Τα κρυπτονομίσματα είναι επαναστατικά με κάθε έννοια της λέξης. Ωστόσο, παρά όλες τις καλές του ιδιότητες, υπάρχει ένα πράγμα που τους εμπόδισε συνεχώς να υιοθετήσουν το mainstream. Στην πραγματικότητα, αυτό το ένα πράγμα είναι τόσο βαθιά συνυφασμένο με την κρυπτο-κουλτούρα, που έχει σχεδόν γίνει αστείο.

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins (Μέρος 1)

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins

(Μέρος 1)

Ας σας δώσουμε μια υπόδειξη:

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins (Μέρος 1)

Χτυπάει ένα κουδούνι?

Λοιπόν .. τι γίνεται με αυτό:

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins (Μέρος 1)

Ακόμα δεν χτυπάει κουδούνι?

Μιλάμε για μεταβλητότητα. Αυτό, από πολλές απόψεις, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα αυτήν τη στιγμή.

Όταν έχετε υπόψη σας τη δήλωση, θα καταλάβετε γιατί τα Stablecoins είναι τόσο σημαντικά.

Εάν επρόκειτο να τα ορίσετε, τα Stablecoins είναι:

ψηφιακές μάρκες που προορίζονται να παρέχουν μετρήσιμη σταθερότητα και ασφάλεια. Σε απλούς όρους, η αξία τους παραμένει σταθερή και σταθερή.

Οι σταύλοι ονομάστηκαν πολλά πράγματα από το “το ιερό grail των κρυπτονομισμάτων” στο “θεμελιώδες στοιχείο της οικονομίας επόμενης γενιάς.«Έχουν εμπλακεί σε διαμάχες και έχουν τεθεί σε ανατομή και μελετήθηκαν από μερικά από τα πιο έξυπνα μυαλά στο cryptospace.

Για την ευκολία ανάγνωσής σας, θα χωρίσουμε αυτόν τον οδηγό σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα εξοικειωθούμε με σταθερά νομίσματα και γιατί είναι απαραίτητα.

Στο δεύτερο μέρος, θα κάνουμε μια βαθιά βουτιά στο πιο πολλά υποσχόμενο stablecoin εκεί έξω, το MakerDAO.

Η σημασία των σταθερών νομισμάτων

Η σταθερότητα των νομισμάτων είναι τόσο σημαντική πτυχή. Στην πραγματικότητα, ας δούμε ένα πραγματικό παράδειγμα για το πώς η αστάθεια και ο υπερβολικός πληθωρισμός μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή στην οικονομία.

Τη δεκαετία του ’80, το δολάριο Ζιμπάμπουε είχε ισχυρή ανάπτυξη και μετρήθηκε αρκετά καλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα αυτά επρόκειτο να αλλάξουν. Από το 1991-1996, η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε Zanu-PF του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε ξεκίνησε ένα πρόγραμμα οικονομικής διαρθρωτικής προσαρμογής (ESAP) που είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ζιμπάμπουε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 5 ετών, η Ζιμπάμπουε πέρασε από υπερβολικό υπερπληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, το Νοέμβριο του 2008, το ποσοστό υπερπληθωρισμού αυξήθηκε σε 79.600.000.000% ανά μήνα, με αποτέλεσμα το 1 USD να ισοδυναμεί με το εκπληκτικό ποσό των 2.621.984.228 Z $!

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins (Μέρος 1)

Πιστωτική εικόνα: Wikipedia.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έλειπε από χαρτί για να εκτυπώσει χρήματα, τα οποία άφησε πολλούς στρατιώτες χωρίς καμία αμοιβή. Αναγκάστηκαν ακόμη και να εκτυπώσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια!

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins (Μέρος 1)

Τώρα, τι συνέβη λόγω αυτού του υπερπληθωρισμού?

 • Ο τραπεζικός τομέας κατέρρευσε.

 • Οι αγρότες δεν μπόρεσαν να πάρουν δάνεια από την τράπεζα και ως αποτέλεσμα, για μια δεκαετή περίοδο από το 1999-2009, σημειώθηκε απότομη πτώση στην παραγωγή τροφίμων.

