Ripple VS Stellar sama-sama ingin mengganggu sistem pembayaran kewangan global walaupun mereka menggunakan dua pendekatan yang sama sekali berbeza. Ripple bekerjasama rapat dengan bank dan institusi kewangan, sementara Stellar bekerja di peringkat lebih akar umbi. Dalam panduan ini, kita akan melihat lebih dekat bagaimana Ripple dan Stellar berfungsi.

Ripple vs Stellar: Sejarah Ringkas

Di permukaan, Ripple dan Stellar kedua-duanya adalah projek yang hampir sama kerana mereka berdua ingin mengganggu pembayaran rentas sempadan. Namun, apabila anda melihat lebih mendalam mengenai projek-projek tersebut, adakah anda melihat perbezaannya. Sejarah kedua-dua projek ini juga saling berkaitan. Dalam Ripple vs Stellar kami meneroka kedua-dua projek menarik ini! 

Jed McCaleb adalah salah satu tokoh cryptocurrency yang paling terkenal kerana dia adalah pengasas (atau pengasas bersama) 3 projek yang cukup terkenal (atau terkenal jika anda mahu). Kembali pada tahun 2006, dia mengasaskan pertukaran Mt. Gox kerana, dengan kata-katanya sendiri, dia mahukan cara untuk mendapatkan lebih banyak Bitcoin. Dia akhirnya menjualnya kepada Mark Karpeles, yang salah pengurusannya menimbulkan salah satu krisis terbesar dalam sejarah crypto.

Pada bulan Mei 2011 McCaleb mendirikan Ripple, sistem pembayaran rentas sempadan yang membolehkan sistem rentas sempadan terdesentralisasi tanpa bergantung pada perlombongan. Namun, keadaan menjadi masam antara McCaleb dan Ripple. Dia menyedari bahawa terdapat beberapa ketidakfahaman mendasar antara kedua-dua pihak, yang merupakan penebusan masa lalu. Pada tahun 2014, bersama dengan Joyce Kim, mereka meninggalkan protokol Ripple dan mengasaskan The Stellar Development Foundation. Sejak itu, Stellar telah berkembang dari kekuatan ke kekuatan.

Sekilas Ripple vs Stellar

Riak

Ripple vs Stellar

Sorotan Utama

 • Mei 2011: Jed McCaleb dan Chris Larsen menemui syarikat di sebalik protokol Ripple, OpenCoin.
 • 2012: Ripple dilepaskan.
 • 2014: Jed McCaleb menjauh dari Ripple untuk membentuk Stellar Protocol.
 • April 2015: Brad Garlinghouse bergabung dengan Ripple sebagai CEO.
 • April 2015: Pejabat Ripple dibuka di Sydney.
 • Mac 2016: Pejabat dibuka di London.
 • Mei 2016: Santander menjadi bank Inggeris pertama yang menggunakan Ripple untuk pembayaran rentas sempadan.

Hebat

Ripple vs Stellar

 • 2014: Jed McCaleb melancarkan rangkaian Stellar.
 • Ogos 2014: Mercado Bitcoin, pertukaran bitcoin Brazil pertama, mengumumkan akan menggunakan rangkaian Stellar.
 • Januari 2015, Stellar mempunyai kira-kira 3 juta akaun pengguna berdaftar di platformnya dan had pasarannya hampir $ 15 juta.
 • April 2015: Yayasan Pembangunan Stellar mengeluarkan protokol yang ditingkatkan dengan algoritma konsensus baru yang disebut Stellar Consensus Protocol (SCP).
 • November 2015: Stellar dengan algoritma baru disiarkan.
 • Mei 2017: Lightyear.io, entiti untung untung komersial Stellar aka Stellar, dilancarkan.
 • September 2017: Stellar mengumumkan program faedah, sebahagian daripada Program Geran Perkongsian Stellar, yang akan memberikan rakan kongsi Lumens bernilai $ 2 juta untuk pembangunan projek.
 • Pada bulan Oktober 2017, Stellar bekerjasama dengan IBM dan KlickEx untuk memudahkan transaksi rentas sempadan di wilayah Pasifik Selatan. Sistem pembayaran rentas sempadan yang dikembangkan oleh IBM merangkumi perkongsian dengan bank-bank di kawasan tersebut.
 • September 2018, Lightyear Corporation memperoleh Chain, Inc dan syarikat gabungan itu diberi nama Interstellar.

