Posodobitev (13. avgust): 13. avgusta je ekipa razvijalcev Curve uvedla CRV v skupnost Ethereum. 3% ponudbe v obtoku, razdeljene preteklim ponudnikom likvidnosti, je bila povečana na 5%, pri čemer je navidezno hotel Curve nagraditi tiste, ki protokol podpirajo že od začetka. CRV trenutno trguje na Uniswap, Moonswap in drugih decentraliziranih borzah.

Curve je hitro postal vodilni igralec v ethereumovem ekosistemu decentraliziranega financiranja (DeFi) od njegove uvedbe januarja 2020. Uporabnikom ponuja medij, s katerim lahko zaslužijo donos svojih kriptovalut in decentralizirano trgujejo z nekaterimi altcoini, Curve je hitro postal eden izmed največji protokoli v prostoru DeFi, podatki iz DefiPulse kažejo.

Po definiciji, Krivulja je agregat likvidnosti. A laično rečeno gre za decentralizirano borzo, ki spodbuja ustvarjanje likvidnosti – ključnega vidika katerega koli finančnega trga – s spodbujanjem.

Tako kot pri mnogih drugih decentraliziranih finančnih protokolih tudi Curve ob zagonu ni bil popolnoma decentraliziran, ki ga je vodila ekipa Curve pod vodstvom Michael Egorov, ustanovitelj NuCypher z doktoratom iz fizike.

To pomeni, da je bila krivulja kot protokol, čeprav je to lahko odličen koncept in načrt, takrat dovzetna za pomanjkljivosti (in koristi), če bi en subjekt določal svojo smer..

Toda to se spreminja z uvedbo izvornega upravljavskega žetona za aplikacijo s sedežem Ethereum z oznako CRV, ki bo Curve vzpostavila v decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO). Preden se lotimo tega, pa še nekaj o Curveu kot platformi za decentralizirano izmenjavo.

Kaj je krivulja?

Kot že omenjeno, je Curve protokol, osredotočen na to, da uporabnikom nudi platformo za enostavno zamenjavo določenih sredstev, ki temeljijo na Ethereumu. Kot Michael Egorov, prej omenjeni ustanovitelj projekta, je v nedavnem intervjuju pojasnil:

 “Ko smo že pri Curve, gre za izmenjavo, ki je izrecno zasnovana za stablecoins in bitcoin žetone na Ethereumu.”

Vse znano o žetonu CRVGrafika iz krivulje

Morda se poleg osredotočenosti na ameriške dolarje, kot so Tetherjev USDT, USD Coin ter DAI in Ethereum Bitcoin žetoni, kot sta renBTC in Wrapped Bitcoin, sprašujete, kaj ga ločuje od učbenika DEX?

Odgovor na to je nekoliko zapleten, vendar je odvisen od tega, kako poteka trgovanje in kako se zagotavlja likvidnost.

Za razliko od tradicionalnih decentraliziranih borz, ki zahtevajo prodajna naročila z določenim naročilom, da se ujemajo z nakupnimi naročili, Curve uporablja tržni algoritem ali algoritme za krepitev likvidnosti svojih trgov. Zaradi tega je Curve protokol za avtomatizirano trženje (AMM).

Kaj je krivulja financiranja (CRV)? Pogled na najnovejši žeton DeFi Ethereuma

Za tiste, ki se ne zavedajo, je tržni ustvarjalec bodisi programska oprema bodisi subjekt, ki kupuje in prodaja finančne instrumente, ki trgu zagotavlja likvidnost, hkrati pa izkoristi razmik med cenami ponudbe in povpraševanja.

Tako lahko Curve z uporabo algoritma market maker omogoči hitrejše ujemanje naročil na svoji platformi. Egorov je v istem prej omenjenem intervjuju dejal, da lahko algoritem, ki ga je uporabil, omogoči trgom Curve “100-1000-krat večjo globino trga kot Uniswap ali Balancer.”

