριτικού Yam μειώθηκε από το υψηλό όλων των εποχών των 167,66 $ σε περίπου 0,97 $. Αυτή η πτώση του διακριτικού προκλήθηκε από ένα έντομο που βρέθηκε στο έξυπνο συμβόλαιο.

Ο συνιδρυτής της Yam χρηματοδότησης Brock Elmore tweeted,

Λυπάμαι, όλοι. Έχω αποτύχει. Σας ευχαριστώ για την τρελή υποστήριξη σήμερα. Είμαι άρρωστος με θλίψη. “

«Δίκαιο» μεταξύ των συμμετεχόντων στην πισίνα

Η απόδοση της γεωργίας δίνει στους επενδυτές κρυπτογράφησης τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια ομάδα ρευστότητας. Οι δανειολήπτες και οι δανειστές μπορούν να συμμετέχουν χωρίς περιορισμούς. Αλλά το ζήτημα της δικαιοσύνης των δεξαμενών ρευστότητας που έθεσε η κοινότητα κρυπτογράφησης όταν συνέβη το σκάνδαλο Suchiswap.

Ένας ανώνυμος προγραμματιστής Σεφ Νόμι δίκρανε το Uniswap και δημιούργησε το δικό του έργο που ονομάζεται Sushiswap. Ήταν σχεδόν η ίδια ιδέα με το UniSwap είναι σχεδόν το ίδιο εκτός από το ότι επιβραβεύονται οι πάροχοι ρευστότητας και οι κάτοχοι διακριτικών. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Chef Nomi πούλησε μάρκες Sushi US $ από την ανταμοιβή του ιδρυτή του για την Ethereum, αφήνοντας άχρηστα τα μάρκα αξίας 13 εκατομμυρίων για τους επενδυτές. Έλαβε μια αντίδραση από τον κόσμο της κρυπτογράφησης λόγω των ενεργειών του, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τη δράση του μια απάτη εξόδου. Επέστρεψε 14 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ζήτησε συγνώμη τιτίβισμα,

«Έχω επιστρέψει όλα τα ETH αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων πίσω στο ταμείο. Και θα αφήσω την κοινότητα να αποφασίσει πόσο αξίζω ως ο αρχικός δημιουργός του SushiSwap. “

Το πρόβλημα με τη γεωργική απόδοση είναι ότι οι συμμετέχοντες με μικρά κεφάλαια ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο επειδή οι ιδρυτές και οι επενδυτές με μεγάλα ταμεία έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στο πρωτόκολλο από τους επενδυτές με μικρά κεφάλαια.

Κίνδυνος τιμής

Ο κίνδυνος τιμής είναι μια μεγάλη πρόκληση όσον αφορά τη γεωργική απόδοση. Δώσαμε ένα παράδειγμα του διακριτικού Yam που πέφτει γρήγορα μέσα σε μια νύχτα. Ας υποθέσουμε ότι ένας συμμετέχων έχει κερδίσει σημαντικά στην πλατφόρμα μέσω των στρατηγικών καλλιέργειας απόδοσης. Ας πούμε 213%. Σίγουρα θα χάσει γιατί η τιμή του διακριτικού έχει πέσει στην αγορά. Ένα άλλο παράδειγμα κινδύνου τιμής είναι ένα δάνειο. Ας υποθέσουμε ότι η τιμή της εξασφάλισης πέφτει κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή. Η πλατφόρμα θα εκκαθαρίσει τον οφειλέτη προτού πάρει την ευκαιρία να επιστρέψει το δάνειο.

Τέλη αερίου

Τα αυξημένα τέλη φυσικού αερίου είναι ένας από τους κινδύνους που συνδέονται με τη γεωργική απόδοση. Η αύξηση του ποσού που κλειδώθηκε στο DeFi αύξησε τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο Ethereum. Περισσότερα άτομα χρησιμοποιούμε την αποκεντρωμένη ανταλλαγή Uniswap για την ανταλλαγή των κουπονιών τους χρησιμοποιώντας το δίκτυο Ethereum. Αναφέρθηκε ότι τα τέλη φυσικού αερίου έφτασαν περίπου τα 100x κατά την υψηλότερη κορυφή της εποχής DeFi. Εάν τα τέλη φυσικού αερίου αυξηθούν, αυτό σημαίνει ότι η γεωργική απόδοση μπορεί να μην είναι ρεαλιστική για τους μέσους επενδυτές. Η Ethereum παρουσίασε το Ethereum 2.0 με κλιμάκωση επιπέδου 2, η οποία υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα των υψηλών τελών αερίου στο δίκτυο Ethereum. Οι NEO, TRON, BNB έχουν επίσης χαμηλότερα τέλη αερίου.

Κίνδυνος στρατηγικής

Οι στρατηγικές γεωργικής απόδοσης περιλαμβάνουν το δανεισμό, το arbitrage trading ή τη συμμετοχή σε ομάδες δανείων. Οι στρατηγικές γεωργικής απόδοσης αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Οι μέθοδοι που είναι οι πιο καυτές σήμερα μπορεί να μην λειτουργούν αύριο λόγω ορισμένων συνθηκών. Για παράδειγμα, τα ομαδικά δάνεια μπορεί να είναι κορεσμένα λόγω της χαμηλής ρευστότητας στην πλατφόρμα. Η διαπραγμάτευση arbitrage περιλαμβάνει σάρωση πολλαπλών ανταλλαγών για να επωφεληθείτε από τις αναποτελεσματικές τιμές. Η διαπραγμάτευση arbitrage ενδέχεται να μην είναι πλέον κερδοφόρα εάν μειωθεί η μεταβλητότητα.

συμπέρασμα

Η γεωργική απόδοση είναι ένας ισχυρός τρόπος για να κερδίσετε κέρδη από τις πλατφόρμες DeFi. Ο γεωργικός κίνδυνος απόδοσης μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν ένας επενδυτής γνωρίζει τους διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με τη γεωργία απόδοσης. Έχετε μάθει για τον κίνδυνο που σχετίζεται με την καλλιέργεια απόδοσης από αυτό το άρθρο. Μπορείτε εύκολα να αποφασίσετε εάν η καλλιέργεια απόδοσης είναι κατάλληλη για εσάς.

Οι απόψεις, οι σκέψεις και οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι μόνο οι συγγραφείς και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις και τις απόψεις του BlockGeeks.

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από την Aly Madhavji.

Aly Madhavji είναι ο διαχειριστής εταίρος στο Ταμείο Ιδρυτών Blockchain που επενδύει και αναπτύσσει επιχειρήσεις με κορυφαίες επιχειρήσεις. Είναι περιορισμένος συνεργάτης του Loyal VC και του Draper Goren Holm. Η Aly συμβουλεύεται οργανισμούς σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το INSEAD και τα Ηνωμένα Έθνη για λύσεις που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση της φτώχειας. Είναι ανώτερος συνεργάτης Blockchain στο INSEAD και αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιος ηγέτης “Blockchain 100” από τον Lattice80. Ο Aly είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της CryptoStar Corp. (TSXV: CSTR) και έχει υπηρετήσει σε διάφορα συμβουλευτικά συμβούλια, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me