Eno vprašanje, ki ga vedno znova slišim ne glede na tako majhna srečanja kot priložnostna srečanja ob kavi ali tako velika kot poroke – Ste že investirali v Bitcoin?

Tu se ne ustavi samo. Kriptovalute, kot sta Ethereum in Litecoin, so takojšnje nadaljevanje takšnih pogovorov.

Zdi se, da je ves svet usmerjen v finančno revolucijo, o kateri je nekoč sanjal Satoshi Nakamoto (domnevni ustanovitelj Bitcoina). Toda, ko se pripravljamo na ta odhod iz fiat denarja v virtualne valute, se moramo zares ustaviti in se samoogledati – koliko razumemo o svetu kriptos?

Po eni strani je samoumevno, da so naložbe lahko zelo donosne, po drugi strani pa lahko čez noč izgubite vsa svoja sredstva, tudi če je trg na visokem.

Sliši se nenadoma, kajne?

Varnost je danes vse večja skrb, s katero se kriptovalutna skupnost sooča. Pogumni novi val hekerjev, zlonamerne programske opreme, odkupne programske opreme in prevar je virtualni svet spremenil v vojno območje, ki je polno finančnih groženj.

Scenarij je v bistvu preprost. Če ne veste, kaj počnete, puščate denar na mizi.

Namen tega spletnega dnevnika je premostiti vrzel v znanju med varnostjo kriptovalut in potrebnim odgovornim vlaganjem v te žetone. Tu je nekaj ključnih orožij, ki jih morate imeti v svojem arzenalu, preden začnete utripati svoj težko zasluženi denar na platformah za kripto trgovanje!

Varnostni vodnik za Crypto Baby Boomer:

1. Upravitelj gesel

Password Manager

Vir slike

Varnost se začne in konča z gesli. Ker obstaja veliko kriptovalut, v katere se lahko odločite za vlaganje, boste morda na koncu uporabili tudi več denarnic hkrati. Za igranje na trgu virtualnih žetonov uporabljam najmanj štiri denarnice in menjalnice.

Zakaj imam več virov za vlaganje v isto blago? To je zato, ker mi daje različne stopnje in s tem priložnost, da se odločim za najboljše. Ljudje uporabljajo tudi več izmenjav za zaslužiti s pomočjo arbitražnih položajev, to je ustvarjanje dobička z razliko v ceni žetonov na različnih borzah.

Karkoli je lahko vaš razlog, upravljanje več računov pomeni imeti več gesel. Ne morete imeti istega gesla za vse račune. To je novinarska napaka, ki je niti danes ne bo naredil 10-letnik.

Poleg tega vam bo potreba po zapomnitvi več gesel lahko povzročila, da vam eno od njih zdrsne po glavi. Razmislite o primeru Marka Fraunfelderja iz Wireda, ki je izgubil 30.000 dolarjev vreden Bitcoinov, ko je pozabil geslo za svojo denarnico!

V takih situacijah se pojavi slika upravitelja gesel. Zahteva, da si zapomnite samo eno geslo – znano kot glavno geslo. Vsa druga gesla se generirajo naključno, so močne narave in zato zelo varna. Lahko jih celo spremenite v primeru, da je bila vaša denarnica ali izmenjava izpostavljena kraji podatkov s kibernetskim napadom. Poleg tega so vaši podatki šifrirani in do njih lahko dostopate samo vi z glavnim geslom.

Z Dashlane lahko greš tukaj, saj je za ta namen močna izbira. Integrira se z brskalnikom za vnos gesel neposredno na spletna mesta s klikom na gumb. Ponujajo tudi aplikacije za iOS in Android, vsa gesla pa so sinhronizirana. Dashlane med vsemi upravitelji gesel, ki sem jih preizkusil v zadnjih nekaj letih, očitno izstopa.

