To objavo gostov je zagotovila Bisola Asolo iz MyCryptopedia – Kliknite tukaj da obiščete MyCryptopedia.com

Kaj so atomski zamenjave?

Atomske zamenjave ali atomsko čezmejno trgovanje je zamenjava ene kriptovalute za drugo kriptovaluto, ne da bi bilo treba zaupati tretji osebi. Sorazmerno nov del tehnologije, trgovanje z atomskimi križnimi verigami naj bi revolucioniralo način, na katerega uporabniki medsebojno poslujejo.

Na primer, če bi bila Alice lastnica 5 bitcoinov, a bi namesto tega želela 100 litecoinov, bi morala iti skozi borzo, torej tretjo osebo. Če pa je Bob imel v lasti 100 Litecoinov, a je namesto tega želel 5 Bitcoinov, bi lahko z atomskimi zamenjavami Bob in Alice sklenila posel. Da bi na primer Alice preprečila, da bi sprejela Bobovih 100 Litecoinov, nato pa ne bi poslala svojih 5 Bitcoinov, atomske zamenjave uporabljajo tako imenovano pogodbo s hitrim zaklepanjem (HTLC)..

Hash časovno zaklenjene pogodbe zagotavljajo, da je postopek atomske zamenjave popolnoma nezaupljiv, saj zagotavljata, da oba izpolnjujeta zahteve trgovine. HTLC zahtevajo, da prejemnik plačila potrdi prejem plačila pred iztekom roka z izdelavo kriptografskega dokazila o plačilu. Če tega ne storijo, prejemnik tvega, da bo izgubil pravico do zahtevka za plačilo, zato bo sredstva vrnil pošiljatelju.

Da bi torej lahko prišlo do trgovine med Alice in Bobom, morata oba poslati svojo transakcijo v svoje verige blokov, Alice v verigi Bitcoin in Bob v verigi Litecoin. Da bi lahko Alice zahtevala 100 Litecoinov, poslanih od Boba, mora predložiti številko, ki jo pozna le ona, ki je bila uporabljena za generiranje kriptografske razpršitve, zato mora predložiti dokazilo o plačilu. Podobno mora Bob, da bi zahteval 5 Bitcoinov, poslanih od Alice, predložiti isto številko, ki je bila uporabljena za generiranje kriptografske razpršitve..

Zahteve atomskih zamenjav

Kakor koli ta tehnologija navdušuje, obstaja nekaj temeljnih zahtev za kriptovaluto, preden lahko uspešno podpira atomske zamenjave. Ena takih zahtev je izvedba mreže Lightning.

Če je mogoče pogodbo s časovno zaklenjeno zgoščeno povezavo povezati med dvema verigama blokov, lahko strelno omrežje razume kot povezavo plačilnih kanalov. To pomeni, da morata biti Alice in Bob medsebojno sklenjena, morata biti povezana prek plačilnih kanalov. Strelovodno omrežje to omogoča.

Poleg tega je za to, da pride do transakcije med dvema različnima verigama blokov, potrebno, da si obe verigi delita isto kriptografsko zgoščevalno funkcijo, kot je SHA-256. S tem omogočimo, da pogodba za zaklenjeno razpršenost deluje pravilno, ko gre za uporabnika, ki zagotavlja številko, ki je bila ustvarjena s funkcijo razpršitve..

Kje smo zdaj

Če gre za nedavne novice, je prihodnost atomskega čezmejnega trgovanja videti svetla. Ustvarjalec Litecoin, Charlie Lee, je uspešno zaključil atomske zamenjave z uporabo Litecoin v zameno za Bitcoin, Vertcoin in Decred. Z nadaljnjimi inovacijami želimo, da bi nam tehnologija atomskih zamenjav omogočila izvajanje decentraliziranih borz, ki bodo primerne za povprečnega uporabnika. Vendar opozorilo pri uspehih atomskih zamenjav je, da so vse te zamenjave zahtevale lokalne demone kovancev.

To pomeni, da bi povprečni uporabnik, da bi izvedel atomsko zamenjavo med dvema kriptovalutama, moral prenesti verige blokov obeh valut. Kot ste že uganili, ta postopek za povprečnega uporabnika ni zelo praktičen. Vendar pa je uspešna atomska zamenjava morda rešila to težavo.

Ekipa Komodo, ki trenutno poskuša zgraditi svojo decentralizirano borzo, se imenuje BarterDEX, pred paketom je uspešno zaključil atomsko zamenjavo s pomočjo strežnika Electrum. To je pomembno, ker strežnik Electrum uporabniku omogoča interakcijo s kriptovaluto, ne da bi mu bilo treba prenesti celotno verigo blokov. Zaradi tega je možnost decentralizirane izmenjave še toliko bolj praktična. 

Da zaključimo, obstaja množica decentraliziranih borz, ki uporabljajo to tehnologijo, da bi popolnoma spremenile način, kako uporabniki kot uporabniki poslujemo. Projekti, kot so Blocknet, ki želijo z uporabo atomskih zamenjav ustvariti internet verig blokov. Celo ustvarjanje poldecentraliziranih borz, kot je Lykke, ki zaračunajo 0% provizije za posle. Samoumevno je, da je tehnologija za veriženje verig, natančneje, atomsko čezmejno trgovanje prostor za opazovanje.

To objavo gostov je zagotovila Bisola Asolo iz MyCryptopedia – Kliknite tukaj da obiščete MyCryptopedia.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me