Panduan ini mengajar anda betapa pentingnya memahami teknologi blockchain dan bagaimana ia dapat mengoptimumkan perniagaan anda dengan Blockchain Education.

Bacaan TIme: 12 min

Teknologi Blockchain adalah teknologi yang paling menjanjikan pada abad ke-21. Banyak yang membandingkan kepentingan potensi teknologi blockchain dengan internet. Sekarang, itu adalah beberapa kata yang mulia, tetapi untuk memahami mengapa ia mempunyai begitu banyak potensi, mari kita fahami perbezaan antara inovasi menegak dan mendatar.

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

Inovasi menegak adalah inovasi yang dilakukan secara khusus dalam bidang tertentu sedangkan inovasi mendatar adalah sesuatu yang dapat diterima pakai oleh semua orang. Mari kita ambil contoh untuk menjadikannya lebih jelas.

Penisilin, vaksin Polio, dan kaedah operasi yang canggih adalah semua contoh inovasi menegak kerana mereka hanya khusus untuk bidang tertentu iaitu industri penjagaan kesihatan.

Sebaliknya, elektrik, Internet, dan pengkomputeran awan inovasi mendatar yang telah diterima pakai oleh pelbagai bidang dan industri untuk menjadikan fungsinya lebih cekap.

Jadi, untuk meringkaskan:

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

Blockchain: Inovasi Mendatar Seterusnya

Kami telah banyak kali membincangkan asas-asas Blockchain di laman web ini sebelum ini. Oleh itu, untuk memberi anda gambaran yang sangat pendek. Blockchain adalah, dalam istilah yang paling sederhana, satu siri catatan data yang tidak berubah yang dikendalikan oleh sekumpulan komputer yang tidak dimiliki oleh satu entiti. Setiap blok data ini (iaitu blok) diamankan dan diikat satu sama lain menggunakan prinsip kriptografi (iaitu rantai).

Sebab mengapa blockchain telah mendapat banyak kekaguman adalah:

 • Ia tidak dimiliki oleh satu entiti, oleh itu ia terdesentralisasi
 • Data disimpan secara kriptografi di dalamnya
 • Blockchain tidak dapat diubah, jadi tidak ada yang dapat merusak data yang ada di dalam blockchain
 • Blockchain itu telus sehingga seseorang dapat mengesan data jika mereka mahu

Blockchain dan Desentralisasi

Untuk memahami mengapa konsep desentralisasi dan menjalankan sistem tanpa kepercayaan itu penting, anda perlu memahami hubungan yang kita manusia dengan kepercayaan sejak awal zaman.

Orang gua awal mengetahui pentingnya saling mempercayai. Secara harfiah ia adalah masalah hidup dan mati. Seorang manusia gua sendiri mempunyai 0 peluang untuk bertahan. Fikirkan semua unsur alam yang boleh membunuhnya, dari binatang buas hingga perubahan cuaca. Manusia harus belajar bagaimana hidup dalam komuniti dengan orang yang dapat mereka percayai, hanya untuk bertahan hidup.

Seiring berjalannya waktu, anda dapat melihat kepercayaan ini berkembang dengan banyak cara menarik.

Pertama, kami mempunyai sistem barter, di mana orang saling mempercayai untuk memberi mereka produk bernilai untuk ditukar dengan mereka untuk melakukan transaksi. Namun, seiring berjalannya waktu, sistem transaksi kami menjadi jauh lebih kompleks.

Penduduk kami meningkat berkat peningkatan rawatan perubatan di sebahagian besar dan perniagaan kami menjadi jauh lebih kompleks. Hasilnya, kami beralih dari mempercayai individu, mempercayai institusi berpusat, seperti bank. Namun, seiring bertambahnya masa, bank-bank ini menjadi semakin kuat.

Dengan banyaknya tanggungjawab yang harus dihadapi oleh bank-bank ini di mana mereka akan gagal dengan teruk, maka orang harus mencari sistem kewangan alternatif.

