Qtum (QTUM) je javna platforma, ki podpira blockchain, katere cilj je “izkoristiti varnost in preprostost” Bitcoinov UTXO (neizrabljeni izhod transakcije) protokol. Na način, ki je podoben načinu, kako Ethereum, Tron in EOS omogočajo uporabnikom, da razvijajo aplikacije, ki temeljijo na tehnologiji porazdeljene knjige (DLT), platforma Qtum razvijalcem omogoča tudi gradnjo programskih rešitev na vrhu svojega blockchain omrežja..

Kot je podrobno opisano v obrazložitvenem videoposnetku o Qtumovem uradniku Spletna stran, platforma, ki jo poganja DLT, loči (ali loči) aplikacije od osnovnega protokola blockchaina z uporabo sloja “abstrakcije” računa. 

Ločevanje aplikacij od osnovne plasti izboljša zmogljivost

Po navedbah razvijalcev Qtuma ločevanje aplikacij od osnovne plasti “pomaga ohranjati učinkovitost” omrežja blockchain. Po ločitvi programov od osnovnega protokola je mogoče omrežju DLT dodati tudi dodatne funkcije pametne pogodbe.

Blok veriga Qtum za obdelavo transakcij v svojem omrežju uporablja algoritem soglasja, ki temelji na dokazu o vložku (PoS). Qtumov model “decentraliziranega upravljanja” omogoča članom skupnosti in zainteresiranim stranem, da skupaj sprejemajo odločitve, povezane z upravljanjem omrežja – na primer spreminjanje velikosti blokov in pristojbin za plin (potrebnih za poravnavo transakcij).

Nadgradnja protokolov Blockchain brez “motenj ekosistema”

Medtem ko verižne verige, ki temeljijo na dokazilih o delu (PoW), udeležencem omrežja omogočajo tudi predložitev predlogov za izboljšave protokola, Qtumova tehnična skupina meni, da njihov model upravljanja omogoča razvijalcem nadgradnjo platform brez “motenj ekosistema”.

Sporne trde vilice (nazaj nezdružljive posodobitve), kot je Bitcoin Cash (BCH) nadgradnja 15. novembra 2018 povzročil, da se je veriga blokov kriptovalut razdelila na dve ločeni mreži. Po kontroverznem viličanju se je veliko kripto vlagateljev zmedlo, katera veriga naj prejme oznako BCH. 

Poleg tega, da uporabniki po razdelitvi omrežja ne vedo natančno, kako unovčiti svoje kovance, so poročali tudi o kritičnih varnostnih težavah, ki vplivajo na verigo SV Bitcoin (“Satoshi Vision”). 

Zaradi programske napake v kodni bazi Bitcoin SV (kot je prikazano v video), bi se lahko uporabniki potencialno vključili v dvojna poraba v omrežju kriptovalut.

Zaradi teh težav s soglasnimi algoritmi, ki temeljijo na PoW, so ustvarjalci kriptovalutnih platform druge in tretje generacije, kot je Qtum, razvijali PoS blockchains.

Dokazi o verigah vložkov zagotavljajo učinkovitejši način doseganja porazdeljenega soglasja

Razvijalci digitalne platforme premoženja, ki imajo raje PoS kot druge konsenzne protokole blockchain, vključno z razvijalci Qtum, trdijo, da lahko dokazi o verigah deležev zagotavljajo večjo varnost

Več kot 5000 aktivnih vozlišč na spletu 

Po navedbah tehnične skupine Qtum protokoli, ki temeljijo na PoS, omogočajo tudi učinkovitejši pristop k vzpostavljanju konsenza o verigah blokov. Kriptovalute, kot je Bitcoin (BTC), ki temeljijo na soglasju o delu, porabijo veliko električne energije, kot jo potrebujejo rudarstvo (za potrjevanje transakcij) – ki so lahko škodljive za okolje.

Trenutno je v spletu več kot 5000 aktivnih vozlišč, ki podpirajo protokol Qtum. Predvsem je, da veriga Qtum deluje pravilno – ne da bi več kot eno leto izkusil čas nedelovanja.

Da bi protokol Qtum še izboljšali, so njegovi razvijalci delali na različnih projektih, vključno z “Unita” in Qtumov navidezni stroj x86 (VM). Unita, ki je bila predstavljena aprila 2019, je avtomatizirana rešitev za izmenjavo in shranjevanje podatkov, ki lahko obdeluje več kot 10.000 transakcij na sekundo (TPS).

