Rangkaian Bitcoin kini berada pada titik perubahan. Blok 1MB tidak lagi dapat melayani pangkalan penggunanya dan penyelesaian sangat diperlukan agar Bitcoin terus berkembang. Kami telah melihat apa yang berlaku apabila rangkaian mencapai kapasiti penuh. Pasaran yuran dibuat di mana pelombong mempunyai insentif untuk hanya memasukkan transaksi dengan bayaran yang lebih tinggi, sementara yang lain ditinggalkan dan mengambil beberapa blok untuk diproses. – Baca lebih lanjut mengenai Had saiz blok.

Walau bagaimanapun, terdapat lebih daripada satu penyelesaian penskalaan di atas meja dan sukar untuk mengetahui apa yang akan berlaku. Pada masa ini, SegWit teras Bitcoin, Bitcoin Unlimited dan peningkatan segera kepada blok 8MB bersaing untuk mendapatkan kelulusan pelombong. Kami meneroka apa yang mungkin berlaku dalam setiap senario supaya anda tahu apa yang diharapkan.

Tiada apa yang berlaku

Sekiranya tiada penyelesaian yang diterima, rangkaian Bitcoin akan tetap sama. Ini adalah masalah. Sekiranya kita tidak dapat menyetujui penyelesaian untuk masalah Bitcoin yang paling mendesak, Bitcoin tidak akan pernah berkembang. Pengguna akhirnya akan bosan menunggu urus niaga untuk mengesahkan dan membayar yuran tinggi dan akan berpindah ke syiling atau sistem pembayaran lain. Ini akan menyebabkan Bitcoin kehilangan populariti dan momentum. Inilah sebabnya mengapa kami percaya perubahan sangat diperlukan untuk membolehkan Bitcoin berkembang mengikut kadarnya.

SegWit mendapat kelulusan

Sekiranya penyelesaian penskalaan dicadangkan oleh Teras Bitcoin diterima, ia akan dilaksanakan sebagai garpu lembut. Agar ini berlaku, Bitcoin Core telah menetapkan 95% kelulusan pelombong. Sekali SegWit diaktifkan, kapasiti rangkaian akan meningkat kira-kira dua kali ganda dan masalah lain seperti kelenturan transaksi akan diperbaiki yang akan membolehkan pembangun melaksanakan protokol lapisan kedua seperti Rangkaian Kilat, yang merupakan salah satu sebab mengapa sebilangan pelombong tidak menyukai SegWit. Protokol lapisan kedua bermaksud kos yang lebih rendah untuk pelombong kerana transaksi akan dilakukan di saluran ini.

Walaupun SegWit diaktifkan, penyelesaian lain mungkin ada. Pelombong boleh memilih untuk mengaktifkan peningkatan segera kepada blok 8MB atau mereka boleh memilih untuk mengaktifkan Bitcoin Unlimited setelah garpu lembut SegWit diterapkan.

Bitcoin Unlimited akan diluluskan

Di sinilah keadaan menjadi lebih rumit. Hasil ini membawa kepada tiga kemungkinan hasil yang lain. Ini adalah kerana Bitcoin Tanpa Had ialah garpu keras dan semuanya bergantung pada bagaimana reaksi masyarakat terhadapnya. Garpu keras menghasilkan ketidaksesuaian antara protokol baru dan lama. Ini bermaksud bahawa blockchain Bitcoin lama tidak akan menyokong blok Bitcoin Unlimited jika lebih besar daripada 1MB dan tidak mengikuti peraturan lama. Ini boleh menyebabkan “perpecahan” dalam rangkaian, di mana orang memutuskan untuk terus mengerjakan kedua-dua protokol, sehingga membuat dua blok block yang terpisah.

Bitcoin Unlimited ingin mempunyai kadar kelulusan 75% sebelum melaksanakan garpu. Sekiranya kuota ini dipenuhi dan dipegang untuk jangka masa tertentu, garpu keras akan dilaksanakan.

