Kemas kini (13 Ogos): Pada 13 Ogos, pasukan pemaju Curve melancarkan CRV kepada komuniti Ethereum. 3% bekalan yang beredar yang diedarkan kepada penyedia kecairan masa lalu telah meningkat menjadi 5%, dengan Curve nampaknya ingin memberi penghargaan kepada mereka yang telah menyokong protokol sejak awal. CRV kini berdagang di Uniswap, Moonswap, dan pertukaran terdesentralisasi lain.

Curve dengan cepat menjadi pemain terkemuka dalam ekosistem kewangan terdesentralisasi (DeFi) Ethereum sejak dilancarkan pada Januari 2020. Menawarkan pengguna medium untuk memperoleh pulangan dari cryptocurrency mereka dan untuk berdagang altcoin tertentu secara terdesentralisasi, Curve dengan cepat menjadi salah satu protokol terbesar di ruang DeFi, data dari rancangan DefiPulse.

Secara definisi, Keluk adalah agregator kecairan. Tetapi dalam istilah orang awam, ini adalah pertukaran terdesentralisasi yang mendorong penciptaan kecairan – aspek penting dari mana-mana pasaran kewangan – dengan menawarkan insentif.

Seperti banyak protokol kewangan terdesentralisasi yang lain, Curve tidak sepenuhnya terdesentralisasi semasa pelancaran, dikendalikan oleh pasukan Curve, yang diketuai oleh Michael Egorov, pengasas NuCypher dengan Ph.D. dalam Fizik.

Ini bererti bahawa walaupun itu merupakan konsep dan rencana yang bagus, Curve sebagai protokol kemudiannya terdedah kepada kekurangan (dan faedah) apabila satu entiti menentukan arahnya.

Tetapi ini berubah dengan pengenalan dengan token pemerintahan asli untuk aplikasi berbasis Ethereum dengan ticker “CRV,” yang akan membentuk Curve menjadi organisasi otonomi terdesentralisasi (DAO). Sebelum kita membahasnya, sedikit sebanyak mengenai Curve sebagai platform pertukaran yang terdesentralisasi.

Apakah Keluk?

Seperti yang disebutkan di atas, Curve adalah protokol yang difokuskan untuk memberi platform kepada pengguna untuk menukar aset berdasarkan Ethereum dengan mudah. Sebagai Michael Egorov, pengasas projek tersebut di atas, dijelaskan dalam temu ramah baru-baru ini:

 “Bercakap tentang Curve, ini adalah pertukaran yang dirancang dengan jelas untuk stablecoin dan token bitcoin di Ethereum.”

Semua yang diketahui mengenai token CRVGrafik dari Lengkung

Anda mungkin bertanya, terlepas dari fokusnya pada koin dolar AS seperti Tether USDT, USD Coin, dan token Bitcoin berasaskan DAI dan Ethereum seperti renBTC dan Bitcoin Wrapped, apa yang membezakannya dari buku teks DEX?

Jawapannya agak rumit tetapi ia bergantung kepada bagaimana perdagangan berlaku dan bagaimana kecairan disediakan.

Tidak seperti pertukaran desentralisasi tradisional, yang memerlukan pesanan jual pada pesanan tertentu agar sesuai dengan pesanan beli, Curve menggunakan algoritma pembuatan algoritma atau algoritma untuk meningkatkan kecairan pasarannya. Ini menjadikan Curve sebagai protokol pembuat pasaran automatik (AMM).

Apa itu Curve Finance (CRV)? Lihat Token DeFi Terkini Ethereum

Bagi mereka yang tidak menyedari, pembuat pasaran adalah perisian atau entiti yang membeli dan menjual instrumen kewangan, memberikan kecairan ke pasaran sambil juga mendapat keuntungan dari penyebaran antara harga tawaran dan permintaan.

Oleh itu, dengan menerapkan algoritma pembuat pasaran, Curve dapat memungkinkan pemadanan pesanan yang lebih pantas di platformnya. Egorov mengatakan dalam wawancara yang disebutkan sebelumnya bahawa algoritma yang telah diterapkannya dapat menjadikan Curve pasar dengan “100-1000 kali kedalaman pasar lebih tinggi daripada Uniswap atau Balancer.”

