Οι οροι νόμος blockchain ήταν κυρίως σε αντίθετες πλευρές μεταξύ τους. Με αυξημένους παγκόσμιους κανονισμούς και μέτρα κρυπτογράφησης, θα δυσκολευτείτε πολύ να πιστέψετε ότι αυτοί οι δύο χώροι μπορούν να βρουν μια συνεργική σχέση εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα για την τεχνολογία blockchain παρά μόνο τα κρυπτονομίσματα. Έτσι, προτού εξετάσουμε τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στη νομική βιομηχανία, ας ρίξουμε μια εικόνα για την τεχνολογία blockchain.

Τι είναι ο νόμος Blockchain & Τεχνολογία?

Δεδομένα νόμου Blockchain

Ένα blockchain είναι, με τον απλούστερο όρο, μια χρονομετρημένη σειρά αμετάβλητων αρχείων δεδομένων που διαχειρίζεται ένα σύμπλεγμα υπολογιστών που δεν ανήκουν σε καμία οντότητα. Κάθε ένα από αυτά τα μπλοκ δεδομένων (δηλαδή μπλοκ) ασφαλίζεται και συνδέεται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικές αρχές (δηλαδή αλυσίδα).

Ο λόγος για τον οποίο το blockchain έχει κερδίσει τόσο θαυμασμό είναι ότι:

 • Δεν ανήκει σε μία οντότητα, ως εκ τούτου είναι αποκεντρωμένη
 • Τα δεδομένα αποθηκεύονται κρυπτογραφικά μέσα
 • Το blockchain είναι αμετάβλητο, επομένως κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δεδομένα που βρίσκονται μέσα στο blockchain
 • Το blockchain είναι διαφανές, ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθεί τα δεδομένα εάν το θέλει

Το ενδιαφέρον των δικηγόρων για το blockchain αυξήθηκε δραματικά το 2017. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Ron Quaranta, τον ιδρυτή και πρόεδρο της Wall Street Blockchain Alliance, η νομική βιομηχανία ήταν ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς που εντάχθηκαν στη Συμμαχία.

Ο Aaron Wright, καθηγητής στο Cardozo School of Law, δήλωσε: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το blockchain ως« σπονδυλική στήλη »για να διαχειριστούμε ολόκληρη τη νομική βιομηχανία, να οικοδομήσουμε πιο αποτελεσματικά συστήματα, να μειώσουμε το κόστος των νομικών υπηρεσιών και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα λάβουν τις νομικές υπηρεσίες χρειάζονται.”

Τώρα όλα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά, αλλά ας δούμε μερικές πραγματικές περιπτώσεις ή βοηθητικά προγράμματα που μπορεί να φέρει η τεχνολογία blockchain στη νομική βιομηχανία.

Περιοχές όπου το Blockchain μπορεί να βελτιώσει τη Νομική Βιομηχανία

# 1 Αρχεία ιδιοκτησίας

Η απάτη ιδιοκτησίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ινδία. Το 2013, το Νέο Δελχί είχε μόνο 181 αναφορές περιπτώσεων απάτης ιδιοκτησίας, ενώ η Βομβάη έφτασε στη δεύτερη θέση στις 173 περιπτώσεις. Οι συναλλαγές ακινήτων είναι μια από τις μεγαλύτερες οδούς επένδυσης μαύρου χρήματος. Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να το κάνετε είναι να διατηρήσετε την ιδιοκτησία στο όνομα κάποιου άλλου. Αυτό ονομάζεται “benami” aka “ψευδές όνομα”. Από τον Νοέμβριο του 2016, κατασχέθηκαν ακίνητα benami αξίας άνω των 282 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Κοινή Επίτροπος Αστυνομίας Satish Golcha είπε στην PTI:

“Περίπου το 30 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων που μας αναφέρονται σχετίζονται με ακίνητα.”

Σε μια περίφημη υπόθεση του benami, το Crime Branch ανακάλυψε ότι οι υποστηρικτές του Ταμείου Nirmala Krishna Nidhi είχαν αγοράσει ακίνητα με το όνομα των υποψηφίων τους, στερώντας εκατοντάδες ανθρώπους από τις αποταμιεύσεις ζωής τους.

Το τμήμα εγκληματικών πράξεων διαπίστωσε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν αγοράσει ακίνητα υψηλού επιπέδου, όπως εμπορικά κέντρα, οικόπεδα κατοικιών και μπανγκαλόου στο Thiruvananthapuram, το Kollam και το Kundara. Η συνολική απάτη έχει εκτιμηθεί ότι ανέρχεται σε περίπου 500 ₹ crore (~ 7,8 δισεκατομμύρια $)!

