Τον Ιούλιο του 2019, η Stacks, που στη συνέχεια ονομάστηκε Blockstack, μίλησε για ολόκληρο τον κόσμο της κρυπτογράφησης όταν κατείχαν την πρώτη προσφορά διακριτικών με πιστοποίηση SEC στην ιστορία των ΗΠΑ. Το Stacks είναι ένα δίκτυο ανοιχτού κώδικα, φιλικό για προγραμματιστές για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών και έξυπνων συμβάσεων. Από τώρα, υπάρχουν περισσότερα από 400 tapps ήδη στο δίκτυο.

Η Stacks ξεκίνησε στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Princeton το 2013 ως προσπάθεια οικοδόμησης ενός καλύτερου διαδικτύου. Ο Muneeb Ali και ο Ryan Shea συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης Y-Combinator το 2014. Πρόσλαβαν άλλους επιστήμονες υπολογιστών του Princeton για την αρχική R&Δ. Οι πρώτοι επενδυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Union Square Ventures, την Naval Ravikant και την SV Angel.

Σύνδεση στο Bitcoin με το μπλοκ Stacks

Το Bitcoin μπορεί να καταλήξει να γίνει μία από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Ενώ το Bitcoin χρησιμοποιείται κυρίως ως πρωτόκολλο πληρωμής, πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το κορυφαίο κρυπτογράφηση δεν είναι ικανό να κάνει πολλά περισσότερα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Έργα όπως το Stacks παρέχουν στους προγραμματιστές τα εργαλεία που απαιτούνται για να κάνουν ακριβώς αυτό.

Το Stacks 2.0, το νέο blockchain που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα, είναι ένα blockchain layer-1 που συνδέεται με το Bitcoin για ασφάλεια και επιτρέπει αποκεντρωμένες εφαρμογές και προβλέψιμα έξυπνα συμβόλαια. Για να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο αλυσίδων, το Stacks εκτελεί έναν νέο αλγόριθμο συναίνεσης που ονομάζεται Proof of Transfer (PoX). Μέσω του PoX, οι ανθρακωρύχοι Stacks μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin για να εξορύξουν πρόσφατα κουπόνια Stacks (STX). Οι κάτοχοι στοιβαγμάτων, στη συνέχεια, μπορούν να κλειδώσουν το STX τους για να υποστηρίξουν τη συναίνεση και να κερδίσουν το Bitcoin ως ανταμοιβή. Αυτό καθιστά το STX ένα μοναδικό στοιχείο κρυπτογράφησης που έχει φυσική τιμή σε BTC και επιτρέπει κέρδη BTC.

Αρχικά, το δίκτυο έτρεχε στο blockchain Stacks 1.0, το οποίο προσέφερε λειτουργικότητα επικεντρωμένη στην παροχή αποκεντρωμένων εργαλείων δημιουργίας εφαρμογών στους προγραμματιστές, όπως η ταυτότητα και ο χώρος αποθήκευσης. Το Stacks 2.0 είναι μια σημαντική αναβάθμιση που αντικαθιστά τον προηγούμενο τεχνικό σχεδιασμό του Stacks 1.0 και επιτρέπει σε νέες λειτουργίες, ιδίως έξυπνες συμβάσεις, να ακολουθούν τα υπάρχοντα εργαλεία.

Τι είναι η συναίνεση PoX?

Το PoX είναι ο πρώτος μηχανισμός συναίνεσης που δημιουργεί συναίνεση μεταξύ δύο blockchain – με το Bitcoin ως βασική αλυσίδα και το Stacks ως τη συνδεδεμένη αλυσίδα. Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά σημεία που πρέπει να έχετε υπόψη:

 • Οι ηγέτες εκλογών γίνονται στο blockchain του Bitcoin. Το PoX επαναχρησιμοποιεί ήδη το Bitcoin ως «απόδειξη υπολογισμού». Με αυτόν τον τρόπο το PoX μπορεί να κάνει τις εκλογές του χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσει ηλεκτρική ενέργεια όπως το BTC PoW.
 • Όπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει, υπάρχουν δύο τύποι συμμετεχόντων στο σύστημα συναίνεσης PoX – STX miners και Stacking συμμετέχοντες.