 • Η ανεργία αυξήθηκε στο 80%.

 • Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε επίσης.

Η Ζιμπάμπουε αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το νόμισμά τους για το δολάριο ΗΠΑ.

Κάνοντας την υπόθεση για Stablecoins

Ένα καλό νόμισμα πρέπει να εκπληρώνει τους ακόλουθους τρεις ρόλους:

 • Μέσο ανταλλαγής.

 • Μονάδα λογαριασμού.

 • Αποθήκη αξίας.

Ενώ τα cryptos κάνουν εξαιρετική δουλειά ως μέσο ανταλλαγής, είναι σαν μια μονάδα λογαριασμού και ένα απόθεμα αξίας όπου παρασύρεται άθλια. Ο λόγος? Απλώς δεν είναι αρκετά σταθερό. Εάν έχετε κάτι που είναι εξαιρετικά ασταθές, θα το εμπιστευτείτε ως απόθεμα αξίας?

Θα θέλατε να επενδύσετε με ασφάλεια τα σκληρά κερδισμένα χρήματά σας σε ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να αξίζει το ήμισυ της τρέχουσας αποτίμησής του σε 24 ώρες?

Στην πραγματικότητα, ας κάνουμε περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτό.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων και ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα των stablecoin?

 • Ενώ οι έμποροι εκμεταλλεύονται αυτήν την αστάθεια για να κάνουν τα κέρδη τους, η πραγματικότητα είναι ότι θα μπορούσαν εύκολα να χάσουν όλα τα χρήματά τους, βγάζοντας τα μάτια τους από την οθόνη. Τα περισσότερα από αυτά τα κρυπτονομίσματα δεν υποστηρίζουν χρήματα fiat, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει σταθερό Bitcoin όπου οι έμποροι μπορούν να διατηρήσουν τα κέρδη τους ανέπαφα.

 • Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ιδανικά για συμβόλαια βάσει χρόνου. Αν κάποιος στοιχηματίσει 1 BTC σε ένα συμβάν που συμβαίνει μέσα σε ένα χρόνο, τότε εκτίθενται σε δύο μεγάλους κινδύνους. Πρώτον, το συμβάν μπορεί να μην συμβεί καθόλου, και δεύτερον, η τιμή του BTC μπορεί να μειωθεί εκείνη τη στιγμή. Αυτή η αστάθεια καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη σωστή εκτίμηση κινδύνου.

 • Τέλος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία υιοθέτηση στο mainstream, τα stablecoin ίσως είναι η καλύτερη μορφή του νομίσματος για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Λοιπόν, από πού προέρχεται η σταθερότητα; Για αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε την ιδέα των «μανταλάκια».

Κατανόηση των γόμφων

Η έννοια των μανταλάκια ή των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών βρίσκεται στην καρδιά των σταθερών νομισμάτων. Σύμφωνα με την Wikipedia:

«Μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, που μερικές φορές ονομάζεται συνδυασμένη συναλλαγματική ισοτιμία, είναι ένας τύπος καθεστώτος συναλλαγματικής ισοτιμίας όπου η αξία ενός νομίσματος καθορίζεται έναντι της αξίας ενός άλλου ενιαίου νομίσματος, σε ένα καλάθι άλλων νομισμάτων ή σε ένα άλλο μέτρο αξίας, όπως ως χρυσός.”

Λοιπόν, γιατί το κάνουμε?

Ένα μανταλάκι χρησιμοποιείται για να διατηρήσει την αξία ενός νομίσματος σταθερή, καθορίζοντας απευθείας την αξία του σε μια προκαθορισμένη αναλογία προς ένα διαφορετικό πιο σταθερό ή πιο διεθνώς επικρατέστερο νόμισμα (ή νομίσματα).

Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά χρήσιμη για μικρές οικονομίες, οικονομίες που δανείζονται κυρίως σε ξένο νόμισμα και στις οποίες το εξωτερικό εμπόριο αποτελεί μεγάλο μέρος του ΑΕγχΠ τους.

Λοιπόν, πώς το κάνουν?