Titik ini datang pada kejatuhan kewangan tahun 2008. Banyak bank, dan Lehman Brothers, khususnya, bersalah kerana mengambil risiko berlebihan yang menyebabkan seluruh planet ke dalam kemelesetan terburuk sejak Depresi Besar tahun 1930-an.

Kecewa oleh sistem perbankan terpusat, orang tanpa nama bernama Satoshi Nakamoto muncul dengan idea Bitcoin. Bitcoin adalah cryptocurrency terdesentralisasi pertama di dunia yang dikuasakan oleh teknologi blockchain.

Jadi, bagaimana blockchain terdesentralisasi?

Ini adalah konsep yang cukup mudah. Semua rekod yang disimpan di dalam blockchain, tidak disimpan di dalam satu unit storan terpusat. Terdapat beberapa komputer yang berjalan di dalam rangkaian yang memiliki salinan semua data di blockchain. Inilah sebabnya mengapa, setiap kali ada yang diperbaharui dalam blockchain, semua nod dalam rangkaian diberitahu mengenai hal ini sekaligus.

Inilah yang kita maksudkan dengan desentralisasi. Tidak ada satu sumber pun yang mengendalikan semua data lagi.

Ok, jadi apa yang telah kita pelajari setakat ini?

 • Inovasi mendatar sukar dicapai. Teknologi Blockchain mungkin merupakan inovasi mendatar yang hebat seterusnya
 • Harta terbesar Blockchain adalah desentralisasi yang boleh mengganggu banyak industri.

Oleh itu, mari kita lihat beberapa industri yang boleh diganggu oleh teknologi blockchain:

 • Industri penjagaan kesihatan
 • Pengurusan rantaian bekalan
 • Industri kewangan
 • Hartanah
 • Industri Perundangan
 • Keselamatan
 • Amal

Ini hanya segelintir. Kita perlu menunggu sekurang-kurangnya 3 tahun lagi untuk melihat keseluruhan Blockchain

 Pendidikan Blockchain:Mengapa Syarikat Perlu Peduli?

 

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

# 1 Untuk Tidak Dibiarkan

Jawapan mudah, mereka tidak mempunyai pilihan.

Untuk memahami mengapa sangat penting bagi syarikat untuk mengikuti teknologi moden, mari kita berikan contoh Kodak.

Apa yang anda lihat di atas adalah kejatuhan nilai saham Kodak sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Untuk jangka masa yang panjang, Kodak memiliki industri fotografi. Istilah “momen Kodak anda” menjadi sinonim dengan fotografi. Sebab mengapa mereka ketinggalan jauh, adalah kerana mereka hanya melepaskan peluang untuk memimpin revolusi fotografi digital kerana mereka terlalu lama menolak.

Steve Sasson, jurutera Kodak, sebenarnya mencipta kamera digital pertama pada tahun 1975. “Tetapi ia adalah fotografi tanpa filem, jadi reaksi pihak pengurusan adalah,” itu comel – tetapi jangan beritahu sesiapa tentangnya, “kata Sasson.

Dengan kata lain, dalam kegembiraan mereka, Kodak gagal melihat fotografi digital sebagai teknologi yang mengganggu.

Seorang bekas naib presiden Kodak Don Strickland mengatakan:

“Kami mengembangkan kamera digital pengguna pertama di dunia tetapi kami tidak mendapat persetujuan untuk melancarkan atau menjualnya kerana takut akan kesannya di pasaran filem.”

Pengurusan begitu fokus pada kejayaan filem sehingga mereka kehilangan revolusi digital setelah memulakannya. Kodak mengemukakan kemuflisan pada tahun 2012.

Namun, setelah mengatakan itu, mereka berusaha memasukkan teknologi blockchain, jadi kita perlu melihat bagaimana keadaannya.

# 2 Interoperabiliti Akan Datang

Kami hampir memasuki era blockchain generasi ketiga. Blockchain seperti Cardano, ICON, AION dikenal pasti sebagai generasi ketiga. Salah satu tujuan paling mendasar mereka ialah mencapai kebolehoperasian.

Apakah kebolehoperasian? Dalam istilah awam, ini akan memungkinkan interaksi antara pelbagai syarikat block DAN syarikat warisan.

