V tem priročniku se bomo poglobili v razliko med centraliziranim in decentraliziranim skladiščenjem in si ogledali nekatere projekte, ki v tem prostoru opravljajo veliko dela, v prednosti decentraliziranega shranjevanja

Decentralizirano shranjevanje je eden najbolj vročih primerov uporabe verig blokov na svetu. Shranjevanje je hramba pridobljivih podatkov v računalniku ali drugem elektronskem sistemu. V današnjem času, ko veljajo podatki za dragocenejše od denarja, si vsi želijo hitrejši in varnejši dostop do shrambe.

Razvoj interneta

V prvih dneh shranjevanja je bila izmenjava datotek precej osnovna in osnovna. Če ste želeli shraniti ali deliti podatke, ste v CPU vstavili disketo in podatke prenesli vanj. Skozi leta smo imeli zgoščenke, trde diske, na katere smo lahko shranili velike količine podatkov, a osnovni koncept je ostal enak. Naokoli ste nosili napravo in jo povezali z računalnikom / prenosnikom. Vendar se je s prihodom interneta vse spremenilo.

Zahvaljujoč internetu lahko kadar koli vzpostavite povezavo z drugimi računalniki in dostopate do slik, podatkov in vsega, kar želite, kjer koli v kateri koli napravi. Pomislite na obisk spletnega mesta: v resnici samo nalagate kup datotek, ki so shranjene nekje na strežniku (najverjetneje strežnik najame velik igralec). Internet je sprva delal na modelu Web 1.0, pri katerem ste morali imeti in vzdrževati strežnik. Sčasoma smo prešli na model »plačaj, ko porabiš« Web 2.0. Začeli smo uporabljati storitve v oblaku, kot je S3, ki so nam omogočile prilagodljivo gostovanje za promet.

Kljub temu, da je revolucionaren, pa je pri trenutni ponovitvi interneta nekaj resnih pomanjkljivosti, ki jih vsi poznamo.

Težave s tradicionalnim internetom

# 1 Cenzura

Ker internet trenutno deluje po centraliziranem modelu, je dovzeten za cenzuro. Vendar je to vprašanje, ki ga je mogoče enostavno ublažiti z decentralizacijo. Torej, čeprav je Wikipedia v nekaterih državah morda blokirana, vendar jo je še vedno mogoče ponuditi prek decentraliziranih platform za shranjevanje. Podobno bi lahko tiranska država zavirala demonstrante, da bi objavili določene informacije. Demonstranti bi lahko še vedno ustvarili spletni dnevnik o decentralizirani platformi za shranjevanje brez tveganja cenzure.

# 2 Nadzor nad podatki

Največja težava zunanjih storitev za shranjevanje v oblaku je, da podjetje svoje podatke preda tretji osebi za shranjevanje storitev. Ker so podatki zunaj nadzora podjetja, tudi na nastavitve zasebnosti podatkov ne moremo vplivati. Ker uporabniki običajno varnostno kopirajo svoje podatke v realnem času, se lahko po naključju odpovejo nadzoru nad podatki, ki jih sploh niso želeli deliti.

Upoštevati morate še to, da je stranka, ki ji dajete nadzor nad vašimi podatki, samo spodbujena k ustvarjanju dobička. Tako se odločajo za lastne koristi, ki lahko uničijo vaš poslovni model. Npr. Poglejte, kako so spremembe Googlovega algoritma uničile številna podjetja za internetno trženje.

# 3 Nepravilno upravljanje podatkov

Facebook-ov debakl Cambridge Analytica je najboljši primer tretje osebe, ki napačno upravlja s podatki svoje stranke. Aleksander Kogan, podatkovni znanstvenik z univerze v Cambridgeu, je razvil aplikacijo z imenom »This is Your Digital Life« in jo nato poslal Cambridge Analytici. V zameno pa so ga uporabljali za anketiranje uporabnikov Facebooka za namene akademskih raziskav. Oblika Facebooka pa je aplikaciji omogočala, da ni zbirala le osebnih podatkov uporabnikov, temveč tudi vse njihove povezave. Zaradi tega je Cambridge Analytica lahko dobila v roke osebne podatke neverjetnih 87 milijonov uporabnikov Facebooka, od tega 70,6 milijona iz ZDA.

