Glede na naraščajočo priljubljenost projekta Bitcoin Unlimited smo se odločili ustvariti vodnik, ki želi zagotoviti osnovno predstavo o tem, kaj je Bitcoin Unlimited in zakaj je bil ustvarjen. Če želite izvedeti več, obiščite uradna spletna stran.

Ne pozabite vedno preučiti vseh strani katerega koli argumenta, zlasti razprave o velikosti blokov Bitcoin, v katerih je veliko mnenj in argumentov za in proti neposrednemu povečanju velikosti bloka. Preglejte vse razpoložljive možnosti, kot so aktivacija Segwit, Bitcoin Classic, 8 MB blokov in druge.

Kot podjetje CryptoCompare še ni zavzelo stališča glede tega vprašanja. Vendar se naša mnenja o tej temi kot posamezniki razlikujejo. V eni stvari pa se lahko vsi strinjamo, da želimo, da se Bitcoin spremeni v široko uporabljani splošni plačilni sistem, kar po trenutnih pravilih ni mogoče.

Kaj je velikost bloka

Kot najverjetneje veste, je Bitcoin kriptovaluta, ki temelji na verigi blokov. Vse transakcije, ki se zgodijo v omrežju, so zabeležene v tej verigi blokov, javni knjigi, ki jo lahko vidi kdor koli, nihče pa je ne spreminja. Ta knjiga je sestavljena iz blokov, ki se prilegajo (od tod tudi ime, veriga blokov).

Ko uporabnik opravi transakcijo, je navedena transakcija vključena v blok, ki je v tem trenutku miniran, kasneje pa ga bodo potrdili bloki, ki mu sledijo. Več blokov je na vrhu vaše transakcije, varneje je domnevati, da je nespremenljiva.

Transakcije na svoji osnovni ravni sestavljajo podatki, ki so običajno sestavljeni iz informacij o sami transakciji, vrednosti, kdo jo je poslal in kdo jo bo prejel. Ti podatki, tako kot vsi drugi, zavzamejo prostor na bloku, ki so vključeni.

Trenutno lahko vsak blok na verigi Bitcoin vsebuje 1 MB podatkov, kar pomeni, da je velikost bloka Bitcoin 1 megabajt. To pomeni, da obstaja omejitev števila transakcij, ki lahko sodijo v bloke Bitcoinov, glede na podatke iz omenjenih transakcij.

Omejitev velikosti blokov je bila postavljena, da se prepreči vrsta napadov, ki so bili nekoč možni zaradi neomejene velikosti bloka.

Izdaja velikosti blokov Bitcoin

Če že nekaj časa uporabljate kripto, ste že slišali za večno razpravo, ki obkroža vprašanje velikosti bloka. Ta razprava že vrsto let pesti skupnost in jo precej razdeli na dve skupini: Tisti, ki podpirajo povečanje velikosti blokov, in tisti proti. Vprašanje velikosti bloka je veliko več kot zgolj radovednost ali tehničnost in bi lahko resnično opredelilo prihodnost Bitcoina kot glavne valute.

V Bitcoinu obstaja več ekip za razvijalce, ki si prizadevajo za napredek, za katerega menijo, da je najboljša vizija prihodnosti Bitcoina. Te ekipe ustvarijo stranke (denarnice), s katerimi lahko signalizirajo glasovanje o številnih vprašanjih in predlogih, kot sta predlog segwit ali hard-fork za povečanje velikosti bloka.

Trenutno je najbolj priljubljena od teh strank nedvomno Bitcoin Core. Vendar si druge ekipe prizadevajo, da bi spodbudile svojo vizijo boljšega bitcoina, med njimi pa je tudi Bitcoin Unlimited. Medtem ko je Bitcoin Core najbolj priljubljen odjemalec, rudarji signalizirajo svojo odobritev Bitcoin Unlimited in priljubljenost je zrasla nad priljubljenostjo podjetja SegWit.

Bitcoin neomejeno

The Bitcoin neomejeno odjemalec (denarnica) se uporablja za signalizacijo podpore za aktivacijo "Nujno soglasje" protokol, ki je zasnovan tako, da omogoča dinamično velikost bloka z izkoriščanjem obstoječega mehanizma soglasja Bitcoin (običajno imenovanega Nakamoto Consensus). Vozlišča lahko označijo prednost glede težave z velikostjo bloka in njihovo vozlišče usmerijo le na bloke, ki so manjši od želene velikosti, kar ovira distribucijo večjih blokov po omrežju. To daje “glas” vsem udeležencem omrežja in ne le rudarjem

Ta sistem omogoča uporabnikom, da izberejo največjo velikost bloka, ki ga želijo sprejeti kot veljavno. Vendar obstaja uporabniško nastavljiv mehanizem za varno delovanje, ki uporabnikom omogoča, da sprejmejo blok, večji od omejitve, ki so jo predhodno nastavili, če število blokov nad to omejitvijo doseže določeno število. Ta sistem zagotavlja, da noben uporabnik po naključju ne zaostane.