Προκειμένου να διατηρηθεί η ισοτιμία, η χώρα πρέπει πρώτα να συσσωρεύσει μεγάλα αποθέματα ξένου νομίσματος. Όπως λέει ο Ρίτσαρντ Τσεν άρθρο:

«Αυτό συμβαίνει επειδή εάν η χώρα πρέπει να εκτιμήσει το δικό της νόμισμα για να διατηρήσει το μαντάλι, τότε μπορεί να αγοράσει το δικό της νόμισμα στην αγορά χρησιμοποιώντας τα αποθέματά του σε ξένο νόμισμα. Η χώρα μπορεί επίσης να αυξήσει τα επιτόκια και να συνάψει την προσφορά χρήματος για να προσελκύσει ξένη ζήτηση για το νόμισμά της, προκαλώντας έτσι ανατίμηση ».

Ομοίως, εάν μια χώρα πρέπει να υποτιμήσει το δικό της νόμισμα για να διατηρήσει το μαντάλι, τότε μπορεί να πουλήσει το δικό της νόμισμα στην αγορά, να μειώσει τα επιτόκια και να επεκτείνει την προσφορά χρήματος. “

Γόμφοι μέσω των ηλικιών

# 1 Το κλασικό χρυσό πρότυπο

Από το 1880 έως το 1914 το κλασικό χρυσό πρότυπο ακολουθήθηκε από τις περισσότερες χώρες. Η πρώτη χρήση ενός προτύπου χρυσού ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1821. Σε αυτό το πρότυπο, η εξωτερική αξία όλων των νομισμάτων εκφράζεται σε χρυσό με κεντρικές τράπεζες έτοιμες να αγοράσουν και να πωλήσουν απεριόριστες ποσότητες χρυσού στην καθορισμένη τιμή. Κάθε κεντρική τράπεζα διατήρησε τα αποθέματα χρυσού ως επίσημο αποθεματικό τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το 1 USD ήταν 0,048 troy oz. από καθαρό χρυσό.

# 2 Το σύστημα Brenton Woods

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, διάφορες χώρες συνειδητοποίησαν ότι απαιτείται ένα νέο σύστημα. Ήξεραν ότι αυτό το πρότυπο χρυσού ήταν πάρα πολύ άκαμπτο, και επίσης γνώριζαν ότι ο κύριος λόγος πίσω από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν η οικονομική ανισορροπία κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

Για να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, 730 εκπρόσωποι και από τα 44 συμμαχικά έθνη συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Mount Washington στο Bretton Woods, New Hampshire, Ηνωμένες Πολιτείες, για τη Νομισματική και Χρηματοοικονομική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή και ως Διάσκεψη Bretton Woods.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι ΗΠΑ είχαν την πλειονότητα των αποθεμάτων χρυσού στον κόσμο, οπότε αποφασίστηκε ότι οι άλλες χώρες θα συνδέσουν τα νομίσματά τους με το δολάριο ΗΠΑ, ενώ το δολάριο ΗΠΑ παραμένει συνδεδεμένο με χρυσό. Τώρα, αυτό ακούγεται καλό στη θεωρία, ωστόσο, δεν προπονούσε πραγματικά.

Για διάφορους λόγους, το δολάριο υποτιμήθηκε και κατά τη διάρκεια των 25 ετών, άλλες χώρες αντάλλαξαν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σε δολάρια ΗΠΑ με χρυσό, στραγγίζοντας αργά το Fort Knox του χρυσού. Αυτό οδήγησε τον Νίξον για να τερματίσετε τη δυνατότητα μετατροπής του USD σε χρυσό, και από τότε το USD παρέμεινε ένα ελεύθερο νόμισμα fiat.

Διατήρηση γόμφων – Οι τέσσερις ερωτήσεις

Υπάρχουν ακόμα μερικά Pegs εκεί έξω, ωστόσο, τα περισσότερα έθνη και τράπεζες έχουν απομακρυνθεί από αυτά. Κατά καιρούς, έχουμε δει οικονομικές και χρηματοπιστωτικές καταστροφές που έχουν συμβεί λόγω άκαμπτων μανταλάκια. Η επίθεση Soros του 1992 είναι ένα κλασικό παράδειγμα (περισσότερα σε αυτό αργότερα).

