Δίκτυο αστραπής

Πρώτα σχεδιασμένο από τους Joseph Poon και Tadge Dryja για να βοηθήσουν στην αύξηση του Bitcoin, το δίκτυο αστραπής έχει γίνει μια από τις πιο κρίσιμες καινοτομίες επιπέδου-2 στον χώρο κρυπτογράφησης. Οι πιθανότητες είναι ότι στο εγγύς μέλλον, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά το δίκτυο αστραπής για να πραγματοποιήσετε όλες τις συναλλαγές σας στο Bitcoin. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί; Επιπλέον, γιατί το χρειαζόμασταν πρώτα; Θα μάθουμε τα πάντα σε αυτόν τον οδηγό.

Η ανάγκη για δίκτυο αστραπής

Το πρόβλημα επεκτασιμότητας του Bitcoin δεν είναι κάτι νέο. Η κοινότητα μιλά για αυτό το ζήτημα τα τελευταία τρία χρόνια. Με λίγα λόγια, η αρχική αρχιτεκτονική του Bitcoin δεν είναι κατάλληλη για μαζική υιοθέτηση και χρήση. Έχουμε μιλήσει για αυτό λεπτομερώς προηγουμένως, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη πιθανό εμπόδιο που αναστέλλει την υιοθέτηση του mainstream. Προς το τέλος του 2019, Blockchain Capital προβλεπόμενη ότι τα τέλη συναλλαγών Bitcoin στην αλυσίδα θα φτάσουν τα 100 $ το 2020. Αυτό έχει νόημα για τους ακόλουθους λόγους:

 • Με αυξημένες περιπτώσεις χρήσης και αποδοχή, η ζήτηση για Bitcoin θα αυξηθεί, κάτι που αναπόφευκτα θα αυξήσει τα τέλη συναλλαγής.
 • Πολλοί χρήστες θα θέλουν να μεταβούν στην ουρά και να κάνουν τις συναλλαγές τους πιο γρήγορες, αυξάνοντας τις χρεώσεις τους. Εάν η πλειοψηφία των χρηστών ακολουθήσει, τότε θα αυξήσει αναπόφευκτα τα μέσα τέλη.

Σημείωση: Όταν όλα τα Bitcoin θα εξορύσσονται, θεωρείται ότι τα τέλη συναλλαγής θα είναι αρκετά υψηλά ώστε να παρακινήσουν οικονομικά τους ανθρακωρύχους να συνεχίσουν να εξυπηρετούν το δίκτυο.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ιδανικό για γενική υιοθέτηση. 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι κερδίζουν λιγότερα από 5,50 $ την ημέρα. Για αυτούς, δεν είναι πρακτικό να πληρώνετε τόσο υψηλά τέλη. Αυτός είναι ο ακριβής λόγος για τον οποίο το Lightning Network είναι μια τόσο σημαντική καινοτομία. Σύμφωνα με τον Spencer Bogart της Blockchain Capital, αυτή η αύξηση των εξόδων εξόρυξης θα αυξήσει μόνο τη ζήτηση για Lightning Network.

Lightning Network – Κοιτάζοντας κάτω από την κουκούλα

Το δίκτυο αστραπής είναι ένα αμφίδρομο κανάλι πληρωμών μεταξύ των χρηστών, το οποίο τους επιτρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές, οι οποίες συνήθως συμβαίνουν στο blockchain, εκτός του blockchain. Ένα κανάλι πληρωμών είναι μια εξειδικευμένη μορφή κρατικού καναλιού. Σε ένα κρατικό κανάλι, ένα τμήμα του blockchain σφραγίζεται μέσω πολλαπλής υπογραφής ή έξυπνης σύμβασης, το οποίο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων από τους συμμετέχοντες. Σε αυτό το κανάλι:

 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να αλληλεπιδρούν άμεσα μεταξύ τους χωρίς να υποβάλλουν τίποτα στους ανθρακωρύχους.
 • Αυτοί οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν σε πολλαπλές μικρο συναλλαγές μεταξύ τους.
 • Όταν το κανάλι πληρωμής είναι κλειστό, το τελικό σύνολο συναλλαγών προστίθεται στο blockchain.

