Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja in mnenja, izražena v tem članku, so mnenja avtorjev in ne odražajo nujno uradne politike ali stališča Blockgeeksa

Težko si je predstavljati, kakšen je občutek, da se “bojiš dihati”, če nisi poskusil dihati v Pekingu. Oktobra sem obiskal domače mesto in večino svojega bivanja je bilo plodno in vizualno megleno. Spominja me na Stephen King’s Under the Dome. Kitajsko nenehno prekriva kupola nevarnega zraka – videl sem ljudi, ki so vozili z zaščitnimi maskami in s trakom zapečatili okna, da onesnaženi zrak ne bi šel ven. Beijingerovi pomisleki onesnažujejo zrak.

Smog nad prepovedanim mestom v Pekingu

Najbolj strupena sestavina v zraku je PM2,5, delček tako majhen, da lahko pride v pljuča in lahko povzroči resne zdravstvene težave. Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je količina PM2,5 pod 25 mikrogramov na kubični meter “varna”. Med mojim bivanjem je bil zrak v Pekingu zamašen s povprečji nad 197 mikrogramov na kubični meter, z vrhovi do 338. Onesnaževanje na Kitajskem izvira večinoma iz izgorevanja nekakovostnih fosilnih goriv, ​​vključno z emisijami iz velikega števila novih vozil, kar je posledica velike urbanizacije države. Obupana želja po veliki gospodarski rasti odtehta kakršne koli okoljske pomisleke, ki jih ima Kitajska. Na splošno je Kitajska le ena izmed mnogih držav v razvoju, ki svoje gospodarstvo širi na račun okolja.

Trenutni sistemi za spremljanje onesnaževanja zraka se soočajo s tremi težavami: razširljivost, stroški in vprašanja zaupanja

Kitajska vlada si prizadeva zajeziti svoj vzorec okoljske škode. Prilagodili so svojo strategijo za trajnostni razvoj in spodbujajo javnost k sodelovanju v tem procesu. Na primer, s podporo vlade je kitajska nevladna organizacija, Inštitut za javne in okoljske zadeve, objavila aplikacijo z imenom “Modro nebo”, ki javnosti omogoča, da v realnem času preveri podatke o kakovosti zraka in vode, lokalnih virih onesnaževanja, in natančno preuči emisije 9.000 onesnaževalcev. Ogromno objavljenih podatkov je na ta podjetja pritiskalo javnost in jih spodbudilo k zmanjšanju onesnaženja.

 

Ker je onesnaževanje zraka globalno vprašanje, ali bi lahko ta aplikacija drugim državam v razvoju pomagala zmanjšati onesnaževanje??

Bi ga lahko uporabili za spremljanje onesnaženosti zraka po vsem svetu? Ma Jun, vodja IPE, je na ta vprašanja odgovoril v intervju za Chinadialogue.

“MJ: Z veseljem delimo svoje izkušnje. Seveda so pri vsakem narodu okoliščine drugačne. Na Kitajskem so objavljeni podatki omejeni, vendar vlada veliko spremlja in oblasti imajo soliden nabor podatkov – in spodbujamo njihovo objavo.

Vendar je v nekaterih državah to spremljanje šibko. Upoštevati morajo svoje okoliščine, morda se zanašati na novo tehnologijo, da bo javnost nadzorovala onesnaževanje in to objavila ter ustvarila mrežo za socialno spremljanje. Razmisliti morate tudi o tem, kako spodbuditi podjetja k spremljanju lastnega onesnaževanja in objavi teh podatkov.

Za to vrsto dela so potrebni podatki, za zbiranje podatkov pa je potreben čas in trud. Delamo to že deset let in to je zelo dolgočasno delo. “

Trenutni sistem centraliziranega nadzora se sooča s kritičnimi težavami: razširljivostjo in stroški. Poleg tega je še en neizogiben problem vprašanje zaupanja.

“Kakšna so zagotovila za državljane, da teh podatkov ne bomo zlorabili, zlorabili ali prodali korporacijam, ki sodelujejo z vlado pri tovrstnih pobudah?” – Federico Guerrini

Želite dobiti dnevni dostop?

Pridružite se več kot 5.478 članom. Angel Investors, zagonska podjetja & Razvijalci

Blockchain kot rešitev

Decentralizirana mreža spremljanja onesnaževanja zraka je možna rešitev zgoraj omenjenih težav. Decentralizirane končne točke omrežja so senzorji v lasti posameznikov in vključujejo doma nameščene senzorje, osebne naprave (pametni telefon itd.) In naprave, ki jih je mogoče nositi. S tehnologijo veriženja blokov bi lahko povezali vse senzorje skupaj, da bi ustvarili mrežno mrežo.