Εντάξει, οπότε έχουμε δει ότι τα σταθερά νομίσματα δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς μανταλάκια και μόλις αναφέραμε ότι οι μανταλάκια γίνονται γρήγορα ξεπερασμένοι στη διεθνή οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μανταλάκια stablecoin θα αποτύχουν?

Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Οποιοσδήποτε γόμφος μπορεί να διατηρηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται εντός ενός συγκεκριμένου εύρους ζώνης της συμπεριφοράς της αγοράς. Σε άλλα λόγια, “Τουλάχιστον σε ορισμένες συνθήκες της αγοράς, είναι δυνατό να διατηρηθεί ένα μανταλάκι.”

Για να διατηρηθεί το μανταλάκι, πρέπει να θέσει 4 ερωτήσεις (από αυτό το άρθρο):

 • Μπορεί το μανταλάκι να αντέξει μια καλή ποσότητα μεταβλητότητας?

 • Είναι ακριβό να διατηρηθεί?

 • Πόσο εύκολο είναι να αναλύσουμε τη ζώνη συμπεριφοράς από την οποία μπορεί να ανακάμψει?

 • Πόσο διαφανή μπορούν οι έμποροι να παρατηρούν τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς?

Οι δύο τελευταίες ερωτήσεις είναι κρίσιμες πριν από αυτό έρχεται η θεωρία του παιχνιδιού Schelling point.

Τι είναι το σημείο Schelling (Focal)?

Ο μεγάλος οικονομολόγος Thomas Schelling πραγματοποίησε ένα πείραμα με μια ομάδα μαθητών που τους έκαναν μια απλή ερώτηση: «Αύριο θα πρέπει να συναντήσεις έναν ξένο στη Νέα Υόρκη. Πού και πότε τους συναντάς; ” Ανακάλυψε ότι η πιο συνηθισμένη απάντηση ήταν, “Το μεσημέρι στο Grand Central Terminus.” Αυτό συνέβη επειδή το Grand Central Terminus, για τους Νεοϋορκέζους είναι ένα φυσικό σημείο εστίασης, το σημείο εστίασης είναι επίσης γνωστό ως «Σημείο σχηματοποίησης“.

Έτσι, για να ορίσετε ένα σημείο Schelling: Είναι μια λύση που οι άνθρωποι θα τείνουν να χρησιμοποιούν χωρίς την επικοινωνία, επειδή τους αισθάνεται ιδιαίτερος, σχετικός ή φυσικός για αυτούς.

Ας αποδείξουμε αυτήν την ιδέα με ένα παιχνίδι.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν δύο κρατούμενοι σε δύο διαφορετικά δωμάτια και τους δίνεται μια τυχαία σειρά αριθμών. Στη συνέχεια, τους λένε να μαντέψουν τον αριθμό που θα μαντέψουν άλλοι κρατούμενοι, χωρίς καμία επικοινωνία μεταξύ τους. Εάν μαντέψουν τον λάθος αριθμό, τότε θα σκοτωθούν (μόνο για να ανεβούν το ante).

Οι αριθμοί που τους δίνονται είναι:

7816239, 676716313, 100000000 και 871823719.

Ποιος αριθμός νομίζετε ότι θα επιλέξουν?

100000000.

Γιατί?

Επειδή είναι διαφορετικό και ιδιαίτερο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αριθμούς και γι ‘αυτό είναι το σημείο Schelling. Σε όλη την ιστορία μας, τα ανθρώπινα όντα έχουν ασυνείδητα υποσυνείδητα συγκλίνει σε διάφορα μέρη όπως μπαρ, εκκλησίες, κοινοτικά κέντρα κ.λπ. επειδή σε μια κοινωνία αυτά τα μέρη είναι κοινά σημεία Schelling.

Ένα πολύ διάσημο παράδειγμα του Schelling point in action είναι ένα παιχνίδι που ελπίζουμε ότι δεν έχετε παίξει ποτέ στη ζωή σας που ονομάζεται “The Chicken Game”. Έτσι λειτουργεί, δύο άτομα οδηγούν ο ένας τον άλλον με ένα ποδήλατο. Αν συγκρουστούν μπροστά, πεθαίνουν. Ωστόσο, το πρώτο άτομο που απομακρύνεται από τον εισερχόμενο αναβάτη είναι ένα «κοτόπουλο».

