Terma undang-undang blockchain kebanyakannya bertentangan antara satu sama lain. Dengan peningkatan peraturan dan langkah cryptocurrency global, anda akan sukar untuk mempercayai bahawa kedua-dua ruang ini dapat menjalin hubungan kerja yang sinergis. Walau bagaimanapun, terdapat banyak lagi teknologi blockchain daripada hanya cryptocurrency. Oleh itu, sebelum kita melihat perubahan yang dapat dilakukannya kepada industri perundangan, mari kita lihat beberapa pandangan mengenai teknologi blockchain.

Apa itu Blockchain Law & Teknologi?

Data Undang-undang Blockchain

Blockchain adalah, dalam istilah yang paling sederhana, satu siri catatan data yang tidak berubah yang dikendalikan oleh sekumpulan komputer yang tidak dimiliki oleh satu entiti. Setiap blok data ini (iaitu blok) diamankan dan diikat satu sama lain menggunakan prinsip kriptografi (iaitu rantai).

Sebab mengapa blockchain telah mendapat banyak kekaguman adalah:

 • Ia tidak dimiliki oleh satu entiti, oleh itu ia terdesentralisasi
 • Data disimpan secara kriptografi di dalamnya
 • Blockchain tidak dapat diubah, jadi tidak ada yang dapat merusak data yang ada di dalam blockchain
 • Blockchain itu telus sehingga seseorang dapat mengesan data jika mereka mahu

Minat peguam untuk blockchain meningkat secara mendadak pada tahun 2017. Malah, menurut Ron Quaranta, pengasas, dan ketua Wall Street Blockchain Alliance, industri perundangan adalah salah satu sektor yang berkembang pesat untuk bergabung dengan Alliance.

Aaron Wright, seorang profesor di Cardozo School of Law, mengatakan, “Kami dapat menggunakan blockchain sebagai ‘tulang belakang’ untuk menguruskan keseluruhan industri perundangan, membangun sistem yang lebih efisien, menurunkan kos perkhidmatan undang-undang, dan memastikan orang mendapat perkhidmatan undang-undang mereka perlu.”

Sekarang semua itu sangat menggembirakan tetapi mari kita lihat beberapa kes penggunaan atau utiliti sebenar yang dapat dibawa oleh teknologi blockchain ke dalam industri perundangan.

Kawasan di mana Blockchain dapat meningkatkan Industri Undang-undang

# 1 Rekod Harta

Penipuan harta benda adalah salah satu masalah yang paling ketara di India. Pada tahun 2013, New Delhi sendiri mempunyai 181 kes penipuan harta benda sementara Mumbai menduduki tempat kedua pada 173 kes. Urus niaga harta tanah adalah salah satu jalan terbesar pelaburan wang hitam. Cara yang paling popular untuk melakukannya adalah dengan menyimpan harta atas nama orang lain. Ini disebut “benami” aka “nama palsu.” Sejak November 2016, harta tanah benami bernilai lebih dari $ 282 juta telah disita.

Pesuruhjaya Bersama Polis Satish Golcha memberitahu PTI:

“Kira-kira 30 peratus daripada semua kes yang dilaporkan kepada kita adalah berkaitan dengan harta tanah.”

Dalam kes benami yang terkenal, Cawangan Jenayah mendapati bahawa penganjur Dana Nirmala Krishna Nidhi telah membeli harta tanah atas nama penama mereka, sehingga merampas ratusan orang simpanan wang mereka.

Cawangan jenayah mendapati bahawa tertuduh telah membeli harta tanah mewah seperti pusat membeli-belah, plot kediaman, dan banglo di Thiruvananthapuram, Kollam, dan Kundara. Keseluruhan penipuan telah dijangkakan menjadi sekitar crore 500 juta (~ $ 7,8 bilion)!

Dalam keputusan yang sangat monumental, kerajaan negeri Andhra Pradesh dan Telangana bekerjasama dengan ChromaWay permulaan Sweden untuk mengatasi kes penipuan harta tanah ini dengan menerapkan teknologi blockchain.

Tiga Masalah Utama yang Akan Diselesaikan oleh Blockchain

Tiga cabaran utama yang harus diselesaikan oleh blockchain untuk menjadi unit penyimpanan yang berkesan untuk rekod tanah adalah seperti berikut:

# 1 Unit Digital Tidak Mudah Digunakan

Salah satu sifat utama produk yang berharga adalah sukar untuk ditiru. Inilah sebab mengapa mata wang fiat tidak dapat ditiru dengan mudah di rumah. Sekiranya seseorang dapat membawa pulang printer dan mencetak $ 100, nilai mata wangnya akan turun dengan banyaknya.

Perkara yang sama harus berlaku untuk dokumen sulit seperti kertas pendaftaran tanah juga. Tidak mungkin seseorang mempunyai dua salinan pendaftaran yang sama tetapi dengan perincian yang berbeza. Blockchain menyelesaikan masalah ini bertahun-tahun yang lalu. Masalah ini disebut “perbelanjaan berganda.” Mari kita ambil contoh bitcoin, mustahil bagi saya untuk menghabiskan bitcoin yang sama secara serentak dalam lebih daripada satu transaksi. Menggunakan “perlindungan perbelanjaan berganda” di blockchain membantu seseorang mencegahnya daripada berlaku.