Kedengarannya cukup keren, tetapi apa kaitannya dengan universiti?

Interoperabiliti akan membolehkan semakin banyak syarikat bergabung dan berinteraksi dengan syarikat blockchain. Oleh itu, mereka akan berusaha untuk mengambil orang yang mempunyai pengetahuan asas mengenai blockchain.

Sekarang, kerana terdapat kekurangan bakat seperti ini sekarang, mereka perlu mulai mendidik tenaga kerja mereka saat ini dalam selok-belok teknologi blockchain. Ini akan memastikan bahawa mereka tidak kehilangan asas.

# 3 Peningkatan vs Pengambilan

Data yang akan kami tunjukkan pada bahagian ini berasal dari laporan yang dibuat oleh Institut Global McKinsey. Laporan ini, untuk selama-lamanya, meletakkan perbahasan yang menguntungkan vs pengambilan pekerja. Bagi syarikat, jauh lebih efisien dari segi ekonomi untuk meningkatkan pekerja mereka yang ada, dan bukannya mengambil pekerja baru.

Ternyata, 375 juta pekerja yang merupakan sekitar 14 persen tenaga kerja global, mungkin perlu beralih kategori pekerjaan sebagai “pendigitan, automasi, dan kemajuan dalam kecerdasan buatan mengganggu dunia pekerjaan.” Oleh itu, jenis kemahiran yang diperlukan oleh syarikat-syarikat ini akan berubah secara mendadak.

Menurut laporan itu, besarnya perubahan ini “serupa dengan peralihan skala besar dari pekerjaan pertanian ke perkilangan yang terjadi pada awal abad ke-20 di Amerika Utara dan Eropah, dan baru-baru ini di China”.

Oleh itu, dengan perubahan yang tepat, beberapa syarikat telah mengenal pasti latihan semula dan peningkatan tenaga kerja yang ada sebagai keutamaan mendesak. Bukan hanya itu, tetapi mereka juga menyedari bahawa syarikat, dan bukan pemerintah, perlu mengambil sikap di sini.

Mereka melakukan tinjauan dengan 00 eksekutif di syarikat-syarikat dengan pendapatan tahunan lebih dari $ 100 juta dan di antara kumpulan ini, mereka menyedari bahawa 66 peratus melihat “menangani jurang kemahiran berpotensi yang berkaitan dengan automasi / digitalisasi” dalam tenaga kerja mereka sebagai sekurang-kurangnya “sepuluh teratas keutamaan. ” Hampir 30 peratus meletakkannya dalam lima besar.

Mari kita lihat beberapa hasil tinjauan. Mula-mula kita pergi ini:

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

Oleh itu, secara keseluruhan, 66% syarikat di seluruh dunia merasakan bahawa menangani jurang kemahiran yang berpotensi sekurang-kurangnya menjadi keutamaan 10 teratas, dengan 27% percaya bahawa ia adalah keutamaan 5 teratas jika tidak lebih.

Tujuh puluh peratus eksekutif di syarikat dengan pendapatan tahunan lebih dari $ 500 juta melihat gangguan teknologi dalam tempoh lima tahun akan datang yang mempengaruhi lebih daripada satu perempat pekerja mereka.

Mari lihat tinjauan lain:

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

Sekarang kita melihat bahawa secara keseluruhan, hanya 18% syarikat merasa pengambilan pekerja adalah satu-satunya cara untuk maju, sementara 41% yang luar biasa merasakan bahawa hanya latihan semula adalah cara untuk maju.

Oleh itu, jika anda benar-benar memikirkannya, tinjauan jelas menunjukkan bahawa syarikat merasa seperti melatih semula pekerjanya adalah cara untuk maju pada era digital yang akan datang. Mengingat ini, dan mengetahui betapa pentingnya blockchain, adalah kepentingan syarikat untuk terus mengikuti pendidikan blockchain dan memastikan bahawa pekerja mereka mendapat sijil yang diperlukan.

# 4 Perusahaan / Syarikat Perlu Mengawal

Ada satu lagi pertanyaan menarik yang diajukan dalam tinjauan McKinsey.