Ripple vs Stellar: Perbezaannya

Perbezaan antara Ripple dan Stellar adalah antara kategori berikut:

 • Tujuan.
 • Algoritma Konsensus.
 • Pembahagian Token.

# 1 Ripple vs Stellar: Tujuan

Pertama, mari kita lihat sebab-sebab di sebalik penciptaan Ripple dan Stellar.

Tujuan Riak

Perkara pertama yang mesti anda fahami ialah Ripple dan XRP dan dua entiti yang sama sekali berbeza. Ripple aka Ripple Labs adalah syarikat syarikat milik persendirian dengan pasukan eksekutifnya sendiri yang bertujuan untuk mewujudkan dan membolehkan rangkaian institusi kewangan dan bank global.

XRP adalah mata wang digital, juga dikenal sebagai Ripple, yang digunakan untuk menggerakkan lejar XRP. Buku besar adalah produk sumber terbuka yang dibuat oleh Ripple, yang bertujuan untuk menghubungkan bank dalam rangkaian untuk membolehkan pembayaran antarabangsa yang cepat dan cekap dengan kos tambahan minimum.

Jadi, mengapa Ripple diperlukan terlebih dahulu? Jawapan ringkasnya, pembayaran antarabangsa seperti yang kita tahu ia rosak.

Masalah dengan Pembayaran Antarabangsa

Dengan dunia semakin terhubung dan dengan inovasi berterusan dalam komunikasi dan pengangkutan, banyak syarikat telah berkembang ke pasaran asing. Namun, mereka masih terhambat oleh kenyataan bahawa mereka tidak dapat menikmati pembayaran rentas sempadan asas dan cekap. Berikut adalah beberapa masalah yang paling biasa dengan pembayaran antarabangsa:

 • Bayaran Transaksi Kembung: Sistem pembayaran antarabangsa seperti SWIFT cenderung mempunyai banyak bank yang bertindak sebagai jambatan antara bank asal dan bank tujuan. Bank-bank ini mengenakan sejumlah yuran komisen kepada anda. Bayaran cenderung meningkat dan sangat membengkak menjelang akhir.
 • Kadar pertukaran: Kedua-dua pengimport dan pengeksport dipengaruhi oleh kadar pertukaran. Bank mengenakan premium pada pertukaran wang asing, yang selalunya merupakan margin yang signifikan melebihi kadar pertukaran pertengahan pasaran.

  Penjejakan Pembayaran: Tidak mungkin untuk mengesan pembayaran antara pelbagai pihak.

  Masa: Keseluruhan proses memerlukan masa yang lama.

$ 155 trilion bergerak melintasi sempadan setiap tahun. Institusi kewangan memperoleh banyak wang dari urus niaga ini. Perlu diingat bahawa walaupun bank mengumpulkan hanya 2% daripada kos transaksi, itu adalah $ 3.1 trilion. Hampir semua mata wang kripto telah dibuat untuk menghilangkan sistem perbankan yang rosak, kecuali Ripple. Pendekatan Ripple adalah bekerja sama dengan bank dan membantu mereka membuat perubahan dari dalam.

RippleNet adalah rangkaian penyedia pembayaran institusi (bank, MSB, dll.) Yang menggunakan penyelesaian yang dikembangkan oleh Ripple. Ripple mempunyai tiga produk utama:

 • xRapid: Ini adalah produk komersial yang membolehkan bank menggunakan token XRP untuk memindahkan wang ke seluruh dunia. Ini akan membantu bank memanfaatkan sepenuhnya kos transaksi dan skalabilitasnya yang rendah.
 • x Semasa: Menghubungkan bank untuk memindahkan wang secara global sambil dapat mengesan bagaimana dan di mana ia bergerak. xCurrent tidak menggunakan token XRP.
 • xVia: Antaramuka pembayaran yang direka untuk menjadikan pengalaman pengguna xCurrent dan xRapid lebih intuitif dan memperkenalkan lebih banyak abstraksi. xVia tidak menggunakan token XRP