Σκεφτείτε το ως μια σειρά IOU μεταξύ δύο μερών. Εξετάστε αυτό το παράδειγμα. Η Αλίκη και ο Μπομπ πρέπει να συναλλάσσονται συχνά μεταξύ τους. Ωστόσο, το ποσό που πραγματικά μεταφέρουν κατά τη διάρκεια αυτών των συναλλαγών δεν είναι σημαντικό. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση του bitcoin blockchain δεν θα είναι πρακτική για αυτούς. Αντ ‘αυτού, μπορούν να κάνουν:

 • Τόσο η Αλίκη όσο και ο Μπομπ έκαναν 20 $.
 • Τα συνδυασμένα $ 40 διατηρούνται μέσα σε ένα ντουλάπι. Και οι δύο κατέχουν το μισό του κωδικού πρόσβασης
 • Υπάρχει επίσης ένα καθολικό που σημειώνει την ισορροπία που κατέχει κάθε ένα από αυτά. Έτσι, στην αρχή, και οι δύο έχουν $ 20 έναντι των ονομάτων τους.
 • Εάν η Αλίκη πρέπει να πληρώσει τον Μπομπ 10 $, δεν χρειάζεται να έχει τα μετρητά. Και οι δύο μπορούν απλά να ανοίξουν το ντουλάπι και να ενημερώσουν το υπόλοιπό τους στο κοινόχρηστο καθολικό. Έτσι, μετά από αυτήν τη συγκεκριμένη συναλλαγή, το υπόλοιπο της Αλίκης θα είναι 10 $ και ο Μπομπ θα είναι 30 $.
 • Εφόσον τα μέρη μπορούν να εμπιστεύονται το ένα το άλλο, δεν χρειάζεται να διευθετήσουν τα υπόλοιπα στον πραγματικό κόσμο. Σκεφτείτε πώς παρακολουθείτε τους φίλους σας στην πραγματική ζωή.

Αυτά τα κανάλια κατάστασης μπορούν να κλείσουν σε ένα σημείο που προκαθορίζεται από τους συμμετέχοντες. Αυτές οι προκαθορισμένες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι μία από τις ακόλουθες:

 • Έχει περάσει κάποιος χρόνος.
 • Έγινε επεξεργασία ορισμένου ποσού συναλλαγών.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα κρατικά κανάλια που ασχολούνται μόνο με πληρωμές ονομάζονται κανάλια πληρωμών. Τα παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά κανάλια πληρωμής:

 • Συναλλαγές υψηλής συχνότητας Nakamoto.
 • Κανάλι πληρωμών τύπου Spillman.
 • Κανάλια πληρωμής τύπου CLTV.
 • Hashed Timelock Συμβόλαια (HTLC)

Τα HTLC είναι η πιο βολική εφαρμογή των καναλιών πληρωμής. Χρησιμοποιώντας το HTLC, μπορεί κανείς να ανοίξει κανάλια πληρωμών όπου τα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ των μερών πριν από μια προκαθορισμένη προθεσμία. Οι πληρωμές αναγνωρίζονται μεταξύ των μερών μέσω της υποβολής κρυπτογραφικών αποδείξεων. Τα HTLC έχουν τρία αρκετά εκπληκτικά χαρακτηριστικά:

 • Επιτρέπει σε ένα μέρος να χάσει την πληρωμή που τους έχει δοθεί και να την επιστρέψει στον πληρωτή. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό σε μια συμβατική συναλλαγή blockchain.
 • Κάνει δυνατές συναλλαγές μεταξύ αλυσίδων και ατομικές ανταλλαγές. Με απλά λόγια, αυτή η δυνατότητα θα επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν ένα κρυπτογράφηση σε μια αλυσίδα με ένα κρυπτογράφηση σε μια άλλη αλυσίδα.

Το Lightning Protocol είναι μια εφαρμογή του HTLC.

Πώς συνδέονται οι κόμβοι στο δίκτυο αστραπής?