# 2 Fail Digital Harus Berbahaya

Apa sahaja yang tersimpan di dalam blockchain secara automatik tidak tahan terhadap kerosakan.

Setiap blok dalam blockchain mempunyai cap jari digital tersendiri yang disebut “hash”. Setelah fail masuk ke dalam blok, file tersebut tidak dapat diubah kerana fungsi hash kriptografi akan menghalangnya.

Mari lihat bagaimana proses hashing berfungsi. Kami akan memasukkan input tertentu. Untuk latihan ini, kita akan menggunakan SHA-256 (Secure Hashing Algorithm 256).

hashing blockchain

Seperti yang anda lihat, untuk SHA-256, tidak kira seberapa besar atau kecil input anda, output akan selalu mempunyai panjang 256-bit yang tetap. Ini menjadi kritikal apabila anda berurusan dengan sejumlah besar data dan transaksi. Jadi pada asasnya, daripada mengingat data input yang mungkin besar, anda dapat mengingat hash dan memantau.

Fungsi hash kriptografi adalah kelas khas fungsi hash yang mempunyai pelbagai sifat menjadikannya sesuai untuk kriptografi. Terdapat sifat-sifat tertentu bahawa fungsi hash kriptografi perlu dianggap selamat. Anda boleh membaca secara terperinci dalam panduan kami mengenai hashing.

Hanya ada satu harta tanah yang ingin kami fokuskan hari ini. Ini disebut “Kesan Avalanche.”

Apa maksudnya?

Walaupun anda membuat sedikit perubahan pada input anda, perubahan yang akan ditunjukkan dalam hash akan sangat besar. Mari kita uji dengan menggunakan SHA-256:

Adakah anda melihatnya? Walaupun anda baru sahaja menukar huruf abjad pertama input, lihat berapa banyak yang mempengaruhi hash output.

Oleh kerana semua blok dihubungkan secara kriptografi, mengubah hash satu blok memulakan reaksi berantai yang dapat membekukan keseluruhan rantai. Oleh kerana itu mustahil, blockchain menjadi tahan terhadap kerosakan.

# 3 Proses Digital Perlu Dibuktikan

Masalah terakhir yang dapat diselesaikan oleh blockchain untuk penyimpanan rekod harta tanah (atau penyimpanan dokumen sah apa pun) adalah mendapatkan proses yang tidak boleh dipercayai. Setiap institusi resmi memiliki proses, bagaimanapun, karena mereka bergantung pada “manusia yang melakukan pekerjaan mereka dengan baik,” ada beberapa sekatan jalan yang mungkin mereka temui:

 • Kecuaian manusia.
 • Rasuah

Ini boleh menjadi masalah kerana dokumen dan rekod ini terdedah dan kesalahan penanganan boleh menyebabkan kerugian berjuta-juta dolar. Cara terbaik untuk menangani catatan ini adalah dengan mengikuti proses yang tidak dapat dirusak atau dimanfaatkan.

Senibina blockchain yang sangat menghalang ini tidak berlaku.

Blockchain adalah sistem yang diedarkan dengan sebilangan besar pelakon. Cara pelaku ini membuat keputusan dalam sistem adalah melalui algoritma yang disebut “mekanisme konsensus.” Beberapa mekanisme membantu mereka mencapainya seperti Proof Of Work, Proof of Stake dll.

Pengambilan utama adalah, blockchain dapat memastikan proses penyimpanan data yang lancar dan selamat yang bebas dari emosi manusia.

# 2 Keselamatan

Firma undang-undang adalah sasaran utama penggodam kerana mereka mempunyai begitu banyak data sensitif, mereka sering menjadi sasaran utama penggodam. Pada tahun 2016, penggodam memasuki rangkaian komputer beberapa firma undang-undang A.S. yang besar, termasuk Cravath Swaine & Moore LLP dan Weil Gotshal & Manges LLP. Beberapa bulan setelah serangan di atas, Jabatan Kehakiman menghukum tiga lelaki kerana membuat berjuta-juta orang dalam perdagangan setelah meretas e-mel Big Law M&Satu pasukan. Firma undang-undang DLA Piper diretas pada tahun 2017 oleh serangan ransomware, di mana perisian jahat menyulitkan komputer dan kemudian menuntut pembayaran, untuk membukanya.

Sebab mengapa firma-firma ini menjadikan sasaran yang sangat baik adalah kerana mereka adalah silo data yang sangat sensitif. Seni bina blockchain menghancurkan konsep silo. Banyak industri menggunakan konsorsium blockchain, di mana mereka memasukkan data mereka dalam blockchain peribadi. Oleh kerana data menjadi terdesentralisasi, mustahil bagi penggodam untuk menyerang sumber terpusat.