Ripple telah membuat beberapa POC yang menarik. Sebagai contoh, ATB Financial, institusi kewangan yang berpusat di Alberta, telah bekerjasama dengan SAP SE, syarikat teknologi permulaan Ripple Labs Inc. dan ReiseBank AG di Jerman untuk menghantar pembayaran blockchain antarabangsa pertama dari Kanada ke Jerman. Mereka dapat mengirim 1000 CAD, yang biasanya memakan masa 2-5 hari kerja, dalam masa 20 saat! Untuk menjadikan perkara lebih mengejutkan, mereka meningkatkan POC mereka dan mengurangkan masa transaksi hingga 10 saat.

Tujuan Bintang

Walaupun Ripple ingin mengganggu pembayaran rentas sempadan dengan bekerja sama dengan bank dan institusi, pendekatan Stellar adalah untuk memusatkan perhatian pada massa dunia yang tidak terikat.

Lihat grafik berikut:

Ripple vs Stellar

Ternyata itu mengejutkan 2 bilion orang bahkan di seluruh dunia tidak mempunyai akaun bank. Dari jumlah tersebut, 438 juta orang tidak memiliki bank di Asia Tenggara sahaja 73% daripada keseluruhan populasi tinggal di rantau ini sahaja.

Sebenarnya, satu kajian yang dilakukan oleh McKinsey menunjukkan bahawa menjangkau penduduk tanpa bank di ASEAN dapat meningkatkan sumbangan ekonomi rantau ini dari $ 17 bilion menjadi $ 52 bilion pada tahun 2030.

Stellar bertujuan untuk menghubungi semua orang ini dan memberi mereka kaedah untuk mengawal wang mereka. Mari buat gambaran ringkas bagaimana sistem ini akan berfungsi.

Andaikan, Alice mahu menghantar wang kepada Bob. Alice tinggal di Amerika Syarikat dan Bob tinggal di Nigeria. Dia ingin mengirim $ 100 kepada Bob yang akan ditukar menjadi Naira Nigeria. Bagaimana ia akan berfungsi?

Alice milik Bank A yang berpusat di AS dan Bob milik Bank B yang berpusat di Nigeria. Kedua-dua bank ini dihubungkan ke rangkaian Stellar dan “Anchors” (lebih lanjut mengenai ini kemudian). Baiklah, jadi sekarang mari kita lihat apa yang berlaku.

 • Alice mengirimkan Bob $ 100 dan maksud transaksi dihantar ke Bank B dalam beberapa saat untuk melihat apakah Bob patuh atau tidak.
 • Sebaik sahaja Bank A mendapat isyarat hijau dari Bank B, mereka memotong dana dari akaun peribadi Alice.
 • USD kemudian dipindahkan ke akaun kumpulan Bank A dan kemudian dipindahkan ke rangkaian Stellar dalam bentuk kredit aka Lumens, token Stellar asli.
 • Setelah masuk, rangkaian mencari kadar pertukaran terbaik untuk digunakan untuk menukar Lumens menjadi Naira.
 • Wang itu kemudian dipindahkan ke akaun asas Bank B yang kemudian dikreditkan ke akaun Bob.

# 2 Ripple vs Stellar: Algoritma Konsensus

Algoritma Konsensus Ripple (RPCA)

Sebelum kita memahami bagaimana Ripple Consensus Algorithm (RPCA) berfungsi, ada beberapa istilah yang harus anda kenali:

 • Pelayan: Mana-mana entiti yang menjalankan perisian Ripple Server dan mengambil bahagian dalam proses konsensus disebut pelayan.
 • Senarai Node Unik (UNL): UNL adalah sekumpulan pelayan lain yang dikekalkan oleh setiap pelayan. Anggota UNL pelayan bertanggungjawab untuk mengundi dan menentukan konsensus.

Oleh itu, mari kita lihat bagaimana RPCA berfungsi. RPCA berlaku secara pusingan.