Qtumov protokol Unita, zasnovan za varčevanje z omrežnimi viri

Kot ugotavlja Qtumova razvojna skupina, protokol Unita temelji na razširljivem mehanizmu soglasja, imenovanem BRAZINA. Algoritem SCAR je zasnovan tako, da prihrani prostor za shranjevanje podatkov in pasovno širino omrežja, potrebno za gradnjo decentraliziranih aplikacij (dApps).

Posodobitev protokola Unita Qtum lahko potencialno omogoči platformi, da dnevno obdela milijone transakcij. The najnovejši nadgradnja na omrežje Qtum vključuje tudi učinkovitejše upravljanje podatkov, zmožnosti čezmejnega trgovanja in možnost shranjevanja zasebnih informacij v pooblaščenem omrežju Unita. Uporabniki lahko podatke iz dovoljene verige prenesejo tudi na javno platformo, ki jo podpira Unita.

Qtumov navidezni stroj za podporo običajnim programskim jezikom

Qtum-ov VM podpira najbolj razširjene programske jezike za izdelavo aplikacij za podjetja. Sem spadajo C, C ++, Python in Rust. 

Poleg tega orodja za razvijalce Qtum vključujejo obsežen nabor knjižnic programske opreme, funkcionalnost “vzporednega izvajanja pogodb” in “izvorne verige orodij”. Po navedbah tehnične skupine Qtum so te funkcije razvite za izboljšanje izkoristka plina v verigi blokov platforme

Dokaz verig vložkov »obljubljajo pomembne prednosti pred uspešnostjo«

Po navedbah Qtum’s bel papir, Blokovne platforme, ki jih poganja PoS, “obljubljajo pomembne prednosti glede zmogljivosti” pred verigami PoW. Qtumova tehnična skupina tudi ugotavlja, da platforme za kriptovalute zahtevajo “stabilne nazaj združljive sisteme pametnih pogodb”.

Za avtomatizacijo “medorganizacijske informacijsko-logistične orkestracije” so potrebni programi, združljivi z nazaj, s preprostimi mobilnimi denarnicami, ki omogočajo preproste tehnike preverjanja plačil (SPV). Kot je razloženo v Bitcoin beli papir, SPV omogoča lahkim strankam, da potrdijo transakcije v verigi blokov, ne da bi morali prenesti celotno zgodovino transakcij, povezano s platformo za kriptovalute.

Tehnike SPV, ki se uporabljajo za izvedbo učinkovitejših transakcij

Posodabljanje kode pametne pogodbe lahko postane težko, če kripto omrežje redno doživlja trde vilice. Da bi rešili to težavo in tudi preprosto upravljanje podatkovnih blokov, bo Qtumova tehnična skupina uporabila tehnike SPV za učinkovito izvajanje transakcij – saj te ne zahtevajo preverjanja celotnega dnevnika transakcij verige blokov. 

Prva atomska zamenjava z bitcoini je bila zaključena na Qtum Blockchain

Januarja 2019 so razvijalci Qtuma uspešno zaključena prva atomska zamenjava na bloku Qtum, ki temelji na Bitcoinih. Atomske zamenjave uporabnikom omogočajo izmenjavo v verigi med kriptovalutami, ki pripadajo dvema različnima in neodvisnima blokchain platformama. Tretje osebe niso potrebne za dokončanje transakcij, ki vključujejo atomske zamenjave.

Sposobnost izvajanja atomskih zamenjav nakazuje, da je mogoče uvesti nezaupljivo interoperabilnost med neodvisnimi verigami blokov. Po navedbah razvojne skupine Qtum so bile atomske zamenjave izvedene s pomočjo Hash Time-Locked Contracts (HTLC). Te pogodbe zaklenejo uporabniška sredstva, dokler oba verižna bloka, vključena v postopek prenosa, ne potrdita transakcije z atomsko zamenjavo.

Žetoni Qtum se lahko uporabljajo za “vsa plačila na prodajnih mestih”

Marca 2019 sta fundacija Qtum s sedežem v Singapurju in družba fintech Zuex s sedežem v Združenem kraljestvu napovedal da bodo žetoni QTUM navedeni v kripto mobilni plačilni denarnici (razvil Zuex). Kot je omenjeno v objavi, se Zuexova kripto denarnica lahko uporablja za “vsa plačila na prodajnih mestih”.

2. maja 2019 Fundacija Qtum predstavljen celoten nabor orodij za razvijalce za blockchain platforme. Nova orodja so bila izdana v sodelovanju z Google Cloud.  

Qtumova tehnična ekipa je ugotovila, da novo izdana programska oprema vključuje orodja, ki jih je mogoče uporabljati brezplačno, ki tako tehnično podkovanim kot netehničnim uporabnikom omogočajo zagon vozlišč in ustvarjanje aplikacij v verigi blokov kriptovalut..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me