Privasi kewangan adalah komoditi yang jarang dan bernilai. Setiap pembelian kad kredit yang anda buat dipantau dan didaftarkan dan sangat mungkin untuk menentukan banyak perkara mengenai satu orang dengan menganalisis tabiat perbelanjaan mereka. Bank menyimpan semua maklumat ini dan ada kes di mana bank telah menjual maklumat yang sama ke telemarketer, yang menuju ke iklan yang disasarkan. Lebih teruk lagi, maklumat kewangan sensitif sering berlaku dicuri oleh penggodam yang kemudian menjualnya di pasaran web dalam.

Bitcoin datang untuk menyelesaikan beberapa masalah yang disebutkan di atas dengan memberi kita kebebasan untuk berurusan antara satu sama lain tanpa gangguan atau kebenaran pihak ketiga. Namun, kerana sifat samarannya, ia tidak dapat menawarkan privasi kewangan yang lengkap, kerana transaksi (walaupun tidak dikenali secara terang-terangan) dapat dihubungkan dengan individu atau syarikat melalui teknik canggih. Nasib baik, perkhidmatan ini kini tersedia berkat adanya koin privasi a.k.a cryptocurrency tanpa nama yang membolehkan pengguna mencapai privasi kewangan yang lengkap. Mari lihat 3 syiling privasi teratas di luar sana: Dash, Zcash dan Monero.

Sengkang (DASH)

Dash (DASH) adalah duit syiling privasi pertama dalam senarai kami. Ini pertama kali dikeluarkan pada tahun 2014 dan telah menukar nama dua kali (Xcoin, DarkCoin) sebelum akhirnya dijenamakan semula sebagai Dash, kependekan dari “Digital Cash”. Dash adalah garpu Bitcoin yang membuat beberapa penambahbaikan pada kod Bitcoin, termasuk “PrivateSend” (yang mencampurkan duit syiling anda dengan yang lain sehingga transaksi menjadi tidak dapat dilancarkan) dan ciri “QuickSend”.

Dash adalah cryptocurrency dan DAO (Decentralized Autonomous Organisation). Ganjaran untuk blok yang diselesaikan tidak diberikan secara eksklusif kepada pelombong seperti dengan Bitcoin, Dash DAO menerima 10% daripada ganjaran untuk pembangunan (yang terus dari blok block kepada pemilik cadangan yang meminta dana tersebut), menjadikannya sendiri -pertubuhan yang dibiayai. Sebanyak 45% ganjaran perlombongan diberikan kepada Masternodes yang berfungsi sebagai peringkat ke-2 ke rangkaian. Masternodes ini, dompet yang berisi 1000 atau lebih Dash, bertanggung jawab untuk mengesahkan urus niaga dan tata kelola rangkaian, memilih arah pengembangan Dash dan menjadikan organisasi itu dikendalikan sendiri.

Lawati halaman Dash (DASH) kami di sini

Zcash (ZEC)

Zcash (ZEC) dilancarkan pada tahun 2016 dan juga merupakan garpu Bitcoin. Ia berasal dari projek Zerocoin / Zerocash, yang diusulkan pada tahun 2013, yang seharusnya disatukan ke dalam kod Bitcoin tetapi akhirnya menjadi altcoin. Zcash menggunakan zk-SNARK, satu bentuk kriptografi pengetahuan sifar, yang membolehkan pengesahan transaksi oleh node rangkaian tanpa mendedahkan maklumat mengenai transaksi itu sendiri kecuali cap waktu. Ini bermaksud pengirim, penerima dan jumlah urus niaga dirahsiakan.

Teknologi itu sememangnya berharga tetapi tidak sempurna. Algoritma SNARK memerlukan penyediaan satu kali, dipanggil Persediaan yang Dipercayai, di mana kunci dihasilkan yang membolehkan sesiapa sahaja memilikinya untuk membuat syiling dari udara tipis yang tidak dapat dikesan. Ini adalah masalah yang menyerang protokol berasaskan pengetahuan sifar secara umum dan yang memerlukan kepercayaan dari pengguna bahawa siapa pun yang mengendalikan kunci, sebenarnya, memusnahkannya (itulah sebabnya ia dipanggil “Dipercayai” Persediaan).

Zcash dikendalikan oleh syarikat untung yang berpusat di AS, yang Syarikat Syiling Elektrik Zerocoin. Syarikat ini akan menerima 20% ganjaran perlombongan dalam empat tahun pertama untuk membiayai pembangunan dan juga membayar balik kepada pelabur, banyak syarikat dan sektor Zcash yang ditaja oleh kerajaan AS dan Israel.

Walaupun Zcash telah menjadi salah satu cryptocurrency utama untuk dilombong dalam komuniti perlombongan GPU kerana algoritma memori yang sukar, Equihash, walaupun ada yang menganggap perlombongan Zcash sebagai sangat berpusat.

Lawati halaman ZCash (ZEC) kami di sini

Monero (XMR)

Monero (XMR) dicipta pada tahun 2014 dan merupakan garpu Bytecoin. Ia menggunakan alamat stealth dan Transaksi Rahsia Cincin (RingCT) untuk memastikan transaksi dan dompet tidak dikenali. Tidak seperti dua duit syiling lain di mana privasi menjadi pilihan, di Monero setiap transaksi tidak dikenali menjadikannya blockchain legap atau separa telus. Kerana menyediakan privasi kriptografi tahap tinggi, setiap alamat dan transaksi tidak dapat dilacak dan tidak dapat dihubungkan, Monero memastikan fungsinya lengkap. Ini bermaksud semua duit syiling bernilai sama dan boleh ditukar ganti, tidak ada alamat yang dapat dilacak atau disenarai hitam.

Pasukan Monero terdiri daripada pekerja sukarela yang dibiayai oleh pengguna komuniti. Keputusan mengenai pembangunan Monero terbuka untuk perbincangan umum dan lognya adalah diterbitkan untuk dilihat semua. Monero semakin popular di pasaran Darknet seperti pelombong penyemak imbas Web.

Lawati halaman Monero (XMR) kami di sini

Kesimpulannya

Seperti yang baru kita lihat, setiap koin privasi mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Kami menyenaraikan tiga yang paling penting tetapi terdapat banyak yang lain di pasaran: Verge (XVG), ZenCash (ZEN), Komodo (KMD), Bytecoin (BCN), dan senarai itu berterusan. Sangat menarik untuk melihat bagaimana koin privasi akan berkembang dan bagaimana pengawal selia akan bertindak balas terhadap koin privasi pada tahun 2018 dan masa depan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me