Po navedbah Facebooka so ukradene informacije vključevale “javni profil, všečke strani, rojstni dan in trenutno mesto”. Nekateri uporabniki so jim celo dovolili dostop do njihovega vira novic, časovnice in sporočil. Podatki, ki so jih na koncu dobili, so bili tako podrobni, da so lahko ustvarili psihografske profile oseb, na katere se nanašajo. Ustvarjeni profili so bili dovolj podrobni, da so lahko predlagali, kakšen oglas bi bil najbolj koristen za prepričanje določene osebe na določenem kraju za kakšen politični dogodek. Politiki so Cambridge Analytici lepo plačali za uporabo podatkov iz kršitve podatkov za vplivanje na različne politične dogodke.

V drugem razvpitem primeru je podjetje za medijsko analitiko “Deep Roots Analytics” skoraj dva tedna uporabljalo Amazonov strežnik v oblaku za shranjevanje informacij o kar 61% prebivalstva ZDA brez zaščite z geslom. Ti podatki so vključevali imena, e-poštne in domače naslove, telefonske številke, ID volilne skupine itd.

Centralizirano vs decentralizirano shranjevanje: prehod na Web 3.0

Za razvoj spleta 3.0 bo potreben decentraliziran sistem distribucije spletnih vsebin in ne centraliziran. Tako kot pri običajnem računalništvu v oblaku tudi vi plačujete, kot uporabljate, namesto da predplačate za strežnik. Namesto da se vsi podatki shranijo v centraliziranem strežniku, se podatki porazdelijo v različne koščke in shranijo znotraj različnih vozlišč omrežja enakovrednih omrežij (P2P). Končni cilj spleta 3.0 je zagotoviti internetno storitev, ki je decentralizirana, cenzurno odporna in od uporabnika ne zahteva, da se odpove nadzoru nad njihovo vsebino.

Prednosti decentraliziranega shranjevanja

# 1 Varnost

Decentralizirane platforme za shranjevanje ločijo uporabniške datoteke in jih razdelijo na več vozlišč v njihovem omrežju. Ker so podatki razpršeni po več vozliščih, ni nobene točke napake.

# 2 Višje življenje

V računalniškem smislu je življenjska lastnost lastnost, s katero bo sistem deloval, tudi če nekatere njegove komponente ne delujejo na enak način. Če je v centraliziranem sistemu strežnik iz kakršnega koli razloga nedejaven, se celoten sistem zniža.

Centralizirano vs decentralizirano shranjevanje: redefiniranje rešitev za shranjevanje z rešitvami Blockchain

Kreditna slika: Wikipedija

Tudi v primeru decentraliziranega sistema bo eno od vozlišč spodletelo, ostalo omrežje bo več kot sposobno nadomestiti ohlapnost.

Shramba RIF

Centralizirano vs decentralizirano shranjevanje: redefiniranje rešitev za shranjevanje z rešitvami Blockchain

Rootstock (RSK) je a pametna pogodbena platforma ki je s tehnologijo stranskih verig povezan z Bitcoin-ovo verigo blokov. Ima tehnološki sklad, imenovan Rootstock Infrastructure Framework Open Standard ali »RIFOS«. O RIFOS-u si lahko predstavljamo tretjo plast na vrhu verige Bitcoin, saj je zgrajena na vrhu stranske verige (RSK), ki obstaja na vrhu Bitcoin-a. RIFOS trenutno dela na več projektih, vključno z aplikacijo za shranjevanje, imenovano »RIF Storage«.

Ko gre za RIFOS, upoštevajte naslednje funkcije:

 • Dokler je izdelek združljiv z osnovnimi protokoli, ga lahko razvijalci brez težav vključijo v ekosistem RIFOS.
 • Vse posamezne komponente sistema RIFOS so bile zasnovane tako, da maksimirajo potencialne koristi za tiste, ki želijo ponuditi svoje infrastrukturne storitve znotraj ekosistema protokola.
 • Vse komponente so zaščitene z varnostjo, ki jo zagotavlja Bitcoin Network.
 • Njeni protokoli bodo vključevali mehanizme za sprožitev omrežnih učinkov in ekonomije obsega.
 • Večina storitev, ki se izvajajo v sistemu RIFOS, bo porabljena z enim žetonom (RIF).

Eno od področij, na katerem RIFOS trenutno dela, je “Plačila” s svojim projektom Lumino.

RIF Storage omogoča naslednje:

https://www.rifos.org/blog/rif-storage-a-decentralized-storage-solution

 • Dovoli šifrirano in decentralizirano shranjevanje in pretakanje informacij prek poenotenega vmesnika in nabora knjižnic.
 • Ponuja več možnosti za različne potrebe, od decentraliziranega shranjevanja rojev do šifriranega oblaka in fizičnega shranjevanja.

