Če ste že nekaj časa v kripto, ste že slišali za velikost bloka in večno razpravo, ki ga obkroža. Ta razprava skupnost muči že leta in jo je precej razdelila na dve skupini: Tisti, ki podpirajo velikost blokov, se povečajo in tisti, ki so proti. Morda pa niste dovolj dolgo, da bi vedeli, kaj pomenita velikost bloka in omejitev velikosti bloka in zakaj se o njej tako močno razpravlja v kriptosferi.

Vprašanje velikosti bloka je veliko več kot zgolj zanimivost ali tehničnost in bi lahko resnično opredelilo prihodnost Bitcoina kot glavne valute. Torej, kakšna je velikost bloka in zakaj je to pomembno? Zakaj obstajajo skupine, ki branijo omejitev velikosti bloka, druge pa si prizadevajo za takojšnje povečanje?

Kaj je velikost bloka

Kot najverjetneje veste, je Bitcoin kriptovaluta, ki temelji na verigi blokov. Vse transakcije, ki se zgodijo v omrežju, so zabeležene v tej verigi blokov, javni knjigi, ki jo lahko vidi kdorkoli, vendar je nihče ne spremeni. Ta knjiga je sestavljena iz blokov, ki se kriptografsko prilegajo (od tod tudi ime, veriga blokov). 

Ko uporabnik opravi transakcijo, je navedena transakcija vključena v blok, ki je v tem trenutku miniran, in ga bodo kasneje potrdili bloki, ki mu sledijo. Več blokov je na vrhu vaše transakcije, varneje je domnevati, da je nespremenljiva.

Transakcije na svoji osnovni ravni sestavljajo podatki, ki so običajno sestavljeni iz informacij o sami transakciji. Ti podatki, tako kot vsi drugi, zavzamejo prostor na bloku, ki so vključeni.

Trenutno lahko vsak blok v verigi Bitcoin vsebuje 1 MB podatkov, kar pomeni, da je velikost bloka Bitcoin 1 megabajt. To pomeni, da obstaja omejitev števila transakcij, ki lahko sodijo v Bitcoinove bloke, glede na podatke iz omenjenih transakcij. A ni bilo vedno tako.

Razprava o velikosti bloka

Na začetku med drugimi značilnostmi, ki so se od takrat spremenile, Bitcoin ni imel omejitve velikosti bloka. Vendar je bila ta sprememba uvedena z namenom preprečevanja napadov DOS (zavrnitev storitve), ki jih je mogoče doseči z ustvarjanjem velikega števila masivnih blokov, ki sestavljajo polnilo (npr. Transakcije prahu). To bi rednim uporabnikom preprečilo, da bi Bitcoin kot edino denarnico takrat uporabljali Bitcoin QT, zdaj znan kot Bitcoin Core, ki od uporabnikov zahteva prenos celotne verige blokov, kar pomeni, da če bi nekdo ustvaril te velike bloke, bi počasen računalnik z denarnico nikoli ne dohitijo, zato nekateri ljudje nikoli ne bi mogli porabiti svojih bitcoinov.

Danes mnogi trdijo, da ta omejitev ni potrebna in da močno škodi Bitcoinu kot celoti, saj ne dovoljuje, da bi se valuta povečala navzgor, da bi omogočila množično sprejemanje. Trenutno je Bitcoin zmožen obdelati med 4-7 transakcijami na sekundo, kar v primerjavi s sistemi, kot sta VISA in Paypal, bledi. 

To je sprožilo razpravo, ki jo lahko vidimo kot ločilni dejavnik v skupnosti Bitcoin. Povečajo se tisti, ki so za in tisti, ki so proti omejitvi velikosti bloka. kakršna koli trditev, da lahko povečanje velikosti bloka povzroči centralizacijo rudarjenja bitcoinov, saj bi se strojne zahteve povečale s povečanjem omejitve velikosti bloka

Mnogi trdijo, da lahko povečanje velikosti bloka povzroči centralizacijo Bitcoin rudarjenja, saj bi se strojne opreme povečale s povečanjem omejitve velikosti bloka. 

Drugi menijo, da je povečanje edina rešitev, ki bo Bitcoinu omogočila, da konkurira drugim običajnim plačilnim procesorjem.

Na koncu je odločitev prepuščena rudarjem in polnim vozliščem. Tisti, ki ustvarjajo kovance in obdelujejo transakcije. Vendar pa gre za zelo velike, decentralizirane in razpršene posameznike, ki so pogosto anonimni. Da bi se vilice odvijale v omrežju, se mora velika večina polnih vozlišč in rudarjev strinjati z omenjeno spremembo.

To sprejetje ali zavrnitev sprememb v protokolu Bitcoin lahko označite z ukazom ali s prenosom in zagonom določene denarnice, na primer Bitcoin Core (majhni bloki) ali Bitcoin Unlimited (večji bloki).

Prednosti

Obstaja veliko tehtnih razlogov, da želite večjo velikost bloka. Trenutna velikost bloka omejuje uporabo Bitcoinov na 4-7 transakcij na sekundo. To lahko redne uporabnike prisili, da tekmujejo za transakcije, tako da zvišajo provizije in določijo cene nekaterih uporabnikov iz omrežja, ko je Bitcoin dovolj priljubljen. 

Večja velikost bloka bi rudarjem omogočila, da prejmejo več provizij za transakcije, ne da bi morali uporabniki plačevati višje provizije.

Medtem ko mnogi trdijo, da bi povečanje velikosti bloka pomenilo tudi preveč "utež" na vozliščih in rudarjih glede na povečanje potreb po skladiščenju, velikost verige blokov se čez noč ne bi eksponentno povečala in bi omrežju preprosto omogočila rast, saj z njo raste tudi povpraševanje. 

Slabosti

Medtem ko večjo velikost bloka zagovarjajo mnogi. Obstajajo tudi utemeljeni argumenti za konservativno stran, da je treba bloke, ki verjamejo, omejiti na 1 MB.

Med temi so zahteve glede pasovne širine polnih vozlišč, ki bi se povečale, zaradi česar bi se zmanjšalo število celotnih vozlišč.

Dejstvo, da nekatere rešitve, ki za povečanje razširljivosti ne potrebujejo večjih blokov ali trde vilice, na primer segwit in bočne verige, trdijo, da večja velikost bloka ne bo potrebna.

Obstaja tudi zaskrbljenost, da bo uvedba te spremembe Bitcoina s pomočjo trdega vilice ustvarila nestabilnost, ki bi lahko nadomestila zaplete, kot je razkol v omrežju, ki je povzročil dve verigi blokov.

Kaj pa ti?

Torej, ali podpirate večje bloke, da bi izboljšali razširljivost? Ali pa ste na krovu z off-verižnimi rešitvami, hkrati pa ohranjate omejitev? Sporočite nam v spodnjem polju za komentar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me