Dashlane-manager geslo

Po namestitvi Dashlane lahko iz brskalnika uvozite tudi obstoječa gesla. Še ena odlična lastnost Dashlane je varno shranjevanje zapiskov. Ker veliko kripto spletnih mest zahteva, da za prijavo kopiramo in prilepimo zasebni ključ (kar sicer ni najbolje narediti, vendar imamo za zdaj omejene možnosti), jih lahko shranite na Dashlane, namesto da bi uporabljali Evernote ali Google Dokumente. Obstaja le nekaj drugih funkcij, zaradi katerih je to aplikacijo vredno imeti. Vendar bi vam dovolil, da to sami ugotovite.

Pridi Dashlane sem

2. Dvofaktorska overitev

Dvofaktorska overitev

Vir slike

Močno geslo je sicer nujno, vendar se v primeru prefinjenih kibernetskih napadov, kot je Brute Force, morda ne bo izkazalo za dovolj.

Dvofaktorska overitev (2FA) pomaga pri boju proti takim scenarijem tako, da v postopek prijave doda še eno stopnjo varnosti. Dejanje vnosa gesla je okrašeno z informacijami, ki bi jih imel samo uporabnik. To se lahko giblje od simbolične številke, ki jo lahko vidijo na svojih pametnih telefonih, ali do enkratnega gesla (OTP), poslanega na njihov e-poštni naslov.

To potencialnim napadalcem oteži krajo vaših podatkov, saj morajo imeti tudi fizični dostop do vašega pametnega telefona ali podatke za prijavo do vašega e-poštnega naslova.

Obstajajo 3 vrste faktorjev za preverjanje pristnosti, ki jih je mogoče uporabiti:

 1. Dejavniki znanja: Nekaj, kar je znano samo uporabniku (ob predpostavki, da tega ni delil z nekom drugim). Ti lahko vključujejo geslo, PIN ali odgovor na skrivno vprašanje.
 2. Dejavniki posesti: Nekaj, kar je fizično prisotno pri uporabniku, na primer osebna izkaznica, pametni telefon ali številka žetona.
 3. Biometrični dejavniki: Nekaj, kar je uporabnik. Znani tudi pod imenom Inherence Factors, to so osebni atributi, ki so edinstveni za uporabnika, kot so prstni odtis, obraz ali glas. Vključuje lahko tudi vedenjske vzorce, kot je dinamika pritiska na tipke.

Ta video si lahko ogledate tudi za globlji vpogled.

Evo, kako lahko s pomočjo Google Authenticatorja izvedete dvofaktorsko overjanje ali 2FA. Sledite tem korakom:

 1. Prijavite se v denarnico za kriptovalute ali račun za izmenjavo in omogočite dvostopenjsko preverjanje pristnosti iz ustrezne možnosti v nastavitvah.
 2. S pametnega telefona prenesite aplikacijo „Google Authenticator“ Google Play ali Trgovina z aplikacijami.
 3. Zaženite aplikacijo in kliknite znak Red Plus v spodnjem desnem kotu.
 4. Izberite med možnostmi optičnega branja črtne kode ali ročnega vnosa določenega ključa. Izberite ustrezno možnost, ki je skupaj z možnostjo, ki jo vidite na spletnem mestu denarnice ali menjalnice.
 5. Vnesite 6-mestno številko žetona, ki jo vidite v aplikaciji na spletnem mestu ali v aplikaciji menjalnice / denarnice.
 6. Za vaš račun je zdaj nastavljeno preverjanje pristnosti 2FA. Sledite temu postopku vsakič, ko se prijavite.

Google Authenticator

Če iščete alternativo, je Authy še ena odlična aplikacija 2FA, ki je na voljo za oba Android in iOS trgovine z aplikacijami.

3. Razširitev Cryptonite Google Chrome

Če še ne poznate spletnih mest z lažnim predstavljanjem, je čas, da opravite domačo nalogo.