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

Apa yang diberitahu oleh tinjauan di atas?

Sekurang-kurangnya 58% orang yang disurvei percaya bahawa perusahaan perlu bertanggungjawab dalam mengatasi jurang kemahiran ini. Bukan kerajaan pusat, bukan kerajaan negeri, bahkan institusi pendidikan. Ia perlu menjadi perusahaan. Itulah satu-satunya cara untuk maju.

Ok, setakat ini kita telah membincangkan mengenai institusi yang mendidik diri mereka sendiri mengenai blockchain, bagaimana dengan individu?

Mengapa Anda Perlu Mendidik Diri Anda tentang Teknologi Blockchain?

Pada masa ini, ada permintaan besar di luar sana untuk pekerjaan yang berkaitan dengan blockchain tetapi mengapa anda harus menyertai pesta itu? Apa yang ada di dalamnya untuk anda menjadi sebahagian daripada dunia gila ini?  

Ternyata, kerjaya di dunia blockchain juga dilengkapi dengan kelebihannya sendiri.

# 1 Banyak Wang Di Ruang

Terdapat banyak wang di ruang crypto kerana pelbagai alasan. Pertama, kami mempunyai institusi yang ditubuhkan oleh orang-orang yang merupakan pelabur awal dan dengan itu membuat ROI yang besar dalam pelaburan mereka. Selain itu, kami juga mempunyai syarikat permulaan yang telah mengumpulkan sejumlah besar wang dari pelbagai ICO. ICO telah menjadi topik yang sangat kontroversial yang membolehkan syarikat mengumpulkan jutaan dolar dalam 24 jam produk!

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

dan dengan alasan yang baik. ICO adalah 

Lihat grafik di atas.

ICO telah mengumpulkan dua kali jumlah wang yang mereka hasilkan sepanjang tahun 2017, dalam lima bulan pertama tahun 2018 sahaja! Juga jangan lupa bahawa semakin banyak pelabur institusi telah memasuki ruang untuk membiayai projek-projek ini juga.

Jadi, apa maksud semua ini??

Kami mempunyai bidang muda, yang memerlukan lebih banyak tenaga kerja, namun tidak ada banyak orang di luar sana yang memiliki kumpulan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan. Akibatnya, kerana permintaan, gaji yang diberikan biasanya sangat menarik.

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

Sebenarnya, menurut kajian yang dilakukan oleh angel.co, pembayaran yang diberikan untuk peranan teknikal dan bukan teknikal lebih tinggi dalam kategori teknikal dan kategori bukan teknikal.

Selain itu, perlu diperhatikan bahawa model pembahagian keuntungan dalam pekerjaan crypto jauh lebih baik dan insentifnya jauh lebih tinggi.

# 2 Fleksibiliti Jauh

Menurut a penyelidikan dilakukan oleh J.P. Dowell, yang telah menghabiskan 15 tahun mengkaji mengapa orang membenci pekerjaan mereka, 70% orang yang dikaji mengatakan bahawa mereka tidak memenuhi kerjaya dengan bijak. Jadi, apa sebabnya untuk rasa tidak senang ini?

Baiklah, menurut kajian lain yang dilakukan oleh Softchoice, mereka mengetahui dua fakta berikut:

 • 74% pekerja mengatakan bahawa mereka akan berhenti kerja untuk bekerja untuk sebuah organisasi yang akan membolehkan mereka bekerja lebih jauh dari jarak jauh, walaupun gaji mereka tetap sama.
 • Berbanding dengan Baby Boomers, milenium dua kali lebih mungkin merasa lebih produktif dan lebih selesa bekerja di rumah daripada di pejabat.

Juga, menurut laporan ini oleh CNBC,

“Lebih daripada dua pertiga orang di seluruh dunia bekerja dari pejabat sekurang-kurangnya sekali setiap minggu, menurut para penyelidik.”

Pekerjaan jarak jauh menguntungkan bagi pekerja dan juga majikan.

