Pengesahan faktor ke-2 bukanlah perkara baru bagi orang-orang yang memasuki bidang teknologi untuk sementara waktu. Dalam artikel terakhir kami dalam siri ini, saya telah menerangkan secara mendalam mengenai apa itu 2FA dan bagaimana faedahnya.

Saya juga menerangkan secara terperinci mengenai YubiKey yang membolehkan kami menjadikan 2FA lebih selamat dengan menggunakan peranti perkakasan (Fizikal).

Namun, sekarang cara paling praktikal untuk menyiapkan 2FA adalah dengan menggunakan aplikasi pengesah mudah alih yang dipanggil Google Authenticator. Ini adalah aplikasi rasmi oleh Google dan sebelumnya digunakan secara meluas untuk mengamankan akaun Gmail dan sekarang kebanyakan kita menggunakan teknologi yang sama untuk mengamankan akaun kita di bursa.

Dalam tutorial ini, saya akan menerangkan secara mendalam mengenai:

 • Apakah aplikasi pengesah Google
 • Cara menyediakan 2FA menggunakan aplikasi pengesah Google (Mengambil contoh dari Binance)
 • Apa yang berlaku pada 2FA jika anda kehilangan akses ke telefon anda
 • Cara memastikan keselamatan maksimum semasa menyiapkan 2FA

Dan beberapa lagi petua untuk membantu anda memulakan pengesah Google dan 2FA.

Bermula dengan Google Authenticator untuk keselamatan 2FA

Google Authenticator tetap menjadi salah satu kaedah paling berkesan dan terpantas untuk menetapkan pengesahan dua faktor pada akaun perdagangan / pertukaran cryptocurrency anda. Ini adalah aplikasi percuma dan tersedia di kedua-duanya Google Play dan juga Stor aplikasi.

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memuat turun aplikasi Google Authenticator dari kedai aplikasi untuk telefon bimbit anda. Sekarang, buat senarai laman web yang anda mahu aktifkan 2FA.

Cadangan saya adalah bermula dengan mendapatkan aset terpenting anda dan itulah akaun e-mel anda. Berikut adalah beberapa cadangan untuk anda:

 • Sediakan 2FA untuk akaun Google anda
 • Sediakan 2FA untuk akaun pertukaran cryptocurrency anda (Binance, Bittrex, Bitfinex, Gate.io dan yang lain yang anda gunakan)
 • Sandarkan kunci 2FA anda dengan selamat pada aplikasi pencatatan yang selamat. Saya menggunakan ciri nota Dashlane. Anda boleh menggunakan yang lain atau bahkan menggunakan kertas / pen untuk membuat sandaran.

Baiklah, mari maju dan siapkan 2FA untuk akaun anda.

Langkah-langkah untuk menyediakan Google Authenticator untuk mengaktifkan 2FA:

Inilah cara anda menyiapkannya jika anda mencari rakan kongsi 2FA yang boleh dipercayai.

Untuk tujuan memberi penerangan keseluruhan proses, saya menggunakan Binance sebagai contoh untuk mengatur proses 2FA. Harap maklum bahawa ini hanyalah satu contoh dan anda boleh menukar pertukaran Binance dengan yang anda gunakan. Prosedur yang terlibat agak standard dan serupa di semua pertukaran.

1. Pergi ke Binance.com (contohnya) dan log masuk ke akaun pertukaran anda.

Binance

2. Masukkan ID dan kata laluan e-mel anda dan klik Log Masuk.

3. Laman web sekarang akan meminta anda melengkapkan teka-teki kecil dengan menyeretnya melalui slider. Ini disediakan untuk memastikan anda manusia dan bukan bot.

Lengkapkan teka-teki kecil dengan menyeret sehelai

4. Sebaik sahaja anda berada di laman utama laman web, Arahkan kursor ke ikon profil di panel kanan atas.

binance-homepage-sokongan

5. Klik pada Akaun. Ini akan membawa anda ke halaman maklumat dan tetapan pertukaran.

butiran akaun-akaun

6. Sekiranya Pengesahan Dua Faktor tidak diaktifkan pada akaun anda, laman web secara automatik akan memberi anda pop up sebagai cadangan untuk menyiapkannya.

google-pengesahan-binance

7. Seperti yang anda lihat, terdapat dua cara untuk membolehkan 2FA – Pengesahan Google dan Pengesahan SMS. Pilih jenis 2FA yang ingin anda lalui.

Catatan: Sebaiknya anda tetap menggunakan Pengesahan Google untuk keselamatan yang lebih tinggi.

8. Sekiranya anda tidak mendapat tetingkap pop timbul ini, anda boleh mendapatkan pilihan duduk tepat di halaman akaun di panel sebelah kanan.

dua faktor-pengesahan-binance

9. Klik pada pilihan “Aktifkan” di hadapan Pengesahan Google. Ini akan membawa anda ke halaman yang menunjukkan langkah-langkah yang relevan yang harus diikuti untuk menyiapkannya.

aktifkan_google-pengesahan-binance

10. Seperti yang anda lihat, langkah pertama adalah memuat turun Aplikasi pada telefon pintar anda. Angkat telefon pintar anda (saya rasa sekarang saya memberi makan kepada anda) dan pergi ke Play Store atau App Store.

11. Muat turun aplikasi Google Authenticator pada telefon pintar anda dan lancarkan aplikasi setelah dipasang.

google_authentication

12. Klik ‘Mula’ untuk menyediakan 2FA menggunakan Google Authenticator. Aplikasi ini akan meminta anda untuk Menambah Akaun dengan Mengimbas kod bar atau Memasukkan kunci yang disediakan.

