Teknologi blockchain akhir-akhir ini mendapat banyak perhatian kerana kemampuannya yang mengganggu industri. Akibatnya, banyak industri jatuh untuk mencuba dan memasukkan blockchain.

Namun, sekiranya semua syarikat menggunakan blockchain?

Apakah perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum memasukkan blockchain? Dalam panduan ini, kami akan cuba menjawab semua soalan tersebut.

Mengapakah Syarikat Terlalu Hina Mengenai Blockchain?

Kami telah banyak kali membincangkan asas-asas Blockchain di laman web ini sebelum ini. Oleh itu, untuk memberi anda gambaran yang sangat pendek. Blockchain adalah, dalam istilah yang paling sederhana, satu siri catatan data yang tidak berubah yang dikendalikan oleh sekumpulan komputer yang tidak dimiliki oleh satu entiti. Setiap blok data ini (iaitu blok) diamankan dan diikat satu sama lain menggunakan prinsip kriptografi (iaitu rantai).

Sebab mengapa blockchain telah mendapat banyak kekaguman adalah:

 • Ia tidak dimiliki oleh satu entiti, oleh itu ia terdesentralisasi
 • Data disimpan secara kriptografi di dalamnya
 • Blockchain tidak dapat diubah, jadi tidak ada yang dapat merusak data yang ada di dalam blockchain
 • Blockchain itu telus sehingga seseorang dapat mengesan data jika mereka mahu

Seperti yang anda lihat, masuk akal mengapa syarikat berminat menggabungkan blockchain. Sebenarnya, Penyelidikan Juniper tanya pekerja beberapa syarikat besar (dengan >20,000 pekerja) sama ada mereka ingin menggabungkan blockchain. Inilah yang mereka dapati dalam tinjauan:

Blockchain? Adakah ini teknologi yang diperlukan oleh perniagaan anda?

57% mengatakan “Ya” sementara hanya 9% mengatakan “Tidak”.

Sebenarnya, 76% pekerja yang disoal jawab mengatakan bahawa blockchain boleh menjadi ‘sangat berguna’ atau ‘cukup berguna’ untuk syarikat mereka.

Semua tanda menunjukkan tahap penerapan yang hebat. Namun, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan syarikat-syarikat ini sebelum menjadi mangsa FOMO.

[optin-monster-id kod pendek = “rbzitmzlyeapr8octd1d”]

Sekiranya Ia Berfungsi, Jangan Betulkan

Blockchain? Adakah ini teknologi yang diperlukan oleh perniagaan anda?

Terdapat banyak syarikat di luar sana yang terdesak untuk memasukkan blockchain walaupun pada hakikatnya mereka mempunyai sistem yang sangat baik. Idea bahawa “semuanya harus terdesentralisasi” adalah salah.

Mari kita ambil contoh Amazon.

Amazon adalah gergasi e-dagang bernilai berbilion dolar dan faktor terbesar di sebalik pertumbuhan mereka adalah UI / UX mereka.

Fikirkan perkara ini, jika anda memesan sesuatu di Amazon, anda akan mendapatkannya dalam sehari. Sekiranya anda tidak menyukainya, mereka akan mengambilnya dalam masa satu hari dan memberi anda bayaran balik. Tambahan lagi, dengan perkhidmatan drone masuk, dalam masa terdekat, anda akan mendapatkan produk anda dalam masa satu jam dari pesanan!

Mengapa anda ingin mengganggu perkhidmatan hebat ini dengan memasukkan teknologi baru yang anda tidak mempunyai pengalaman?

Lebih sering daripada tidak, jika anda ingin meningkatkan kecekapan syarikat anda, jawapannya mungkin terletak pada penyusunan semula penyelesaian berdasarkan warisan tertentu dan bukannya melompat ke gerobak blockchain. Ingat, perubahan sistematik adalah lebih baik untuk pertumbuhan keseluruhan syarikat anda daripada sekadar menggunakan senjata.

Sekarang jangan salah faham, tidak ada keraguan tentang fakta bahawa teknologi blockchain mempunyai banyak kes penggunaan yang cemerlang. Walau bagaimanapun, kebanyakannya masih dalam peringkat teori atau pra PoC. Sebilangan besar syarikat yang menggunakan blockchain hanya berurusan dengan yang tidak diketahui di sini.

