Uradna bela knjiga za težko pričakovano Facebook kriptovalutni projekt, pod imenom Libra, je zdaj objavljena. Razvijalci projekta Libra so poleg podrobne tehnične knjige objavili tudi spletno stran, ki pojasnjuje, kako bodo različne komponente kriptovalute, ki temelji na verigi blokov, delovale skupaj. Glavni cilj Facebookovega kovanca Libra je ljudem, ki se nahajajo kjer koli, omogočiti dostop do cenejših in učinkovitejših finančnih storitev.

Tehtnica: globalna valuta s podporo finančni infrastrukturi

Glede na novo sproženo Spletna stran namenjena zagotavljanju posodobljenih informacij v zvezi s projektom Libra, želi Facebookova kriptovaluta biti “preprosta svetovna valuta in finančna infrastruktura”, ki bo “opolnomočila milijarde ljudi”.

Kot je zapisano na uradni spletni strani projekta, razvijalci projekta Libra načrtujejo “ponovno izumiti denar”, da bi preoblikovali globalno gospodarstvo. Eden glavnih ciljev Facebookove pobude, povezane s kripto, je pomagati ljudem po vsem svetu, da “živijo boljše življenje”. 

Skoraj ena tretjina svetovnega prebivalstva je brez bank

Nekatere glavne težave obstoječega finančnega sistema vključujejo 1,7 milijarde ljudi po vsem svetu ali 31% svetovnega prebivalstva, ki nimajo dostopa do sodobnih bančnih storitev. 

Za tiste, ki lahko odprejo bančni račun, je čezmejno plačevanje počasen in neučinkovit postopek, saj običajno dokončajo mednarodni prenosi približno tri delovne dni.

Poleg tega banke običajno zaračunavajo relativno visoke provizije za transakcije, zaradi česar so njihove storitve nepraktične za uporabo v številnih malih in srednje velikih organizacijah (MSP) in podjetja. Da bi rešili ta vprašanja v sedanjem finančnem sistemu, ustanovitelji projekta Libra načrtujejo, da bo “premikanje denarja” tako preprosto in stroškovno učinkovito kot pošiljanje besedilnih sporočil.

Zlasti bo Facebookova kriptovaluta dostopna uporabnikom ne glede na to, kje živijo in vrsto dela, ki ga opravljajo. Da bi omogočili večjo finančno vključenost, si prizadevajo razvijalci projekta Libra omogočiti ljudem iz vseh dohodkovnih skupin dostop do Facebookovega kriptografskega medija izmenjave (MoE).

»Mobilno, stabilno in hitro«

Kot je omenjeno na spletni strani projekta Libra, bo globalna valuta “dostopna vsem s pametnim telefonom začetnika” in osnovno internetno povezavo. Tudi valuta tehtnica je “podprta z rezervo”, da bi “ohranila njeno vrednost stabilno”, so opozorili razvijalci projekta.

Rezerve, ki podpirajo kriptovaluto Libra, bodo vključevale nabor sredstev z nizko volatilnostjo, kot so bančni depoziti in tradicionalni finančni vrednostni papirji. Sredstva, ki podpirajo kovance tehtnic v obtoku, bodo sestavljena iz glavnih fiat valut, kot so USD, Euro, GBP in JPY. Kot je zapisano v dokumentaciji projekta, tehtnica “ni vezana na eno samo valuto in nima fiksne vrednosti v nobeni realni valuti.”

Transakcije, ki vključujejo tehtnico, bodo hitre in preproste, ne glede na to, kam naj se sredstva prenesejo. To, trdijo ustanovitelji projekta kriptovalut, bo uporabnikom omogočilo enostavno in ugodno porabo denarja.

»Prilagodljivo, varno in globalno dostopno«

Kriptovaluta Libra bo dostopna uporabnikom po vsem svetu, njena finančna infrastruktura pa bo zasnovana tako, da bo “spodbujala ekosistem izdelkov in storitev” – kar bo ljudem olajšalo vsakodnevne transakcije.

Da bi uporabnikom zagotovili varno in varno okolje za transakcije, bo kriptovaluta Libra razvita na tehnologiji porazdeljene knjige (DLT). Poleg tega želi Facebookova kriptografska valuta obravnavati, kaj njeni razvijalci menijo, da so nekatere težave, povezane z večjimi decentraliziranimi digitalnimi sredstvi – vključno z Bitcoin in Ether (ETH), izvornim žetonom omrežja Ethereum blockchain.