»Ključni vidik krivulje je algoritem za trženje, ki lahko za isto zaklenjeno vrednost zagotovi 100-1000-krat večjo globino trga kot Uniswap ali Balancer. Ta dinamika pomaga trgovcem in ponudnikom likvidnosti, ker so temeljni donosi za tiste višji kot pri Uniswap-u in so enaki z enakim dejavnikom kot globina trga. “

To pomeni, da lahko trgovci, tudi večji “zahtevni uporabniki”, z minimalnimi provizijami in zdrsi zlahka zamenjajo svojo kriptovaluto za drugo (če jo podpira bazen Curve)..

Zanimivo pri Curve in drugih Ethereum-ovih protokolih DeFi v svojem razredu je, da lahko vsakdo trgu zagotovi likvidnost.

Kadar tradicionalni ustvarjalci trga najpogosteje uporabljajo sredstva, ki jih zagotavlja borza, ali lastne deleže, da trgu zagotovijo likvidnost, Curve vsem uporabnikom ponudi sredstva, ki jih podpirajo njegovi trgi, da zagotovijo likvidnost.

Rezervacije za likvidnost spodbujajo potencialni dobički, ki jih lahko s tem ustvarimo. Ti decentralizirani likvidnostni skladi prejemajo provizije, ki se nato posredujejo ponudnikom likvidnosti.

Dobiček, ki ga lahko ustvarite z deponiranjem svoje kriptovalute v sklad, je lahko različen, saj je v veliki meri odvisen od obsega in vlog, ki jih bazen vidi vsak dan.

Po navedbah Lastne statistike Curve od 21. julija lahko povprečni ponudnik likvidnosti v njegovem sestavljenem skladu ustvari 5,51% letno, medtem ko povprečni ponudnik likvidnosti v svojem združenju Binance USD približno podvoji.

Čeprav se ti donosi lahko zdijo privlačni, zlasti v svetu z 0-odstotnimi obrestnimi merami in razvrednotenjem, je pomembno opozoriti, da obstaja tveganje pri zagotavljanju kriptovalut v bazenu..

Tveganja pri zagotavljanju likvidnosti za krivulje, izravnalnike in druge NMA

Glavno tveganje pri uporabi krivulje in drugih protokolov AMM je tveganje za trajno izgubo (IL).

Preprosto povedano, nestalna izguba je izguba, ki jo lahko povzročimo z deponiranjem kriptovalute v samodejni protokol market makerja, kot je Curve ali Balancer, namesto da bi ta sredstva hranili v denarnici. IL se pojavijo, ko se cene žetona v likvidnostnem bazenu razlikujejo.

Te izgube so lahko nestalne (od tod tudi ime). Toda IL lahko postanejo trajni, ko arbitri, ki imajo vlogo uravnoteženja vsakega sklada, ponovno uravnotežijo bazen na ceno zbranih sredstev na borzah..

Analitik DeFi in tvegani kapital Andrew Kang v skupni rabi na grafikonu julija 2020. Prikazuje, kako je bilo vstavljanje Chainlink (LINK) v bazen Uniswap močno slabše, če je držalo LINK v letu pred objavo grafikona.

Verižna povezavaGrafikon izgub, ki so nastale zaradi uvedbe Ethereuma in Chainlink-a v združenje Uniswap-ovih LINK / ETH v primerjavi s ceno LINK-a Andrewa Kanga

Še enkrat, to ni vprašanje, ki se nanaša samo na krivuljo. Tudi drugi NMA, kot sta Uniswap in Balancer, so dovzetni za IL.

Zlasti pa je velikost potencialnih IL-jev na Curve zaradi sestave bazenov naravno nižja kot pri drugih AMM-jih: Curve je stablecoin centric, medtem ko drugi protokoli AMM omogočajo trgovanje s skoraj vsemi altcoin-i, ki temeljijo na Ethereumu. Kot en komentator DeFi-ja napisal o tej zadevi:

»Ker Curve trguje samo s stabilnimi kovanci, pa imajo ponudniki likvidnosti minimalno, če sploh kakršno koli trajno izgubo. Zaradi tega je oskrba z likvidnostjo na Curve v nekaterih pogledih bolj privlačna kot pri Uniswap-u, saj so donosi tržno nevtralni. “

Kaj je CRV?