Τι κάνουν οι ανθρακωρύχοι STX?

 • Οι ανθρακωρύχοι STX μπορούν να δουν κατάσταση τόσο στο blockchain Bitcoin όσο και στο blockchain Stacks.
 • Οι ανθρακωρύχοι STX προσπαθούν να γίνουν ο ηγέτης του επόμενου γύρου. Το πρωτόκολλο επιλέγει τον αρχηγό ενός γύρου χρησιμοποιώντας μια επαληθεύσιμη τυχαία συνάρτηση (VRF).
 • Το VRF επιλέγει τυχαία τον αρχηγό κάθε γύρου δίνοντας περισσότερο βάρος σε υψηλότερες προσφορές BTC.
 • Ο ηγέτης είναι υπεύθυνος για την προσθήκη νέων μπλοκ στο μπλοκ Stacks και τη λήψη της ανταμοιβής. Οι ανθρακωρύχοι STX λαμβάνουν νέο STX (ανταμοιβές coinbase), τα τέλη συναλλαγής που καταβάλλονται σε αυτά στο STX και τα τέλη εκτέλεσης συμβάσεων smarty κάθε μπλοκ καταβάλλονται επίσης στο STX.

Τι κάνουν οι συμμετέχοντες στο Stacking ή οι «Stackers»??

 • Οι κάτοχοι STX μπορούν να συμμετάσχουν στο PoX και να κερδίσουν βραβεία BTC συμμετέχοντας σε μια διαδικασία που ονομάζεται “Stacking”. Περισσότερα σχετικά με αυτό σε λίγο.
 • Οι χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν στο Stacking κλειδώνοντας το STX τους για έναν κύκλο επιβράβευσης (διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες), να εκτελέσουν ή να υποστηρίξουν έναν πλήρη κόμβο και να στείλουν χρήσιμες πληροφορίες στο δίκτυο ως συναλλαγές STX.
 • Οι κάτοχοι που συμμετέχουν ενεργά στο Stacking κερδίζουν ανταμοιβές bitcoin για αυτόν τον κύκλο.
 • Όλα τα bitcoin που χρησιμοποιούνται για προσφορές ανθρακωρύχου αποστέλλονται σε ένα σύνολο συγκεκριμένων διευθύνσεων που αντιστοιχούν στους κατόχους διακριτικών STX που συμμετέχουν ενεργά σε συναίνεση. Αυτό διασφαλίζει ότι το BTC που καταναλώνεται στη διαδικασία εξόρυξης πηγαίνει στους κατόχους STX ως ανταμοιβή αντί απλώς να καταστραφεί.

Δεδομένου ότι αναφέραμε το θέμα Stacking, ακολουθούν ορισμένοι δείκτες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

 • Παράμετροι στοίβαξης: 2 διευθύνσεις ανταμοιβής ανά μπλοκ. κύκλος επιβράβευσης 2000 μπλοκ (~ 2 εβδομάδες) για συνολικά 4000 κουλοχέρηδες ανταμοιβής.
 • Όριο στοίβαξης: Ο ελάχιστος απαιτούμενος κωδικός STX προσαρμόζεται δυναμικά με βάση τη συμμετοχή. Αυτό το όριο είναι 0,025% του συμμετέχοντος ποσού STX όταν η συμμετοχή είναι μεταξύ 25% και 100% και όταν η συμμετοχή είναι κάτω από 25%, το επίπεδο κατωφλίου είναι πάντα 0,00625% της παροχής υγρού STX.