Spletno mesto z lažnim predstavljanjem, znano tudi kot lažno spletno mesto, je ponarejeno spletno mesto, ki vas zavede, da ste na zakonitem spletnem mestu. Vsebuje vse funkcije spletnega mesta, ki ste ga nameravali obiskati, vključno z obliko in funkcijo prijave.

Ali vidite, kam grem s tem? Upam, da boš!

Takoj, ko se poskušate prijaviti na takšna spletna mesta, kiber kriminalcem na krožniku delite občutljive podatke. Enako velja, ko obiščete lažne račune v družabnih omrežjih priznanih denarnic, borz ali strokovnjakov za kriptovalute.

Namenska razširitev Google Chrome, znana kot Kriptonit vam lahko zagotavljajo neprekinjeno zaščito pred takšnimi goljufivimi spletnimi mesti. Na voljo je z ikono MetaCert, ki je nameščena v orodni vrstici brskalnika in se ob črni v zeleno spremeni vsakič, ko obiščete verodostojno spletno mesto s kriptovalutami ali račun družbenih medijev, ki ga je preveril MetaCert. To vam daje popoln mir in vam prihrani težave pri samem preverjanju preteklosti.

Če ikona ne postane zelena, to pomeni, da določeno spletno mesto ali račun družabnih medijev ne obstaja v bazi podatkov Cryptonite, zato bodite previdni, če nadaljujete.

Ta razširitev je zelo varna in zanesljiva za uporabo, saj so jo razvili isti inženirji, ki so razvili uradne razširitve Google Chrome za Yahoo, Paypal, eBay in Google.

Pomembno je omeniti, da ta razširitev deluje samo za spletna mesta in račune družbenih medijev, povezanih s kriptovalutami. Vsako običajno spletno mesto ne bi sprožilo ikone. Po drugi strani pa vzdržuje tudi bazo podatkov o znanih phishing spletnih mestih in jih samodejno blokira.

Zaradi vseh teh funkcij je edinstvena in namenska razširitev brskalnika, ki jo morajo imeti tako začetniki kot izkušeni navdušenci nad kriptovalutami.

Tu je hitra predstavitev, kako lahko namestite in uporabite to razširitev:

4. Kromirane razširitve Adblockerja

Razširitve za Chrome Adblocker

Vir slike

Ali veste za Segwit 2X, predlagani trdi fork, ki je zagon dobil že novembra, a je bil sčasoma preklican?

Pred kratkim sem videl oglas, ki je trdil, da se vilice nadaljujejo in bo potekal 28. decembra 2017. Kot vsak drugi kripto vlagatelj, ki razume trg, sem tudi jaz pričakoval, da bodo velike naložbe v Bitcoin sledile novicam, saj bo trda vilica ustvarila nov virtualni žeton, ki bi ga imetnikom bitcoinov v bloku, kjer se Blockchain razdeli, brezplačno razdelili, tako kot v času Bitcoin Cash.

Navdušen nad novico sem preskočil priložnost in nekaj svojih prihrankov vložil v Bitcoin.

Kaj je s seboj? Izkazalo se je, da so novice ponaredek in plačan PR stunt iz skupine naključnih razvijalcev. Tudi če jim je uspelo ustvariti nov žeton, se je celotna vaja na koncu počutila kot velika laž, zlasti pri običajnih medijih, ki je niso pokrivali.

V nekaj dneh sem izgubil 16% naložbe.

Kaj vam to pove? Tam zunaj se dogaja veliko prevar in čim prej morate zapreti vrata pred njimi. En napačen klik ali zavajajoče informacije o trgovanju vas lahko čez noč stanejo ogromen del vaše naložbe.

Internet je poln ribiških oglasov, zato je v brskalnik obvezno namestiti Adblocker. Zagotovo boste videli neprekinjene oglase, povezane z naložbami v bitcoin in prijavami v denarnico, če je vaša zgodovina brskanja sestavljena iz obiskov verodostojnih spletnih virov kriptovalut..