Vrednost tehtnice danes bo »blizu vrednosti jutri«

Spletna stran projekta Libra države da bo kriptovaluta ustvarjena na način, ki bo uporabnikom omogočil, da “vedo”, da bo vrednost kovanca tehtnice danes “blizu vrednosti jutri” in v bližnji prihodnosti.

Kot je pojasnila ekipa za razvoj projekta Libra, je kriptovaluta Facebooka podprta z rezervo, ki je “ključni mehanizem za doseganje ohranjanja vrednosti”. Ustanovitelji kripto so še ugotovili, da bi morali uporabniki s “popolnim podpiranjem vsakega kovanca” s “stabilnimi in likvidnimi sredstvi” vedno imeti možnost prodaje svojih kovancev tehtnic “po vrednosti rezerve ali blizu nje.”

Kovanci tehtnice bodo imeli »notranjo vrednost«

Stabilnost kriptovalute Facebooka naj bi podpirala “konkurenčna skupina” digitalnih sredstev izmenjave in več drugih ponudnikov likvidnosti. Po mnenju razvijalcev Tehtnice bo ta vrsta ekosistema dala kriptovaluti “notranjo vrednost”, prav tako pa naj bi zagotovila zaščito pred ekstremnimi nihanji cen, ki jih doživlja večina obstoječih kriptoasset. 

Sredstva v rezervi bodo prispevali različni vlagatelji v “ločeni investicijski žeton” in vsakdanji uporabniki tehtnic. Ustanovljeno bo združenje, ki bo ustanoviteljem “izplačevalo spodbude” v kovancu Libra, piše na spletni strani projekta. 

Za kritje obratovalnih stroškov, povezanih z vzdrževanjem omrežja Libra, bo po pridobitvi regulativne odobritve uveden varnostni žeton. Investicijski žetoni Libra bodo tudi del rezerv projekta kriptovalut. Samo akreditirani vlagatelji bodo lahko pridobili naložbene žetone, ki lahko imetnikom omogočajo zaslužek iz plačil obresti

Blockchain Libra bo implementiran kot “Programabilna baza podatkov”

Ta vrsta spodbujevalnega modela bo uporabljena za pospeševanje sprejetja nove svetovne valute s strani raznolike skupine potrošnikov – ta bo vključevala predvsem razvijalce programske opreme, trgovce in običajne uporabnike. Po navedbah vodstva projekta naj bi se sredstva za kovance tehtnic, ki bodo izplačana kot spodbude, črpala iz “zasebne postavitve za vlagatelje”.

Za podporo velikemu številu uporabnikov platforme, tehtnice blockchain bo izveden kot „programabilna baza podatkov“ – ki bo v prvi vrsti uporabljena za lažje transakcije, ki vključujejo kriptovaluto z „nizko volatilnostjo“. Prednost Facebookove decentralizirane platforme, ki podpira DLT, bo imela “zmožnost, da služi kot učinkovito” Ministrstvo za obratovanje milijardam uporabnikov po vsem svetu, piše v knjigi Libra.. 

Protokol Tehtnice

The Protokol tehtnice bo sestavljena iz implementacije omrežja verig blokov. Cilj porazdeljene platforme je “ustvariti finančno infrastrukturo”, ki spodbuja inovacije z zniževanjem vstopnih ovir – hkrati pa izboljšuje dostop do osnovnih finančnih storitev. 

V skladu z uradno dokumentacijo protokola Libra se bo decentralizirano kripto omrežje, ki ga poganja DLT, zagnalo po temeljitem preizkusu njegovega odprtokodnega prototipa, Libra Core. Oblikovalska ekipa tehtnice naj bi predvidevala “globalno sodelovanje”, ki bo usmerjeno k razvoju Facebookovega ekosistema kriptovalut.

Združenje tehtnic: neodvisna, švicarska neprofitna organizacija

Ustanovljena je bila neodvisna neprofitna organizacija s sedežem v Švici, imenovana Libra Association, da bi “opolnomočila milijarde” pričakovanih novih uporabnikov Facebookove kriptovalute. Kot razloženo s strani ekipe za razvoj tehtnic bodo člani združenja vključevali skupino (transakcijskih) vozliščnih validatorjev. 