Άλλες πληροφορίες σχετικά με την απόδειξη μεταφοράς

 • Η επιβράβευση του μπλοκ θα είναι 1000 STX / μπλοκ για τα πρώτα 4 χρόνια, 500 STX / μπλοκ για τα επόμενα 4, 250 STX / μπλοκ για τα επόμενα 4 και έπειτα 125 STX / μπλοκ διαρκώς μετά από αυτό.
 • Το blockchain Stacks παράγει μπλοκ με τον ίδιο ρυθμό με το blockchain Bitcoin, το οποίο είναι περίπου 10 λεπτά.
 • Το PoX έχει επίσης ένα παράθυρο ωριμότητας μπλοκ για να εξασφαλίσει την τελικότητα. Με άλλα λόγια, εάν ένας ανθρακωρύχος κερδίσει ένα μπλοκ, κερδίζει την ανταμοιβή coinbase αφού έχουν περάσει 100 μπλοκ.

Λεπτομέρειες σχετικά με την κρυπτογράφηση Stacks (STX)

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κρυπτογράφηση STX διανεμήθηκε στο κοινό μέσω της πρώτης προσφοράς μάρκας με πιστοποίηση SEC στην ιστορία των ΗΠΑ. Περίπου 4.500 άτομα / οντότητες κατέληξαν να συμμετέχουν στην προσφορά διακριτικών, συμπεριλαμβανομένων των USV, Lux, DCG, Winklevoss Capital, Blockchain Capital, Foundation Capital, Hashkey, Fenbushi και άλλα.

Το PoX δημιουργεί ένα ζεύγος εγγενούς ανταλλαγής μεταξύ STX και BTC. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κλειδώσετε το STX και να κερδίσετε κέρδη σε BTC. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από άλλους μηχανισμούς πονταρίσματος όπου λαμβάνετε απόδοση στο ίδιο κρυπτογράφηση. Λόγω αυτού του ίδιου λόγου, θα μπορούσε να προκαλέσει το κλείσιμο ενός σημαντικού ποσού αυτών των διακριτικών STX και να καταστεί μη ρευστό από τους μακροχρόνιους κατόχους. Αυτοί οι κάτοχοι θα επιλέξουν να κλειδώσουν διαρκώς αυτά τα διακριτικά και να λάβουν ανταμοιβές BTC σε αντάλλαγμα. Αυτή η μείωση της προσφοράς θα πρέπει ιδανικά να έχει θετικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη αποτίμηση της STX.

Ακολουθούν ορισμένα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη για το STX:

 • Ο πρωταρχικός σκοπός του STX είναι να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων του Blockstack.
 • Στοίβες χρησιμοποιούνται επίσης για άλλες λειτουργίες δικτύου, όπως καταχώριση ψηφιακών στοιχείων, πληρωμή χρεώσεων συναλλαγών και δημοσίευση έξυπνων συμβολαίων στο blockchain.
 • Οι στοίβες μπορούν να κλειδωθούν από τους κατόχους STX για να συμμετάσχουν στη συναίνεση και να κερδίσουν ανταμοιβές Bitcoin.

Κατά τα πρώτα χρόνια, κυκλοφορούν 1000 STX ανά νέο μπλοκ ως πρόσφατα νομισματοκοπεία (ανταμοιβές coinbase). Εκτός από τις ανταμοιβές coinbase, τα τέλη για συμβόλαια και συναλλαγές καθορίζουν επίσης πώς οι ανθρακωρύχοι εκτιμούν ένα μπλοκ. Έτσι, όταν αυξάνεται η χρήση του δικτύου, η συνολική αξία ενός μπλοκ στον ανθρακωρύχο αυξάνεται σημαντικά λόγω των υψηλότερων τελών συμβολαίου και συναλλαγών.

STX Token Economics

Το παραπάνω σχήμα δείχνει την ανάλυση των διακριτικών μπλοκ γενετικής.

Η κρυπτογράφηση Stacks έχει 1,32 δισεκατομμύρια (1.320 εκατομμύρια) μάρκες που διανεμήθηκαν μέσω διαφόρων προσφορών το 2017 και το 2019. Η προσφορά του 2017 διανέμεται STX σε τιμή 0,12 $, η προσφορά Reg S 2019 στα 0,25 $ και η προσφορά κατάλληλη SEC 2019 στα 0,30 $.

