Yearn.finance (atau Yearn / Yearn Finance) tidak diragukan lagi merupakan salah satu projek yang paling popular di ruang kewangan terdesentralisasi (DeFi), selain dari Uniswap. Pada kemuncaknya pada musim panas, harga token asli Yearn.finance YFI mencecah $ 44,000 dan jumlah nilai yang terkunci dalam protokol itu melambung $ 1 bilion.

Ramai di luar ruang DeFi tertanya-tanya tentang apa itu Yearn.finance dan YFI. Ini lebih banyak mengenai perkara itu.

The Faces of Yearn kewangan

Yearn.finance dengan cepat berkembang menjadi protokol DeFi berasaskan Ethereum yang penuh dengan rangkaian produk dan sub-token. Tetapi pada intinya, ia adalah agregator hasil.

Walaupun pertanian hasil telah mendapat banyak daya tarikan, masih banyak yang tidak memiliki kepakaran dan masa untuk melibatkan diri dalam ruang yang kadang-kadang rumit ini. 

A Tinjauan CoinGecko pelabur crypto mendapati bahawa 40% “petani hasil,” sebagai pengguna DeFi telah menjenamakan diri mereka, “tidak tahu membaca kontrak pintar dan risiko yang berkaitan.” Juga, 52% petani menggunakan modal “kurang dari $ 1,000” untuk bertani.

Terdapat dua masalah di sini: 1) mereka yang menggunakan DeFi sendiri melihat keuntungan mereka dimakan oleh yuran transaksi, dan 2) banyak petani hasil yang ada tidak tahu bagaimana menilai risiko dengan betul menggunakan kontrak pintar.

Yearn.finance menyelesaikan masalah ini dan banyak lagi melalui produk utamanya, Bilik kebal dan Dapatkan.

Dapatkan adalah produk yang tertumpu pada stablecoin. Pengguna boleh memasukkan stablecoin atau cryptocurrency lain yang disokong ke dalam kumpulan. Dana di kumpulan itu kemudian ditukar antara protokol pinjaman utama untuk memaksimumkan pulangan. 

Vaults mengambil pendekatan yang lebih bernuansa. Walaupun konsepnya serupa, Vaults menyokong pelbagai jenis cryptocurrency dan menggunakan “strategi” hasil pertanian yang lebih kompleks untuk mendapatkan hasil bagi pengguna.

Ideanya dengan Vaults dan Earn adalah mengumpulkan dana untuk menyelesaikan sejumlah tugas.

Pertama, dengan mengumpulkan dan bertani dengan satu kumpulan dana, yuran transaksi dapat dikurangkan dengan banyak. Pada masa bayaran transaksi yang tinggi, pengguna boleh menelan belanja rata-rata $ 50-100 (dan banyak masa) dengan mudah untuk mengekalkan ladang hasil secara aktif. Kedua, dengan mempunyai strategi formal, risiko untuk pengguna akhir dikurangkan kerana pembangun Yearn.finance memeriksa kontrak yang mereka gunakan. 

Walaupun Earn telah melihat sedikit perkembangan, Vaults tetap menjadi tumpuan Yearn.finance. Pembangun protokol secara aktif sedang mengembangkan strategi baru untuk Vaults dan Vaults yang ada untuk cryptocurrency baru yang dapat dihasilkan hasilnya.

Mekanik tepat Vaults agak rumit tetapi berikut adalah versi ringkas:

  1. Ambil cryptocurrency yang disokong oleh Vaults (selalunya stablecoin atau cryptocurrency popular seperti Ethereum).
  2. Masukkan ke Vault Yearn.finance masing-masing, terima balasan deposit Vault.
  3. Token deposit Vault anda bertambah nilainya dari masa ke masa ketika strategi pertanian hasil dijalankan.
  4. Anda boleh menarik diri pada bila-bila masa, walaupun anda mungkin dikenakan bayaran pengeluaran 0.5%. Keuntungan juga dikenakan cukai sedikit untuk membayar pemaju. 

Yang penting, Yearn.finance jauh dari satu-satunya agregator hasil di ruang Ethereum DeFi.

Apa yang membezakan Yearn.finance ialah memilih pendekatan pendekatan “lambat dan stabil memenangi perlumbaan”, memilih keselamatan, hasil yang berkesinambungan, dan menguji semula dengan cepat beralih antara strategi dan risiko beberapa kelemahan. 