Έτσι, σε αυτό το παιχνίδι, υπάρχουν 2 σενάρια που μπορούν να καταλήξουν σε σφάλμα:

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins (Μέρος 1)

Ευγένεια εικόνας: Προσοχή στο ιστολόγιό σας για τις αποφάσεις

Περίπτωση 1: Και οι δύο αναβάτες κατευθύνονται ο ένας στον άλλο.

Περίπτωση 2: Ο ένας αναβάτης στρέφεται αριστερά και ο άλλος στρίβει δεξιά.

Ο Thomas Schelling έδωσε τη λύση σε αυτό χρησιμοποιώντας την έννοια των εστιακών σημείων. Είπε, ότι η καλύτερη λύση σε αυτό το παιχνίδι είναι να μην κοιτάς τον άλλο αναβάτη στα μάτια (δηλαδή να διακόψεις την επικοινωνία με τον άλλο αναβάτη) αλλά να εστιάσεις στα ένστικτά του. Δεδομένου ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι οδηγούν στη δεξιά πλευρά του δρόμου, εάν αφήσουμε τα ένστικτά μας να αναλάβουν, θα οδηγήσουμε αυτόματα το ποδήλατο προς τη δεξιά πλευρά, γιατί εκεί βρίσκεται το σημείο Schelling μας.

Πώς λοιπόν το Schelling point μας βοηθά να κατανοήσουμε τη δύναμη του μανταλάκι; Όπως το βάζει ο Χάσεμπ Κουράσι στο δικό του Το άρθρο του Χάκερνο:

«Εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πότε ένα μανταλάκι είναι αντικειμενικά αδύναμο, γίνεται εύκολο να διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις ή να υπονομεύεται ένας πανικός στην αγορά, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πωλήσεις – βασικά, μια σπείρα θανάτου. Ένας διαφανής μανταλάκι είναι πιο ανθεκτικός στη χειραγώγηση ή την αλλαγή συναισθημάτων. “

Τα τρία είδη σταβελών

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins (Μέρος 1)

Πιστωτική εικόνα: Μεσαίο

Υπάρχουν τρία είδη σταθερών νομισμάτων:

 • Η Fiat εξασφάλισε.

 • Κρυπτογραφημένη ασφάλεια.

 • Μη εξασφαλισμένη.

# 1 Fiat με ασφάλεια

Η εξασφάλιση Fiat είναι πιθανώς η πιο απλοϊκή και απλή εκτέλεση των σταθερών νομισμάτων. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι πολύ απλός. Ένα ορισμένο ποσό fiat κλειδώνεται ως εγγύηση και εκδίδονται κέρματα 1: 1 εναντίον του. Αντί του νομίσματος fiat, ο χρυσός, το ασήμι, το πετρέλαιο κ.λπ. μπορούν επίσης να διατηρηθούν ως εγγύηση.

Το Tether είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτού και συμβαίνει επίσης να είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σταθερό νόμισμα. Θα μιλήσουμε για το Tether και τα προβλήματά του λίγο περισσότερο στο δεύτερο μέρος.

# 2 Κρυπτογράφηση με ασφάλεια

Τα κρυπτο-εξασφαλισμένα σταθερά νομίσματα είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοια με τα νομίσματα με ασφάλεια … με μια σημαντική διάκριση. Αντί να χρησιμοποιούν το fiat ως μανταλάκι, χρησιμοποιούν άλλο κρυπτογράφηση.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ασταθή, σε αντίθεση με το νόμισμα fiat (συγκριτικά), οπότε πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα?

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «υπερ-εξασφάλιση». Έτσι, εάν θέλετε σταθερά νομίσματα αξίας 100 $, τότε θα πρέπει να καταθέσετε αιθέρα αξίας 200 $. Δεν είναι απλή αναλογία 1: 1.

