Η Τέζος εισέβαλε στο χώρο της κρυπτογράφησης συλλέγοντας 232 εκατομμύρια δολάρια στον τότε πρωτοπόρο ICO

Από το ICO τους, η ημερομηνία κυκλοφορίας τους καθυστέρησε συνεχώς λόγω του παρασκηνιακού δράματος και άλλων συγκρούσεων. Η Tezos κυκλοφόρησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2018 και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξερευνήσετε αυτό το συναρπαστικό έργο. Τι είναι λοιπόν ο Τέζος?

Τι είναι το νόμισμα Tezos?

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Tezos, «Το Tezos είναι ένα νέο αποκεντρωμένο blockchain που κυβερνά τον εαυτό του δημιουργώντας μια πραγματική ψηφιακή κοινοπολιτεία.»

Το Tezos (XTZ) είναι ένα δίκτυο blockchain που συνδέεται με ένα ψηφιακό διακριτικό, το οποίο ονομάζεται tez ή tezzie. Το Tezos δεν βασίζεται στην εξόρυξη του tez. Αντ ‘αυτού, οι κάτοχοι διακριτικών λαμβάνουν μια ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στον μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης.

Η Κοινοπολιτεία είναι μια ομάδα που επιλέγει να συνδεθεί μεταξύ τους λόγω των κοινών στόχων και ενδιαφερόντων τους. Ο κύριος στόχος της Tezos είναι να κάνουν τους κατόχους διακριτικών τους να συνεργάζονται για τη λήψη αποφάσεων που θα βελτιώσουν το πρωτόκολλό τους με την πάροδο του χρόνου. Το εγγενές διακριτικό Tezos είναι XTZ.

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά στο Tezos που το καθιστούν μοναδικό. Θα τα καλύψουμε αργότερα στον οδηγό. Προς το παρόν, ας σας δώσουμε λίγο υπόβαθρο για το έργο.

Μια σύντομη ιστορία για το τι είναι η Τέζος

Οι συνιδρυτές, Arthur Breitman και Kathleen Breitman, αναπτύσσουν την Tezos από το 2014 με μια βασική ομάδα προγραμματιστών. Η εταιρεία εδρεύει στην Ελβετία. Όπως είπαμε ήδη, συγκέντρωσαν 232 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ICO χωρίς κάλυψη σε μόλις 2 εβδομάδες, αποδεχόμενοι συνεισφορές τόσο του bitcoin όσο και του αιθέρα. Λίγο μετά το ιστορικό ICO τους, ο Tezos έφτασε πρώτος σε πολλά θέματα διαχείρισης. Για να κατανοήσετε αυτά τα ζητήματα διαχείρισης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η ιδρυτική εταιρεία Tezos ονομάζεται DLS (Dynamic Ledger Solutions) και η εταιρεία που διατηρεί όλα τα χρήματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του ICO ονομάζεται “Ίδρυμα Tezos”.

Ο Arthur και η Kathleen Breitman μπήκαν σε δημόσια διαμάχη με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Tezos, Johann Gevers. Προφανώς, ο Gevers, ο οποίος είχε τον έλεγχο των κεφαλαίων, αρνήθηκε να καταβάλει τα κεφάλαια στους Breitmans. Αυτή η διαμάχη οδήγησε σε χάος εντός της κοινότητας και η εκτιμώμενη συναλλαγματική ισοτιμία έπεσε. Οι Breitmans κυκλοφόρησαν μια ενοχλητική δήλωση για τον Gevers που περιελάμβανε λέξεις όπως «αυτοεξυπηρέτηση, αυτοπροώθηση και συγκρούσεις συμφερόντων».

Τελικά, μετά από μεγάλο δράμα και ανεπιθύμητη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, ο Gevers εγκατέλειψε την εταιρεία αφού έλαβε αποζημίωση άνω των 400.000 $. Τώρα τα πράγματα πλέουν επιτέλους ομαλά. Λοιπόν, σε αυτό το σημείωμα, ας πάρουμε τις γυμνές λεπτομέρειες.