Sekiranya anda benar-benar memikirkannya, blockchain pada hakikatnya adalah pangkalan data yang terdesentralisasi dan lebih selamat dan terdapat pelbagai bentuk pelaksanaannya. Kamu ada:

 • Rangkaian blok awam: Buka blockchain di mana sesiapa sahaja boleh bergabung dan menjadi sebahagian daripada rangkaian.
 • Rantaian blok yang dibenarkan: Rangkaian tertutup di mana node yang ada mesti memeriksa peserta sebelum menjadikannya sebahagian daripada rangkaian

Walaupun blockchain awam mempunyai banyak kualiti yang berguna, faktanya ia tidak bersedia menangani sejumlah besar transaksi dan data, yang merupakan syarat utama bagi syarikat-syarikat ini.

Sebaliknya, kami telah membenarkan dan bahkan sekatan peribadi (rantaian blok peribadi dimiliki dan dikendalikan oleh satu entiti tunggal). Jenis blockchain ini mendapat daya tarikan dan minat yang besar dalam pelbagai industri seperti kewangan. Namun, menurut pengkritik, rantaian blok peribadi dan tidak dibenarkan sangat memerlukan pelaksanaan pangkalan data bersama.

Pada masa ini, terdapat implementasi pangkalan data bersama yang jauh lebih sederhana yang dapat digabungkan dan bukannya blockchain.

Di sinilah syarikat mesti mengemukakan soalan baru kepada dirinya sendiri. Sekiranya mereka mencari jalan keluar alternatif atau mereka bertaruh pada teknologi yang masih relatif muda dan mungkin memerlukan beberapa tahun untuk memenuhi janji yang sudah ditunjukkan?

Oleh itu, bilakah anda perlu memasukkan blockchain dan bila tidak seharusnya?

Adakah syarikat anda bergantung pada pihak ketiga untuk semua operasinya? Adakah pihak ketiga ini membakar lubang melalui poket anda? Adakah anda perlu mempunyai jejak audit yang jelas bagi syarikat anda untuk memastikan bahawa semuanya ada di tempatnya?

Sekiranya ya, maka blockchain adalah idea yang baik untuk anda.

Namun, adakah syarikat anda berurusan dengan sejumlah besar data di mana masa dan kelajuan terpenting, maka blockchain mungkin bukan penyelesaian terbaik, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Kos

Sebelum memasukkan blockchain, masuk akal untuk mengira berapa harganya. Terdapat tiga bidang tertentu yang ingin kami sampaikan kepada anda.

Kerangka Utama dan Rantai Block

Perkara besar yang dibincangkan oleh banyak orang ialah bank akan dapat mengurangkan banyak kos operasi kerana integrasi blockchain. Namun, Jason Bloomberg menunjukkan sesuatu yang agak menarik dalam dirinya Artikel Forbes.

Faktanya ialah institusi kewangan besar seperti bank berjalan pada kerangka utama. Daripada menjadikan mainframe usang, blockchain sebenarnya menjadi alasan bagi bank untuk meningkatkan pelaburan mainframe mereka. IBM juga mengikuti jalan yang sama.

Bercakap mengenai tindakan IBM, kata Allan Zander, Ketua Pegawai Eksekutif DataKinetics, “Pendekatan IBM, bagaimanapun, sepertinya telah mencuri tunjuk jalan melalui AWS dan Azure dengan memberikan kemas kini terpusat, Sokongan 24/7 Global – dan – kemampuan untuk menjalankan analisis pada Hyperledger itu sendiri – selama ini memanfaatkan pemprosesan yang luar biasa kuasa dan sifar downtime mainframe. Secara seimbang – dan IMHO – tawaran IBM dalam hal ini pada masa ini memberikan tahap keselesaan yang jauh lebih besar dalam memilih platform mana yang memberikan kebolehpercayaan dan sokongan yang lebih baik. “

Tidak jelas sama ada pendekatan blockchain berpusatkan kerangka utama ini akan sangat menjimatkan kos atau tidak.

Walau bagaimanapun, sebab mengapa kerangka utama ini diperlukan adalah masalah skalabiliti blockchain. Sekiranya syarikat anda akan menangani banyak hasil, maka ini pasti sesuatu yang harus anda perhatikan.

Kos Kuasa

Jangan di sini, Bitcoin menghabiskan banyak tenaga. Menurut Bitcoin Luxembourg, kos setiap transaksi Bitcoin sejak awal tahun adalah antara $ 75 dan $ 160. Sebilangan besarnya adalah kerana kos elektrik.

