Delegirana bizantinska toleranca napak (dBFT)

Razvijalci NEO, ena največjih svetovnih platform za gradnjo in uvajanje decentraliziranih aplikacij (dApps), so predlagali nov tip algoritma soglasja blockchain, imenovan delegirana bizantinska toleranca napak (dBFT).

Kot nov mehanizem soglasja NEO je dBFT izpeljan iz klasike Problem bizantinskih generalov. Filip Martinsson, soustanovitelj podjetja Stockholm Blockchain, pojasnjuje, da gre za to težavo vključuje “Skupina generalov, ki poskuša vdreti v mesto, in uspeh te invazije” je odvisna od “vseh generalov, ki delujejo na enak način.” Če na primer vsi generali načrtujejo napad na mesto, bi to lahko bilo uspešno. Če pa se vsi generali odločijo za umik, bo to morda tudi uspešno.

Problem bizantinskih generalov: Obravnavanje nepoštenih igralcev

Vendar moramo razmisliti o možnosti, da če bi vsi generali naredili načrt za napad na mesto in bi en general lagal, in “namesto da bi napadel mesto, je ta ali njegova vojska odšla,” ugotavlja Martinsson. Poudarja, da bi to “pomenilo težavo za vojsko kot celoto, ker zdaj ne dela v enoti.” Kot rezultat, invazija morda ne bo šla po načrtih in to “lahko izkoristi sovražnik”. Martinsson poudarja, da je za reševanje tega problema treba rešiti nekaj vprašanj.

Prvič, Martinsson trdi, da je mogoče, da generali lažejo o svojih namerah. Morda “govorijo eno, počnejo drugo.” Na primer, „lahko rečejo, da„ glasujem [za] vdor v mesto in tudi vsi ostali. ““ Namesto tega se lahko odločijo za umik s svojo vojsko. Pri kurirjih se lahko pojavi še ena morebitna težava, ki jo omenja Martinsson. Ker so ti “generali razpršeni po mestu”, je treba sporočila (od enega generala k drugemu) pošiljati s kurirjem.

Kurirji, odgovorni za zanesljivo pošiljanje sporočil med vsemi generali

Vsak general se lahko sam odloči, kaj želi storiti, svoj akcijski načrt pa mora sporočiti tudi drugim generalom. Martinsson pojasnjuje, da za komunikacijo z drugimi generali obstajajo ljudje, imenovani kot kurirji, ki na bojnem polju prenašajo sporočila. Dodaja, da je možno, da so kurirji pokvarjeni, ker morda ne govorijo vedno resnice.

Nepošteni kurirji bi lahko “zavedli” nekatere generale, če bi jim rekli, naj napadejo mesto ali sovražnika – medtem ko se vsi drugi generali dejansko umikajo. To lahko povzroči veliko žrtev na bojišču in tudi “neuspeh invazije”.

Spoznavanje problema bizantinskih generalov o decentraliziranih kripto omrežjih

Te iste vrste težav se lahko pojavijo v decentraliziranih računalniških omrežjih, kjer je veliko vozlišč, ki med seboj komunicirajo in obdelujejo transakcije, ugotavlja Martinsson. Omenja, da obstaja tveganje, da bi imeli vozlišča z napako ali “nezaupljiva” vozlišča blockchain omrežje. Upoštevati moramo možnost, da vozlišče deluje nepošteno, tako da ne “govori resnico” ali ne posreduje pomembnega sporočila drugim vozliščem v omrežju. Te vrste vprašanj je mogoče rešiti na različne načine, pravi Martinsson.

Razvijalci distribuiranih sistemov trenutno uporabljajo različne soglasne algoritme, kot so dokaz o delu (PoW), dokaz o vložku (PoS), med drugim delegirano dokazovanje deleža (DPoS) za upravljanje blokovnih omrežij. Na novo razviti konsenzni protokol delegirane bizantinske tolerance napak (dBFT) NEO je podoben DPoS, saj lahko vsak uporabnik v verigi NEO izbere delegate, pojasnjuje Martinsson. Dodaja, da uporabniki volijo in imenujejo delegate, ki zastopajo njihove interese (kot demokracija).

Zainteresirane strani ali uporabniki, ki imajo izvorno kriptovaluto omrežja blockchain, imajo določeno zanimanje za platformo. Martinsson na primer ugotavlja, da bi tisti, ki imajo delež v blockchain platformi, želeli, da bi sistem, ki upravlja omrežje, bil pošten. Da bi ohranili integriteto verige blokov, uporabniki poskušajo glasovati za delegate, za katere menijo, da bi bili resnični, in jih “predstavljajo na dober način.”