Αρχιτεκτονική του Τέζου

Δεν μπορείτε να απαντήσετε σωστά στην ερώτηση “τι είναι το tezos;” Το μπλοκ Tezos χρησιμοποιεί ένα αγωνιστικό εγγενές ενδιάμεσο λογισμικό που ονομάζεται «Network Shell». Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύξουν ένα αρθρωτό στυλ με ένα αυτο-τροποποιημένο καθολικό. Ένα γενικό πρωτόκολλο blockchain χωρίζεται σε τρία επίπεδα:

 • Πρωτόκολλο δικτύου: Αυτό είναι το πρωτόκολλο κουτσομπολιού που είναι υπεύθυνο για την ακρόαση από ομοτίμους και τη μετάδοση μεταξύ κόμβων.
 • Πρωτόκολλο συναλλαγής: Αυτό είναι το επίπεδο συναλλαγών που καθορίζει το λογιστικό μοντέλο που εφαρμόζεται από το blockchain.
 • Πρωτόκολλο συναίνεσης: Αρκετά αυτονόητο. Αυτό καθορίζει το πρωτόκολλο συναίνεσης που θα βοηθήσει το blockchain μας να επιτύχει συμφωνίες σχετικά με την κατάσταση των συναλλαγών μας.

Στην Tezos, τα δύο τελευταία πρωτόκολλα, Transaction and Consensus, συνδυάζονται μαζί για να αναφέρονται ως Blockchain Protocol. Το Network Shell βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ του πρωτοκόλλου δικτύου και του πρωτοκόλλου blockchain. Το κέλυφος δικτύου είναι αγνωστικό στο πρωτόκολλο συναλλαγών και στο πρωτόκολλο συναίνεσης.

Οι δύο λογαριασμοί της Τέζου

Τα δύο είδη λογαριασμών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο Tezos είναι:

 • Σιωπηροί λογαριασμοί.
 • Προέλευση λογαριασμών.

Σιωπηροί λογαριασμοί

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λογαριασμοί στο Tezos. Ξεκινούν με tz1 (Π.χ .: tz1cJywnhho2iGwfrs5gHCQs7stAVFMnRHc1). Αυτός είναι ένας απλός λογαριασμός που δημιουργείται από ένα ζευγάρι δημόσιων / ιδιωτικών κλειδιών. Η δημόσια διεύθυνση tz1 προέρχεται από το δημόσιο κλειδί και κάθε λογαριασμός tz1 έχει το δικό του ιδιωτικό κλειδί. Αυτοί οι λογαριασμοί έχουν κάτοχο λογαριασμού και υπόλοιπο λογαριασμού.

Οι έμμεσοι λογαριασμοί δεν μπορούν να έχουν πληρεξούσιο. Για να μεταβιβάσουν χρήματα, θα πρέπει να μεταφέρουν χρήματα σε έναν λογαριασμό προέλευσης και, στη συνέχεια, πρέπει να οριστεί ένας πληρεξούσιος.

Προέλευση λογαριασμών

Μαζί με τους σιωπηρούς λογαριασμούς έχετε επίσης λογαριασμούς για τα έξυπνα συμβόλαιά σας που ονομάζονται λογαριασμοί προέλευσης. Αυτά ξεκινούν με KT1 (Π.χ .: KT1Wv8Ted4b6raZDMoepkCPT8MkNFxyT2Ddo). Αυτοί οι λογαριασμοί έχουν τα ακόλουθα πεδία:

 • Διαχειριστής – Αυτό είναι το ιδιωτικό κλειδί του λογαριασμού
 • Ποσό – Ποσό Tz σε αυτόν τον λογαριασμό
 • Μεταβιβάσιμο – Εάν τα χρήματα αυτού του λογαριασμού μπορούν να μεταβιβαστούν για ψήσιμο
 • Πεδία εκπροσώπησης – Πληροφορίες σχετικά με το ποιος αυτός ο λογαριασμός έχει αναθέσει για ψήσιμο.

Ένας αρχικός λογαριασμός μπορεί να μεταβιβάσει τα χρήματά του στον σιωπηρό λογαριασμό του αρτοποιού. Θα μιλήσουμε περισσότερο για τους αρτοποιούς αργότερα.

Η Tezos έχει τρεις μοναδικές δυνατότητες:

 • Διαδικτυακή διακυβέρνηση και αυτο-τροποποίηση.
 • Ένας υγρός μηχανισμός συναίνεσης Proof-of-Stake
 • Έξυπνες συμβάσεις με επίσημη επαλήθευση.

Ας δούμε κάθε ένα από αυτά ένα προς ένα.