“Aspek utama Curve adalah algoritma pembuatan pasarannya, yang dapat memberikan kedalaman pasar 100-1000 kali lebih tinggi daripada Uniswap atau Balancer untuk nilai yang sama terkunci. Dinamik ini membantu kedua-dua pedagang dan penyedia kecairan kerana pulangan asas bagi mereka lebih tinggi daripada di Uniswap dan sama dengan faktor yang sama dengan kedalaman pasaran. “

Ini bermaksud bahawa peniaga, “pengguna kuasa” yang lebih besar dapat menukar cryptocurrency mereka dengan mudah (selagi ia disokong oleh kumpulan Curve) dengan bayaran dan slip yang minimum.

Apa yang menarik mengenai Curve dan protokol DeFi berasaskan Ethereum lain di kelasnya ialah sesiapa sahaja dapat memberikan kecairan ke pasaran.

Di mana pembuat pasaran tradisional paling sering menggunakan aset yang disediakan pertukaran atau kepemilikannya sendiri untuk memberikan kecairan ke pasaran, Curve menawarkan kepada pengguna dengan aset yang disokong oleh pasarnya untuk menyediakan kecairan.

Penyediaan kecairan didorong oleh keuntungan yang berpotensi diperoleh daripada melakukannya. Kumpulan kecairan terdesentralisasi ini mengambil bayaran, yang kemudian diserahkan kepada penyedia kecairan.

Keuntungan yang dapat diperoleh seseorang dengan memasukkan cryptocurrency mereka ke dalam kumpulan boleh berbeza-beza, kerana ia sangat bergantung pada jumlah dan deposit yang dilihat oleh kumpulan setiap hari.

Menurut Statistik Curve sendiri Sehingga 21 Julai, penyedia kecairan purata di kumpulan Compoundnya dapat membuat 5.51% setahun sementara penyedia kecairan purata di kumpulan Binance USDnya menghasilkan dua kali ganda daripada.

Walaupun pulangan ini mungkin terdengar menarik, terutama di dunia dengan kadar faedah 0% dan penurunan nilai fiat, perlu diketahui bahawa terdapat risiko dalam menyediakan cryptocurrency ke kumpulan.

Risiko dalam Menyediakan Kecairan untuk Melengkung, Pengimbang, dan AMM Lain

Risiko utama dalam menggunakan Curve dan protokol AMM lain adalah risiko menderita kerugian tidak tetap (IL).

Ringkasnya, kerugian yang tidak kekal adalah kerugian yang dapat ditanggung dengan memasukkan cryptocurrency ke dalam protokol pembuat pasaran automatik seperti Curve atau Balancer daripada menyimpan aset tersebut di dalam dompet. IL muncul apabila harga token dalam kumpulan kecairan berbeza.

Kerugian ini tidak kekal (maka namanya). Tetapi IL dapat menjadi kekal ketika para arbitrageurs, yang berperanan menyeimbangkan setiap kumpulan, menyeimbangkan kembali kumpulan dengan harga aset yang dikumpulkan di bursa.

Penganalisis DeFi dan kapitalis teroka Andrew Kang dikongsi carta pada bulan Julai 2020. Ini menunjukkan bagaimana meletakkan Chainlink (LINK) ke dalam kumpulan Uniswap sangat berprestasi hanya menahan LINK sepanjang tahun sebelum penerbitan carta.

Pautan RantaiCarta kerugian yang ditanggung memasukkan Ethereum dan Chainlink ke dalam kumpulan LINK / ETH Uniswap berbanding harga LINK dari Andrew Kang

Sekali lagi, ini bukan masalah yang hanya berkaitan dengan Curve. AMM lain seperti Uniswap dan Balancer juga terdedah kepada IL.

Walaupun begitu, besarnya potensi ILs secara semula jadi lebih rendah pada Curve daripada dengan AMM lain kerana komposisi kumpulan: Curve adalah stablecoin centric sementara protokol AMM lain membenarkan perdagangan hampir semua altcoin berasaskan Ethereum. Sebagai salah seorang pengulas DeFi menulis mengenai perkara itu:

“Oleh kerana Curve hanya memperdagangkan stablecoin, bagaimanapun, penyedia kecairan mengalami minimum, jika ada kerugian yang tidak tetap. Ini menjadikan penawaran dalam Curve dalam beberapa aspek lebih menarik daripada dengan Uniswap kerana pulangan tidak menentu pasaran. “

Apa itu CRV?

