Čeprav obstaja kriptovalut na tisoče, več kot 5000 po navedbah glavnih spletnih mest, večina od njih ni v uporabi in se šteje za nepomembne.

Kripto trg je večinoma zelo težek, saj prvih 10 kriptovalut predstavlja skoraj 90% celotne tržne kapitalizacije, kljub veliki količini kriptovalut. V tem članku bomo pregledali, koliko kriptovalut obstaja, pa tudi prednosti, primere uporabe in pomanjkljivosti kriptovalut, ki prevladujejo na trgu.

Najboljše kriptovalute po tržni kapitalizaciji

Preden odgovorimo na vprašanje »koliko kriptovalut obstaja«, si moramo ogledati kripto valute, ki imajo trenutno največjo tržno kapitalizacijo. Upoštevajte pa, da se lahko najvišje kriptovalute s časom zlahka spremenijo, saj lahko na tržno kapitalizacijo zlahka vplivajo različni dejavniki, kripto valute pa so znane po svoji nestanovitnosti.

Bitcoin

Kovanec, ki se je vse začel pred desetletjem, je Bitcoin mejnik v finančni zgodovini. Postal je prva oblika denarja, ki ni bila izdana ali v lasti centralne oblasti. Njegova osnovna tehnologija, blockchain, spreminja in moti številne panoge na bolje.

Čeprav se nekatere rešitve razvijajo, kot je Lightning Network, Bitcoin je trenutno omejen in ne more delovati kot valuta za vsakodnevne transakcije. Torej, Bitcoin trenutno velja za digitalno zlato in deluje predvsem kot hranilnik vrednosti. Je tudi steber, na katerem stoji celoten trg kriptovalut, saj predstavlja 66% celotne tržne kapitalizacije.

Ethereum

Prva izmed kriptovalut druge generacije ali tako imenovanih altcoinov je mreža Ethereum revolucijo v industriji z uvedbo pametnih pogodb. Ethereum, ki je bil predstavljen leta 2015, je kriptovalutam dodal povsem novo vrednost, pametne pogodbe pa so omogočile možnost programiranja transakcij.

Sposobnost samoizvajanja pogodb, katerih pravila je mogoče zapisati v vrstice kode, je odpravila potrebo po zaupanja vrednih tretjih osebah. Utrel je tudi pot decentraliziranim aplikacijam in navdušenju nad začetno ponudbo kovancev (ICO), ki je ustvaril na tisoče žetonov, ustvarjenih prek platforme Ethereum.

Velika nadgradnja, Ethereum 2.0, bo uvedla temeljite spremembe v omrežju in je predvidena za leto 2020.

XRP

Ripple’s XRP, ustanovljen leta 2012, je odprtokodni protokol, zasnovan kot globalna plačilna rešitev, ki omogoča hitre in poceni transakcije. Platforma XRP se razlikuje od običajnih kriptovalut in ne zahteva rudarjenja, vseh 100 milijard obstoječih žetonov XRP je bilo predhodno miniranih.

Platformo, ki jo pogosto imenujejo kriptovaluta bank, so uporabljale in preizkušale številne ugledne banke in finančne institucije po vsem svetu..

Vendar pa je bil v preteklih letih tarča nekaterih polemik in nadzora, predvsem zaradi skrbi glede centralizacije in velikega odstotka XRP žetonov, ki jih ima družba Ripple.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash, ustvarjen leta 2017, je bil ustvarjen zaradi obsežna razprava ki se je v skupnosti Bitcoin dogajalo leta. Trditev, da je bil Bitcoin namenjen razširitvi in ​​uporabi kot digitalna lestvica s pomočjo verižne rešitve, je ena od vojskujočih se frakcij zahtevala večje velikosti blokov, da bi lahko Bitcoin imel večje transakcijske zmogljivosti.

Iz več razlogov – vključno s skrbmi glede centralizacije – si mnogi v skupnosti niso želeli takšnih sprememb Bitcoina. Še posebej razvijalci Bitcoin Core, ki so predvidevali, da se problem rešuje zunaj verige z Lightning Network. Na vrhuncu razprave je Bitcoin omrežje doživelo trdo fork, iz katerega je nastal Bitcoin Cash in postalo eden najuspešnejših altcoinov.

Bitcoin Satoshi’s Vision (BSV)

Bitcoin Satoshi’s Vision je bil eden najbolj kontroverznih projektov v kripto skupnosti, ki je bil ustvarjen leta 2018 in je rezultat trdega vilice mreže Bitcoin Cash. Eno leto po ustanovitvi skupnost Bitcoin Cash ni mogla doseči soglasja glede svoje usmeritve.