Το Dai είναι ένα παράδειγμα αυτού του είδους stablecoin. Στο επόμενο μέρος, θα τα διερευνήσουμε λεπτομερώς.

# 3 Μη εξασφαλισμένο

Τέλος, έχουμε τα μη εξασφαλισμένα σταθερά νομίσματα. Αυτά είναι τα νομίσματα που δεν υποστηρίζονται από τίποτα. Εάν το σκεφτείτε, ένα ιδιωτικό, μη εξασφαλισμένο, σταθερό στις τιμές νόμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει ριζική πρόκληση για την κυριαρχία των νομισμάτων fiat.

Αλλά, πώς το εκτελεί κανείς?

Το 2014, ο Robert Sams βρήκε την ιδέα του Seignorage Shares και βασίζεται σε μια πολύ απλή ιδέα. Δημιουργήστε ένα έξυπνο συμβόλαιο που θα λειτουργούσε ως κεντρική τράπεζα με μία μόνο πολιτική, θα εκδώσει ένα νόμισμα που θα διαπραγματεύεται πάντα με $ 1.

Λοιπόν, τι συμβαίνει εάν το κέρμα διαπραγματεύεται στα 2 $?

Δεδομένου ότι η τιμή είναι υψηλή, το έξυπνο συμβόλαιο θα δημιουργήσει αυτόματα περισσότερα νομίσματα για να αυξήσει την προσφορά και να μειώσει την τιμή. Το επιπλέον κέρδος που θα απομείνει στο έξυπνο συμβόλαιο, ως αποτέλεσμα, ονομάζεται seignorage.

Τώρα ας δούμε το άλλο σενάριο.

Τι γίνεται αν το κέρμα σας διαπραγματεύεται στα 0,50 $; Πώς μειώνει την προσφορά το έξυπνο συμβόλαιο; Η σύμβαση αγοράζει απλά κέρματα στην ελεύθερη αγορά για να μειώσει την προσφορά.

Αυτή η μέθοδος έχει υποβληθεί σε κριτική λόγω της ομοιότητάς της με ένα σχήμα πυραμίδας.

Τέλος πάντων, γνωρίζουμε τώρα τις τρεις μορφές σταθερών νομισμάτων. Στο επόμενο μέρος, θα εξετάσουμε λεπτομερώς το MakerDAO.

Ωστόσο, πριν το κάνουμε αυτό, ας εξετάσουμε μια πιθανή ευπάθεια που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα σταθερά νομίσματα.

Η Αγία Τριάδα – Πιθανή ευπάθεια?

Για να ολοκληρώσουμε το πρώτο μέρος του άρθρου, ας ρίξουμε μια ματιά σε μια ιδέα στα διεθνή οικονομικά που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες μάλλον «ενδιαφέρουσες» συνέπειες με σταθερά νομίσματα. Το όνομα αυτής της έννοιας είναι η «Αγία Τριάδα» και θα ευχαριστήσουμε τον Richard Chen και το άρθρο του «Η μακροοικονομική των σταύλων» για να μας συστήσετε σε αυτό.

Η ανίερη τριάδα γνωστή και ως το αδύνατο τρίλιμα δηλώνει ότι είναι αδύνατο να έχουμε και τα τρία ταυτόχρονα:

 • Μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία (μανταλάκι).

 • Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων (απουσία ελέγχων κεφαλαίου)

 • Κυρίαρχη νομισματική πολιτική.

Εισαγωγή στο MakerDAO: Κατανόηση των Stablecoins (Μέρος 1)

Ευγένεια εικόνας: Μεσαίο.

Γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνει «μανταλάκι», ας δούμε τα άλλα δύο.

Ελεύθερη ροή κεφαλαίου (δηλ. Χωρίς ελέγχους κεφαλαίου): Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι πολίτες θα έχουν την ελευθερία να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους επενδύοντας στο εξωτερικό. Αντίθετα, αυτό επιτρέπει επίσης στους ξένους επενδυτές να φέρουν την εμπειρία τους στη χώρα.

Κυρίαρχη νομισματική πολιτική: Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει την προσφορά χρήματος για να μειώσει τα επιτόκια όταν η οικονομία είναι κάτω και μπορεί να μειώσει την προσφορά χρήματος και να αυξήσει τα επιτόκια όταν η οικονομία είναι σε άνοδο.