Dengan asas-asas Curve yang tidak dapat dilupakan, perlu melihat apa sebenarnya CRV.

Seperti yang disebutkan di atas, Curve tidak sepenuhnya terdesentralisasi semasa pelancaran. Walaupun pengguna dapat mempertimbangkan melalui Twitter, Reddit, atau forum lain, arah protokol berdasarkan Ethereum sangat bergantung pada pasukan Curve.

Ini berubah dengan CRV, satu set cryptocurrency berasaskan Ethereum yang akan dilancarkan pada akhir bulan Julai, dan CurveDAO, sebuah organisasi autonomi terdesentralisasi yang akan menggunakan CRV sebagai token pemerintahannya.

Tidak seperti cryptocurrency yang dikeluarkan pada tahun 2017, CRV akan diedarkan melalui program insentif dan bukannya melalui ICO. Perinciannya belum jelas mengenai bagaimana sebenarnya duit syiling akan diedarkan, tetapi anggota pasukan Curve menulis:

“CRV akan diberikan kepada penyedia kecairan Curve.fi. Tidak akan ada penjualan awam atau ICO. Semua pengguna yang memberikan kecairan pada Curve akan diberikan CRV secara retroaktif dari hari 1 berdasarkan berapa lama dan berapa lama mereka telah memberikan kecairan kepada CRV. “

Apa itu Curve Finance (CRV)? Lihat Token DeFi Terkini EthereumGambar dari a kertas oleh pasukan Curve yang menunjukkan jadual inflasi CRV

Sistem ini bermaksud bahawa mereka yang telah membekalkan kecairan pada masa lalu atau sedang membekalkan kecairan ke kumpulan Curve akan dibenarkan untuk menuntut CRV.

Sehingga penulisan artikel ini, kapitalisasi penawaran maksimum CRV akan menjadi 3.03 bilion token. Bekalan ini akan diedarkan seperti berikut:

  • 61% (~ 1.85 bilion) akan disalurkan kepada penyedia kecairan. 3% (~ 90 juta) dari 61% itu akan diagihkan kepada penyedia kecairan yang aktif sebelum pelancaran CRV.
  • 31% (~ 939 juta) akan diberikan kepada pemegang saham Curve. Pemegang saham tersebut tidak diketahui secara umum, walaupun mereka akan dikenakan tempoh hak 2 hingga 4 tahun.
  • 3% (~ 90 juta) akan diserahkan kepada pekerja Curve dengan tempoh hak dua tahun.
  • 5% (~ 150 juta) akan masuk ke simpanan yang boleh dibakar yang hanya akan digunakan dalam keadaan kecemasan.

Masa untuk pengumuman pantas.

Curve sedang berusaha untuk mendesentralisasi pemilikannya melalui token tadbir urus Curve. Semua penyedia kecairan sejak awal Januari 2020 akan dipertimbangkan untuk pengedaran awal secara berkadar.

Perincian mengenai penawaran / permintaan akan segera diikuti!

– Curve Finance (@CurveFinance) 30 Mei 2020

Yang penting, butiran ini boleh berubah. Blockgeeks akan mengemas kini panduan ini sekiranya butiran tersebut berubah.

Walaupun CRV kemungkinan besar akan dilancarkan sebagai token bagi peniaga yang ingin memperoleh keuntungan dari kegilaan DeFi, tujuan utamanya adalah menjadi token tadbir urus untuk CurveDAO.

CurveDAO, yang merupakan DAO yang memanfaatkan pengurus / pencipta organisasi terdesentralisasi yang berpusat di Ethereum, Aragon, akan membolehkan pemegang CRV mempengaruhi arah protokol dengan sistem “pengundian berwajaran waktu”. Sistem berwajaran waktu memberikan pemegang CRV yang lebih berpengalaman lebih berat dalam membuat keputusan daripada pemegang yang memilih proposal untuk pertama kalinya. Sistem ini mungkin menyukarkan penyerang kaya untuk memanipulasi protokol untuk keuntungan mereka.

CRV juga akan menggunakan mekanisme penangkapan nilai, mekanisme penguncian, dan mekanisme penambahan bayaran untuk mempromosikan penyediaan kecairan, penyertaan tadbir urus, dan pemegangan cryptocurrency.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me