Το δίκτυο αστραπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση ως δίκτυα πληρωμών χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων χρηστών. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Φανταστείτε αυτήν την κατάσταση:

 • Ο Bob και ο Charlie είναι συνεργάτες σε μια εταιρεία και έχουν ήδη ένα κανάλι πληρωμών μεταξύ τους για λόγους δαπανών.
 • Η σύζυγος του Μπομπ, η Αλίκη, θέλει να συναλλάσσεται με τον Τσάρλι. Ο Μπομπ και η Αλίκη τυχαία έχουν ένα κανάλι πληρωμών μεταξύ τους για τα έξοδα νοικοκυριού.
 • Μέσω του Bob, η Alice και η Charlie θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα κανάλι πληρωμών για τις αστραπές συναλλαγές τους.
 • Τώρα, ας το αναβαθμίσουμε. Φανταστείτε ότι η Άλις, ο Μπομπ και ο Τσάρλι έχουν 50 μοναδικά κανάλια πληρωμών με άλλους χρήστες και καθένας από αυτούς τους χρήστες έχει 50 άλλα κανάλια πληρωμών. Αυτό οδηγεί δυνητικά σε εκατομμύρια μοναδικούς κόμβους που είναι σε θέση να συναλλάσσονται μεταξύ τους μέσω του δικτύου αστραπής.

Πώς διατηρεί το δίκτυο αστραπής την ασφάλειά του?

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα κανάλια κεραυνών στο δίκτυο θα πραγματοποιούν συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα στο εγγύς μέλλον. Έτσι, αυτό θέτει το ερώτημα. Πώς διατηρούν αυτά τα κανάλια την ασφάλειά τους; Τι θα αποτρέψει έναν κακόβουλο χρήστη να απογειωθεί με όλα τα χρήματα μέσα σε αυτά τα κανάλια; Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά.

# 1 Καθοδηγούμενος από έξυπνα συμβόλαια

Το δίκτυο αστραπής καθοδηγείται και διέπεται από έξυπνες συμβάσεις. Τα έξυπνα συμβόλαια είναι αυτο-εκτελούμενα, αυτοματοποιημένα συμβόλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δύο μέρη για άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από έναν διαμεσολαβητή. Ένα έξυπνο συμβόλαιο θα διασφαλίσει ότι οι χρήστες δεν θα παρεμβαίνουν στις συναλλαγές και θα ενεργούν προς το συμφέρον του συστήματος.

# 2 Timelocks

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι συμμετέχοντες πρέπει να συμφωνήσουν εκ των προτέρων σχετικά με το πόσο καιρό θέλουν το κανάλι πληρωμών να είναι ανοιχτό. Τα Timelocks μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ορίσουν ένα ανώτατο όριο στη διάρκεια ζωής του καναλιού. Αυτό όχι μόνο θα κάνει τις συναλλαγές πιο αποτελεσματικές, αλλά θα εμποδίσει επίσης έναν συμμετέχοντα να εξαφανιστεί και να αφήσει το υπόλοιπο κλειδωμένο στο πορτοφόλι.

# 3 Ασυμμετρικές δεσμεύσεις ανάκλησης

Οι ασύμμετρες δεσμεύσεις ανάκλησης είναι μια τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τιμωρία των χρηστών που προσπαθούν να εξαπατήσουν το σύστημα. Το δίκτυο αστραπής το χρησιμοποιεί για να επιτρέψει στους χρήστες να ορίσουν συνθήκες όπου ο εξαπατημένος χρήστης θα μπορούσε να διεκδικήσει το πλήρες υπόλοιπο ενός πορτοφολιού.

Πόσο ακριβό είναι το δίκτυο κεραυνών?