Σε μια πραγματικά μνημειακή απόφαση, οι κρατικές κυβερνήσεις της Andhra Pradesh και της Telangana συνεργάζονται με τη σουηδική εκκίνηση ChromaWay για να αντιμετωπίσουν αυτές τις περιπτώσεις απάτης ιδιοκτησίας εφαρμόζοντας την τεχνολογία blockchain.

Τα τρία κύρια προβλήματα που θα επιλύσει το Blockchain

Οι τρεις κύριες προκλήσεις που έπρεπε να επιλύσει το blockchain για να είναι μια αποτελεσματική μονάδα αποθήκευσης για αρχεία γης είναι οι εξής:

Οι ψηφιακές μονάδες # 1 δεν πρέπει να είναι εύκολο να αναπαραχθούν

Μία από τις βασικές ιδιότητες ενός πολύτιμου προϊόντος είναι ότι πρέπει να είναι δύσκολο να αναπαραχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το νόμισμα fiat δεν μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί στο σπίτι. Εάν κάποιος μπορεί να πάρει μαζί του έναν εκτυπωτή και να εκτυπώσει 100 $, η αξία του νομίσματος θα μειωνόταν σημαντικά.

Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για εμπιστευτικά έγγραφα όπως έγγραφα κτηματολογίου. Δεν πρέπει να είναι δυνατό να έχει δύο αντίγραφα του ίδιου μητρώου, αλλά με διαφορετικές λεπτομέρειες. Το blockchain έλυσε αυτό το πρόβλημα πριν από χρόνια. Αυτό το πρόβλημα ονομάζεται “διπλή δαπάνη”. Ας πάρουμε το παράδειγμα του bitcoin, είναι αδύνατο για μένα να ξοδέψω το ίδιο bitcoin ταυτόχρονα σε περισσότερες από μία συναλλαγές. Η χρήση της «προστασίας διπλών δαπανών» σε μπλοκ αλυσίδων βοηθάει να αποφευχθεί αυτό.

# 2 Τα ψηφιακά αρχεία πρέπει να είναι απαραβίαστα

Οτιδήποτε αποθηκεύεται μέσα στο blockchain είναι αδιάβροχο.

Κάθε μπλοκ σε ένα blockchain έχει το δικό του μοναδικό ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα που ονομάζεται “hash”. Μόλις τα αρχεία μπουν μέσα σε ένα μπλοκ, δεν μπορούν να παραβιαστούν επειδή οι κρυπτογραφικές λειτουργίες κατακερματισμού θα αποτρέψουν αυτό να συμβεί.

Ας δούμε πώς λειτουργεί η διαδικασία κατακερματισμού. Θα εισαγάγουμε ορισμένα στοιχεία. Για αυτήν την άσκηση, θα χρησιμοποιήσουμε το SHA-256 (Secure Hashing Algorithm 256).

κατακερματισμός blockchain

Όπως μπορείτε να δείτε, στην περίπτωση του SHA-256, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η είσοδος, η έξοδος θα έχει πάντα σταθερό μήκος 256-bit. Αυτό γίνεται κρίσιμο όταν ασχολείστε με ένα τεράστιο ποσό δεδομένων και συναλλαγών. Έτσι, βασικά, αντί να θυμάστε τα δεδομένα εισόδου που θα μπορούσαν να είναι τεράστια, μπορείτε να θυμηθείτε τον κατακερματισμό και να παρακολουθείτε.

Μια κρυπτογραφική συνάρτηση κατακερματισμού είναι μια ειδική κατηγορία συναρτήσεων κατακερματισμού που έχει διάφορες ιδιότητες που την καθιστούν ιδανική για κρυπτογραφία. Υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες που μια κρυπτογραφική συνάρτηση κατακερματισμού πρέπει να θεωρείται ασφαλής. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στον οδηγό μας για κατακερματισμό.

Υπάρχει μόνο μία ιδιοκτησία στην οποία θέλουμε να εστιάσετε σήμερα. Ονομάζεται «Εφέ χιονοστιβάδας».

Τι σημαίνει αυτό?

Ακόμα κι αν κάνετε μια μικρή αλλαγή στην εισαγωγή σας, οι αλλαγές που θα αντικατοπτρίζονται στο hash θα είναι τεράστιες. Ας το δοκιμάσουμε χρησιμοποιώντας το SHA-256:

Το βλέπεις αυτό? Παρόλο που μόλις αλλάξατε την περίπτωση του πρώτου αλφαβήτου της εισαγωγής, δείτε πόσο επηρεάζει το κατακερματισμό εξόδου.

Δεδομένου ότι όλα τα μπλοκ είναι κρυπτογραφικά συνδεδεμένα, η αλλαγή του κατακερματισμού ενός μπλοκ ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να παγώσει ολόκληρη την αλυσίδα. Δεδομένου ότι αυτό είναι αδύνατο, το blockchain είναι αδιάβροχο.

