Saya telah membincangkan mengenai MyEtherwallet (MEW) sebelum dan apabila anda menggabungkan keselamatan dompet perkakasan dengan MEW, anda meningkatkan keselamatan duit syiling anda dengan banyak.

Anda selalu boleh menggunakan dompet Ledger dengan MEW dan dalam tutorial ini, saya berkongsi semua yang perlu anda ketahui untuk menggunakan dompet MEW dan Ledger bersama-sama.

Kedengaran baik?

Mari maju.

Cara mengaktifkan sokongan Penyemak Imbas di Ledger Nano X atau S untuk MyEtherWallet?

  • Sebelum anda mengklik “Sambungkan ke Ledger Nano”, anda perlu mengaktifkan sokongan penyemak imbas dari peranti.
  • Untuk memudahkan anda memahami, saya telah membuat video ringkas ini yang menerangkan cara mengaktifkan sokongan penyemak imbas di dompet Ledger Nano. Tetapan yang sama berlaku untuk Ledger Nano S, Ledger X atau versi lain.

  • Itu sahaja, setelah anda mengaktifkannya, sekarang anda perlu mengklik “Sambungkan ke Ledger Nano S” di MyEtherwallet

Sambung ke Ledger Nano S

  • Juga membolehkan data Kontrak

Anda akan mendapat pilihan seperti ini untuk menyambung ke dompet Ethereum anda di Ledger Nano S

Sambungkan dompet Ethereum pada Ledger Nano S

Dari sini, anda boleh mula menghantar / menerima Ethereum menggunakan MyEtherwallet.

Menghantar / menerima Ethereum menggunakan MyEtherwallet

Mudah kan? Baiklah, saya tertanya-tanya dari tetapan mana yang saya perlukan untuk mengaktifkan sokongan penyemak imbas. Itulah sahaja!

Cara Menghantar Token ERC20 Ke Leher Nano S (Menggunakan MyEtherWallet)

Pindahkan Token ERC20 Ke Leher Nano S

Catatan: Untuk tutorial ini, saya menganggap anda mempunyai token ERC20 anda seperti BAT di bursa yang ingin anda pindahkan ke peranti Ledger Nano.

Dan untuk melakukan pemindahan ini, anda diminta untuk mengetahui alamat ETH dari Ledger Wallet Ethereum anda supaya anda dapat memindahkan token ERC20 anda di atasnya.

Untuk melakukan ini, ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah untuk mendapatkan alamat Ledger Wallet Ethereum anda.

Langkah 1. Pergi ke www.myetherwallet.com dan klik pada

  • Klik pada Akses dompet saya
  • Pilih Perkakasan dari pilihan dan kemudian pilih Ledger

Langkah # 2. Pilih ‘Ledger Wallet’ seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas. Anda seharusnya dapat melihat ini:

Hantar Token ERC20 Pada Leher Nano S

Langkah # 3. Sekarang, sambungkan peranti Ledger Nano S anda ke sistem anda dan masukkan nombor PIN anda untuk mengaktifkannya.

Lejar Nano S

Langkah # 4. Kemudian pergi ke aplikasi Ledger Wallet Ethereum anda di Ledger Nano S dan buka. Catatan: Setelah anda membuka aplikasi Ethereum di peranti Ledger Nano S anda, pastikan sokongan penyemak imbas anda diaktifkan. Sekiranya tidak, pergi ke Tetapan -> Sokongan Penyemak Imbas, dan tetapkan ke “Ya”.

Aplikasi Ledger Wallet Ethereum

Langkah # 5. Setelah memastikannya, biarkan aplikasi Ethereum terbuka di peranti Ledger Nano S anda dan klik pada pilihan “Sambungkan ke Ledger Wallet” seperti yang ditunjukkan di Langkah # 2.

Langkah # 6. Setelah mengklik pilihan ‘Connect to Ledger Wallet’, anda akan melihat skrin di mana anda perlu mengklik pilihan ‘Buka kunci dompet anda’ di kanan bawah seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah.

Sambungkan ke Ledger Wallet

Langkah # 7. Setelah anda mengklik ‘Buka kunci dompet anda’, anda akan dibawa ke antara muka dompet yang akan kelihatan seperti ini:

Buka kunci dompet anda

Di sini, anda akan dapat melihat alamat ETH dari dompet Ledger anda di mana anda diminta untuk memindahkan token ERC20 anda.

Perhatikan, dompet ini adalah dompet Ledger yang anda akses melalui MyEtherWallet.

Langkah # 8. Klik pada pilihan ‘Display address on Ledger’ dan sahkan apakah alamat yang ditunjukkan di layar sama dengan alamat yang dipaparkan pada peranti Ledger anda. Langkah tambahan ini adalah untuk mengelakkan serangan ‘man-in-the-middle’.

Langkah # 9. Setelah mengesahkan ini, kini anda dapat menyalin alamat ini yang ditunjukkan di skrin pada antara muka MEW.

Hantar Ether dan Token dari MyEtherWallet

Langkah # 10. Sekarang letakkan alamat ini sebagai alamat pengeluaran anda semasa mengeluarkan token ERC20 dari dompet atau pertukaran.

Langkah # 11. Akhirnya, apabila anda telah menghantar token ERC20 anda dari dompet pertukaran, anda boleh menyemak dari pilihan ‘Token (Ethplorer.io)’ yang ditunjukkan di bawah ini jika anda telah menerima token anda atau tidak.

Token ERC20 ke dompet Ledger

Jadi itu merangkumi semua yang perlu anda ketahui dan fahami untuk memindahkan token ERC20 ke Ledger Nano S menggunakan MEW.