Seperti yang ditunjukkan oleh Chris Haley, Pengarah Strategi Korporat di ICF, dan Michael Whitaker Vice President of Emerging Solutions di ICF, “Kes perniagaan untuk blockchain mesti menanggung sejumlah besar biaya yang berpotensi di luar hosting, pelesenan, dan pelaksanaan. Kos tenaga boleh meningkat sangat tinggi apabila jumlah transaksi meningkat. Di atas semua ini, penyangga untuk tidak diketahui-tidak diketahui dan mungkin ‘premium kompleksiti’ harus ditambah. “

Kos Penyimpanan

Untuk memahami berapa banyak kos penyimpanan pada blockchain, seseorang mesti mengingat perkara-perkara tertentu.

Pertama, blockchain adalah pangkalan data yang terus berkembang yang hanya akan bertambah banyak dengan masa.

Kedua, setiap nod dalam rangkaian mengekalkan blockchain dengan memuat turun semua data secara berterusan ke komputer mereka. Inilah sebabnya, kos penyimpanan mungkin dapat dikendalikan pada awalnya, tetapi ia dapat meningkat dengan cepat dari masa ke masa.

Penyelesaian yang mungkin diperhatikan oleh banyak orang adalah penyimpanan awan kerana, pada pandangan pertama, ia adalah kos rendah dan mempunyai pilihan penyimpanan yang sangat berskala. Tetapi, seperti yang ditunjukkan oleh Jamila Omaar, Internet Policy Intern di Interplanetary Database (IPDB) Foundation, “Pangkalan data blockchain mesti menyimpan data selama-lamanya, sehingga model pembayaran berulang [cloud] tidak berfungsi.”

Sebenarnya, dianggarkan bahawa kos penyimpanan jangka panjang per gigabait untuk nod Bitcoin akan melebihi $ 22 juta, hanya berdasarkan kos transaksi semasa.

IPDB sedang berusaha mencari jalan penyelesaian yang mungkin, menurut mereka, “Sukar untuk membangun sistem desentralisasi yang cukup kuat untuk mengatur dirinya sendiri tanpa menjadi mangsa pemusatan semula.”

Oleh itu, bolehkah blockchain itu benar-benar menjimatkan kos?

Ya, tetapi dalam keadaan sekarang, tidak begitu banyak. Kenyataannya adalah bahawa sebilangan besar inisiatif blockchain ini berada dalam fasa POC dan masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada ia berkesan atau tidak.

Operasi

Satu bidang di mana penggunaan blockchain dapat sangat membantu adalah operasi perniagaan. Topik ini boleh menjadi keseluruhan artikel dengan sendirinya, tetapi ada beberapa bidang yang pasti dapat kita terokai buat masa ini.

Pengauditan

Ingat bahawa blockchain adalah telus dan tidak berubah yang membantu dalam membuat rekod transaksi tetap. Inilah sebabnya mengapa sangat mudah untuk mengikuti jejak kertas di blockchain untuk tujuan audit dalaman (dan kerajaan). Kerana kebolehubahan, ketepatan data dijamin.

Jaminan kualiti

Tempat lain di mana blockchain dapat membantu operasi perniagaan adalah jaminan kualiti produk. Oleh kerana blockchain itu telus, setiap bahagian rantai dapat diteliti dan diselidiki dengan teliti.

Tempat menarik di mana ini digunakan dalam industri bekalan makanan. Seperti yang dinyatakan oleh Mike Almeida, presiden Empire ATM Group, “Kejadian seperti ketakutan salmonella dapat dikesan kembali ke sumbernya dalam beberapa saat, dan setiap beg dari batch itu akan ditandai untuk dikeluarkan sama ada baru dibungkus di kilang pemprosesan, dalam trak yang dihantar atau di kedai runcit. Sistem ini dapat memberi tahu semua orang yang terlibat dalam beberapa saat dan bukannya hari. “

Baiklah, jadi kedengarannya cukup bagus, bagaimanapun, untuk menjayakannya, ada satu perkara yang perlu anda jaga. Latihan pekerja anda.  

Fikirkanlah, adakah anda dapat memastikan bahawa operasi perniagaan anda akan berhenti tanpa halangan sekiranya pekerja anda tidak tahu apa-apa? Oleh itu, bagaimana anda memastikan bahawa pekerja anda cukup cekap untuk perniagaan anda berjalan tanpa halangan?

Sebagai George Levy meletakkannya, terdapat dua kumpulan pekerja utama yang perlu anda latih:

 • Pengurus di syarikat anda perlu berhubung dengan asas teknologi agar mereka tahu bagaimana ia akan mengubah proses.
 • Pembangun perisian dan sel IT anda mesti mempunyai kemahiran pengekodan yang diperlukan untuk membina dan mengekalkan blockchain.