Di ruang undang-undang, Konsortium Blockchain Global Berundangan sedang berusaha untuk membuat blockchain peribadi yang terdiri daripada lebih dari 140 syarikat besar, firma undang-undang, syarikat perisian, dan universiti. Menurut laman webnya, konsortium tertumpu pada:

 • Keutuhan dan keaslian data untuk kontrak, dokumen, dan data serupa.
 • Privasi dan keselamatan data untuk kontrak, dokumen, dan komunikasi.
 • Kerjasama antara jabatan undang-undang korporat besar dan firma undang-undang.
 • Peningkatan produktiviti dan penjimatan kos dalam operasi jabatan undang-undang dan firma undang-undang.
 • Penggunaan blockchain untuk memperkuat dan menambah pelaburan teknologi undang-undang yang ada menambahkan fungsi penting untuk sistem warisan untuk memanjangkan jangka hayatnya.

Singkatnya, misi mereka adalah untuk meningkatkan keselamatan, privasi, produktiviti, dan interoperabilitas ekosistem teknologi undang-undang.

# 3 Kontrak Pintar

Kontrak pintar adalah kontrak automatik. Mereka melaksanakan sendiri dengan arahan khusus yang tertulis pada kodnya yang dapat dilaksanakan apabila syarat-syarat tertentu dibuat.

Bagaimana kontrak pintar berfungsi

Kontrak pintar adalah bagaimana sesuatu dapat dilakukan dalam ekosistem Ethereum. Apabila seseorang ingin menyelesaikan tugas tertentu di Ethereum, mereka memulakan kontrak pintar dengan satu atau lebih orang. Kontrak pintar adalah satu siri arahan, yang berfungsi berdasarkan logik IFTTT atau logik IF-INI-KEMUDIAN-ITU. Pada asasnya, jika set arahan pertama dilakukan maka jalankan fungsi seterusnya dan selepas itu seterusnya dan teruskan berulang sehingga anda mencapai akhir kontrak.

Baiklah, kedengarannya cukup sejuk. Namun, apa aplikasinya dalam industri perundangan? Kes penggunaan kontrak pintar terbesar dalam ruang undang-undang adalah menjadikan proses kontrak lebih efisien. Kontrak pintar menghilangkan keperluan orang tengah dalam transaksi dan secara langsung menghubungkan dua pihak antara satu sama lain.

Dalam sistem perundangan, kontrak pintar dapat membantu dalam pelbagai tugas, seperti:

 • Pendaftaran harta tanah
 • Urus niaga komersial
 • Royalti artis
 • Perkhidmatan yang diberikan
 • Kontrak menuntut kontrak atau peguam transaksi

Kontrak pintar semua syarat kontrak tradisional seperti tawaran, penerimaan, pertimbangan, persetujuan sewajarnya dan lain-lain. Walau bagaimanapun, kelebihan tersendiri yang dimilikinya berbanding kontrak tradisional ialah bukannya menghantar arahan tertentu kepada ejen eskrow atau pihak ketiga, ia adalah automatik atau melaksanakan sendiri.

Halangan untuk penggunaan kontrak pintar

Terdapat beberapa halangan untuk penggunaan kontrak pintar:

 • Perkara pertama yang perlu diusahakan adalah interoperabiliti antara perjanjian tradisional dan blockchain. Harus ada cara yang efisien untuk membuat kontrak undang-undang yang dapat dibaca manusia yang mempunyai korelasi dalam kontrak pintar yang dapat dibaca oleh mesin. Projek seperti OpenLaw, Accord Project, Agrello dan Mattereum mengusahakan aspek ini.
 • Melangkah dari sudut sebelumnya, peranti IoT (Internet of Things) baru perlu dibuat yang akan membantu dalam penggunaan kontrak pintar dalam dunia fizikal sebenar.
 • Kontrak, pada hakikatnya, tidak lengkap. Mungkin ada beberapa keadaan yang tidak dapat diramalkan. Kontrak pintar mempunyai penguatkuasaan yang sangat ketat yang boleh mengakibatkan akibat yang tidak adil. Oleh itu, walaupun kontrak pintar berfungsi untuk situasi yang mudah, mungkin bukan kaedah terbaik untuk menangani karya subjektif seperti seni atau tulisan.

Kesimpulan – Adakah Blockchain Memerlukan Undang-undang?

Seperti yang anda lihat, industri perundangan mempunyai banyak keuntungan dari integrasi blockchain. Sesekali kita menemui teknologi yang diklasifikasikan sebagai “inovasi mendatar” iaitu teknologi yang dapat diterapkan di beberapa industri. Teknologi blockchain pasti dianggap sebagai inovasi mendatar. Walaupun industri perundangan dan blockchain tampaknya telah bertengkar sampai sekarang, mereka telah menjalin kerjasama sinergis yang bermanfaat yang akan memberi kesan positif kepada mereka.

Peguam dan Peraturan Cryptocurrency

Mahukan peguam cryptocurrency untuk membimbing anda melalui perkara dengan lebih terperinci? Lihat program dipercepat 2 minggu kami mengenai undang-undang dan peraturan blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me