Έτσι, όταν τα συνδυάζετε όλα, η άγια τριάδα δηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν μόνο δύο από τις τρεις αναφερόμενες ιδιότητες. Η προσπάθεια εκτέλεσης και των τριών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά καταστροφικά αποτελέσματα, όπως η οικονομική κρίση της Ασίας του 1997.

Στη δεκαετία του 90, οι χώρες της Ανατολικής Ασίας είχαν το νόμισμά τους συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, έκαναν τη δική τους ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και είχαν ελεύθερη ροή κεφαλαίων. Αυτό σήμαινε ότι οι πολίτες τους δεν μπορούσαν μόνο να επενδύσουν οπουδήποτε θέλουν, αλλά και ξένοι επενδυτές ενθαρρύνονται και ενθαρρύνονται να επενδύσουν πολλά χρήματα σε αυτές τις χώρες.

Ενώ οι εμπορικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από αυτούς τους ξένους επενδυτές αποκόμισαν τεράστια κέρδη και συνέβαλαν σε μια υπερθέρμανση της οικονομίας. Ωστόσο, όταν το εμπορικό ισοζύγιο αντιστράφηκε, οι επενδυτές τράβηξαν γρήγορα τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα μια από τις χειρότερες οικονομικές καταστροφές στην ιστορία.

Στην πραγματικότητα, η ζημιά που έγινε οικονομικά ισοδυναμούσε με έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Η Ταϊλάνδη, ειδικότερα, εξάντλησε τα αποθέματα USD και αναγκάστηκε να αφήσει τα νομίσματά τους να επιπλέουν και να υποτιμούν.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλέον τρεις επιλογές. Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα, οι επιλογές φέρουν την ένδειξη: A, B και C.

Οι τρεις επιλογές

Επιλογή Α: Δωρεάν κεφάλαια και πάγια ανταλλαγή

Σε αυτήν την επιλογή, οι τράπεζες αφήνουν την επιλογή να θεσπίσουν τη δική τους νομισματική πολιτική.

Αυτό το είδος συστήματος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρωζώνη. Όλες οι χώρες της ζώνης δεσμεύονται από ένα νόμισμα, δηλαδή Ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει ελεύθερη ροή κεφαλαίων μέσα και έξω από όλα τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη δική τους ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα κράτος μέλος να φροντίσει για μια υπερθέρμανση ή κατάθλιψη οικονομίας. Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα. Αυτή η επιλογή μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι υπάρχει μια λύση ενός μεγέθους για όλες τις περιπτώσεις που πραγματικά δεν υπάρχει.

Επιλογή Β: Δωρεάν κεφάλαιο και κυρίαρχη πολιτική

Σε αυτήν την επιλογή, οι επενδυτές θα έχουν την ελευθερία να επενδύουν όπου θέλουν και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει τη δύναμη να εφαρμόζει τις δικές της νομισματικές πολιτικές, ωστόσο, δεν υπάρχει σταθερός.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα σύστημα σαν αυτό. Έχουν τη δική τους νομισματική πολιτική και έχουν ελεύθερη ροή κεφαλαίων. Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία κυμαίνεται και καθορίζεται από την αγορά.

Επιλογή Γ: Διορθώθηκε η ανταλλαγή και η κυρίαρχη πολιτική

Τέλος, έχουμε την επιλογή Γ. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να έχετε σταθερό μανταλάκι και η κεντρική τράπεζα μπορεί να εκδώσει τη νομισματική πολιτική της, ωστόσο, δεν υπάρχει ελεύθερο κεφάλαιο.

Η Κίνα είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας που χρησιμοποιεί τη δική της νομισματική πολιτική διατηρώντας παράλληλα μια συναλλαγματική ισοτιμία. Ωστόσο, ελέγχουν το ποσό των κεφαλαίων που ρέουν εντός και εκτός της χώρας.

Ποια επιλογή λειτουργεί καλύτερα για το Stablecoins?

