Bitcoin omrežje je trenutno na prelomnici. Bloki velikosti 1 MB ne morejo več služiti svoji uporabniški bazi in rešitev je nujno potrebna, da bi Bitcoin še naprej rasel. Videli smo, kaj se zgodi, ko omrežje doseže polno zmogljivost. Ustvari se trg provizij, kjer rudarje spodbudijo, da vključujejo samo transakcije z višjimi provizijami, medtem ko drugi ostanejo in za obdelavo vzamejo več blokov. – Preberite več o Omejitev velikosti bloka.

Vendar je na mizi več rešitev za skaliranje in težko je vedeti, kaj se bo zgodilo. Trenutno se za odobritev rudarja potegujejo Bitcoin jedro SegWit, Bitcoin Unlimited in takojšnje povečanje na 8 MB blokov. Raziskujemo, kaj se lahko zgodi v posameznem scenariju, da boste lahko vedeli, kaj lahko pričakujete.

Se ne zgodi nič

Če nobena rešitev ne bo sprejeta, bo Bitcoin omrežje ostalo enako. To je težava. Če se ne moremo dogovoriti o rešitvi za najbolj pereče vprašanje Bitcoina, Bitcoin ne bo nikoli zrasel. Uporabniki se bodo sčasoma naveličali čakanja na transakcije za potrditev in plačevanja visokih provizij ter se preselili na druge kovance ali plačilne sisteme. To bo povzročilo, da Bitcoin izgubi priljubljenost in zagon. Zato verjamemo, da je nujno potrebna sprememba, da se Bitcoin lahko hitro razvija.

SegWit je odobren

Če rešitev za skaliranje, ki jo predlaga Bitcoin jedro je sprejet, bo izveden kot Soft fork. Da bi se to lahko zgodilo, je Bitcoin Core določil 95% odobritev rudarja. Enkrat SegWit se bo omrežna zmogljivost povečala približno dvakrat in odpravili se bodo drugi problemi, kot je voljnost transakcij, ki bodo razvijalcem omogočali izvajanje protokolov druge plasti, kot je Lightning Network, kar je eden od razlogov, zakaj nekateri rudarji ne marajo SegWita. Protokoli druge plasti pomenijo manj provizij za rudarje, saj bi transakcije potekale na teh kanalih.

Tudi če je SegWit aktiviran, lahko sledijo druge rešitve. Rudarji lahko glasujejo za takojšnje povečanje blokov na 8 MB ali pa za aktiviranje Bitcoin Unlimited po uporabi mehke vilice SegWit.

Bitcoin Unlimited je odobren

Tu se stvari nekoliko zapletejo. Ta rezultat vodi do treh možnih izidov. To je zato, ker Bitcoin neomejeno je trde vilice in vse je odvisno od tega, kako se skupnost na to odzove. Trde vilice ustvarjajo nezdružljivost med novim in starim protokolom. To pomeni, da stari Bitcoin blockchain ne bo podpiral blokov Bitcoin Unlimited, če so večji od 1 MB in ne upoštevajo starih pravil. To lahko povzroči “razkol” v omrežju, kjer se ljudje odločijo, da bodo še naprej delali na obeh protokolih in tako ustvarili dve ločeni verigi blokov.

Bitcoin Unlimited želi imeti stopnjo odobritve 75% pred uvedbo vilice. Če se ta kvota izpolni in zadrži določeno obdobje, bo hard fork izveden.

Glede Bitcoin Unlimited še vedno obstaja nekaj večjih pomislekov. Nekateri člani skupnosti so izrazili zaskrbljenost glede možnega verižne razcepe znotraj Bitcoin Unlimited blockchain in glede centralizacija.

Uspešna trda vilica

V tem primeru je Bitcoin Unlimited uspešno implementiran, kar pomeni, da se vsi premaknejo na novo verigo blokov, stara pa je popolnoma opuščena. V tem primeru bi Bitcoin Unlimted postal Bitcoin in stari Bitcoin bi prenehal obstajati.

Neuspešna trda vilica

Tu bi Bitcoin Unlimited razkril Bitcoin, da bi bil popolnoma opuščen. Nihče se ne bi preselil v novo verigo blokov (sprejemajte bloke z novimi pravili), stara veriga blokov Bitcoin pa bi še naprej delovala in delala na.

Blockchain split

To je po našem mnenju najverjetnejši izid v primeru trde vilice. Ker ima Bitcoin privržence na obeh straneh, Core in Unlimited, se bodo ljudje držali svojih prepričanj in podpirali protokol, ki jim je najbolj všeč. Posledica tega je zgoraj omenjeni razkol omrežja, kjer sta dva blockchaina, Bitcoin in Bitcoin Unlimited še naprej aktivna in delala naprej. Prav to se je leta 2016 zgodilo z Ethereumom in Ethereum classic.

V tem primeru bodo borze kot alternativno kripto valuto navedle Bitcoin Unlimited in ohranile staro Bitcoin blockchain kot Bitcoin. Imetniki bitcoinov bi nato imeli kovance na obeh verigah (tako kot ETH / ETC), saj imata obe verigi verig popolnoma isto zgodovino, transakcije, stanja in tako naprej do trenutka vilice. Verjetno bodo borze uporabnikom kreditirale žetone BU, če bo prišlo do tega razcepa verige

Vendar je ta scenarij nekoliko zaskrbljujoč, saj bi pomenil, da bi bili hashpower, vozlišča in storitve ločeni. Recimo, da se polovica rudarjev preseli v Bitcoin Unlimited. V tem primeru bosta oba blockchaina imela polovico razpršene moči, kot jo je imel Bitcoin, kar pomeni, da oba blockchaina nista varna, saj bi bilo enotno omrežje Bitcoin.

V tem izidu je možno, da bi Bitcoin blockchain aktiviral SegWit, kar bi bilo zdaj veliko lažje, saj bi bili vsi navijači Bitcoin Unlimited na novem blockchainu in ne bi glasovali na starem.

8 MB blokov dobi odobritev

Zdi se, da je to manj verjeten rezultat, saj ta predlog podpira manj podpore. Povečanje velikosti bloka na 8 MB (ali katero koli število nad 1 MB) bi pomenilo trdo vilico. Torej, isti scenariji, prikazani v Bitcoin Unlimited, lahko držijo za bloke po 8 MB. Vendar se zdi delitev verige blokov manj verjetna, saj bi mnogi podporniki SegWita podprli tudi večjo velikost bloka (ne pa tudi nujnega konsenza, ki ga predlaga BU). Torej, še vedno smo lahko videli uspešen hard fork, neuspešnega ali blockchain split.

Zaključek

Karkoli se bo zgodilo v naslednjih nekaj mesecih, je Bitcoin zagotovo na prelomnici. Sklep o obsežni razpravi je tisti, ki lahko ustvari ali zlomi Bitcoin, zato prosimo vse, da si ogledajo možne izide in razmislijo o možnostih. Če ste rudar, ne pozabite glasovati za tisto, za kar menite, da bi moral biti Bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me