V sistemu BU lahko operaterji vozlišč izberejo omejitev velikosti blokov, o kateri glasujejo, tako da spremenijo odjemalca prek menija GUI, rudarji pa povečajo ali zmanjšajo velikost bloka glede na to, o katerih vozliščih glasujejo. To bi teoretično ustvarilo sistem, kjer Bitcoin prilagaja prostor glede na prostor, potreben za prilagajanje transakcij v omrežju, ki je nagnjeno k nenehni rasti, kot je priljubljenost Bitcoina in baza uporabnikov. Kot je nekoč dejal Satoshi Nakamoto:

»V nekaj desetletjih, ko bo nagrada premajhna, bo provizija za transakcijo postala glavno nadomestilo za vozlišča. Prepričan sem, da bo čez 20 let bodisi zelo velik obseg transakcij bodisi nobenega. “

Deluje takole:

Vozlišča lahko signalizirajo velikost bloka, ki so jo pripravljeni sprejeti, naj bo ta višja ali nižja od trenutne. Ta nastavitev se imenuje Excessive Block Size (EB) in jo vozlišča lahko konfigurirajo prek njihovega odjemalca BU. Nato bodo rudarji glede na signale vozlišč povečali (ali zmanjšali) omejitev velikosti bloka, da bodo zadovoljili zahteve vozlišč. Ta nastavitev se imenuje Maximum Generation Size (MG) in jo lahko konfigurirajo rudarji.

Da bi se izognili prenizki nastavitvi EB za nekatera vozlišča, ki bi povzročila razcep verige (vilice), ima BU vgrajen uporabniško nastavljiv mehanizem za varno delovanje, ki smo ga že omenili. To uporabnikom omogoča, da sprejmejo bloke, ki presegajo to mejo, če dosežejo določeno število. Ta nastavitev se imenuje Excessive Acceptance Depth (AD).

Bitcoin Unlimited se bo aktiviral, ko bo večina rudarjev potrdila svojo odobritev. Dejstvo, da lahko večina rudarjev narekuje najdaljšo verigo (in to najdaljšo verigo "zmaga") je temeljna resnica Bitcoinov "Nakamoto konsenz" mehanizem. Bitcoin Unlimited to priznava. Čeprav ste morda že slišali, da se ločena priča (SW) aktivira s 95% glasovi, je ta stopnja aktivacije zgolj dogovor. Resnica je, da če bi 51% rudarjev želelo spremembo, bi lahko preprosto minirali samo spremenjene bloke in zavrnili vse nespremenjene bloke. Ker je 51% večina rudarjev, bi bila spremenjena veriga najdaljša in zato "zmagovalec".

Še bolj problematično je, da večina glasov ne zagotavlja aktivacije. Rudarji lahko lažejo in zavrnejo aktivacijo spremembe, ko pride čas, ali jo po nekaj blokadah povrnejo. Ta strategija je mimogrede uničujoča za ločene priče, saj bi rudarjem omogočila, da ukradejo vse kovance, porabljene kot SW transakcije. Torej ti protokoli za aktivacijo višjih slojev v osnovi temeljijo na poštenosti večine udeležencev. To je smiselno. Glasovanje na aktivacijski točki je napačna rešitev istega "porazdeljeno soglasje" problem, ki je raziskovalce mučil leta, dokler ni bila ustvarjena elegantna rešitev Bitcoin.

To vprašanje soglasja je, zakaj mehanizem za aktiviranje Bitcoin Unlimited zagotavlja, da noben uporabnik Bitcoin Unlimited po naključju ne zaostane, ko pride do aktivacije. Vendar je očitno koristno, da se aktivacija zgodi, ko se velika večina rudarjev in udeležencev ekosistema strinja z njo. Ker Bitcoin Unlimited priznava, da vse "višji sloj" aktivacijske sheme se zanašajo na zaupanje, preprosto se odločijo zaupati. Prepričani so, da se rudarji in drugi udeleženci ekosistemov močno zanimajo za uspeh Bitcoina, zato pričakujejo, da bodo skupaj komunicirali in načrtovali aktivacijo, kadar bo to primerno. Simulacije kažejo, da bi stopnja odobritve 75% privedla do zelo gladkega prehoda, vendar je možna tudi aktivacija pri odobritvi 2/3rds.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me