Pengurus

Tidak ada cara lain untuk meletakkannya, para pengurus dan pemimpin pelbagai bahagian di syarikat anda perlu mengetahui cara kerja blockchain. Cth. pengurus rantaian bekalan anda harus belajar bagaimana blockchain berfungsi untuk memahami bagaimana ia akan mengganggu industri anda.

Pembangun Perisian

Pembangun dan orang IT anda perlu memahami bagaimana blockchain berfungsi dan bagaimana mereka dapat mengembangkannya. Pertama sekali, mereka perlu memahami apa itu kontrak pintar dan bagaimana ia berfungsi. Kontrak pintar adalah kontrak automatik. Mereka melaksanakan sendiri dengan arahan khusus yang tertulis pada kodnya yang dapat dilaksanakan apabila syarat-syarat tertentu dibuat.

Blockchain? Adakah ini teknologi yang diperlukan oleh perniagaan anda?

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kontrak pintar di panduan mendalam kami di sini.

Kontrak pintar adalah bagaimana sesuatu dapat dilakukan dalam ekosistem Ethereum. Apabila seseorang ingin menyelesaikan tugas tertentu di Ethereum, mereka memulakan kontrak pintar dengan satu atau lebih orang.

Kontrak pintar adalah serangkaian arahan, ditulis menggunakan bahasa pengaturcaraan “kekukuhan“, Yang berfungsi berdasarkan Logik IFTTT aka JIKA-INI -LAH-logik. Pada asasnya, jika set arahan pertama dilakukan maka jalankan fungsi seterusnya dan selepas itu seterusnya dan teruskan berulang sehingga anda mencapai akhir kontrak.

Bersamaan dengan itu, anda juga perlu menyewa pembangun yang sudah mahir dalam pembangunan blockchain untuk membantu memulakan transformasi syarikat anda.

Oleh itu, mari kita rangkum dan lihat apa yang Ketiga anda perlukan untuk mengambil pembangun blockchain

 • Akhirnya, pada tahap yang lebih psikologi, perubahan itu mungkin menakutkan. Anda perlu memastikan bahawa pekerja anda mempunyai kemampuan mental untuk melakukan lompatan ini.

  Pada asasnya, anda perlu memberi ruang dalam anggaran syarikat untuk memastikan pekerja anda mencapai tahap yang pantas. Ini mungkin menjadi penghalang jika belanjawan anda tidak mengizinkan perbelanjaan tambahan.

Pelanggan dan Pelanggan

Pekerja anda bukan satu-satunya yang akan terpengaruh dengan pergeseran ini. Kebimbangan yang sangat nyata yang dimiliki oleh kebanyakan perniagaan adalah bahawa blockchain akan mengganggu hubungan mereka dengan pelanggan dan pelanggan.

Malah, tinjauan Juniper Research juga menemui dua hasil berikut:

Blockchain? Adakah ini teknologi yang diperlukan oleh perniagaan anda?

Kredit Gambar: Penyelidikan Juniper

Jadi menurut tinjauan:

 • 35% syarikat berpendapat bahawa integrasi blockchain akan menyebabkan gangguan pada operasi dalaman mereka.
 • Sebanyak 51% merasa bahawa ia akan menyebabkan “gangguan ketara” kepada rakan / pelanggan mereka.

Kami sebenarnya tidak perlu memberitahu anda betapa pentingnya menjaga klien lama anda bukan? Ini adalah hakikat bahawa menjaga pelanggan jangka panjang jauh lebih berharga daripada memperoleh pelanggan baru. Salah satu bidang terpenting yang harus anda fokuskan sebagai perniagaan adalah hubungan pelanggan. Seperti kata pepatah lama, “Buat kawan baru, tapi tetap lama. Salah satunya adalah perak, emas yang lain. “

Oleh itu, ingatlah ini, anda mesti bertanya pada diri sendiri apakah ada gunanya membawa perubahan drastik seperti blockchain ke dalam perniagaan anda dan kemudian mengasingkan pelanggan anda. Manusia tidak begitu terbuka untuk berubah, dan apabila pelanggan anda selesa dengan gaya operasi yang biasa, adakah anda benar-benar mahu mengganggu itu? Sekiranya sesuatu mendorong pelanggan anda, maka itu pasti tidak akan bernilai langsung?

Seiring dengan kegelisahan pelanggan secara umum, ada satu lagi yang perlu dititikberatkan.