Διαδικτυακή διακυβέρνηση και αυτο-τροποποίηση

Για να κατανοήσετε τη σημασία της διακυβέρνησης και της αυτο-τροποποίησης, πρέπει πρώτα να καταλάβετε το «F-word» στην κοινότητα κρυπτογράφησης, forks.

Ένα πιρούνι είναι μια κατάσταση κατά την οποία η κατάσταση του blockchain αποκλίνει σε αλυσίδες όπου ένα μέρος του δικτύου έχει διαφορετική προοπτική σχετικά με το ιστορικό των συναλλαγών από ένα διαφορετικό μέρος του δικτύου. Αυτό είναι βασικά ένα πιρούνι, είναι μια απόκλιση στην προοπτική της κατάστασης του blockchain. Ένα πιρούνι μπορεί να επιτευχθεί με ένα μαλακό πιρούνι ή ένα σκληρό πιρούνι.

Τι είναι ένα μαλακό πιρούνι?

Κάθε φορά που μια αλυσίδα πρέπει να ενημερωθεί, υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό: ένα μαλακό πιρούνι ή ένα σκληρό πιρούνι. Σκεφτείτε το μαλακό πιρούνι ως ενημέρωση στο λογισμικό που είναι συμβατό με το πίσω μέρος. Τι σημαίνει αυτό? Ας υποθέσουμε ότι εκτελείτε το MS Excel 2005 στον φορητό υπολογιστή σας και θέλετε να ανοίξετε ένα ενσωματωμένο υπολογιστικό φύλλο MS Excel 2015, μπορείτε να το ανοίξετε, επειδή το MS Excel 2015 είναι συμβατό προς τα πίσω.

ΑΛΛΑ, έχοντας πει ότι υπάρχει μια διαφορά. Όλες οι ενημερώσεις που μπορείτε να απολαύσετε στη νεότερη έκδοση δεν θα είναι ορατές σε εσάς στην παλαιότερη έκδοση. Επιστρέφοντας ξανά στην αναλογία MS excel, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια δυνατότητα που επιτρέπει την τοποθέτηση GIF στο υπολογιστικό φύλλο στην έκδοση 2015, δεν θα δείτε αυτά τα GIF στην έκδοση 2005. Βασικά, θα δείτε όλο το κείμενο αλλά δεν θα δείτε το GIF.

Τι είναι ένα σκληρό πιρούνι?

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός μαλακού πιρουνιού και ενός σκληρού πιρουνιού είναι ότι δεν είναι συμβατό προς τα πίσω. Μόλις χρησιμοποιηθεί, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστροφή. Εάν δεν συμμετάσχετε στην αναβαθμισμένη έκδοση του blockchain, τότε δεν έχετε πρόσβαση σε καμία από τις νέες ενημερώσεις ή αλληλεπιδράτε με τους χρήστες του νέου συστήματος. Σκεφτείτε το PlayStation 3 και το PlayStation 4. Δεν μπορείτε να παίξετε παιχνίδια PS3 στο PS4 και δεν μπορείτε να παίξετε παιχνίδια PS4 στο PS3.

Τι είναι το Tezos; Ο απόλυτος οδηγός

Ο Ανδρέας Αντωνόπουλος περιγράφει τη διαφορά μεταξύ σκληρού και μαλακού πιρουνιού ως εξής: Εάν ένα χορτοφάγο εστιατόριο επέλεγε να προσθέσει χοιρινό στο μενού του, θα θεωρούσε ότι ήταν ένα σκληρό πιρούνι. αν αποφασίσουν να προσθέσουν βίγκαν πιάτα, όλοι όσοι είναι χορτοφάγοι θα μπορούσαν να τρώνε vegan, δεν χρειάζεται να είστε vegan για να φάτε εκεί, θα μπορούσατε να είστε χορτοφάγοι για να φάτε εκεί και οι κρεατοφάγοι θα μπορούσαν να φάνε και εκεί, ώστε να είναι ένα μαλακό πιρούνι.

Τώρα, ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές εδώ. Τα πιρούνια δεν είναι κακό. Μια πλατφόρμα υψηλής ποιότητας πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς και να ενημερώνεται συνεχώς. Για να γίνει αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο για ένα σύστημα να διέρχεται σταθερά πιρούνια, σκληρά και μαλακά. Το κύριο πρόβλημα έγκειται στα αμφιλεγόμενα σκληρά πιρούνια που χωρίζουν την κοινότητα.