Οι χρεώσεις που συνδέονται στο δίκτυο αστραπής είναι αμελητέες σε σύγκριση με τις χρεώσεις που χρεώνουν οι ανθρακωρύχοι στο blockchain Bitcoin. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι απλός. Η εργασία που γίνεται από κόμβους ανθρακωρύχων είναι σημαντικά πιο δύσκολη και πιο ζωτική από την εργασία που πραγματοποιείται από τους κόμβους αστραπής. Ωστόσο, δεδομένου ότι το δίκτυο αστραπής θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, τα σωρευτικά τέλη που συλλέγονται θα πρέπει να είναι περισσότερο από αρκετά για την αντιστάθμιση των κόμβων για τις υπηρεσίες τους.

Πώς χρησιμοποιείτε το δίκτυο αστραπής?

Επιστρέφοντας στο προηγούμενο μας παράδειγμα, η Άλις θέλει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με τον Τσάρλι μέσω του Μπομπ.

 • Η Άλις ανοίγει ένα κανάλι με τον Μπομπ και ο Μπομπ ανοίγει ένα κανάλι με τον Τσάρλι.
 • Ας υποθέσουμε ότι η Άλις δηλώνει ότι θέλει να αλληλεπιδράσει με την Τσάρλι.
 • Ο Τσάρλι δηλώνει έναν τυχαίο αριθμό και δημιουργεί τον κατακερματισμό SHA256 και τον παραδίδει στην Αλίκη. Βασικά, εάν ο Τσάρλι επιλέξει έναν αριθμό Α, τότε θα δώσει το κατακερματισμό του αριθμού Η (Α).
 • Η Alice στέλνει 0,1 BTC στον Bob με την προϋπόθεση ότι μόνο κάποιος που μπορεί να υποβάλει τα απαιτούμενα δεδομένα για να πάρει τον ίδιο κατακερματισμό μπορεί να ανακτήσει την πληρωμή. Προκειμένου ο Μπομπ να κάνει κατάχρηση των χρημάτων, θα πρέπει να έχει τα δεδομένα, γνωστή και ως προ-εικόνα που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία αυτού του κατακερματισμού. Βασικά, ο Μπομπ θα πρέπει να δώσει το «Α», το οποίο δεν έχει.
 • Ο Μπομπ τώρα παραδίδει τα χρήματα στον Τσάρλι χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο. Ο Τσάρλι ολοκληρώνει την πληρωμή από τον Μπομπ παραδίδοντάς τον στην προ-εικόνα “A.”
 • Ο Μπομπ ολοκληρώνει την πληρωμή από την Αλίκη, παραδίδοντας το «Α.»

Είναι ζωντανό το δίκτυο αστραπής; Στατιστική

Θα πάρουμε τα στατιστικά μας από 1ml.com.

Σύμφωνα με το στιγμιότυπο οθόνης, ακολουθούν ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα βασικά στατιστικά:

 • Υπάρχουν 11.563 κόμβοι, εκ των οποίων 6.379 με ενεργά κανάλια.
 • Συνολικά, υπάρχουν 36.328 συνολικά κανάλια.
 • Από τώρα, αυτά τα κανάλια έχουν χωρητικότητα 897,91 BTC, που είναι περίπου 8,7 εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, ας δούμε τις κατανομές αυτών των κεραυνών σε όλες τις ηπείρους:

 • Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη έχουν, μακράν, την πυκνότερη συγκέντρωση κόμβων και καναλιών.
 • Τα κανάλια της Βόρειας Αμερικής έχουν τη μεγαλύτερη χωρητικότητα με 223,60 BTC, ενώ η Ευρώπη είναι ένα μακρινό δεύτερο 186,82 BTC.
 • Είναι ενδιαφέρον ότι η Ασία έχει μόνο 89 κόμβους και 390 κανάλια με χωρητικότητα 26,57 BTC.

Τώρα ας δούμε τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κόμβων και καναλιών αστραπής:

 • Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ηγέτης σε αυτό το τμήμα με 413 κόμβους και 2.598 κανάλια.
 • Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουν περισσότερους κόμβους και κανάλια από την Αυστραλία, αλλά η τελευταία έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από και τα δύο.

Μπορούμε ακόμη και να δούμε τις πόλεις με την πιο αστραπή δραστηριότητα.