Ko bo kovanec Libra prvič predstavljen, bodo potrjevalci večinoma velika večnacionalna podjetja, večje akademske ustanove in več “partnerjev za socialni vpliv” (SIP). Ta začetna skupina preveriteljev omrežja Libra bo veljala za ustanovno članico projekta. Pričakuje se, da bo združenje sčasoma naraslo, da bo vključevalo “katero koli entiteto”, ki lahko zažene vozlišče za preverjanje, hkrati pa ohrani “zadosten delež” v tehtnici.

Minimalna naložba v višini 10 milijonov dolarjev, da postanete vozlišče za preverjanje

Vozlišča za preverjanje veljavnosti omrežja Libra bodo morala vložiti najmanj 10 milijonov USD v Libra Investment Tokens, ki jih bo izdalo Združenje kriptovalut. Za vzdrževanje in upravljanje celotnega vozlišča na verigi blokov Libra lahko operaterji pričakujejo letne stroške približno 280.000 USD. 

Neprofitnim organizacijam ali tistim, ki se osredotočajo na zagotavljanje javnih storitev, kot so nevladne organizacije, partnerji za socialni vpliv (SIP), akademske ustanove in večstranske organizacije, ne bo treba vlagati v pridružitev združenju. Vsa vozlišča potrjevalnika pa bodo morala kriti operativne stroške vzdrževanja celotnega vozlišča

Spodbujanje večje finančne vključenosti

Po besedah ​​razvijalcev Tehtnice bo glavna vloga združenja “med validacijskimi vozlišči usklajevati prizadevanja”, potrebna za izvajanje in vzdrževanje varnega in porazdeljenega kriptovalutnega omrežja – kar bo spodbudilo večjo finančno vključenost. 

Kot je omenjeno v obsežni dokumentaciji tehtnice, imata dve glavni področji “usklajevanja in upravljanja” tehnični vidik – ki bo “vodil k usklajevanju med vozlišči za potrjevanje” in odprtokodno razvojno skupnost kriptovalut. Drugi vidik, ki ga je treba dopolniti Kovanec za tehtnicoStalna prizadevanja za izvajanje vključujejo pravilno finančno poslovodenje. To bo vključevalo vzdrževanje ustreznih rezerv in pravilno razporejanje sredstev za različne pobude, katerih namen je omogočiti širšo finančno vključenost.

Članice združenja Libra: Visa, Mastercard, PayPal 

Zaloge gigantskega plačilnega procesorja Visa so se odzvale na na videz pozitivne novice o prihajajoči lansiranju nove kriptovalute Facebooka (predvidoma leta 2020). presežen širši indeks zalog podjetij za finančne storitve.

Pomembno je, da so Visa, Mastercard in PayPal ustanovni člani združenja Libra. Ti ustanovni člani naj bi imeli notranji vpogled v to, kako Facebookovi razvijalci ustvarjajo tisto, kar bi lahko postalo eno največjih svetovnih digitalnih plačilnih omrežij – saj bi to lahko utegnilo biti na krovu dveh milijard aktivnih mesečnih uporabnikov družbenega medija.. 

Noben član združenja ne more nadzorovati več kot 1% verige blokov

Druge znane organizacije, ki so se pridružile združenju Libra s sedežem v Ženevi, je družba tveganega kapitala s sedežem Uber in Silicijeve doline Andreessen Horowitz (a16z). Da bi vzpostavili in vzdrževali decentralizirano mrežo, noben član združenja ne sme nadzorovati več kot 1% verige blokov.

Za razliko od Bitcoin omrežja se bo platforma Libra začela izvajati kot dovoljena veriga blokov in samo ustanovni člani bodo lahko najprej dostopali do kriptovalutnega omrežja. Vendar bodo dolgoročni razvojni načrti za tehtnico vključevali prehod na omrežje brez dovoljenj, v katerem “nobena stranka ne bo mogla enostransko spremeniti pravil omrežja.”

Blockchain Libra bo prešel v omrežje brez dovoljenj

Po mnenju članov združenja mora veriga blokov sčasoma postati brez dovoljenja, da bo lahko veljala za “pravo javno storitev”. Kot je navedeno v svojem bel papir

blockchain Libra trenutno temelji na različici algoritma soglasja Bizantinske napake (BFT) (in z njim bo upravljal). Platforma Libra je bila razvita na ogrodju HotStuff podjetja VMware.