Το πιο προφανές παράδειγμα αυτού είναι όλα τα σκληρά πιρούνια που έχουν περάσει από το Bitcoin και το Bitcoin Cash. Το Bitcoin χωρίστηκε σε Bitcoin και Bitcoin Cash, ενώ το Bitcoin Cash το ίδιο χωρίστηκε αργότερα σε Bitcoin Cash και Bitcoin SV. Το Bitcoin Cash και το Bitcoin SV split ήταν ιδιαίτερα άσχημο. Προκάλεσε τους λεγόμενους «πολέμους των κατακερματισμών».

Ο πόλεμος κατακερματισμού ήταν βασικά αυτές οι δύο αλυσίδες χρησιμοποιώντας τη δύναμη κατακερματισμού τους για να εξορύξει τη μεγαλύτερη αλυσίδα. Αυτή με τη μεγαλύτερη αλυσίδα υποτίθεται ότι κυριαρχεί η αλυσίδα Bitcoin Cash Αυτή η άσκοπη στάση βύθισε ολόκληρη την κοινότητα κρυπτογράφησης καθώς ολόκληρο το όριο αγοράς μειώθηκε σε αξία. Ακόμα χειρότερα, χωρίζει την κοινότητα Bitcoin Cash σε δύο.

Αυτό ακριβώς ήθελε να αποφύγει ο Τέζος.

Ως Kathleen Breitman το βάζει, «Η μεγάλη ειρωνεία του bitcoin είναι ότι είναι τελικά ένα εργαλείο για συναίνεση της κοινότητας, αλλά [αμαυρώνεται] ένα τεράστιο εχθρότητα. Το Tezos επιτρέπει την καινοτομία να συμβαίνει με συστηματικό τρόπο σε αντίθεση με εκείνη που γεννιέται από την πολιτική. Δεν θα βρείτε δύο άτομα που μισούν την πολιτική περισσότερο από εμένα και τον Arthur. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το Tezos: ας επισημοποιήσουμε αυτήν την εξαιρετικά άτυπη διαδικασία. “

Πώς το μετριάζει αυτό το Tezos?

Η Tezos μετριάζει τα αμφιλεγόμενα σκληρά πιρούνια μέσω αυτο-τροποποιήσεων και διακυβέρνησης. Η αυτο-τροποποίηση βοηθά στην αναβάθμιση του blockchain χωρίς να υποστεί σκληρό πιρούνι. Διαδικτυακή διακυβέρνηση σημαίνει απλώς ψηφοφορία στην πλατφόρμα για μια προτεινόμενη τροποποίηση. Με ένα συνδυασμό εκδήλωσης διακυβέρνησης και αυτο-τροποποίησης, η διαδικασία ψηφοφορίας μπορεί να τροποποιηθεί και να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη του συστήματος (για τα οποία θα μιλήσουμε αργότερα) φροντίζουν για την ψηφοφορία. Ο σχεδιασμός αυτού του συστήματος επιτρέπει την ομαλή εξέλιξη του blockchain αντί να χρειάζεται σκληρό πιρούνι.

Εντάξει, λοιπόν πώς λειτουργεί αυτό ακριβώς?

 • Οι προγραμματιστές υποβάλλουν ανεξάρτητα προτάσεις για αναβαθμίσεις πρωτοκόλλων και ζητούν αποζημίωση για την εργασία τους.
 • Το αίτημα αποζημίωσης διασφαλίζει ότι οι προγραμματιστές έχουν ισχυρό οικονομικό κίνητρο να συμβάλουν στο οικοσύστημα
 • Η πρόταση περνά από μια περίοδο δοκιμής όπου η κοινότητα δοκιμάζει το πρωτόκολλο και το επικρίνει για πιθανές βελτιώσεις.
 • Μετά από επανειλημμένες δοκιμές, οι κάτοχοι διακριτικών Tezos μπορούν στη συνέχεια να ψηφίσουν εάν η πρόταση πρέπει να εγκριθεί ή όχι.
 • Μόλις αποφασιστεί μια νόμιμη αναβάθμιση, εμφανίζεται ένα “hot swap” στο πρωτόκολλο, το οποίο ξεκινά τη νέα έκδοση του πρωτοκόλλου.