The Adguard Adblocker je ena izmed najbolj ocenjenih razširitev Google Chrome, ki jo je mogoče uporabiti za ta namen. Deluje ne samo z iskalniki, ampak tudi blokira oglase na platformah družabnih omrežij in YouTube.

Tako imate tako večji občutek varnosti kot tudi boljšo uporabniško izkušnjo.

Če želite povečati svojo varnost, lahko preklopite brskalnik in začnete uporabljati pogumni brskalnik.

Brave-brskalnik zasebnosti

Brave je eden najbolj cenjenih brskalnikov, ki spoštuje našo zasebnost. Na voljo je z adblockerjem, HTTPS povsod in nekaj drugimi funkcijami, zaradi katerih je najboljši za vaše dejavnosti, povezane s kriptovalutami.

5. VPN ali Tor Browser za anonimnost

Do zdaj ste se naučili upravljanja z gesli in se tako rešili pred sledilci, oglasi in spletnimi mesti za lažno predstavljanje. Naslednja in najpomembnejša stvar je zaščita vašega IP-ja. Tudi najpametnejši ljudje se v resnici ne osredotočijo na to in postanejo žrtev pametnega hekerja. Vaš naslov IP je ena prvih stvari, ki jih potrebuje heker, ko poskuša vdreti v vaš sistem. Uporaba orodja za skrivanje ali naključno izbiranje vašega IP-ja je ena najboljših stvari, ki bi jih lahko storili zase, zlasti za ljudi, kot smo mi, ki veliko potujejo in uporabljajo javni wi-fi za povezavo z internetom. Uporaba brskalnika VPN ali Tor vam bo pomagala skriti spletna mesta, ki jih brskate. Na ta način ste varni pred plenilskimi očmi hekerja, ki je nenehno pozoren na nevedne kripto uporabnike.

Tor je najboljši brskalnik / omrežje na svetu, ko gre za ohranjanje anonimnosti na internetu. Medtem ko navidezno zasebno omrežje tudi zadovoljivo skriva vaš naslov IP, ponudnik VPN konec dneva pozna vaš naslov IP in lahko kaže na vaš internetni promet na strežniku VPN.

vpn

Tor pa igro povsem dvigne na drugo raven. Vaš signal usmerja skozi številna vozlišča. Vsako vozlišče pozna naslov IP samo sosednjih vozlišč. Zato nihče ne more izkoristiti podrobnosti celotne verige in doseči vašega naslova IP.

Tor Network

Vir slike

Oglejmo si popolno primerjavo med TOR in VPN v spodnji tabeli, ki vam bo pomagala, da se pravilno odločite glede na vaše zahteve:

Čeprav so transakcije v verigi blokov anonimne, lahko naslov IP računalnika, prek katerega se transakcije izvajajo, odda vaše podatke. VPN ali Tor pomaga pri boju s tem, tako da prikrije vaš naslov IP in postane popolnoma anonimen v internetu.

Obiščete lahko uradno spletno stran Tor tukaj za prenos brskalniškega paketa.

Če iščete zanesljiv VPN, so odlične možnosti, da se odločite za IPVanish, ExpressVPN in NordVPN.

Preberite tudi: Kaj je stikalo za ubijanje VPN & Zakaj je to pomembno?

6. Strojna denarnica za shranjevanje kriptoslov

Varnost Bitcoin denarnice

Vir slike

Če uporabljate vgrajene denarnice, ki jih zagotavljajo platforme in borze za trgovanje s kriptovalutami, naredite hudo napako. Takšne denarnice so vedno dovzetne za kibernetske napade.

Vzemimo nedavno kršitev priljubljene denarnice za kriptovalute NiceHash, kjer so kiber tatovi v enem plenu ukradli 63 milijonov dolarjev Bitcoinov! In njihovi uporabniki niso mogli storiti ničesar, razen da bi opazovali, kako njihove naložbe izginejo v nekaj sekundah.