 • Setiap pelayan mengambil semua transaksi yang tersedia pada awal proses konsensus. Urus niaga ini mungkin baru, sisa dari pusingan sebelumnya, atau tidak mendapat pengesahan yang diperlukan sebelumnya.
 • Pelayan kemudian menghantar set transaksi ini ke semua pelayan di UNL-nya. Anggota UNL kemudian memilih kesahan setiap transaksi.
 • Apabila sekurang-kurangnya 80% anggota UNL bersetuju mengenai kesahihan transaksi, transaksi akan ditambahkan ke lejar.

RPCA sangat pantas kerana mencapai 1,500 transaksi sesaat.

Profesor David Mazières dari Stanford dan pengasas bersama Stellar Development Foundation mencadangkan bahawa terdapat beberapa kekurangan dalam RPCA.

Pertama, dia mendakwa bahawa hasil kemustahilan Fischer Lynch Paterson (FLP) menyatakan bahawa setiap sistem konsensus asinkron deterministik hanya boleh mempunyai dua dari tiga sifat berikut:

 • Keselamatan.
 • Penamatan atau keaktifan yang dijamin.
 • Toleransi Kesalahan.

Menurutnya, Algoritma Konsensus Ripple mengorbankan Keselamatan berbanding dua yang lain. Dia membuat kesimpulan,

“Ini bermakna ia memprioritaskan penutupan lejar dan ketersediaan daripada semua orang yang benar-benar setuju tentang apa lejar itu – sehingga membuka beberapa senario risiko yang berpotensi.”

Kedua, isu “Ketepatan yang Dapat Dibuktikan.” Dia meneliti keseluruhan sistem dan mendapati bahawa algoritma gagal untuk selamat dalam semua keadaan.

Catatan: Ripple telah memberi respons kepada penyelidikan Profesor Mazières yang anda boleh baca di sini.

Protokol Konsensus Stellar

Stellar sebelumnya menggunakan implementasi algoritma konsensus Ripple tetapi sejak itu mula menggunakan protokol konsensus mereka yang disebut Stellar Consensus Protocol atau SCP.

SCP adalah protokol FBA (Federated Byzantine Agreement) yang menjamin bahawa node yang berkelakuan baik dapat mengekalkan rangkaian walaupun terdapat nod jahat. Ini bermaksud bahawa ia adalah Toleran Kesalahan Byzantine.

Cara SCP mencapainya dan idea utama di sebalik itu adalah Pengundian bersekutu.

Pengundian Bersekutu

Setiap simpul v dalam ekosistem dapat memilih pernyataan “a” dengan syarat “a” sesuai dengan pernyataan masa lalu yang telah disepakati sebelumnya..

Sekarang andaikan kita mempunyai kuorum U yang merangkumi simpul v, maka kita mempunyai dua syarat ratifikasi berikut:

 • U mengesahkan jika dan hanya jika setiap anggota U mengesahkan a.
 • Node v mengesahkan jika dan hanya jika korum U mengesahkan a.

Teori di sebalik ini sangat mudah. Sekiranya kita benar-benar mempunyai sistem toleransi kesalahan Byzantium, maka walaupun mempunyai node berbahaya, pernyataan “a” masih dapat disahkan.

Namun, walaupun kita mempunyai dua senario kegagalan:

 • Node v mungkin tidak benar-benar memilih a.
 • Beberapa node yang telah memilih mungkin berhenti berfungsi.

Jadi, bagaimana hasil pengundian Bersekutu? Sama seperti hasil bagi setiap pengundian harian yang sederhana seperti ini:

Ripple vs Stellar

Apa yang berlaku di sini?

 • Pada mulanya, kami mempunyai kumpulan orang yang bercampur. Mereka memilih “a” atau “ā.” Keadaan campuran ini yang dapat memilih salah satu dari dua negeri tersebut disebut negara “bivalen”.
 • Sekarang kita mempunyai tiga senario. Sebilangan besar node memilih “a.”
 • Atau, majoriti node memilih “ā.”
 • Atau, tidak ada majoriti yang jelas dan keseluruhan sistem tersekat.

Ini adalah bagaimana ia berfungsi dalam sistem pengundian terpusat dan ini adalah bagaimana hasil pengundian Bersekutu.