Bagi pekerja:

 • Meningkatkan kecekapan dan produktiviti
 • Mengurangkan tekanan dan meningkatkan kebahagiaan keseluruhan

Bagi majikan:

 • Membantu menjimatkan harga harta tanah pejabat
 • Mengurangkan perolehan pekerja secara keseluruhan

Ini adalah kawasan lain di mana syarikat kripto mengatasi rakan sebayanya. Selain itu, ingat bahawa syarikat kripto lebih cenderung memberi anda pilihan “bekerja dari rumah” dan meminta anda datang bekerja hanya pada hari-hari tertentu.

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

# 3 Kecairan Pekerja

Ini adalah keuntungan yang terhad kepada syarikat token. Biasanya, pada permulaan, pekerja menerima ekuiti dan harus menunggu peristiwa kecairan untuk menjual saham dan mendapatkan mata wang Fiat. Ini mungkin merupakan proses yang sangat kompleks dan dalam banyak senario, pemberian yang diberikan oleh syarikat sangat ketat yang menyekat transaksi sekunder.

Di syarikat blockchain, pekerja biasanya mendapat token yang bertindak sebagai pampasan seperti ekuiti. Token ini, tidak seperti saham, secara semula jadi cair, walaupun sebahagian daripada mereka mungkin masih mempunyai sekatan terhadapnya.

Oleh itu, setelah anda mengetahui mengapa anda harus mencari kerjaya di ruang blockchain, mari lihat apa yang anda boleh lakukan.

# 4 Menjadi Bahagian dari Sesuatu yang Revolusioner

Tidak ada keraguan tentang fakta bahawa teknologi blockchain revolusioner. Kami akhirnya mempunyai sistem di mana aset tidak dimiliki oleh satu orang / entiti dan keseluruhan sistem telus (jika diperlukan) dan tidak dapat diatasi. Terdapat peluang besar bahawa blockchain akan revolusi seperti internet di masa depan. Oleh itu, ingatlah, jangan anda mahu menjadi sebahagian daripada sesuatu yang revolusioner ini?

Ok, setakat ini yang kami tahu:

 • Perusahaan perlu mengambil alih jurang kemahiran yang semakin meningkat
 • Individu boleh mendapat banyak manfaat daripada belajar mengenai teknologi blockchain.

Inilah berita buruk. Ingatkah tinjauan McKinsey yang telah kita bincangkan sebentar tadi? Menurutnya,

“Hanya 16% pemimpin perniagaan sektor swasta dalam kumpulan ini merasa” sangat bersedia “untuk mengatasi jurang kemahiran yang berpotensi, dengan kira-kira dua kali lebih banyak perasaan sama ada” agak tidak bersedia “atau” sangat tidak bersedia. ” Sebilangan besar merasa “agak bersedia” —hampir merupakan kepercayaan yang jelas. “

Oleh itu, dalam perusahaan tidak perlu memasuki pendidikan blockchain, tetapi mereka tidak tahu di mana untuk mendapatkannya.

Yang membawa kita ke soalan seterusnya.

Pendidikan Blockchain: Cara Memperolehnya?

Jadi, bagaimana sebenarnya anda boleh memasuki pendidikan blockchain? Sekiranya anda mencari ijazah penuh, anda boleh melihat universiti berikut yang menawarkan kursus Teknologi Blockchain:

 • Universiti Stanford
 • Universiti Duke
 • Universiti Georgetown
 • MIT
 • Berkeley
 • Universiti Cornell
 • Universiti New York (NYU)
 • Universiti Princeton
 • Universiti RMIT
 • Universiti Illinois

Sekarang hakikatnya, syarikat tidak boleh menghantar pekerja mereka untuk mendapatkan ijazah universiti bukan? Tidak ada seorang pun yang aktif menghantar orang-orangnya untuk memperoleh darjah 2-3 tahun. Di sinilah perakuan masuk.

