Blockchain varnost se nanaša na način, kako je kripto omrežje zavarovano pred napadi zunanjih akterjev in zagotavlja, da se spoštujejo njegova omrežna pravila. Močnejša je varnost verige, težje je goljufanje z dvojnim zapravljanjem transakcije ali vrnitvijo verige nazaj v nekdanje stanje. Če gledamo po tej osi, je Bitcoin najvarnejša veriga blokov na svetu 124 Ex / h na sekundo usmerjena vanjo.

Vedeti, da transakcije ni mogoče razveljaviti, je zelo dragoceno, če ste izsiljevalec odškodninske programske opreme in zahtevate plačilo od podjetja, katerega podatke ste pravkar šifrirali. Zakaj pa bi podjetja skrbela za uporabo verige blokov z močnimi zagotovili o dokončnosti? Ni tako, kot da DLT navsezadnje uporabljajo za premikanje milijard dolarjev ali za pošiljanje zelo občutljivih podatkov. Dejansko je večina poslovnih povezav z blockchainom na tej stopnji le pilotskih. Kljub temu obstajajo trije ključni razlogi, zakaj je blockchain varnost za podjetja zelo pomembna. Oglejmo si jih.

Ugled je vse

Podjetja ne morejo poslovati kot trgovci s šitkoini, YOLO se ukvarjajo s projekti in jih nato spustijo ob prvih znakih prevara. Ugled jim je treba podpreti in ne morejo tvegati, da jih bodo ogrozili, ker so povezani z verigami blokov, ki trpijo zaradi neprijetnih varnostnih okvar. To pomeni, da morajo podjetja skrbno skrbeti za tehnologijo in skupino katerega koli omrežja blockchain, ki ga izberejo. To je občutljivo izravnalno dejanje, ker večina podjetij kljub izjemni varnosti ne more graditi na Bitcoinu: potrebujejo dostop do hitrejših in bolj razširljivih verig s pametnimi pogodbenimi zmožnostmi.

Na srečo obstajajo načini, da podjetja dobijo svojo torto in jo pojedo, na primer, da izberejo verigo, ki združuje mine z Bitcoinom, ki združuje značilnosti prvega z varnostnim modelom drugega. To je pristop, ki ga je sprejel Elastos,  in njena večstranska arhitektura stranskih verig, od katerih je ena stranska veriga Ethereum, ki temelji na DPoS, ki so zaščiteni z več kot 50% razpršene moči Bitcoin omrežja..

Za podjetja je rešitev, ki jo predstavljajo projekti, kot je Elastos, privlačna, saj temelji na “blagovni znamki” Bitcoin in varnosti, s katero je sinonim, hkrati pa utira pot za zagon aplikacij, ki lahko obdelajo tisoče transakcij na sekundo. Elastos v bistvu služi kot operacijski sistem za splet s tremi osnovnimi komponentami: Hive, orodje za spodbujanje decentraliziranega shranjevanja; Elastos Carrier, ki omogoča zasebno in anonimno komunikacijo med uporabniki in napravami; in decentralizirano identifikacijo (DID), tako da se lahko uporabniki in naprave varno identificirajo.

Regulatorji imajo raje znane neznanke

Finančni regulatorji so po svoji naravi previdni. Niso podprti z novo in zelo eksperimentalno tehnologijo, ki je še ni treba temeljito preizkusiti. SEC je trajalo nekaj let, da je Ethereum sprejel za primere uporabe, ki spadajo v njegovo pristojnost, kot je trgovanje z varnostnimi žetoni, agencija pa še ni odobrila Bitcoin ETF. To ne pomeni, da so kripto sprejeli, vendar so vsaj prevladujoče in najbolj varne verige sprejeli kot varnejše od „neznanih neznank“: nove pametne pogodbene verige, kot sta Solana in Elrond, katerih tehnologija je morda impresivna, še vedno nedokazano.

Če ste podjetje, ki išče izpostavljenost verigi blokov, je smiselno izbrati omrežje, katerega arhitektura je bila zasnovana z najpomembnejšo varnostjo. To izključuje verige Proof of Work, ki so ranljive za 51% napadov, kot je ETC. Vendar pa odpira vrata verigam, usmerjenim v podjetja Concordium ki lahko uravnoteži zasebnost uporabnika s sposobnostjo odvzema anonimnosti posameznika, kadar to zahtevajo organi, in ima za to utemeljene razloge. Concordium, ki ga je razvil trio svetovno znanih raziskovalcev kriptografije, kot je prof. Ivan Damgard, je bil zasnovan tako, da zagotavlja trdno kriptografsko varnost, hkrati pa vključuje optimalne finančne spodbude za udeležence omrežja.

Komplet tehnologije Concordium.

Zbirke podatkov premagajo negotove blokovne verige

Zakaj podjetja sploh preučujejo uporabo verige blokov? Javnosti ob strani gre na splošno zato, ker iščejo neodvisno vzdrževano knjigo, s katero lahko nasprotne stranke poslujejo s popolnim zaupanjem v natančnost evidenc, ki jih vodi. Pomislite na proizvajalce jekla, ki ustvarjajo tržnico za trgovanje s kovinami, oz logistika dobavne verige za sledenje hrane od polja do razcepa. Slednji primer uporabe se uresničuje s projekti, kot je OLWay, ki temelji na Hyperledgerju.

Če ne morete zaupati verigi blokov, ki jo uporabljate kot neodvisen in natančen razsodnik informacij, bi bilo bolje, če uporabite bazo podatkov, ki jo vzdržuje ena stranka. Uporabite verigo blokov s šibko varnostjo in ogrožate celotno ponudbo vrednosti projekta.

Če ste podjetje, ki ga zanima uporaba tehnologije veriženja blokov, varnost ni zamišljena: je izhodišče za celoten postopek odločanja. V blockchainu kot v poslu je varnost vse.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me