Namun, sekali lagi kita mempunyai dua titik kegagalan:

 • Keseluruhan premis pengundian berfungsi berdasarkan andaian bahawa sistem tidak akan gagal. Namun, itu tidak menjadikannya Kesalahan Byzantine yang toleran.
 • Node v dalam kuorum Q tidak boleh hanya menganggap bahawa korum yang lain akan betul.

Oleh itu, bagaimana kita tahu bahawa sistem desentralisasi di SCP memang akan memilih pernyataan “a” dan menjadikannya valent? Untuk itu berlaku, setiap simpul perlu mendapat pengesahan dari tangan pertama.

Untuk mencapainya, kita mesti menjawab dua soalan berikut:

 • Bagaimana simpul v dapat mencapai kata sepakat mengenai pernyataan “a” walaupun setelah menentangnya?
 • Bagaimana anda tahu bahawa seluruh sistem telah mencapai kata sepakat mengenai “a?”

Oleh itu mari kita selesaikan soalan-soalan ini.

Menjawab Soalan 1

Pertama, mari kita jawab soalan pertama: Bagaimana simpul v dapat mencapai kata sepakat mengenai pernyataan “a” walaupun setelah menentangnya?

Agar pernyataan “a” diterima oleh simpul “v”, ia mesti memenuhi dua syarat:

 • Kuorum tempat “v” milik mesti telah memilih atau menerima “a.”
 • Setiap anggota kumpulan penyekat-v iaitu simpul yang membuat potongan kuorum dengan “v” mesti menerima “a.”

Titik terakhir memastikan bahawa simpul “v” menerima pernyataan “a” walaupun setelah menolaknya.

Namun, kami masih belum mendapat kata sepakat. Kami masih menghadapi dua masalah lagi:

 • Kami tidak tahu sama ada semua node yang utuh akan menerima pernyataan “a” belum.
 • Kami tidak dapat menjamin keselamatan yang tidak optimum dari nod yang tidak utuh menikmati persimpangan korum.

Menjawab Soalan 2

Untuk mengatasi kedua-dua masalah ini, kita harus menjawab pertanyaan kedua: Bagaimana anda tahu bahawa keseluruhan sistem telah mencapai kata sepakat mengenai “a?”

Penyelesaian untuk itu adalah suara lain. Ini adalah suara untuk mengesahkan hakikat bahawa undian pertama berjaya.

Bagaimana pengesahan ini berfungsi?

 • Kuorum U mengesahkan pernyataan a, dengan mengesahkan bahawa “kami memilih untuk.”
 • Node v mengesahkan “a” jika dan hanya jika ia termasuk dalam kuorum “a.”

Sekarang, bagaimana suara kedua ini akan menyelesaikan kedua-dua masalah yang telah digariskan sebelumnya?

Masalah: Kami tidak tahu sama ada semua node yang utuh akan menerima pernyataan “a” belum.

Penyelesaian: Nod yang utuh mungkin menentang pernyataan “a” tetapi tidak akan menentang kenyataan bahawa kuorum mereka memilih pernyataan “a”.

Masalah: Kami tidak dapat menjamin keselamatan yang tidak optimum dari nod yang tidak utuh menikmati persimpangan korum.

Penyelesaian: Nod yang tidak utuh tidak lagi menderita kerana simpul v-blocking yang berniat jahat kerana ratifikasi pada tahap ini adalah tangan pertama dan tidak bergantung pada keputusan kuorumnya.

Teori pengesahan yang mendasari berlaku seperti ini: jika satu simpul yang utuh mengesahkan pernyataan, maka semua nod yang utuh akan mengikutinya.

Bawa Semua Bersama

Akhirnya, mari kita satukan semuanya dan lihat bagaimana gambaran keseluruhan akhir proses Pengundian Bersekutu.

Ripple vs Stellar

Gambar di atas, dua lapisan pengundian dalam sistem pengundian bersekutu. Jadi, bagaimana SCP mengukur mekanisme konsensus lain yang terkenal?