Terdapat banyak kelebihan bahawa sijil mempunyai lebih darjah:

 • Lebih pendek: Kursus pensijilan rata-rata boleh berlangsung dari mana saja sekitar 6 bulan hingga 2 tahun. Dalam beberapa kes, ia boleh menjadi lebih pendek daripada itu. Ijazah, sebaliknya, akan berlangsung minimum 2 tahun.
 • Mudah didapati: Sebilangan besar pensijilan mudah didapati dalam talian dan boleh dilakukan mengikut masa, kecepatan, dan lokasi anda sendiri. Walau bagaimanapun, ijazah mungkin memerlukan anda mengikuti kelas, dan mengikut jadual universiti.
 • Lebih fokus: Pensijilan lebih berpusatkan subjek daripada darjah. Cth. jika anda membuat sijil pada pengaturcaraan C ++ maka anda akan belajar C ++. Walau bagaimanapun, jika anda memperoleh ijazah dalam Sains Komputer maka anda mungkin perlu mengikuti Pengajian Alam Sekitar atau Matematik selama satu semester.
 • Lebih murah: Jelas kerana pensijilan berlangsung untuk masa yang lebih singkat, mereka jauh lebih murah daripada darjah.
 • Kurang had umur: Biasanya pelajar atau pelajar yang berusia lewat hingga 20-an memilih ijazah. Walau bagaimanapun, orang-orang dari semua lapisan masyarakat dan kumpulan umur memohon sijil kerana fleksibiliti yang disediakan mengikut jadual dan lokasi.

Menurut The Washington Post, jumlah orang yang memiliki sijil pasca-baccalaureate telah meningkat dengan ketara. Berikut adalah beberapa nombor:

 • Hampir 51,000 orang memperoleh tauliah pada tahun 2010, peningkatan 46 peratus dalam lima tahun.
 • Bagi lelaki, memiliki sijil menambah 25% dari pendapatan mereka.
 • Bagi wanita, ini adalah tambahan 13% untuk pendapatan mereka, tetapi itu kerana mereka berada dalam bidang yang kurang teknikal.
 • Menurut penyelidikan dari Pusat Pendidikan dan Tenaga Kerja Universiti Georgetown, kira-kira 3 peratus tenaga kerja iaitu 4 juta pekerja mempunyai sijil.

Jadi, di mana anda boleh mendapatkan kursus yang diperakui ini? Kita ada dikendalikan untuk anda!

Blockgeeks untuk Perniagaan Anda

Perniagaan dan organisasi dari pelbagai saiz boleh menggunakan kursus perusahaan kami untuk memberikan latihan blockchain teknikal berdasarkan permintaan yang berkesan kepada pasukan mereka. Dengan kandungan yang menarik, interaktif dan trek pembelajaran yang dapat disesuaikan, kami dapat membina program latihan berdasarkan hasil yang disesuaikan dengan tujuan khusus anda.

Kurikulum Blockgeeks dibina dengan kerjasama organisasi paling inovatif di dunia. Bekerja dengan lebih dari 100 syarikat global, penawaran Blockgeeks meningkatkan kefasihan dalam bidang teknikal kritikal seperti Sains Data, Blockchain, dan Cybersecurity.

Berikut adalah beberapa ciri / kelebihan kursus kami:

 • Kurikulum kursus yang dibina dengan pemimpin industri, untuk pemimpin industri
 • Penyelesaian hujung ke hujung yang diuruskan
 • Projek langsung di dunia nyata
 • Ulasan dan maklum balas projek dari PKS industri?
 • Penjimatan besar-besaran dengan kemahiran semula vs pengambilan bakat baru

Inilah yang diperkatakan orang tentang kami.

Kepentingan Sebenar Pendidikan Blockchain

Kesimpulan: Pendidikan Blockchain

Terlepas dari apa yang anda fikirkan mengenai teknologi blockchain, hakikatnya adalah bahawa ia adalah salah satu teknologi yang paling mengganggu pada zaman ini. Anda perlu mengikuti program ini, atau anda akan ketinggalan. Kami telah memilih kursus pensijilan blockchain terbaik yang secara khusus disasarkan kepada orang yang bekerja di perusahaan. Kami percaya bahawa kursus ini pasti akan memberi kerjaya kepada anda peningkatan yang besar. Jadi, jangan ketinggalan.

Klik pada pautan di sini dan sertai keluarga kami!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me