Λόγω αυτού του συστήματος, το πρωτόκολλο αναβαθμίζεται παθητικά με αποκεντρωμένο τρόπο. Κάθε αναβάθμιση πρωτοκόλλου περνά από πολλές περιόδους δοκιμών και λαμβάνει σχετικά σχόλια από την κοινότητα. Αυτό διασφαλίζει ότι όποια βελτίωση συμβαίνει έχει τη σφραγίδα έγκρισης από την πλειοψηφία της κοινότητας. Αυτό αποτρέπει κάθε πιθανότητα ενός σκληρού πιρουνιού που χωρίζει την κοινότητα.

Υγρή απόδειξη πονταρίσματος

Ο κοινοτικός μηχανισμός συναίνεσης είναι η καρδιά και η ψυχή ενός αποκεντρωμένου δικτύου. Δεν υπάρχει κανένα σημείο σύνδεσης πολλών κόμβων σε ένα δίκτυο ευρείας περιοχής εάν δεν υπήρχαν συγκεκριμένες μέθοδοι για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να αποφασίσουν. Όταν ο Satoshi Nakamoto δημιούργησε το Bitcoin, ενσωμάτωσε το μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης εργασίας. Η ιδέα του μηχανισμού POW είναι αρκετά απλή:

 • Ζητήστε από τους ανθρακωρύχους να χρησιμοποιούν την υπολογιστική τους δύναμη για να λύσουν κρυπτογραφικά σκληρούς γρίφους.
 • Επιβραβεύστε τους ανθρακωρύχους που κατάφεραν να λύσουν αυτά τα παζλ.

Είναι τόσο απλό. Αυτά τα παζλ είναι τόσο σκληρά που συνήθως καταλαμβάνει πολλές από τις υπολογιστικές σας δυνάμεις. Ενώ το POW ήταν σίγουρα αποτελεσματικό όταν ξεκίνησε, έχει πολλά προβλήματα:

 • Πρώτα απ ‘όλα, η απόδειξη της εργασίας είναι μια εξαιρετικά αναποτελεσματική διαδικασία λόγω της τεράστιας ποσότητας ισχύος και ενέργειας που καταναλώνει.
 • Οι άνθρωποι και οι οργανισμοί που μπορούν να αντέξουν οικονομικά ταχύτερα και πιο ισχυρά ASIC έχουν συνήθως περισσότερες πιθανότητες εξόρυξης από τους άλλους.
 • Το POW οδηγεί στη συγκέντρωση.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του POW, δημιουργήθηκε ένα νέο πρωτόκολλο συναίνεσης που ονομάζεται “Proof of Stake” ή POS.

Τι είναι η απόδειξη πονταρίσματος?

Η απόδειξη πονταρίσματος θα κάνει ολόκληρη τη διαδικασία εξόρυξης εικονική και θα αντικαταστήσει τους ανθρακωρύχους με επικυρωτές.

Έτσι λειτουργεί η διαδικασία:

 • Οι επικυρωτές θα πρέπει να κλειδώσουν μερικά από τα νομίσματά τους ως στοίχημα.
 • Μετά από αυτό, θα αρχίσουν να επικυρώνουν τα μπλοκ. Δηλαδή, όταν ανακαλύπτουν ένα μπλοκ που πιστεύουν ότι μπορεί να προστεθεί στην αλυσίδα, θα το επικυρώσουν τοποθετώντας ένα στοίχημα σε αυτό.
 • Εάν το μπλοκ προσαρτηθεί, τότε οι επικυρωτές θα λάβουν ανταμοιβή ανάλογη με τα στοιχήματά τους.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ένα ζήτημα, καθώς εξακολουθεί να περιλαμβάνει ολόκληρη την κοινότητα και μπορεί να μην είναι η πιο επεκτάσιμη μέθοδος. Γι ‘αυτό, πολλές σύγχρονες μπλοκ αλυσίδες όπως EOS, Cardano, Lisk, NEO κ.λπ. κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ένα κατ’ εξουσιοδότηση πρωτόκολλο. Η EOS και η Lisk χρησιμοποιούν ένα κατ ‘εξουσιοδότηση πρωτόκολλο απόδειξης πονταρίσματος όπου εκλέγεται εκ των προτέρων ένα σταθερό ποσό εκπροσώπων. Αυτοί οι εκπρόσωποι είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη συναίνεση και τη γενική ευημερία του δικτύου.

Ο μηχανισμός συναίνεσης της Tezos είναι παρόμοιος με αυτόν, αλλά με μια μικρή διαφορά. Αντί της αυστηρής αντιπροσωπείας, το Tezos ενσωματώνει ένα μοντέλο υγρής δημοκρατίας στη συναίνεσή του.