Ripple vs Stellar

Kredit Gambar: Kertas putih SCP

# 3 Ripple vs Stellar: Pembahagian Token

Pengedaran XRP

Token XRP terutamanya digunakan sebagai token utiliti dalam ekosistem. Sudah tentu, terdapat banyak kontroversi yang berlaku baru-baru ini mengenai sama ada token XRP adalah keselamatan atau tidak. Keputusan rasmi masih perlu diambil, namun semua tanda menunjukkan sebaliknya. Token keselamatan menunjukkan hakikat bahawa anda memiliki bahagian tertentu syarikat yang mengeluarkannya. Walau bagaimanapun, XRP dan blockchain XRP secara teorinya masih dapat dijalankan sekiranya syarikat Ripple ditutup.

Sebelum kita melangkah lebih jauh, ada perkara tertentu yang perlu anda ketahui mengenai XRP.

 • Ripple telah dilancarkan sepenuhnya. Ripple tidak mempunyai pelombong atau pemangku kepentingan dalam ekosistemnya.
 • 20 bilion token XRP telah ditahan oleh pencipta.
 • Selebihnya 80% diserahkan kepada Ripple Labs untuk meningkatkan kecairan yang ada dan mengukuhkan pasaran secara keseluruhan.
 • Untuk mengatur pembekalan token dalam ekosistem, 55 bilion XRP dikurung dalam escrow 5 tahun yang bergulir yang melepaskan 1 bilion XRP setiap bulan dan mengembalikan bahagian yang tidak digunakan / tidak terjual ke escrow, menambahkan bulan tambahan pada akhir ditubuhkan lima tahun.

Pengedaran XLM

100 bilion XLM telah ditambang. Stellar Development Foundation (SDF) seharusnya mengawasi pengedaran 95 bilion lumens (95%). Pengedaran akan berlaku seperti ini:

 • 50% diberikan secara bertahap kepada sebanyak mungkin orang selama 10 tahun. Lebih luas pengedaran, sistem lebih terdesentralisasi.
 • 25% diberikan kepada perniagaan lain dan bukan keuntungan untuk menjangkau orang yang tidak dapat dijangkau oleh Stellar melalui program Pendaftaran Langsung.
 • 20% akan pergi ke pemegang bitcoin dan riak
 • 5% akan disimpan oleh Stellar untuk pembangunan masa depan dan kos operasi lain.

Stellar mempunyai sistem inflasi tetap terbina dalam. Setiap tahun jumlah kiraan lumens meningkat sebanyak 1%.

Stellar juga memiliki fitur menarik lainnya yang tertanam di dalamnya yang disebut “Spam Fees.” Spamming rangkaian dengan transaksi untuk melambatkan sistem boleh menjadi sangat bermasalah. Untuk menghentikan serangan ini, Stellar melakukan dua perkara.

 • Pertama, Stellar mengenakan sedikit bayaran untuk setiap transaksi. Ini akan menghentikan spammer daripada melakukan banyak transaksi kerana tidak dapat dilaksanakan secara ekonomi. Bayaran spam ini ditambahkan ke kumpulan inflasi. Sesiapa yang memegang lumens boleh memilih ke mana dana akan dikumpulkan. Setiap minggu, lumen diedarkan ke mana-mana akaun yang mendapat lebih daripada 0,05% suara dari akaun.

 • Kedua, setiap akaun di rangkaian Stellar mempunyai minimum 20 XLM. Ini membantu memastikan keaslian akaun.

Ripple vs Stellar: Kesimpulan

Sebelum kita membuat kesimpulan, mari kita buat tinjauan ringkas mengenai perbezaan antara kedua-dua projek ini:

Ripple vs Stellar

Peminat Ripple dan Stellar cenderung saling bertengkar. Walau bagaimanapun, walaupun fungsi mereka mungkin serupa, falsafah inti mereka sama sekali berbeza dan kedua-duanya menyelesaikan masalah yang perlu diperbaiki. Ripple sedang menetapkan pembayaran rentas sempadan untuk institusi sementara Stellar melakukan hal yang sama pada tahap individu. Semua perkara yang dipertimbangkan, kedua-duanya adalah projek penting yang membawa utiliti penting ke dalam ekosistem crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me