Omrežno omrežje je omrežje, v katerem vsako vozlišče (naprava) posreduje podatke v omrežje. Blockchain je decentralizirana baza podatkov, ki omogoča ustvarjanje knjige informacij in njihovo skupno rabo z razdeljeno mrežo naprav. Vsak senzor v omrežju bi lahko brez centraliziranega strežnika ukrepal na knjigi. To omogoča popolnoma porazdeljene, decentralizirane interakcije, kjer so vsi ustvarjeni podatki v lasti uporabnika naprave. Podatke lahko nato trgujete med napravami v verigi blokov prek mikroplačil s pametnimi pogodbami. Narava tehnologije veriženja blokov pomeni, da so vsi podatki, shranjeni na njej, javni in nespremenljivi, zato tudi če bi podjetje poskušalo odkupiti vse podatke, ki jih obsojajo zaradi onesnaženja, jih ne bi moglo skriti pred javnostjo ali spremeniti podatkov.

Posamezniki, odprti trg, vlada in veriga blokov.

Kako lahko tehnologija Blockchain pomaga pri boju proti onesnaževanju zraka?Kako lahko tehnologija Blockchain pomaga pri boju proti onesnaževanju zraka?

Tu je decentraliziran model spremljanja onesnaževanja zraka: odprt trg na verigi blokov za trgovanje s podatki in žetoni med posamezniki in velikimi podatkovnimi podjetji. Vlada je odgovorna za oblikovanje politik in kaznovanje onesnaženih rastlin.

1) Posamezniki ali mala podjetja postavijo senzorje onesnaženosti zraka in prodajajo podatke trgu na blockchainu.

Tehnologije, kot je The Tap, ki jih je razvil Filament, je možnost za spremljanje zraka v gospodinjstvih na verigi blokov. Gre za povezljivo napravo z vstavljenim okoljskim senzorjem, ki se lahko poveže z verigo bitcoinov. Brezžično se poveže z drugo napravo z uporabo TMesh, varno mrežno mreženje prek radijskih povezav, ki omogoča povezave na dolge razdalje. Pametne pogodbe v svoji tehnologiji omogočajo ukrepe, kot so mikrotransakcije, ki podjetjem (na primer meteorološkemu podjetju) ponujajo podatke v zameno za valuto..

2) Podjetja kupujejo podatke v realnem času na prostem trgu.

Na drugi strani trga so podjetja ali organizacije, ki kupujejo te podatke in jih uporabljajo za prepoznavanje rastlin, ki močno onesnažujejo. Ta podjetja ali organizacije vladi poročajo o tovarnah, ki onesnažujejo, in pobirajo pristojbine. Čeprav je samo zbiranje podatkov v celoti porazdeljeno, pa zahteva centraliziran način analize svojih ugotovitev.

3) Vlada oblikuje strog program kaznovanja onesnaževanja zraka.

Ko vlada prejme napoved od poročevalske organizacije, bo začela preiskavo tovarne, ki onesnažuje. Če je obtožena tovarna kriva za onesnaževanje, mora plačati veliko globo, ki jo vlada deli s poročevalno organizacijo. Tehnologija Blockchain bo s svojo preglednostjo in neprobno strukturo pomagala nadzorovati izvrševanje vlade. Javnost bo imela dostop do vseh rastlin, za katere je bilo ugotovljeno, da onesnažujejo, pa tudi do vseh surovih podatkov, pridobljenih s senzorji.

Podjetja in prebivalci držav v razvoju se običajno odločajo za manjše gospodarske interese kot za okolje. Zaradi grožnje obsežnih kazni zaradi onesnaževanja bo nadzor nad emisijami in uporaba čiste energije gospodarsko koristna za ta podjetja. Ker bo povpraševanja po »umazani« ali tradicionalni energiji manj, bi morala vlada spodbuditi energetsko industrijo, naj bo odprt trg, ki bo koristil podjetjem, ki proizvajajo ali uporabljajo čisto energijo. Konkurenca med podjetji za čisto energijo bo pospešila postopek dokazovanja in razvoja čiste energije in s tem znižala ceno. Na strani kupcev bo cena, ki jo plačajo čistilni izdelki, dostopna in nadalje vodi k nenehnemu razvoju čiste energije, ki nam pomaga varovati okolje.

Ta članek je napisal Yunyun Chen, oblikovalec UX pri ConsenSys. Če imate kakršna koli vprašanja, ji pišite na [email protected]. Zahvale gredo Ameen Soleimani, Herman Junge in Martinu Lundfallu za idejna prispevka.

Omejitev odgovornosti: Stališča, ki jih je izrazil zgoraj navedeni avtor, ne predstavljajo nujno stališč Consensus Systems LLC DBA Consensys. ConsenSys je decentralizirana skupnost, kjer je ConsenSys Media platforma za člane, da lahko svobodno izrazijo svoje raznolike ideje in perspektive. Če želite izvedeti več o ConsenSys in Ethereum, obiščite našo spletno stran.

Prvotno objavljeno dne Srednje

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me