2FA-Google

13. Untuk menyelesaikan langkah ini, pergi ke akaun Binance anda dan klik pada ‘Next Step’.

Binance-2fa

14. Anda kini dapat melihat kod QR beserta kunci. Imbas kod QR ini melalui aplikasi Google Authenticator pada telefon pintar anda dengan memilih pilihan ‘Imbas kod bar’. Sebagai alternatif, anda juga boleh memasukkan kunci yang disediakan.

Binance 2fa

15. Setelah kod QR diimbas atau kunci diluluskan, kini anda dapat melihat akaun Binance anda ditambahkan ke senarai akaun di dalam aplikasi Google Authenticator anda.

Pengesah Google

16. Kod 6 digit yang anda lihat adalah faktor ke-2 untuk pengesahan yang akan anda gunakan semasa log masuk ke akaun pertukaran anda. Kod ini juga dinamik kerana terus berubah secara berkala untuk meningkatkan keselamatan.

17. Setelah ini disiapkan, klik pada ‘Langkah Seterusnya’ pada Akaun Binance anda.

18. Pertukaran sekarang akan meminta anda menuliskan Kunci 16 digit pada sehelai kertas. Anda perlu menyimpan kunci ini di tempat yang selamat kerana ia akan berguna sekiranya anda kehilangan telefon anda dan perlu menetapkan semula Google Authenticator dan menyiapkannya pada telefon baru.

Binance-2fa-langkah

19. Klik pada ‘Next Step’ sekali lagi. Anda kini akan berada di halaman terakhir untuk Aktifkan Google Authenticator. Anda perlu memasukkan Kunci anda (kunci yang baru anda simpan pada langkah sebelumnya), kata laluan log masuk dan Kod 2FA pada aplikasi Google Authenticator untuk Aktifkan Pengesahan Google.

binance-2fa-step-by-step

20. Sekarang setiap kali anda log masuk dan memasukkan e-mel dan kata laluan anda, Binance akan meminta anda memasukkan kod Pengesahan Google. Yang perlu anda lakukan hanyalah melancarkan aplikasi Google Authenticator di telefon anda, masukkan kod yang diberikan di sana sesuai di lapangan, dan klik Kirim.

Kepentingan Menyimpan Kunci Akaun sandaran 2FA anda

Sekarang setelah anda mengetahui cara menyiapkan Pengesahan Google, sangat penting untuk memahami pentingnya menjaga Kunci sandaran 2FA anda. Hampir dalam 90% kes semasa menyiapkan 2FA, anda akan diberi kunci sandaran (Seperti yang telah kita lihat di atas) dan penting bagi anda untuk menyimpannya dengan selamat. Jangan simpan di dokumen Google atau Gmail atau tempat yang boleh diretas dengan mudah.

Apabila anda mengaktifkan 2FA pada akaun pertukaran anda, anda akan diberi Kunci. Kunci ini adalah alat yang sangat penting dalam gudang keselamatan anda kerana ia akan membantu anda memulihkan akaun sekiranya telefon anda hilang atau dicuri.

Pastikan bahawa anda mempunyai salinan kunci Kunci tersebut yang disimpan di tempat yang selamat sepanjang masa. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diberi perhatian dalam hal ini:

 • Kunci tersebut ada untuk meningkatkan keselamatan akaun anda dan mengurangkan kebarangkalian Kecurian Identiti.
 • Anda mungkin tidak dapat memulihkan akaun anda sekiranya anda kehilangan kedua-dua telefon dan Kunci ini. Ini bermaksud bahawa keseluruhan portfolio cryptocurrency anda akan berada di belakang jeruji seumur hidup tanpa kemungkinan akses.
 • Sekiranya pertukaran anda membolehkan anda menaikkan tiket dengan pasukan sokongan untuk memulihkan akaun anda, prosesnya sangat membosankan dan mungkin memerlukan beberapa hari untuk diproses. Ini bermakna kehilangan peluang perdagangan yang berharga sekurang-kurangnya dan maklum balas negatif dari pasukan sokongan paling teruk.
 • Sekiranya anda menukar telefon anda, menggunakan kunci sandaran 2FA ini, anda akan dapat memindahkan 2FA anda ke telefon baru.

Kesimpulan: Menyiapkan 2FA menggunakan Aplikasi Google Authenticator

Menulis tutorial ini memakan masa lebih dari 3 jam dan saya percaya ia adalah perkara penting untuk keselamatan dalam talian sesiapa sahaja. Hanya memerlukan 2-3 kali sebelum anda terbiasa menggunakan aplikasi Authenticator untuk log masuk ke akaun pertukaran dan e-mel anda dan keselamatan anda akan dilipat ganda.

Terutama dengan banyak pengguna baru (tidak begitu mahir teknologi) memasuki kegilaan crypto gila ini, menggunakan 2FA adalah suatu keharusan. Saya tidak sabar untuk mengetahui pengalaman anda menyiapkan aplikasi Google Authenticator untuk akaun anda. Juga, akan lebih baik jika anda berkongsi tutorial ini dengan rakan-rakan lain yang memasuki dunia crypto dan belum menyedari risiko untuk diretas.

Beritahu saya pengalaman dan fikiran anda di bahagian komen di bawah. Saya akan berjumpa dengan anda dalam artikel seterusnya.

Berikut adalah beberapa artikel pilihan untuk anda baca seterusnya:

 • Pertukaran Bitcoin Terbaik di Dunia Untuk Dagangan Bitcoin
 • Apa itu 2FA dan Bagaimana Ia Berfungsi?
 • Integrasi Trezor Dengan MetaMask: Yang Perlu Anda Ketahui
 • Cryptocurrency Terbaik & Aplikasi Pengurusan Portfolio AltCoins

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me