Πώς λειτουργεί η Υγρή Δημοκρατία?

Τι είναι το Tezos; Ο απόλυτος οδηγός

Είναι ένα σύστημα που μεταβαίνει ρευστά μεταξύ της άμεσης δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Η διαδικασία έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Οι χρήστες μπορούν να ψηφίσουν απευθείας τις πολιτικές τους.

 • Οι άνθρωποι μπορούν να αναθέσουν τις ευθύνες ψήφου τους σε έναν εκπρόσωπο που μπορεί να ψηφίσει τις πολιτικές τους για αυτούς.

 • Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι μπορούν να αναθέσουν τις ευθύνες ψήφου τους σε έναν άλλο εκπρόσωπο ο οποίος μπορεί να ψηφίσει για λογαριασμό τους. Αυτή η ιδιότητα στην οποία ένας εκπρόσωπος μπορεί να διορίσει τον δικό του εκπρόσωπο καλείται μεταβατικότητα.

 • Εάν ένα άτομο, που έχει εκχωρήσει την ψήφο του, δεν του αρέσει η ψήφος που επέλεξαν οι εκπρόσωποί του, τότε μπορεί απλώς να πάρει πίσω την ψήφο του και να ψηφίσει για την ίδια την πολιτική.

Λοιπόν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υγρής δημοκρατίας?

 • Η γνώμη κάθε ατόμου μετράει και παίζει ρόλο στην τελική χάραξη πολιτικής.

 • Για να γίνει αντιπρόσωπος, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός ατόμου. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουν εκατομμύρια δολάρια σε ακριβές εκλογικές εκστρατείες. Εξαιτίας αυτού, το εμπόδιο εισόδου είναι σχετικά χαμηλό.

 • Λόγω της επιλογής ταλαντώσεων μεταξύ άμεσης και κατ ‘εξουσιοδότηση δημοκρατίας, οι μειονοτικές ομάδες μπορούν να εκπροσωπούνται πιο δίκαια.

 • Τέλος, έχει ένα επεκτάσιμο μοντέλο. Όποιος δεν έχει το χρόνο να ψηφίσει για τις πολιτικές του μπορεί απλά να εκχωρήσει τις ευθύνες ψήφου του.

Τι είναι το Liquid Proof of Stake?

Σε αντίθεση με το DPoS (κατ ‘εξουσιοδότηση απόδειξη πονταρίσματος), δεν υπάρχει σκληρός και γρήγορος κανόνας ότι οι εκπρόσωποι πρέπει απολύτως να επιλεγούν. Εναπόκειται πλήρως στον συμμετέχοντα για το τι θέλει να κάνει. Εντάξει, ας ξεκινήσουμε με το LPoS.

Το Tezos είναι μια υγρή απόδειξη του συστήματος πονταρίσματος που απαιτεί κάποιος να ποντάρει έναν συγκεκριμένο αριθμό διακριτικών Tezos για να συμμετάσχει στη συναίνεση για το blockchain. Η διαδικασία στοιχήματος των κωδικών Tezos (XTZ) ονομάζεται ψήσιμο.

Οι κάτοχοι κουπονιών γνωστοί ως “αρτοποιοί” μπορούν να εκχωρήσουν τα δικαιώματά τους επικύρωσης σε άλλους κατόχους διακριτικών χωρίς να μεταβιβάσουν την κυριότητα. Σε αντίθεση με το EOS, η ανάθεση είναι προαιρετική.

Μπλοκ ψησίματος

Βρίσκετε και προσθέτετε μπλοκ στο μπλοκ Tezos μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “ψήσιμο”. Ετσι δουλεύει:

 • Οι αρτοποιοί αποκτούν δικαιώματα αποκλειστικής δημοσίευσης με βάση το μερίδιο τους.
 • Κάθε μπλοκ ψήνεται από έναν τυχαίο φούρνο και στη συνέχεια συμβολαιογραφείται από 32 άλλους τυχαίους αρτοποιούς.
 • Εάν το μπλοκ είναι καλό να πάει, τότε το μπλοκ προστίθεται στο blockchain.
 • Ο επιτυχημένος αρτοποιός παίρνει μια ανταμοιβή μπλοκ και μπορεί να χρεώσει τέλη συναλλαγής για όλες τις συναλλαγές εντός του μπλοκ.