Z RIF Storage boste dobili dostop do več sistemov za shranjevanje, kot sta IPFS in Swarm. Oglejmo si partnerstvo med RIF Storage in Swarm.

Partnerstvo RIF Storage s podjetjem Swarm

RIFOS je sklenil partnerstvo z mrežo Swarm, porazdeljena platforma za shranjevanje in storitev za distribucijo vsebine, da se ustvari resnično decentraliziran in neustavljiv Internet vrednosti.

Partnerstvo med Swarm in RIF storage bo poskrbelo tudi za:

 • Ustvarite trden načrt spodbude, ki združuje Swarm’s Accounting Protocol (SWAP) z mehanizmom poravnave in plačila na ravni 2 (L2).
 • Izdelajte zahtevane računovodske funkcionalnosti med vozlišči za zagotovljene podatke in poravnavo.
 • Dodajte interoperabilnost in antifragilnost, da bo Swarm postal multi-blockchain decentralizirano shranjevanje izvajanje.

To partnerstvo bo razdeljeno na naslednje tri faze:

 • Faza 1: Ta faza se kmalu začenja na testnetu in spodbuja pošteno uporabo omrežja med enakovrednimi uporabniki, tako da jim plača za prenos vsebine. Plačilo bo izvedeno zunaj verige.
 • 2. faza: Ta faza bo dodala zaščito pred neželeno pošto tako, da bo nalaganje vsebin po želji plačano podobno, kot se lahko odločite za plačilo provizij za transakcije v Bitcoin omrežju.
 • 3. faza: zadnja faza bo zagotovila decentralizirano vztrajnost in tržno usmerjene cene.

Več vpogleda v to, kako RIF Storage deluje s Swarmom

Uporabniki bodo s pomnilnikom v oblaku storili le dve stvari – nalaganje in prenos datotek. Ko gre za Swarm, bo nalaganje delovalo tako:

 • Nalaganje datoteke na vozlišče.
 • Priprava datoteke (sekanje in šifriranje).
 • Razdeljevanje kosov omrežju.

Če želite naložiti datoteko, se uporabnik najprej poveže z vozliščem Swarm in datoteko prek uporabniškega vmesnika naloži kot uporabniški vmesnik za shranjevanje RIF. Pred nalaganjem v omrežje je datoteka razdeljena na majhne dele, ki se imenujejo “kosi”. Kosi se nato preslikajo v drevo Merkle:

Centralizirano vs decentralizirano shranjevanje: redefiniranje rešitev za shranjevanje z rešitvami Blockchain

V tem drevesu liste naseljuje razpršenost vsakega kosa, medtem ko koren drevesa predstavlja razpršitev celotne datoteke. Bi radi izvedeli več o drevesih Merkle? Naš vodnik si lahko preberete tukaj.

Postopek prenosa deluje v obratnem vrstnem redu. Uporabnik zahteva datoteko s korenskim razpršilcem drevesa Merkle. Kosi se sčasoma dešifrirajo in datoteka sestavi.

Spodbujanje omrežja

Za spodbujanje posameznih vozlišč, da sodelujejo v sistemu, je Swarm opredelil sistem, imenovan Swarm Accounting Protocol (SWAP). Glede na njihovo dokumentacijo je SWAP sistem “tit-for-tat”, kjer vozlišča računajo, koliko podatkov zahtevajo in strežejo. V bistvu to pomeni, da vam v zameno postrežem milijon kosov, če od mene zahtevate milijon kosov. «

Ko eno od teh vozlišč doseže določen prag (trenutno približno 10 MB), bo samodejno poslalo “čeke” za namene plačila. Vozlišča se spodbudi, da pravočasno plačajo svoje dolgove. V nasprotnem primeru tvegajo, da se odklopijo od omrežja. Z ekonomskega vidika je vrnitev v omrežje veliko dražja od plačila dolga.

Siacoin

Centralizirano vs decentralizirano shranjevanje: redefiniranje rešitev za shranjevanje z rešitvami Blockchain

Sia je platforma v oblaku, ki temelji na blockchainu, katere namen je zagotoviti rešitev za decentralizirano shranjevanje. Vrstniki v Siinem omrežju lahko prostor za trdi disk najamejo drug za drugega za namene shranjevanja, namesto da bi ga najeli pri centraliziranem ponudniku. Zaradi tega decentraliziranega pristopa je Sia bolj varna, ampak drastično zmanjša tudi skupne stroške. Preprosto povedano, če imate na trdem disku neizkoriščen prostor, ga boste lahko v Sia najeli in na njem zaslužili v obliki Siacoins (SC). Sia uporablja dvojni sistem žetonov – Siacoin in Siafunds.