Govornike naključno “črpajo iz skupine delegatov”

Po imenovanju delegatov začnejo “glasovati o resnici,” pojasnjuje Martinsson.

Poudarja tudi, da v omrežju kriptovalut, ki temelji na blockchainu, to pomeni, da delegati glasujejo o tem, kateri bloki so veljavni (vsebujejo legitimen niz transakcij) in kateri bloki so lahko poškodovani. Vsakič, ko se na verigi blokov ustvari nov blok, je zvočnik “naključno izvlečen iz skupine delegatov”. Ko bo govornik izbran, bo drugim delegatom predlagal nov blok kot “resnico”.

Nadalje pojasnjuje, da bo moralo vsaj 66% ali dve tretjini delegatov “odobriti” blok, ki ga je predlagal govornik. Po odobritvi bloka bo nabor transakcij, povezanih s tem blokom, obdelan, dodaja Martinsson. Če pa 66% (ali več) delegatov ne odobri bloka, ki ga priporoči govornik, je ta blok zavržen. Po tem se govorec “vrne k delegiranju”, ugotavlja soustanovitelj podjetja Stockholm Blockchain.

Govorniki delegatom predlagajo bloke (za preverjanje)

Ko se začne postopek odobritve naslednjega bloka, se naključno izbere novega govornika iz skupine delegatov. Nato imenovani govornik predlaga blok, za katerega menijo, da bi ga bilo treba obdelati v omrežju. Ta novoimenovani govornik ima lahko “drugačno resnico”, ki jo predlaga delegatom.

Še naprej ugotavlja, da če se vsaj 66% delegatov odloči za odobritev bloka, ki ga priporoči govornik, potem se ta posamezni blok obdela in transakcije, povezane z njim, zabeležijo v verigi blokov. Če pa vsaj dve tretjini delegatov ne odobri ali se strinja z obdelavo bloka, se isti cikel (kot je opisan) ponavlja..

Potencialne težave z upravljanjem blockchain-ov: Delegati bi lahko bili nepošteni pri glasovanju za predlog govornika

Nekatere potencialne težave pri tovrstnem upravljanju blokov vključujejo verigo nepoštenih delegatov pri glasovanju o predlogu govornika.

Na primer, delegat lahko prejme predlog za nov blok in lahko zavede udeležence omrežja, da mislijo, da je blok veljaven, čeprav vedo, da je blok poškodovan ali pokvarjen.

Razvijalci algoritma dBFT domnevajo, da bo le manjšina delegatov ravnala nepošteno, pojasnjuje Martinsson. Na podlagi te predpostavke ne bo izbran poškodovan ali napačen blok in bo zavržen. Odgovorni uporabniki kripto omrežij, ki temeljijo na dBFT, “morajo ugotoviti, kateri delegat ni vreden zaupanja, kateri delegat nam laže in kateri delegat se s svojim glasom neprimerno obnaša,” navaja Martinsson. Vedeti, kateri delegati so pošteni in kateri delujejo zlonamerno, pomaga uporabnikom, da se odločijo, katere delegate naj izberejo, da jih zastopajo.

Druga potencialna težava, ki se lahko pojavi v omrežju verig blokov (ki uporablja dBFT kot svoj mehanizem soglasja), je nepošteni govorci. To pomeni, da vozlišče, ki predlaga nov blok, lahko predlaga napačen blok. V tem primeru se moramo “zanesti na delegate, ki bodo glasovali za [pokvarjene ali napačne] blokade.” Da bi zagotovili, da napačni blok ni odobren, mora večina (ali 66%) delegatov ravnati pošteno. Če se delegat neprimerno obnaša, ga je treba zamenjati, da lahko omrežje verig blokov deluje zanesljivo.

Izšla je NEO-jeva najnovejša različica dBFT

14. marca 2019 je Erik Zhang, soustanovitelj NEO, napovedal da je bil zaključen razvoj NEO-jeve dBFT različice 2.0 (v skladu z a specifikacijski dokument) in da je bila izdana različica 2.10.0 vmesnika ukazne vrstice (CLI). Zhang je tudi razkril, da bo najnovejša različica NEO-jevega algoritma dBFT postavljena na testno mrežo platforme. Če novoizvedeni protokol soglasja deluje pravilno na testni mreži, bodo razvijalci NEO aktivirali najnovejši mehanizem soglasja dBFT na pametna pogodba omrežja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me