Z osnovami krivulje Curve si oglejte, kaj natančno je CRV.

Kot že omenjeno, Curve ob zagonu ni bil popolnoma decentraliziran. Medtem ko so uporabniki lahko tehtali prek Twitterja, Reddita ali drugih forumov, je bila smer protokola, ki temelji na Ethereumu, v veliki meri odvisna od ekipe Curve.

To se spreminja s CRV, kriptovaluto na osnovi Ethereuma, ki naj bi bila predstavljena konec julija, in CurveDAO, decentralizirano avtonomno organizacijo, ki bo CRV uporabljala kot svoj žeton upravljanja..

Za razliko od kriptovalut, ki so bile izdane leta 2017, se bo CRV distribuiral prek spodbudnega programa namesto prek ICO. Podrobnosti še niso jasne, kako natančno bodo razdeljeni kovanci, vendar član ekipe Curve napisal:

»CRV bo dodeljen ponudnikom likvidnosti Curve.fi. Ne bo javne prodaje ali ICO. Vsem uporabnikom, ki so zagotovili likvidnost na Curve, bodo CRV dodelili retroaktivno od 1. dne, glede na to, kako dolgo in koliko so CRV zagotovili likvidnost. “

Kaj je krivulja financiranja (CRV)? Pogled na zadnji DeFi žeton EthereumaSlika iz članek ekipe Curve ki prikazuje razpored inflacije CRV

Ta sistem pomeni, da bodo tisti, ki so v preteklosti zagotavljali likvidnost ali trenutno dobavljajo likvidnost bazenom Curve, lahko zahtevali CRV.

Od pisanja tega članka bo največja kapitalizacija ponudbe CRV 3,03 milijarde žetonov. Ta ponudba bo razdeljena na naslednji način:

  • 61% (~ 1,85 milijarde) bo namenjenih ponudnikom likvidnosti. 3% (~ 90 milijonov) od teh 61% bo razdeljenih ponudnikom likvidnosti, ki so bili aktivni pred uvedbo CRV.
  • 31% (~ 939 milijonov) bo šlo delničarjem Curve. Ti delničarji niso javno znani, čeprav bodo zanje veljali od 2 do 4 leta.
  • 3% (~ 90 milijonov) bo namenjenih zaposlenim v podjetju Curve z dveletnim obdobjem pridobitve.
  • 5% (~ 150 milijonov) bo šlo v gorljivo rezervo, ki se bo uporabila samo v nujnih primerih.

Čas za hitro objavo.

Curve si prizadeva za decentralizacijo lastništva prek žetona za upravljanje Curve. Vsi ponudniki likvidnosti od začetka januarja 2020 bodo za začetno delitev upoštevani sorazmerno.

Podrobnosti o ponudbi / povpraševanju sledijo kmalu!

– Curve Finance (@CurveFinance) 30. maj 2020

Pomembno je, da se te podrobnosti lahko spremenijo. Blockgeeks bo ta vodnik posodobil, če se te podrobnosti spremenijo.

Čeprav se bo CRV najverjetneje začel kot žeton za trgovce, ki želijo izkoristiti norost DeFi, je njegov glavni namen biti žeton upravljanja za CurveDAO.

CurveDAO, ki je DAO, ki izkorišča upravljavca / ustvarjalca decentralizirane organizacije s sedežem v Ethereumu Aragon, bo imetnikom CRV omogočil vpliv na smer protokola s sistemom “ponderiranega glasovanja”. Časovno ponderiran sistem daje izkušenejšemu imetniku CRV večjo težo pri odločanju kot imetniku, ki prvič glasuje o predlogu. Zaradi tega sistema bogate napadalce težje manipulirajo s protokolom v svojo korist.

CRV bo uporabljal tudi mehanizme zajemanja vrednosti, mehanizme zaklepanja in mehanizme za porabo provizij za spodbujanje zagotavljanja likvidnosti, udeležbe pri upravljanju in hrambe kriptovalute..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me