Μέχρι το έτος 2050, η προμήθεια STX θα φτάσει τα 1.818 εκατομμύρια σύμφωνα με την προκαθορισμένη μηχανική. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την αύξηση της συνολικής κυκλοφορίας του STX έως το 2050.

Έξυπνες συμβάσεις Clarity on Stacks 2.0

Το Clarity είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων στο δίκτυο Stacks. Το Clarity είναι μια νέα γλώσσα προγραμματισμού για έξυπνες συμβάσεις που βελτιστοποιείται για προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Η γλώσσα αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Princeton και του MIT στο Hiro PBC και στο Algorand τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Clarity όχι μόνο επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν λογική απευθείας στην κατάσταση του Bitcoin, αλλά και εξαλείφει ολόκληρες τάξεις κοινών σφαλμάτων έξυπνης σύμβασης. Σύμφωνα με Ο ιστότοπος της Clarity, Η σαφήνεια ακολουθεί μια προσέγγιση «αυτό που βλέπετε είναι αυτό που παίρνετε».

Η συμπεριφορά, το κόστος και η εκτέλεση έξυπνων συμβάσεων είναι διαφανείς τόσο για προγραμματιστές όσο και για αυτοματοποιημένη επαλήθευση και εισάγει μετα-προϋποθέσεις για πρόσθετη ασφάλεια.

# 1 Αδυναμία Turing

Ένα σύστημα είναι πλήρες Turing εάν είναι ικανό να εκτελέσει υπολογισμούς, δεδομένου αρκετού χρόνου και πόρων. Η ευκρίνεια είναι σκόπιμα το Turing ατελές, καθώς αποφεύγει την «πολυπλοκότητα του Turing» και κάνει τα έξυπνα συμβόλαια πιο προβλέψιμα και ευανάγνωστα. Επιπλέον, η υποστήριξη για τύπους και ελεγκτές τύπων μπορεί να εξαλείψει ολόκληρες κατηγορίες σφαλμάτων, όπως ακούσια καστ, σφάλματα επανεισόδου και αναγνώσεις μη αρχικοποιημένων τιμών.

Λοιπόν, γιατί είναι τόσο σημαντικό?

Λοιπόν, για να κατανοήσουμε καλύτερα, ας το συγκρίνουμε με τη Στερεότητα.

Η σταθερότητα, γνωστή και ως η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τον κώδικα έξυπνων συμβάσεων Ethereum, είναι πλήρης Turing, και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο δυναμική και απρόβλεπτη από το Clarity. Ενώ υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτήν τη μέθοδο, το κύριο ζήτημα είναι ότι μπορεί να είναι αρκετά λάθη. Τα έξυπνα συμβόλαια ενδέχεται να αφορούν συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν μπορούν να είναι με λάθη. Γι ‘αυτό, η υιοθέτηση μιας πιο άκαμπτης αλλά προβλέψιμης προσέγγισης μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος να ακολουθήσετε.

# 2 Ορατότητα σε Bitcoin

Τα έξυπνα συμβόλαια Clarity μπορούν να προσφέρουν την ορατότητα της κατάστασης του Bitcoin, επιτρέποντας στη λογική των συμβάσεων να ενεργοποιείται από καθαρές συναλλαγές Bitcoin. Αυτά τα συμβόλαια έχουν ενσωματωμένες αποδείξεις SPV για το Bitcoin και καθιστούν απλούστερη την αλληλεπίδραση με την κατάσταση του Bitcoin για προγραμματιστές. Επιπλέον, τα συμβόλαια Clarity διακλαδίζονται σε συγχρονισμό με το blockchain Bitcoin, διασφαλίζοντας ότι τα συμβόλαια είναι πάντα συγχρονισμένα με το υποκείμενο πρωτόκολλο.