Δεδομένου ότι τα stablecoins έχουν ήδη σταθερό μανταλάκι, η επιλογή Β είναι αυτόματα εκτός διαφωνίας.

Ας εξετάσουμε τις επιλογές Α και Γ:

Η επιλογή Γ λέει ότι δεν μπορεί κανείς να έχει ελεύθερο κεφάλαιο. Ωστόσο, αυτό νικά τον ίδιο τον σκοπό της αποκέντρωσης. Σε ένα αποκεντρωμένο οικοσύστημα, δεν μπορεί κανείς να έχει κανένα τρίτο μέρος να ελέγχει τη ροή των κεφαλαίων. Γι ‘αυτό η επιλογή Γ είναι εκτός λειτουργίας.

Αυτό μας αφήνει με την επιλογή A. Αλλά, αυτό, ωστόσο, αφήνει το Stablecoins ανοιχτό σε μια επίθεση Soros. Λοιπόν, ποια είναι αυτή η επίθεση Σόρος?

Το 1992, ο George Soros, ένας Ούγγρος-Αμερικανός επενδυτής κέρδισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, στη διαδικασία, έσπασε την Τράπεζα της Αγγλίας. Αυτό συνέβη σύμφωνα με τη Wikipedia:

«Η Soros είχε μια τεράστια αρνητική θέση σε λίρες στερλίνας για μήνες που οδήγησαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1992. Ο Soros είχε αναγνωρίσει τη δυσμενή θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Συναλλαγών. Για τον Soros, το επιτόκιο με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο εισήχθη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Συναλλαγών ήταν πολύ υψηλό, ο πληθωρισμός ήταν επίσης πολύ υψηλός (τριπλασιασμός της γερμανικής ισοτιμίας) και τα βρετανικά επιτόκια έβλαψαν τις τιμές περιουσιακών στοιχείων τους. “

Αυτό που έκανε ο Soros ονομάζεται συχνά «το μεγαλύτερο οικονομικό στοίχημα του 20ού αιώνα».

Η Τράπεζα της Αγγλίας συνειδητοποίησε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης θα ήταν πολιτική αυτοκτονία και γι ‘αυτό έσπασαν το μανταλάκι και άφησαν τη Λίρα να επιπλέει με το γερμανικό γερμανικό μάρκο.

Τώρα το ερώτημα είναι, τι θα συμβεί αν κάτι που αντιμετωπίζει το stablecoins είναι μια επίθεση Soros?

Εάν ένα stablecoin επρόκειτο να γίνει το νόμισμα του μέλλοντος, τότε έχει νόημα ότι θα υπάρξουν λανθασμένες περίοδοι ύφεσης. Δεδομένου ότι τα stablecoins δεν μπορούν να ελέγξουν τη νομισματική πολιτική, εάν κάποιος επιχειρήσει μια επίθεση Soros κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, το έξυπνο συμβόλαιο του Stablecoin θα συμβόλιζε αμέσως την προσφορά χρήματος για αντεπίθεση, γεγονός που θα κάνει την ύφεση ακόμη χειρότερη.

Όπως καταλήγει ο Richard Chen,

«Έτσι, τα σταθερά νομίσματα υπόκεινται στο αδύνατο τρίλημμα και, επιτυγχάνοντας τη σταθερότητά τους, κάνουν μια συνειδητή επιλογή να εγκαταλείψουν τη νομισματική πολιτική. Αυτό είναι πολιτικά δημοφιλές βραχυπρόθεσμα, αλλά χωρίς τη δυνατότητα χρήσης νομισματικής πολιτικής για την ανακούφιση μιας υπερθέρμανσης ή κατάθλιψης οικονομίας, θα ήταν δύσκολο για τα σταθερά νομίσματα να γίνουν παγκόσμιο νόμισμα μακροπρόθεσμα. “

συμπέρασμα

Έτσι, τώρα που ξέρετε τι είναι το stablecoin, στο επόμενο άρθρο θα μάθετε τα εξής:

 • Ατέλειες του Tether.
 • Ανάλυση MakerDAO.

Ανυπομονώ!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το MakerDAO?

Παρακολουθήστε το μάθημα MakerDAO του Blockgeek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me