Όπως είπαμε προηγουμένως, οι κάτοχοι διακριτικών έχουν την επιλογή να μεταβιβάζουν τα δικαιώματα ψησίματος σε άλλους κατόχους χωρίς να αφήνουν την κυριότητα των κουπονιών τους. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψησίματος, ο αρτοποιός θα μοιραστεί τις ανταμοιβές του με τους υπόλοιπους αντιπροσώπους.

Έξυπνες συμβάσεις και επίσημη επαλήθευση

Το Tezos έχει κωδικοποιηθεί χρησιμοποιώντας το OCaml. Το έξυπνο συμβόλαιο που θα εκτελεστεί στο Tezos θα δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τον Michelson. Λοιπόν, τι είναι ιδιαίτερο για αυτές τις γλώσσες; Και οι δύο είναι λειτουργικές γλώσσες.

Όταν πρόκειται για γλώσσες, ανήκουν σε δύο οικογένειες:

 • Επιτακτικός
 • Λειτουργικός.

Εντυπωσιακές γλώσσες προγραμματισμού

Σε μια επιτακτική προσέγγιση, ο κωδικοποιητής πρέπει να καθορίσει όλα τα βήματα που χρειάζεται ο υπολογιστής για να επιτύχει έναν στόχο. Όλες οι παραδοσιακές γλώσσες προγραμματισμού μας, όπως C ++, Java και ακόμη και το Solidity είναι επιτακτικές γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό το είδος προσέγγισης προγραμματισμού ονομάζεται επίσης αλγοριθμικός προγραμματισμός.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα του τι εννοούμε με αυτό. Ας δούμε το C ++. Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να προσθέσουμε 5 και 3.

int a = 5;

int b = 3;

int γ;

c = a + b;

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, η διαδικασία προσθήκης αναλαμβάνει πολλά βήματα και κάθε βήμα αλλάζει συνεχώς την κατάσταση του προγράμματος καθώς όλα εκτελούνται με τη σειρά τους ξεχωριστά.

Μια διαδικασία προσθήκης έλαβε τέσσερα βήματα και τα βήματα είναι:

 • Δήλωση ακέραιου α και εκχώρηση της τιμής 5 σε αυτόν.
 • Δήλωση ακέραιου β και εκχώρηση της τιμής 3 σε αυτόν.
 • Δήλωση ακέραιου γ.
 • Προσθήκη των τιμών και b και αποθήκευση τους στο c.

Λειτουργικές γλώσσες προγραμματισμού

Η δεύτερη οικογένεια γλωσσών προγραμματισμού είναι Λειτουργικές γλώσσες. Αυτό το στυλ προγραμματισμού δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει μια λειτουργική προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων. Αυτό το είδος προσέγγισης ονομάζεται δηλωτικός προγραμματισμός.

Λοιπόν, πώς λειτουργεί ο λειτουργικός προγραμματισμός?

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια συνάρτηση f (x) που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για τον υπολογισμό μιας συνάρτησης g (x) και στη συνέχεια θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε για να λειτουργήσουμε με μια συνάρτηση h (x). Αντί να επιλύουμε όλα αυτά σε μια σειρά, μπορούμε απλά να τα συνδυάσουμε όλα σε μια λειτουργία όπως αυτή:

h (g (f (x)))

Αυτό καθιστά τη λειτουργική προσέγγιση ευκολότερη στη λογική μαθηματικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα λειτουργικά προγράμματα υποτίθεται ότι είναι μια πιο ασφαλής προσέγγιση για τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων. Αυτό βοηθά επίσης στην απλούστερη επίσημη επαλήθευση που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να αποδείξετε μαθηματικά τι κάνει ένα πρόγραμμα και πώς λειτουργεί.

Ας πάρουμε ένα πραγματικό παράδειγμα αυτού και ας δούμε γιατί μπορεί να γίνει εξαιρετικά κρίσιμο και ακόμη και σωτήριο σε ορισμένες συνθήκες.

Ας υποθέσουμε, κωδικοποιούμε ένα πρόγραμμα που ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η κωδικοποίηση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί υψηλό βαθμό ακρίβειας και ακρίβειας. Δεν μπορούμε απλώς να κωδικοποιήσουμε τυφλά κάτι και να ελπίζουμε για το καλύτερο όταν κινδυνεύουν οι ζωές των ανθρώπων. Σε καταστάσεις όπως αυτές, χρειαζόμαστε έναν κώδικα που μπορεί να αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε υψηλό βαθμό μαθηματικής βεβαιότητας.