# 3 Οι Ψηφιακές Διαδικασίες πρέπει να είναι απόδειξη παραβίασης

Το τελικό πρόβλημα που μπορεί να επιλύσει το blockchain για αποθήκευση αρχείων ιδιοκτησίας (ή για την αποθήκευση οποιουδήποτε νομικού εγγράφου) είναι η εξασφάλιση μιας διαδικασίας χωρίς εμπιστοσύνη. Κάθε επίσημο ίδρυμα έχει μια διαδικασία, ωστόσο, δεδομένου ότι εξαρτώνται από «τους ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους σωστά», υπάρχουν μερικά εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν:

 • Ανθρώπινη αμέλεια.
 • Διαφθορά

Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, επειδή αυτά τα έγγραφα και τα αρχεία είναι ευαίσθητα και τυχόν λανθασμένη διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων. Ο καλύτερος τρόπος χειρισμού αυτών των εγγραφών πρέπει να είναι να ακολουθήσετε μια καθορισμένη διαδικασία που δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να αξιοποιηθεί.

Η ίδια η αρχιτεκτονική του blockchain το εμποδίζει να συμβεί αυτό.

Το blockchain είναι ένα κατανεμημένο σύστημα με μεγάλο αριθμό ηθοποιών. Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες παίρνουν αποφάσεις στο σύστημα είναι μέσω αλγορίθμων που ονομάζονται «μηχανισμοί συναίνεσης». Πολλοί μηχανισμοί τους βοηθούν να το επιτύχουν, όπως η απόδειξη της εργασίας, η απόδειξη του στοιχήματος κ.λπ..

Το κύριο takeaway είναι ότι, ένα blockchain μπορεί να εξασφαλίσει μια απρόσκοπτη, ασφαλή διαδικασία αποθήκευσης δεδομένων που είναι απαλλαγμένη από ανθρώπινα συναισθήματα.

# 2 Ασφάλεια

Οι νομικές εταιρείες αποτελούν πρωταρχικό στόχο για τους χάκερ, δεδομένου ότι έχουν τόσο πολύ ευαίσθητα δεδομένα, συχνά αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο για τους χάκερ. Το 2016, οι χάκερ εισέβαλαν στα δίκτυα υπολογιστών ορισμένων μεγάλων νομικών εταιρειών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Cravath Swaine & Moore LLP και Weil Gotshal & Manges LLP. Λίγους μήνες μετά την παραπάνω επίθεση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης τιμώρησε τρεις άντρες για την πραγματοποίηση εκατομμυρίων σε εμπιστευτικές συναλλαγές μετά από παραβίαση των email του Big Law M&Ομάδες. Η δικηγορική εταιρεία DLA Piper δέχθηκε hacking το 2017 από μια επίθεση ransomware, όπου κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφεί έναν υπολογιστή και στη συνέχεια απαιτεί πληρωμή, για να τον ξεκλειδώσει.

Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι εταιρείες κάνουν τόσο μεγάλο στόχο είναι επειδή είναι σιλό εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων. Η αρχιτεκτονική του blockchain καταστρέφει την ίδια την έννοια των σιλό. Πολλές βιομηχανίες υιοθετούν μια κοινοπραξία blockchain, όπου τοποθετούν τα δεδομένα τους σε μια ιδιωτική blockchain. Αφού τα δεδομένα αποκεντρωθούν, είναι αδύνατο για τους χάκερ να επιτεθούν σε μια κεντρική πηγή.

Στον νομικό χώρο, η Global Legal Blockchain Consortium προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό blockchain που αποτελείται από περισσότερες από 140 μεγάλες εταιρείες, δικηγορικά γραφεία, εταιρείες λογισμικού και πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, η κοινοπραξία εστιάζεται:

 • Ακεραιότητα και αυθεντικότητα δεδομένων για συμβάσεις, έγγραφα και παρόμοια δεδομένα.
 • Απόρρητο και ασφάλεια δεδομένων για συμβάσεις, έγγραφα και επικοινωνίες.
 • Διαλειτουργικότητα μεταξύ μεγάλων εταιρικών νομικών τμημάτων και νομικών γραφείων.
 • Βελτιώσεις παραγωγικότητας και εξοικονόμηση κόστους στη λειτουργία νομικών τμημάτων και δικηγορικών γραφείων.
 • Χρήση του blockchain για ενίσχυση και ενίσχυση των υπαρχουσών νομικών τεχνολογικών επενδύσεων προσθέτοντας σημαντική λειτουργικότητα στα παλαιά συστήματα για την παράταση της ωφέλιμης ζωής τους.

Εν ολίγοις, η αποστολή τους είναι να ενισχύσουν την ασφάλεια, το απόρρητο, την παραγωγικότητα και τη διαλειτουργικότητα του νομικού τεχνολογικού οικοσυστήματος.