Rešitev

Najprej najprej – poglejmo osnove.

Kripto denarnice sta v glavnem dve:

 • Vroče denarnice
 • Hladne denarnice

Denarnice na kripto borzah in trgovalnih platformah so najbolj vroče. Z njimi je enostavno opraviti transakcije, so pa tudi zelo negotovi in ​​nimate dostopa do zasebnega ključa. Če se ta borza vdre ali se odločijo zapreti, izgubite vsa svoja kripto sredstva, shranjena na tej borzi.

Zakaj moram reči tako? Statistika!

Skupna vrednost vdorov in neuspehov kriptovalut od 1. januarja 2018 je osupljiva 1 milijardo dolarjev pri vrednotenju.

Prepričan sem, da ne želite, da vaš portfelj kriptovalut prispeva k temu zlomu.

Tu vas rešijo hladne denarnice, saj niso povezane z internetom. In nekaj, česar na zemljevidu ni mogoče označiti, ni mogoče ukrasti.

Čeprav obstajajo različne vrste hladnih denarnic, so denarnice s strojno opremo najbolj priljubljene. Denarnica strojne opreme je oprijemljiva fizična naprava, ki je brez povezave, vendar jo je mogoče povezati z internetom in uporabljati, kadar je to potrebno. Popolnoma so varni proti vdorom, saj je za vsako transakcijo treba pritisniti gumb na napravi. Še nikoli nisem slišal, da bi vdrli v denarnico strojne opreme.

Če iščete najboljšo strojno denarnico, je Ledger Nano S najbolj priljubljena izbira na trgu. Podpira več valut, kot so Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple, Litecoin, Dash, New, Ethereum Classic, Zcash in nekatere druge. Celoten seznam si lahko ogledate tukaj.

Znano je, da je naprava popolnoma nedovoljena in nepremočljiva, prav tako pa je opremljena s trdno zasnovo. Uporablja nekaj močnih standardov kriptografije, ki vam zagotavljajo neprekinjeno zaščito.

Za bolj utemeljeno odločitev si lahko ogledate tudi naš vir o najboljših denarnicah za Bitcoin.

 • Preberite: Zakaj bi morali hkrati naročiti 2 ali več denarnic s strojno opremo?
 • Varnostna tveganja za mobilne naprave, splet & Namizne Bitcoin denarnice [mora vedeti]

7. Protivirus

Protivirusni program

Vir slike

Zaključimo prispevek z osnovami – z uporabo protivirusnega programa! Presenečeni boste, ko boste vedeli, kako podcenjen je ta korak med trgovci.

Kot smo že omenili, je virtualni svet zasut z močno zlonamerno programsko opremo in izsiljevalsko programsko opremo, ki lahko ukrade vaše kovance, še preden se zavedate. Tudi osnovni zapisovalnik ključev lahko sledi pritiskom na tipke in ugotovi geslo za vašo e-pošto ali denarnico za kriptovalute.

Če imate dokazan protivirusni program za varnostno kopiranje, lahko naredite več kot le shranjevanje portfelja. V celoti vas lahko zaščiti pred celotno krajo identitete.

Pri plačljivih protivirusnih programih sta Kaspersky in BitDefender vodilna izbira. Njihove zbirke podatkov se nenehno posodabljajo, da zagotovijo zaščito pred najnovejšimi ranljivostmi.

Zaključek

Ko gre za nestanoviten trg kriptovalut, zgolj naložbe niso dovolj, pa čeprav se zdijo genialne. Biti moraš pameten. Nima smisla zgraditi kopice sreče, če jo lahko odnesemo v sekundi, dobesedno.

Prihodnost kriptovalut je svetlejša od sonca in zgodba se šele začenja. To je pravi čas za vstop na trg in priložnost, ki vas bo, če jo boste zamudili, kesala do konca življenja..

Navsezadnje je po besedah ​​Billa Gatesa “Prihodnost denarja digitalna valuta.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me