 Ena skupina je želela ohraniti velikost bloka 32 MB in izvajati nadgradnje (anonimnost in funkcije pametne pogodbe), ki so odstopale od prvotnega protokola Bitcoin. Druga skupina je želela eksponentno povečati velikost bloka in prilagoditi Bitcoin, a vse ostalo ohraniti enako, češ da je bila to prvotna Satoshijeva vizija, kot je bilo zapisano v belem listu. Iz te divizije je prišel BSV

Mnogi v kripto skupnosti trdijo, da je projekt BSV a shemo ustvarili samooklicani ustvarjalec Bitcoinov Craig Wright in CoinGeek. Pred kratkim BSV je na koncu presegel BCH glede tržne omejitve zahvaljujoč impresivnemu reliju je bilo nekaj trditev zrežiranih z lažnim obsegom trgovanja.

Tetherjev USDT

USDT je ​​edini stabilnik na seznamu in je daleč najbolj prevladujoč. Po nedavnem poročilu CryptoCompare se s USDT trguje s skoraj 80% vseh BTC. Kralj stabilnih kovancev si je od začetka leta 2014 pridobil razvpit sloves.

Bilo je pripisano za ustvarjanje umetnega povpraševanja, ki je na koncu spodbudilo zadnji kriptografski razcvet leta 2017. Ne samo to, v zadnjih letih se je pojavilo več pomislekov glede podpora USDT, mnogi trdijo, da Tether (podjetje, ki stoji za USDT) nima dovolj rezerv, da bi lahko podprlo milijarde USDT žetonov v obtoku.

Litecoin

Litecoin je ena najstarejših kriptovalut, zgodnja delitev Bitcoinov. Mnogi Litecoin primerjajo s srebrom, podobno kot Bitcoin v primerjavi z zlatom. Ustvaril Charlie Lee v letu 2011 se Litecoin-ova koda ne razlikuje toliko od Bitcoina, ampak omogoča večjo transakcijsko zmogljivost, kar omogoča večje število transakcij z nižjimi provizijami. Tudi ponudba Litecoinov je večja in s tem manj redka, zato primerjava srebra.

EOS

EOS, ki je bil predstavljen leta 2018, je rezultat največje ICO v zgodovini, saj je bila v enoletnem ICO zbranih 4,2 milijarde dolarjev. EOS, znan kot “morilec Ethereuma”, je pametna pogodbena platforma, ki ima veliko podobnosti in je neposredni konkurent Ethereumu. Celotna infrastruktura EOS-a je bila zasnovana tako, da omogoča razvoj, gostovanje in izvajanje obsežnih decentraliziranih aplikacij (dApps).

Omrežje je veliko hitrejše in razširljivejše od Ethereuma, kar omogoča dApps nemoteno delovanje in zmogljivost obdelave tisoč transakcij na sekundo z nič provizijami. Toda ta večja omrežna zmogljivost ima svojo ceno in ta strošek je centralizirana struktura.

Zaskrbljenost se je začela, ko so proizvajalci blokirali zamrznili račune v katerem so bili ukradeni žetoni, kar se v decentralizirani platformi ne bi smelo zgoditi, zdaj pa veliko trdijo strokovnjaki da je volilni sistem nedemokratičen in spodbuja centralizacijo.

Binance Coin (BNB)

Binance Coin je žig giganta za trgovanje s kriptovalutami Binance, ene največjih borz kriptovalut na svetu glede na obseg trgovanja. BNB, ki je bil predstavljen leta 2017, nekaj dni pred uvedbo borze Binance, je žeton, ki poganja lastno verigo blokov. BNB ni imela le ključne vloge pri financiranju borze, ampak ima tudi ključno vlogo v ekosistemu Binance.

BNB se lahko uporablja za plačilo provizij za trgovanje na borzi Binance, prav tako pa bo omogočil dostop do naprednih funkcij na decentralizirani borzi Binance. BNB je bila ena redkih kriptovalute, ki se bodo med kripto zimo podražile. Ključni razlog za to je dejstvo, da Binance od uporabnikov odkupi žetone BNB in ​​jih spali, kar povečuje pomanjkanje in vrednost BNB.

TRON-ov TRX

TRON je leta 2017 ustvaril Justin Sun, decentralizirana platforma, zasnovana kot platforma za distribucijo vsebine v zabavni industriji. Že na začetku so projekt preplavili očitki o plagiatorstvu, saj so številni strokovnjaki poudarili, da so bili deli bele knjige in nekatere vrstice na osnovi kode TRON kopirani iz drugih projektov..

Ne glede na slab ugled, ki si ga je zbrala, si fundacija TRON prizadeva, da bi v industrijo vnesla inovacije. Leta 2018 je bilo napovedano ustanovitev sklada v višini 100 milijonov dolarjev za blockchain igre (TRON Arcade), pa tudi prevzem gigantja za izmenjavo datotek BitTorrent. Nakup je pripeljal do BitTorrent žeton (BTT), ki je bil ustvarjen prek ICO na platformi TRON in bo v prihodnosti poganjal platformo BitTorrent.

Projekt TRON je v zadnjih mesecih inovativen in je celo investiral – ali celo pridobil – kripto borzo Poloniex, ki je bila uporabljena za zagon decentralizirane borze Polonidex, kjer se trguje s TRX-ovimi žetoni TRC-20.