# 3 Έξυπνες συμβάσεις

Οι έξυπνες συμβάσεις είναι αυτοματοποιημένες συμβάσεις. Αυτο-εκτελούνται με συγκεκριμένες οδηγίες γραμμένες στον κώδικά της, οι οποίες εκτελούνται όταν γίνονται ορισμένες προϋποθέσεις.

Πώς λειτουργούν τα έξυπνα συμβόλαια

Οι έξυπνες συμβάσεις είναι το πώς γίνονται τα πράγματα στο οικοσύστημα Ethereum. Όταν κάποιος θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη εργασία στο Ethereum, ξεκινά ένα έξυπνο συμβόλαιο με ένα ή περισσότερα άτομα. Οι έξυπνες συμβάσεις είναι μια σειρά οδηγιών, οι οποίες λειτουργούν βάσει της λογικής IFTTT, γνωστής και ως λογικής IF-THIS-THEN-THAT. Βασικά, εάν γίνει το πρώτο σετ οδηγιών, εκτελέστε την επόμενη λειτουργία και μετά από αυτήν την επόμενη και συνεχίστε να επαναλαμβάνετε μέχρι να φτάσετε στο τέλος της σύμβασης.

Εντάξει, έτσι ακούγεται πολύ δροσερό. Ωστόσο, ποια είναι η εφαρμογή της στη νομική βιομηχανία; Η μεγαλύτερη περίπτωση χρήσης έξυπνων συμβάσεων στον νομικό χώρο είναι να καταστεί η διαδικασία ανάθεσης πιο αποτελεσματική. Οι έξυπνες συμβάσεις εξαλείφουν την ανάγκη για μεσάζοντες σε μια συναλλαγή και συνδέουν άμεσα δύο μέρη μεταξύ τους.

Στο νομικό σύστημα, οι έξυπνες συμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν σε μια ποικιλία εργασιών, όπως:

 • Εγγραφή ακινήτων
 • Εμπορικές συναλλαγές
 • Δικαιώματα καλλιτέχνη
 • Παρεχόμενες υπηρεσίες
 • Συμβάσεις που απαιτούν σύμβαση ή δικηγόρο συναλλαγών

Ένα έξυπνο συμβόλαιο όλες οι απαιτήσεις ενός παραδοσιακού συμβολαίου, όπως προσφορά, αποδοχή, εκτίμηση, δέουσα συγκατάθεση κ.λπ. αυτοματοποιημένη ή αυτο-εκτέλεση.

Εμπόδια για την έξυπνη έγκριση συμβολαίου

Υπάρχουν μερικά εμπόδια στην έξυπνη έγκριση συμβολαίου:

 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εργαστεί είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ παραδοσιακών και blockchain συμφωνιών. Πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη δημιουργία νομικών συμβάσεων αναγνώσιμων από τον άνθρωπο που έχουν συσχέτιση με έξυπνες συμβάσεις αναγνώσιμες από μηχανή. Έργα όπως το OpenLaw, το Accord Project, το Agrello και το Mattereum εργάζονται σε αυτήν την πτυχή.
 • Προχωρώντας από το προηγούμενο σημείο, πρέπει να δημιουργηθούν νέες συσκευές IoT (Internet of Things) που θα βοηθήσουν στη χρήση έξυπνων συμβάσεων στον πραγματικό φυσικό κόσμο.
 • Οι συμβάσεις, από τη φύση τους, είναι ελλιπείς. Μπορεί να υπάρχουν πολλές καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Οι έξυπνες συμβάσεις έχουν πολύ αυστηρή εφαρμογή, η οποία μπορεί να έχει αθέμιτες συνέπειες. Έτσι, ενώ τα έξυπνα συμβόλαια λειτουργούν για απλές καταστάσεις, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης υποκειμενικών εργασιών όπως τέχνης ή γραφής.

Συμπέρασμα – Χρειάζεται νόμος το Blockchain?

Όπως μπορείτε να δείτε, η νομική βιομηχανία έχει πολλά να κερδίσει από την ενσωμάτωση του blockchain. Κάθε τόσο συναντάμε ένα κομμάτι τεχνολογίας που ταξινομείται ως «οριζόντια καινοτομία», δηλαδή τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές βιομηχανίες. Η τεχνολογία blockchain μετρά σίγουρα ως οριζόντια καινοτομία. Παρόλο που η νομική βιομηχανία και το blockchain έχουν φαινομενικά διαφωνεί μέχρι τώρα, έχουν βρει μια γόνιμη, συνεργιστική συνεργασία που θα επηρεάσει θετικά και τους δύο.

Δικηγόροι και κανονισμοί κρυπτονομισμάτων

Θέλετε έναν δικηγόρο κρυπτογράφησης να σας καθοδηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες; Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα επιτάχυνσης 2 εβδομάδων σχετικά με το νόμο και τους κανονισμούς blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me