Γι ‘αυτόν ακριβώς τον λόγο η λειτουργική προσέγγιση είναι τόσο επιθυμητή. Γι ‘αυτό η Tezos χρησιμοποιεί το OCaml και οι έξυπνες συμβάσεις τους χρησιμοποιούν τον Michelson.

Ο ακόλουθος πίνακας συγκρίνει την Imperative προσέγγιση με τη λειτουργική προσέγγιση.

Τι είναι το Tezos; Ο απόλυτος οδηγός

Πιστωτική εικόνα: Docs.Microsoft.com

Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα της λειτουργικής προσέγγισης:

 • Βοηθά στη δημιουργία κωδικού υψηλής διασφάλισης επειδή είναι πιο εύκολο να αποδείξετε πώς ο κώδικας θα συμπεριφέρεται μαθηματικά.

 • Αυξάνει την αναγνωσιμότητα και τη συντηρησιμότητα, επειδή κάθε λειτουργία έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία. Οι λειτουργίες είναι επίσης ανεξάρτητες από το κράτος.

 • Ο κώδικας είναι πιο εύκολος στη διάθλαση και οποιεσδήποτε αλλαγές στον κώδικα είναι πιο απλές στην εφαρμογή. Αυτό διευκολύνει την επαναληπτική ανάπτυξη.

 • Οι μεμονωμένες συναρτήσεις μπορούν εύκολα να απομονωθούν, γεγονός που τις καθιστά ευκολότερες στη δοκιμή και τον εντοπισμό σφαλμάτων.

Περισσότερα για τον Michelson

Ο Michelson είναι μια έντονα δακτυλογραφημένη, βασισμένη στοίβα γλώσσα.

Στο Ethereum, τα έξυπνα συμβόλαια γράφονται σε Solidity ή Viper και μεταγλωττίζονται με κωδικό byte EVM, ο οποίος στη συνέχεια εκτελείται στην εικονική μηχανή Ethereum (EVM). Στην Tezos, δεν υπάρχει περιττό επιπλέον βήμα και ο ίδιος ο κώδικας Michelson αρχίζει να λειτουργεί στο Tezos VM.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης; Μπορεί εύκολα να διαβαστεί από τους ανθρώπους που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση των αποδείξεων ορθότητας και θα βοηθήσουν στην αποφυγή σφαλμάτων.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα σύμβασης Michelson

παράμετρος (ζεύγος (lambda int int) (λίστα int));

επιστροφή (λίστα int);

μονάδα αποθήκευσης;

κωδικός {DIP {NIL int};

   ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;

   DUP;

   DIP {ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; ΖΕΥΓΟΣ}; # Αποσυσκευάστε τα δεδομένα και το συσσωρευτή εγκατάστασης

   CDR;

   LAMBDA (ζεύγος int (ζεύγος (lambda int int) (list int)))

      (ζευγάρι (lambda int int) (λίστα int))

      # Εφαρμόστε το λάμδα και προσθέστε το νέο στοιχείο στη λίστα

      {DUP; CDAR;

       DIP {DUP; DIP {CDAR}; DUP;

          ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; DIP {CDDR; ΑΝΤΑΛΑΓΗ}; EXEC; CONS};

       ΖΕΥΓΟΣ};

   ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ; CDR; DIP {NIL int}; # Πρώτα μειώστε

   LAMBDA (ζεύγος int (λίστα int))

      (λίστα int)

      {DUP; ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; DIP {CDR}; CONS};

   ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ; # Σωστή σειρά λίστας

   ΜΟΝΑΔΑ; ΑΝΤΑΛΑΓΗ; PAIR} # Σύμβαση κλήσεων

Τέζος – Συμπέρασμα

Λοιπόν, το έχετε. Το Tezos είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο που δυστυχώς επισκιάστηκε από όλο το παρασκήνιο δράμα. Αυτό το έργο αξίζει μια πιο προσεκτική ανάλυση επειδή φέρνει κάποια ενδιαφέρουσα χρησιμότητα στο χώρο του blockchain. Τώρα πρέπει να περιμένουμε και να μάθουμε αν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφημιστική εκστρατεία που δημιούργησαν μετά το ICO τους.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me