 • Η Columbus έχει την υψηλότερη χωρητικότητα σχεδόν 32 BTC.
 • Το Ashburn έχει τον υψηλότερο αριθμό κόμβων και καναλιών.
 • Οι μόνες μη αμερικανικές πόλεις στις πέντε πρώτες είναι το Κέιπ Τάουν και το Δουβλίνο.

Πλεονεκτήματα του Lightning Network

Λοιπόν, γιατί να χρησιμοποιήσετε το Lightning Network; Ας δούμε τα πλεονεκτήματα:

 • Γρήγορες συναλλαγές: Ο μέσος χρόνος επιβεβαίωσης για το Bitcoin είναι περίπου 10 λεπτά. Αυτή η ώρα μπορεί να μειωθεί σημαντικά με το Lightning Network. Μέσω αυτών των καναλιών, οι μικρο συναλλαγές μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
 • Χαμηλά τέλη συναλλαγής: Τα κανονικά τέλη συναλλαγής Bitcoin κυμαίνονται μεταξύ 0,2 $ και 4 $. Ωστόσο, όπως είπαμε προηγουμένως, τα τέλη που καταβάλλονται για τις αστραπές συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα τέλη κυμαίνονται μεταξύ 1-10 satoshi (0,00008 $ – 0,0008 $), καθιστώντας τα ιδανικά για γρήγορες καθημερινές συναλλαγές.
 • Μείωση φουσκώματος Blockchain: Δεδομένου ότι το δίκτυο αστραπής πραγματοποιεί συναλλαγές στο επίπεδο-2, δεν φουσκώνει τη βασική αλυσίδα.
 • Atomic Swaps: Διαφορετικά blockchain μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω καναλιών πληρωμής. Μέσω αυτών των καναλιών, οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιήσουν ατομικές ανταλλαγές για την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων μεταξύ τους.
 • Υψηλή ασφάλεια: Τα πρωτόκολλα στο Lightning Network καθιστούν τις πληρωμές ασφαλείς και όχι ευάλωτες σε επιθέσεις. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί δρομολόγιο κρεμμυδιού για τα HTLC του.
 • Συνεχής αναβάθμιση: Όντας ένα από τα πιο καυτά έργα στον χώρο της κρυπτογράφησης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το δίκτυο αστραπής κατάφερε να προσελκύσει μια πολύ υγιή κοινότητα προγραμματιστών. Νέες και πιο συναρπαστικές δυνατότητες και αναβαθμίσεις προστίθενται τακτικά στο Lightning Network.
 • Απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη: Σε χαρτί, το Lightning Network ακούγεται αρκετά περίπλοκο, σωστά; Ωστόσο, η διεπαφή χρήστη της έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη. Χρησιμοποιεί την κατάλληλη αφαίρεση για να αποκρύψει όλες τις περίπλοκες λεπτομέρειες από τον χρήστη.

Ελαττώματα του δικτύου αστραπής

 • Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο: Οι παραδοσιακές συναλλαγές Bitcoin είναι ασύγχρονες, δηλαδή οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να λαμβάνουν συναλλαγές. Ωστόσο, για να είναι λειτουργικό ένα κανάλι αστραπής, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να πραγματοποιούν συναλλαγές.
 • Τα ιδιωτικά κλειδιά ενδέχεται να είναι ευάλωτα: Για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κανάλια αστραπής, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κρατήσουν τα σχετικά χρήματά τους σε ένα ζεστό πορτοφόλι. Ωστόσο, τα καυτά πορτοφόλια είναι απίστευτα ανασφαλή και μπορεί να σας κάνουν ευαίσθητους σε εισβολές.
 • Αυτό είναι ακόμα πρώιμες μέρες: Ενώ το δίκτυο αστραπής είναι μια μεγάλη καινοτομία και έχει μια πολύ ενεργή κοινότητα προγραμματιστών, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι ακόμα νωρίς. Ως εκ τούτου, ο κώδικας ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι ευαίσθητος σε σφάλματα. Ένα σφάλμα, συγκεκριμένα, θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν εισβολέα να ισχυριστεί ότι άνοιξε ένα κανάλι, αλλά είτε να μην πληρώσει στον συνομηλίκο, είτε να μην πληρώσει το πλήρες ποσό. Ευτυχώς το σφάλμα εντοπίστηκε και τελικά αντιμετωπίστηκε.