Ocenjuje se, da imajo največje kriptovalute tržni delež blizu 90% tržne kapitalizacije prostora kriptovalut, ki znaša več kot 250 milijard dolarjev, čeprav je v času pisanja ocenjenih 5100 kriptovalut v obtoku.

Zakaj toliko kriptovalut?

Kripto industrija je za novince, ki ugotovijo, koliko kriptovalut obstaja, lahko precej zastrašujoča. Številnim je zmedeno, ko ugotovijo, da obstaja na tisoče kriptovalut, od katerih ima vsaka edinstvene funkcije in primere uporabe.

Zaradi odprtokodne narave kriptovalut lahko vsakdo s kodo, ki je na voljo, ustvari svoj kovanec. Kot da to ni bilo dovolj, je postalo vse lažje, ko so Ethereum in druge platforme pametnih pogodb vsakomur omogočili, da je ustvaril svojo kriptovaluto brez potrebe po programskem znanju..

To je ustvarilo popolne pogoje za poplavo novih kriptovalut, saj so lahko zdaj vsi in njihove babice lansirali svoj kovanec. Norost ICO, ki se je zgodila leta 2017, je bila odgovorna za dobiček brez primere, tako za podjetje, ki stoji za projektom, kot za nekatere srečne zgodnje vlagatelje.

Industrija in vlagatelji so od takrat postali nekoliko modrejši in bolj dvomljivi, toliko ICO-jev in so bili nato uporabljeni kot le sredstvo za zbiranje sredstev brez kakršnih koli razvojnih namenov..

Po razcvetu leta 2017 je veliko projektov zamrlo bodisi zaradi navadnih slabih (»šitcoinov«) bodisi zato, ker ekipe niso imele ustrezne spodbude za razvoj, potem ko so prejele milijone sredstev.

Kripto zima je s seboj prinesla precej potrebno čiščenje, ki je končalo življenje številnih neuporabnih kriptovalut. Konec leta 2018 se je število novih kriptovalut, ki so vstopile v vesolje, precej upočasnilo, po mnenju analitika Bloomberga Mikea McGlonea in njegov pregled indeksa MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Small-Cap.

Žetoni za decentralizirano financiranje (DeFi)

Nemogoče je zapisati, koliko kriptovalut obstaja, ne da bi upoštevali žetone, povezane z decentraliziranimi finančnimi protokoli. DeFi pretvarja stare finančne produkte v pregledne in nezaupljive protokole brez posrednika.

Platforme za enakovredno posojanje, kjer si lahko vsakdo izposodi in posodi denar od kogar koli drugega, decentralizirani trgi napovedovanja, kjer lahko vsak ustvari svoje stave, namesto da hiša določi, na kaj lahko stavite, in decentralizirani stabilkovanci so le nekateri primeri priljubljene rešitve DeFi. Ta platforma pogosto izda žetone za sledenje uporabniškim sredstvom.

Tukaj so tudi zaviti žetoni, kot je WBTC, žeton, ustvarjen na verigi Ethereum, katerega vrednost je vezana na Bitcoin. Bodisi s pametnimi pogodbami bodisi s tem, da imajo osebno premoženje eno za drugo, ti žetoni lahko ponudijo likvidnost in pomagajo razširiti trg kriptovalute, v katero so »zaviti«..

Ali mora Crypto Space imeti toliko kriptovalut?

Verjetno ne, saj je večina trga osredotočena na vrhunske kriptovalute. A čeprav morda ni nujno, še ne pomeni, da je slabo imeti toliko raznolikosti. Množica kriptovalut, ki jo vidimo danes, je rezultat vala inovacij v finančni tehnologiji.

V procesu širitve in zorenja bo kripto industrija ločila smetano od pridelka in ostale bodo le kriptovalute, ki dodajo resnično vrednost.

Izzivati ​​si je, kako bo panoga videti čez 10 let, celo Satoshi Nakamoto je sam dejal to glede Bitcoinov:

“Prepričan sem, da bo čez 20 let bodisi zelo velik obseg transakcij bodisi nobenega”.

Kaže pa, da bodo prihodnja leta popolnoma preoblikovala finančni svet in kako bomo gledali na denar.

Kako bodo tradicionalne finance sprejele kriptovalute in decentralizirane glavne knjige, bodo imele ključno vlogo pri razvoju finančne tehnologije. Že smo bili priča rojstvu Neobanke, banke, ki so stoodstotno digitalne in stranke dosežejo le prek računalniških aplikacij, na voljo pa je že več decentraliziranih finančnih aplikacij.

Kako pa bo tradicionalno bančništvo prilagodilo takšne tehnologije? Čeprav se njihova izvedljivost še preučuje, digitalne valute centralnih bank (CBDC) so na videz nastajajoči trend, ki lahko v veliki meri pomaga pri finančni vključenosti in na več načinov naredi bančništvo zelo učinkovitejše.

Z vsemi svojimi prednostmi in slabostmi je možno, da bo v prihodnjih desetletjih denar izgubil svojo fizično obliko, ko se bomo razvili v brezgotovinsko družbo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me