Transakcije, izvedene v verigi blokov, bodo psevdo-anonimne. To pomeni, da bodo za vse transakcije, ki temeljijo na tehtnici, preneseni znesek, časovni žig (kdaj je bila transakcija izvedena) in javni kripto naslov vidni vsem udeležencem omrežja. Vendar je Združenje pojasnilo, da ne bo vodilo evidence uporabniških podatkov.

Prenose kriptovalut v omrežju Libra, ki vključujejo skrbniške denarnice, je mogoče dokončati zunaj verige in bodo najverjetneje zahtevali, da uporabniki predložijo dokumente, ki vedo, kakšen je vaš kupec (KYC) / preprečevanje pranja denarja (AML)..

Hčerinsko podjetje, registrirano v FinCEN, Calibra za ravnanje z uporabniškimi podatki na skladen način

Za “ločevanje med socialnimi in finančnimi podatki ter za izgradnjo in upravljanje storitev v njegovem imenu na vrhu omrežja Libra” je vodstvo Facebooka ustanovilo subjekt, imenovan Kalibra. Kot mreža za izvrševanje finančnih kaznivih dejanj (FinCEN), registrirana hčerinska družba Facebooka, bo glavni namen Calibre zagotoviti skladnost s predpisi pri obdelavi uporabniških podatkov. Glede na evidenco v evidenci je bila Calibra pri FinCEN registrirana kot podjetje za denarne storitve (MSB). 

Registracijska številka Calibre, dodeljene februarja 2019, je 31000141265767. Po tej vrsti licence MSB lahko Calibra zakonito deluje v vseh 50 zveznih državah ZDA. Registracija FinCEN bo komercialnemu subjektu prav tako omogočala opravljanje storitev v devetih državah zveze in na ozemlju. 

Denarnica Calibra bo dostopna prek WhatsApp, Facebook Messenger

Predpisana odobritev za Kalibra je bila potrebna, ker naj bi služila kot denarnica, ki bo imela denarno vrednost v obliki kovancev tehtnic. Po poročanju bo na voljo kot samostojna mobilna aplikacija, kar pomeni, da uporabnikom za uporabo tehtnice ne bo treba imeti Facebook računa.

Denarnica Calibra bo dostopna tudi iz WhatsAppa in Facebookove aplikacije Messenger.

Preko uporabniškega vmesnika obeh aplikacij bodo uporabniki lahko pošiljali in prejemali kovance Libra. Na podoben način kot druge spletne denarnice bodo imeli uporabniki možnost dopolnitve (kar pomeni pretvorbo lokalnih fiat valut v kovance Tehtnice); in dvignite lokalno valuto (kar vključuje pretvorbo iz vaše kriptovalute Libra v fiat denar).

Globalna skladnost s predpisi in uvedba testne mreže / glavne mreže

Razvijalci aplikacij, ki uporabljajo omrežje blockchain Libra, bodo morali upoštevati ustrezne regulativni smernice, ki se bodo razlikovale glede na jurisdikcijo, v kateri poteka razvojno delo. Vendar pa omrežje verig blokov Libra po poročanju ne bo sledilo nobeni posebni regulativni politiki.

Kot je bilo pojasnjeno, naj bi glavno omrežje blokovne verige Libra začeli leta 2020, testno omrežje platforme pa bodo po navedbah združenja uvedli v prihodnjih tednih..

Ameriški zakonodajalci zahtevajo, da uprava Facebooka zaustavi kripto projekt

19. junija 2019 ameriški zakonodajalci zahteva da je Facebook svoje načrte za razvoj kriptovalut zadržal. Ameriška kongresnica Maxine Waters, predsednica parlamentarnega odbora za finančne storitve, je trdila, da Facebook “nadaljuje svojo nenadzorovano širitev in širi svoj doseg v življenja svojih uporabnikov.”

Waters je še omenil, da je zaradi “nemirne preteklosti” velikana družbenih omrežij “zahtevala, da Facebook pristane na moratorij na kakršen koli napredek pri razvoju kriptovalut, dokler Kongres in regulatorji ne bodo imeli možnosti, da ta vprašanja preučijo in ukrepajo.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me