Terdapat kebimbangan bahawa sistem pelanggan yang ada mungkin tidak lagi sesuai dengan sistem gabungan blockchain yang telah ditingkatkan. Ketakutan mengenai interoperabilitas ini tidak berasas, orang-orang di Cryptovere, secara umum, bimbang tentang interoperabilitas blockchain dan ini adalah salah satu masalah terbesar yang perlu diselesaikan bersama dengan skalabilitas.

Ambil Langkah Bayi

Sekiranya anda tidak mempunyai sumber daya yang diperlukan, atau keperluan atau masa untuk membina perniagaan blockchain dari awal, maka anda selalu dapat menggunakan beberapa alat dan penyelesaian yang sudah ada di luar sana untuk membuat aplikasi tanpa memerlukan banyak pengetahuan teknikal. Perkara terbaik mengenai penyelesaian ini adalah bahawa ia tidak memerlukan banyak kos dan memberi anda peluang untuk melihat apakah ia benar-benar berfungsi untuk syarikat anda atau tidak. Ini seperti perbezaan antara membeli sebotol parfum mahal atau sekeping sampel 5 ml.

Banyak organisasi telah hadir untuk membuat blockchain lebih mudah diakses oleh syarikat. Oleh itu, alih-alih menyusun semula infrastruktur anda sepenuhnya, ini mungkin merupakan arah yang anda ingin pergi terlebih dahulu.

Ingat bahawa Blockchain Masih Muda

Hype di sebalik blockchain agak tidak nyata seperti sekarang.

Sebenarnya, laporan baru-baru ini menunjukkan bahawa syarikat yang menambahkan kata “blockchain” pada nama mereka telah menyaksikan saham mereka meningkat dengan ketara. Sebenarnya, saham di sebuah syarikat minuman ringan AS kecil pergi meningkat sebanyak 432% setelah syarikat itu menukar namanya dari Long Island Iced Tea Corp menjadi Long Blockchain Corporation!

Jenis gembar-gembur yang tidak nyata ini meletakkan banyak harapan yang tidak adil pada blockchain.

Walaupun kami percaya bahawa blockchain adalah inovasi yang hebat, itu bukan butang ajaib. Ini tidak akan mengubah idea perniagaan yang buruk menjadi hebat, mari kita jelaskan tentang itu.

Teknologi ini masih sangat muda dan terdapat banyak jalan baru yang perlu diterokai dan diperbaiki seperti skalabiliti dan interoperabiliti. Walau bagaimanapun, dengan mengatakan bahawa, ciri menarik dari blockchain adalah bahawa ia akan menjadi lebih kuat kerana ia diterima pakai secara meluas.

Jadi, Apa Yang Perlu Anda Lakukan?

Kami percaya pada potensi blockchain dan kami yakin bahawa sebahagian besar perniagaan akan menerapkannya pada masa akan datang. Namun, ini tidak bermaksud bahawa setiap perniagaan perlu memilikinya di tempat pertama. Jangan desentralisasi hanya untuk menyertai kawanan.

Anda perlu melihat perniagaan anda dengan mendalam dan mempertimbangkan semua perkara yang telah kita bincangkan selama ini:

 • Adakah anda sudah mempunyai proses perniagaan yang hebat yang tidak memerlukan gangguan?
 • Adakah syarikat anda dapat menangani kos yang berkaitan dengan integrasi blockchain, terutama pada peringkat awal?
 • Adakah anda dapat melabur dalam pendidikan pengurus anda?
 • Bolehkah anda menjadikan seluruh pasukan anda pantas dengan peralihan ini?
 • Bolehkah anda mendapatkan pembangun blockchain yang menakjubkan?
 • Adakah pasukan anda dapat menyesuaikan diri dengan perubahan ini?
 • Adakah asas pelanggan anda cukup kuat untuk terus setia kepada anda melalui peralihan ini?
 • Sekiranya anda mengubah keseluruhan infrastruktur syarikat anda atau mengambil langkah bayi dan membuat keputusan?
 • Adakah anda sanggup mempertaruhkan segalanya untuk berjudi dengan teknologi yang menarik namun muda ini?

Tanyakan kepada diri anda soalan-soalan ini sebelum anda melakukan lompatan itu.

Selepas itu, jika anda yakin akan membuat lompatan ini, maka, dan hanya selepas itu, sekiranya anda meneruskannya.

Tidak begitu teknikal? Bukan pemaju? Tiada masalah. Program ini dirancang khas untuk anda!

Dapatkan Tempat Anda Sekarang!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me