# 3 Έλλειψη μεταγλωττιστών

Ο πηγαίος κώδικας σύμβασης Clarity δημοσιεύεται και εκτελείται απευθείας από κόμβους blockchain, αφαιρώντας την ανάγκη για μεταγλωττιστή. Αυτό αφαιρεί τους μεσάζοντες από το σύστημα και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα συμβολαίων με λάθη. Τα σφάλματα του μεταγλωττιστή μπορεί να είναι αρκετά επιζήμια σε blockchain, επειδή ενώ ο ίδιος ο πηγαίος κώδικας ενδέχεται να μην έχει σφάλματα, το τελικό πρόγραμμα που θα φτάσει στο blockchain θα μπορούσε. Αυτά τα σφάλματα συνήθως καταλήγουν σε αμφιλεγόμενα σκληρά πιρούνια, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επιζήμια επίδραση στο συνολικό οικοσύστημα.

Κατάσταση οικοσυστήματος στοίβας

Το οικοσύστημα Stacks είναι μια συλλογή από ανεξάρτητες οντότητες, προγραμματιστές και μέλη της κοινότητας που εργάζονται για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού χρήστη στο Bitcoin. Το 2020 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία στην πορεία της προς την αποκέντρωση. Αρκετές ανεξάρτητες οντότητες εμφανίστηκαν στο οικοσύστημα Stacks. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Stacks.
 • Freehold, μια οντότητα που επικεντρώνεται στην κοινότητα.
 • Η Daemon Technologies, μια οντότητα που εστιάζει στις αγορές εξόρυξης και Ασίας.
 • Νέα εργαστήρια Διαδικτύου (ξεκίνησε το 2019)
 • Εργαστήρια μυστικών κλειδιών

Το φθινόπωρο 2020, το Blockstack PBC κυκλοφόρησε ένα περίληψη νομικών σημειώσεων που περιγράφει λεπτομερώς τη μετάβαση σε κατάσταση μη ασφάλειας για την κρυπτογράφηση STX στις ΗΠΑ

συμπέρασμα

Συνολικά, το Stacks είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα για αποκεντρωμένες εφαρμογές που στοχεύουν να φέρουν την έννοια του blockchain σε όλες τις πτυχές του διαδικτύου. Αντί να βασίζεται σε διαμεσολαβητές τρίτων για πρόσβαση σε δεδομένα, η Stacks επιδιώκει να δώσει στους χρήστες μια άμεση σύνδεση με τα δεδομένα μέσω blockchain και τα εργαλεία στους προγραμματιστές που ελπίζουν να επεκτείνουν ό, τι είναι δυνατό όταν πρόκειται να αξιοποιήσουν το Bitcoin.

Μέσω του Stacks 2.0, η κοινότητα ελπίζει να φέρει επανάσταση στο Διαδίκτυο, διορθώνοντας ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα ζητήματά της – ανασφαλείς συνδέσεις, παραβιάσεις δεδομένων, τεχνολογικά μονοπώλια και έλλειψη ιδιοκτησίας των χρηστών

Το Stacks 2.0 Mainnet Launch Event είναι στις 14 Ιανουαρίου: Δείτε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε

Το mainnet Stacks 2.0 θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιανουαρίου 2021, φέρνοντας μαζί του την υπόσχεση για μια νέα εποχή καινοτομίας στο Bitcoin και πιθανώς ένα νέο κεφάλαιο για ολόκληρο το Διαδίκτυο. . Η γλώσσα έξυπνης σύμβασης Clarity κυκλοφορεί επίσης με το Stacks 2.0 και ξαφνικά, οι προγραμματιστές έχουν ένα σύνολο εργαλείων για τη δημιουργία Bitcoin, πολλοί δεν πίστευαν ότι θα.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε πού μπορεί η καινοτομία στο Bitcoin να μεταφέρει το Web 3.0 και πώς ένας κόσμος όπου οι χρήστες είναι αγκυροβολημένοι σε ένα ασφαλές βασικό επίπεδο που εξασφαλίζει την ιδιοκτησία σε κάθε επίπεδο.

Για να εγγραφείτε στο συμβάν εκκίνησης του κεντρικού δικτύου Stacks 2.0, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει check out τον επίσημο ιστότοπο. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε επίσης να διαβάσετε η τεχνική λευκή βίβλος Stacks 2.0.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me