Untuk menamakan agregator lain, Harvest Finance mengalami bug yang membolehkan penyerang yang tidak disebutkan namanya mengalirkan $ 33 juta dari protokol. 

Pembangun kini sedang berusaha di Yearn Vaults v2, yang akan melibatkan pelbagai strategi untuk kumpulan, akan mengeluarkan yuran pengeluaran, antara satu siri peningkatan penting yang lain. Masalah utama yang akan diselesaikan oleh v2 adalah Yearn.finance’s Vaults menjadi sangat besar sehingga dengan menggunakan strategi, secara automatik mengurangkan hasil yang mungkin. Dengan menggunakan pelbagai strategi, ini dapat dikurangkan. 

Pengembangan Ke Arena Baru

Yearn.finance berkembang ke kawasan baru setelah kejayaan besar dengan Vaults, yang telah mengumpulkan deposit bernilai ratusan juta dolar.

Pertama dan terpenting, pekerjaan sedang dilakukan di yInsure / Cover, produk baru yang akan memberi pengguna DeFi peluang untuk mendapatkan insurans deposit mereka ke dalam protokol. Oleh kerana DeFi adalah area yang dipenuhi dengan sejumlah risiko (risiko ekonomi, risiko peretasan, risiko likuidasi, dll.), Insurans sangat penting untuk memberi ketenangan kepada pengguna.

Saat ini dalam versi beta, Cover memberi pengguna kemampuan untuk mendapatkan insurans pada sejumlah protokol DeFi teratas. Insurans ini ditaja jamin oleh Nexus Mutual, kumpulan saling berpusat berdasarkan Ethereum. Mereka yang memberikan perlindungan dalam protokol boleh memilih apakah tuntutan insurans itu sah, dan mereka juga berhak mendapatkan premium yang dibayar oleh pengguna protokol. 

Cover adalah produk beta Yearn.finance yang paling jauh dalam pembangunan.

Kedua, Zap membolehkan pengguna “zap” stablecoin menjadi token penyedia kecairan Curve dan token penyedia kecairan Curve menjadi stablecoin. Proses melakukan ini secara manual boleh membosankan bagi mereka yang tidak mempunyai pengetahuan teknikal atau kesabaran untuk menggunakan antara muka Curve yang kadang-kadang membingungkan. 

Terdapat sebilangan projek lain yang masih dalam proses, termasuk yBorrow, ySwap, yTrade, Income Basic Liquidity, dan StableCredit. Setiap produk ini berusaha menyesuaikan diri dan memperbaiki kes penggunaan DeFi terkemuka yang diselesaikan oleh protokol seperti Aave dan Uniswap. 

ySwap, sebagai satu, adalah pembuat pasaran automatik atau pertukaran terdesentralisasi yang berusaha membolehkan kumpulan satu sisi untuk mengurangkan kerugian tidak kekal. Salah satu masalah utama dengan pembuat pasaran automatik sekarang ialah untuk berdagang, mesti ada satu set syiling di sisi lain dari perdagangan itu. Juga, mereka yang memberikan kecairan untuk diperdagangkan harus menyedari bahawa kerugian dapat ditanggung sekiranya turun naik. ySwap berusaha untuk menyelesaikan kedua-dua masalah ini. 

Keep3r Network dan Eminence Finance juga sedang diusahakan oleh pemaju Yearn.finance, walaupun mereka tidak berada di bawah payung projek dan mereka tidak berkaitan dengan DeFi secara eksklusif. Keep3r Network adalah rangkaian yang terdesentralisasi untuk pekerjaan di rantai, dan Eminence Finance adalah permainan video berasaskan Ethereum. 

BlockGeeks akan mengemas kini catatan blog ini pada masa akan datang dengan produk dan sub-token baru yang sedang diusahakan oleh pembangun Yearn.finance.

Jumpa YFI

Inti pertumbuhan dan kesedaran Yearn.finance adalah pengenalan YFI pada bulan Julai. 