Καλύτερα πορτοφόλια Lightning Network

Λοιπόν, είστε ενθουσιασμένοι που χρησιμοποιείτε το δίκτυο κεραυνών; Ακολουθούν μερικά από τα πορτοφόλια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο.

 • Πορτοφόλι αστραπής Bitcoin (BLW): Το BLW διαθέτει μια ισχυρή και καλά υποστηριζόμενη εφαρμογή Lightning την οποία οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να στείλουν και να λάβουν πληρωμές σε Bitcoin. Αυτό το πορτοφόλι είναι διαθέσιμο σε Android.
 • Eclair: Δημιουργήθηκε από την ACINQ, το Eclair είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πορτοφόλια Lightning και επιτρέπει στους χρήστες του τη δυνατότητα να δημιουργούν παραδοσιακά πορτοφόλια Bitcoin. Υποστηριζόμενη από μια ενεργή ομάδα προγραμματιστών, το Eclair απολαμβάνει συχνές ενημερώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αρκετά συναρπαστικές για τους λάτρεις της κρυπτογράφησης. Αυτό το πορτοφόλι είναι διαθέσιμο σε Android.
 • Ζαπ: Το Zap παρέχει ένα καθαρό και απλό περιβάλλον εργασίας χρήστη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση συναλλαγών στο Lightning Network. Αυτό το πορτοφόλι είναι διαθέσιμο σε iOS, Windows, Mac και Linux.
 • Tippin.me: Αυτό είναι ένα πορτοφόλι φύλαξης στο οποίο μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού όπως το Chrome ή το Firefox. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ενημερώσουν άλλους μέσω της τεχνολογίας Lightning Network και ακόμη και να προσθέσουν ένα κουμπί “Lightning tip” στους δικούς τους ιστότοπους.
 • Bluewallet: Το Bluewallet δημιουργήθηκε για να φέρει συναλλαγές Lightning Network μηδενικής διαμόρφωσης σε συσκευές Android και iOS. Ενώ αυτό είναι εθελοντικό από προεπιλογή, έχετε την επιλογή να το συνδέσετε στον κόμβο σας. Το Bluewallet διαθέτει επίσης μια αγορά “Lapps” (εφαρμογές Lightning) όπως Bitrefill, Yalls, Zigzag, Ln Roulette και Pollo feed.

Δίκτυο Litecoin και Lightning

Ενώ έχουμε μιλήσει για το δίκτυο αστραπής στο πλαίσιο του Bitcoin, η έννοια των δύο κατευθυντικών καναλιών πληρωμών δεν είναι κάτι νέο. Η Litecoin έχει επίσης τη δική της επανάληψη του δικτύου αστραπής. Ακολουθούν ορισμένα από τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το δίκτυο αστραπής της Litecoin.

 • Υπάρχουν 220 κόμβοι στο Lightning Network της Litecoin με 666 κανάλια.
 • Αυτό το δίκτυο έχει σήμερα χωρητικότητα 162,04 LTC ή ~ 12,800 $.

Μαζί με το Bitcoin, πολλά έργα όπως το Decred, το Ethereum κ.λπ. εργάζονται για τη δική τους εφαρμογή καναλιών αμφίδρομων πληρωμών.

συμπέρασμα

Το Lightning Network μπορεί να λειτουργήσει ως μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες στον χώρο κρυπτογράφησης. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που εμποδίζει την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στην επικρατούσα τάση ήταν ότι δεν ήταν πρακτικά στη χρήση στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, τώρα με το Lightning Network, οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν εξαιρετικά γρήγορες, καθιστώντας τα κρυπτονομίσματα εξαιρετικά χρήσιμα. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς αναπτύσσεται το δίκτυο στο εγγύς μέλλον.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me