Masih terdapat beberapa kebimbangan utama mengenai Bitcoin Unlimited. Sebilangan anggota masyarakat telah menyatakan kebimbangan mereka mengenai kemungkinan rantaian terbelah dalam blockchain Bitcoin Unlimited dan berkenaan pemusatan.

Garpu keras yang berjaya

Dalam senario ini, Bitcoin Unlimited berjaya dilaksanakan bermaksud semua orang berpindah ke blockchain baru dan yang lama ditinggalkan sepenuhnya. Dalam kes ini, Bitcoin Unlimted akan menjadi Bitcoin dan Bitcoin lama tidak lagi wujud.

Garpu keras yang tidak berjaya

Di sini, Bitcoin Unlimited akan menggunakan Bitcoin hanya untuk ditinggalkan sepenuhnya. Tidak ada yang akan beralih ke blockchain baru (menerima blok dengan peraturan baru) dan blockchain Bitcoin lama akan terus aktif dan diusahakan.

Pecahan blockchain

Ini, menurut pendapat kami, adalah hasil yang paling mungkin berlaku jika terdapat garpu keras. Oleh kerana Bitcoin mempunyai penyokong di kedua-dua belah pihak, Core dan Unlimited, orang akan berpegang teguh pada keyakinan mereka dan menyokong protokol yang mereka sukai. Ini mengakibatkan perpecahan rangkaian yang disebutkan di atas, di mana dua blockchain, Bitcoin dan Bitcoin Unlimited terus aktif dan diusahakan. Inilah yang berlaku pada tahun 2016 dengan Ethereum dan Ethereum klasik.

Dalam acara ini, pertukaran akan menyenaraikan Bitcoin Unlimited sebagai cryptocurrency alternatif dan menyimpan blockchain Bitcoin lama sebagai Bitcoin. Pemegang Bitcoin kemudiannya mempunyai duit syiling di kedua-dua blok block (seperti ETH / ETC) kerana kedua-dua blockchain mempunyai sejarah, urus niaga, baki dan sebagainya yang sama sehingga masa garpu. Kemungkinan pertukaran akan memberi kredit kepada pengguna dengan token BU sekiranya perpecahan rantai ini berlaku

Namun, senario ini agak merisaukan kerana ini bermaksud bahawa hashpower, node, dan service akan dipisahkan. Katakan bahawa separuh pelombong berpindah ke Bitcoin Unlimited. Dalam kes ini, kedua-dua blockchain akan mempunyai separuh kekuatan yang dimiliki Bitcoin, yang bermaksud bahawa kedua-dua blockchain tidak selamat seperti rangkaian Bitcoin yang disatukan.

Dalam hasil ini, ada kemungkinan bahawa blockchain Bitcoin akan mengaktifkan SegWit, yang sekarang akan lebih mudah, kerana semua penyokong Bitcoin Unlimited akan berada di blockchain baru dan tidak mengundi yang lama.

Blok 8MB diluluskan

Ini nampaknya merupakan hasil yang kurang mungkin kerana cadangan ini adalah satu yang sesuai kurang sokongan. Menambah saiz blok menjadi 8MB (atau nombor di atas 1MB) bermaksud garpu keras. Jadi, senario yang sama yang ditunjukkan dalam Bitcoin Unlimited boleh berlaku untuk Blok 8MB. Walau bagaimanapun, perpecahan dalam blockchain nampaknya tidak mungkin kerana banyak penyokong SegWit juga akan menyokong blokize yang lebih besar (tetapi bukan Konsensus Muncul yang diusulkan oleh BU). Oleh itu, kita masih dapat melihat garpu keras yang berjaya, yang tidak berjaya atau perpecahan blockchain.

Kesimpulannya

Apa sahaja yang berlaku dalam beberapa bulan akan datang, Bitcoin pasti berada di titik perubahan. Kesimpulan perbahasan skala adalah salah satu yang dapat membuat atau memecahkan Bitcoin, jadi kami meminta semua orang untuk melihat hasil yang mungkin dan mempertimbangkan kemungkinannya. Sekiranya anda seorang pelombong ingatlah untuk memilih apa yang anda fikirkan mengenai Bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me