Dalam catatan blog, pengasas Yearn.finance Andre Cronje mendedahkan bahawa projek itu akan mendapat tokennya sendiri yang disebut YFI. Catatan blog secara khusus mengatakan bahawa duit syiling itu tidak akan mempunyai nilai intrinsik. Ia dapat diusahakan dengan memberikan kecairan pada protokol atau dengan menambahkan syiling dan DAI atau yUSD ke kumpulan perdagangan di Balancer. 

YFI dilancarkan untuk menjadi koin tadbir urus protokol Yearn.finance, yang bermaksud bahawa mereka yang memegangnya secara kolektif dapat memutuskan bagaimana protokol harus dikembangkan, apa yang harus dilaksanakan, dll..

Ideanya ialah mereka yang menggunakan protokol harus dapat mengaturnya juga. Pada masa itu, untuk konteks, Cronje adalah satu-satunya pemaju projek ini.

Sejak pelancaran YFI, menjadi satu fenomena bahawa koin itu diperdagangkan setinggi $ 44,000 pada akhir bulan Ogos, harga lebih dari 1,000,000% lebih tinggi daripada harga pelancaran hampir $ 3. YFI juga telah menjadi aset menghasilkan wang tunai, kerana mereka yang memegang koin dapat mempertaruhkannya dan memperoleh pulangan biasa yang dibayar dalam yUSD.

Pemegang YFI kerap berkumpul dalam talian melalui forum dan melalui saluran media sosial untuk memilih cadangan yang menentukan masa depan protokol. 

Bukan Tanpa Kontroversi

Walaupun pelancaran, pengedaran, dan pertumbuhan YFI telah dirayakan, ia dan Yearn. Kewangan secara keseluruhan bukan tanpa kontroversi.

Untuk menyentuh komen lebih awal mengenai keselamatan, Yearn.finance telah mengalami beberapa ketakutan keselamatan. Tidak seperti Harvest dan projek lain yang dieksploitasi, kelemahan itu tidak dimanfaatkan oleh penyerang sebelum mereka diungkapkan.

Kontroversi lain adalah berkaitan dengan pengasasnya, pemaju Afrika Selatan Andre Cronje. Cronje melancarkan Yearn.finance (pertama kali disebut iearn.finance) pada bulan Februari setelah dia melihat ketidakkonsistenan dalam hasil yang ditawarkan di ruang DeFi. Walaupun Cronje mengatakan bahawa dia tidak berada di tempat yang tepat, pada dua kesempatan dia telah memberitahu outlet berita di ruang itu bahawa dia tidak mahu terus bekerja di DeFi, atau setidaknya tidak seperti yang dia lakukan sebelumnya. Ini menyebabkan penurunan harga YFI.

Akhirnya, ada yang takut bahawa dengan had 30,000 token YFI, mungkin ada insentif yang tidak selaras dalam ekosistem YFI untuk mengembangkan protokol lebih jauh. Dengan kekurangan duit syiling YFI, pemaju yang mungkin ingin mengusahakan Yearn.finance tidak dapat dibayar atau mungkin tidak memiliki YFI, yang bermaksud insentif secara automatik tidak selaras dengan protokol. Terdapat juga kebimbangan bahawa tidak banyak yuran dapat dihasilkan oleh protokol untuk membina pasukan yang mencukupi. 

Fenomena Y-Token

Untuk melangkah ke belakang dan melihat kesan Yearn.finance pada DeFi secara keseluruhan, kejayaan YFI menghasilkan rangkaian garpu yang berusaha memanfaatkan jenama “Y” atau “YF” untuk keuntungan mereka. Sebilangan garpu ini juga menghasilkan agregator hasil, tetapi banyak garpu ini hanyalah token vanila yang cuba menipu penggunanya dengan memanfaatkan muhibah yang telah dimasukkan oleh masyarakat Ethereum di Yearn.. 

Lebih penting lagi, pelancaran YFI menandakan permulaan pengedaran token yang lebih adil. 

Di mana sebahagian besar projek yang dilancarkan sebelum pertengahan tahun 2020 menggunakan tawaran duit syiling awal untuk mengedarkan token, Yearn.finance membenarkan pengguna protokol untuk mendapatkan token berdasarkan kecairan yang mereka berikan. Mekanisme pengedaran ini membolehkan masyarakat membangun dengan cepat di sekitar projek, kerana setiap pengguna memiliki kemampuan yang sama untuk mempengaruhi projek dan memperoleh kepentingan mereka. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me