Ustvarjalna sila za Sijo sta David Vorick in Luke Champine iz Nebulous Inc, zagonskega podjetja, ki ga financira VC v Bostonu.

Kako deluje pomnilnik Sia P2P?

V Sijinem ekosistemu sta dve glavni komponenti – najemniki in gostitelji. Najemniki lahko gostiteljem v Siacoinu plačajo za najem skladiščnih kapacitet. Provizije za shranjevanje lahko določijo tudi neposredno od gostiteljev.

Ker imajo gostitelji v omrežju tako pomembno vlogo, imajo svobodo:

 • Promocija njihovih virov za shranjevanje in kakovosti storitev, ki jih ponujajo.
 • Imajo pravico, da določeni stranki zavrnejo prostor za najem, če menijo, da so podatki preveč občutljivi, etično nesprejemljivi ali nezakoniti.

Najemniki imajo pravico do:

 • Zaščitite muhe tako, da jih razdelite in kopirate med različnimi gostitelji. To bo pomagalo zagotoviti varnost datoteke.
 • Plačajte gostiteljem več kot zahtevane pristojbine, da zagotovite prednostno obravnavo, na primer hitrejše hitrosti nalaganja in odobritev zahtev za shranjevanje.

Nalaganje in nalaganje datotek

Dokler sredstva ostanejo v dodatku, lahko najemniki naložijo in prenesejo svoje datoteke, kolikor želijo. Trenutne pogodbe ne bodo vplivale, če se gostitelj odloči, da bo v sredino spremenil svoje cene. Glede prenosa podatkov:

 • Sestavljeno z neposredno povezavo med najemnikom in gostitelji.
 • Algoritem Twofish šifrira podatke in jih med gostitelji shrani z algoritmom redundancije Reed-Solomon.

Storj

Centralizirano vs decentralizirano shranjevanje: redefiniranje rešitev za shranjevanje z rešitvami Blockchain

Storj je decentraliziran projekt za shranjevanje, ki je bil zgrajen na Ethereumu. V kratkem času so zgradili precej zdravo skupnost. Opisan je bil kot platforma, kriptovaluta in paket decentraliziranih aplikacij, ki vam omogoča varno in decentralizirano shranjevanje podatkov z uporabo šifriranja, ostrenja in zgoščevalne tabele na osnovi verige blokov..

Storj in hudourniki

Torrenti uporabljajo omrežje peer-to-peer, ki deluje tako:

 • Mnogi uporabniki hranijo kopijo iste datoteke. Ti uporabniki se imenujejo “vrstniki”.
 • Ko nekdo želi kopijo datoteke, pošlje zahtevo hudourniškemu omrežju.
 • Vrstniki, ki imajo datoteko, bodo poslali njene delce osebi, ki jo zahteva.
 • Ko prenesete datoteko iz hudournika, prenesete več fragmentov iste datoteke iz različnih virov. Ta preprosta novost omogoča veliko hitrejše nalaganje.

Ključna stvar, ki jo je treba opozoriti v celotnem postopku, je, da ni centralne enote, ki bi nadzorovala hudournike. Torej, tudi če eden od vrstnikov, ki delijo datoteko, pade, jo lahko še vedno prenesete. Storj deluje na precej podoben način.

Storj za razdrobitev datotek uporablja metodo, imenovano “ostrenje”. Več o ostrenju lahko izveste v tem priročniku tukaj. Vse datoteke, shranjene v omrežju Storj, bodo razdrobljene na drobce in si jih bodo uporabniki v omrežju delili. Kadar koli uporabnik želi datoteko, Storj sestavi svoje drobce z uporabo porazdeljenih heš tabel.

Zaključek: Centralizirano in decentralizirano shranjevanje

Decentralizirano skladiščenje lahko postane ključni del vsakodnevnega poslovanja podjetja. Integracija blokchainov bi lahko postala katalizator, potreben za dvig pomnilnika na naslednjo stopnjo. Trenutno zgoraj omenjeni projekti v tem pogledu odlično delajo. Z običajnim sprejemanjem in uporabo bo fascinantno videti, kako se bo ta prostor spreminjal v prihodnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me