Cara Menghantar Token ERC20 Dari Leher Nano S (Menggunakan MyEtherWallet)

Catatan: Saya menganggap bahawa anda telah menyimpan token ERC20 anda pada Ledger Nano S untuk tutorial ini.

Langkah 1. Cukup pergi ke papan pemuka MyEtherwallet seperti gambar di bawah.

Menghantar Token ERC20 Dari Lejar Nano S

Langkah # 2. Pilih ‘Ledger Wallet’ seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas. Anda seharusnya dapat melihat ini:

Hantar Ether dan Token

Langkah # 3. Sekarang sambungkan peranti Ledger Nano S anda ke sistem anda dan masukkan nombor PIN anda untuk mengaktifkannya. Kemudian pergi ke aplikasi Ledger Wallet Ethereum anda di Ledger Nano S dan buka.

Langkah # 4. Setelah anda membuka aplikasi Ethereum di peranti Ledger Nano S anda, pastikan sokongan penyemak imbas anda diaktifkan. Sekiranya tidak, pergi ke Tetapan -> Sokongan Penyemak Imbas, dan tetapkan ke “Ya”.

Langkah # 5. Setelah memastikannya, biarkan aplikasi Ethereum terbuka di peranti Ledger Nano S anda dan klik pada pilihan “Sambungkan ke Ledger Wallet” seperti yang ditunjukkan di Langkah # 2.

Langkah # 6. Setelah mengklik pilihan ‘Connect to Ledger Wallet’ anda akan melihat skrin di mana anda perlu mengklik pilihan ‘Unlock your wallet’ di kanan bawah seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah.

Sambungkan ke Ledger Wallet

Langkah # 7. Setelah anda mengklik ‘Buka kunci dompet anda’, anda akan dibawa ke antara muka dompet yang akan kelihatan seperti ini:

Buka kunci dompet MyEtherWallet anda

Ingat, dompet ini adalah dompet Ledger yang anda akses melalui MyEtherWallet.

Langkah # 8. Sekarang perbezaan utama bermula kerana pemindahan ETH adalah mudah dan mudah tetapi untuk mengakses token anda perlu meneroka baki token.

Langkah # 9. Pada skrin yang sama, seperti yang ditunjukkan dalam langkah # 7, anda akan melihat bahagian ‘Token Balances’. Di bawah ini, klik pada ‘Tunjukkan Semua Token’ dan cari token anda yang ingin anda pindahkan dari Ledger Nano S.

Pindah keluar dari Ledger Nano S

Langkah # 10. Apabila anda mengklik ‘Tunjukkan Semua Token’, anda akan melihat senarai seperti ini:

Tunjukkan Semua Token

Dari senarai ini, klik ‘Klik untuk memuatkan’ di hadapan token anda. Dalam contoh ini, saya mempunyai baki TRX jadi saya mengklik ‘Klik untuk memuatkan’ di hadapannya. Ingat, anda harus mempunyai baki positif untuk pemindahan ERC20. Sekiranya anda tidak dapat mencari token ERC20, anda mungkin perlu melakukan beberapa langkah untuk menambahkan ERC20 tersuai di MyEtherWallet. Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk melakukan perkara yang sama: Panduan Langkah-demi-Langkah Untuk Menambah Token Kustom Di MyEtherWallet [MEW].

Langkah # 11. Saya mempunyai baki TRX di Ledger Nano S, jadi anda akan dapat melihat baki TRX seperti yang ditunjukkan di bawah melalui antara muka MEW:

Baki TRX

Langkah # 12. Untuk memindahkan token TRX ERC20 dari Ledger Nano S, pilih pilihan seperti yang ditunjukkan di bawah ini dan masukkan alamat penerima yang betul di medan ‘Ke Alamat’.

Catatan: apabila anda memasukkan ‘Jumlah untuk Menghantar’, medan ‘Had Gas’ akan diisi secara automatik, jadi jangan ubah. Juga, pastikan bahawa anda mempunyai beberapa Ether pada alamat ini di mana anda mempunyai ERC20 anda untuk digunakan sebagai ‘Gas’ jika tidak, transaksi anda tidak akan selesai.

Menghantar TRX Keluar dari Ledger Nano S

Langkah # 13. Setelah anda memilih semua bidang ini, sekarang anda sudah siap untuk memukul ‘Hasilkan Transaksi’ seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas. Catatan: Pastikan data kontrak anda diaktifkan dalam aplikasi Ledger Nano S sebelum menekan ‘Hasilkan Transaksi’. Sekiranya tidak, pergi ke Tetapan -> Data kontrak pada Ledger Nano S anda dan tetapkan ke “Ya.”

Langkah # 14. Sahkan transaksi anda pada antara muka peranti Ledger Nano S.

Langkah # 15. Setelah mengesahkan dan menghasilkan transaksi, ia akan meminta dan menunjukkan kepada anda pilihan ‘Kirim Transaksi’ dan anda perlu memukulnya akhirnya. (Sekiranya anda meminta pengesahan pada peranti Ledger Nano S sekali lagi, sila sahkan yang sama.)

Hantar Pilihan Transaksi

Langkah # 16. Setelah mengesahkan ‘Kirim Transaksi’, anda dapat memeriksa status transaksi anda di (https://etherscan.io) seperti yang ditunjukkan di sebelah kanan antara muka:

Status urus niaga

Jadi itu merangkumi semua yang perlu anda ketahui dan fahami untuk memindahkan token ERC20 dari Ledger Nano S menggunakan MEW.

Kami juga mempunyai beberapa lagi panduan video untuk Ledger Nano S. Sekiranya anda belum mula menggunakan dompet perkakasan ini & gunakan pertukaran untuk mengekalkan ETH atau BTC, anda melakukan kesalahan besar.

Anda harus memesan Ledger Nano kerana menyimpan cryptocurrency anda.

Ia menyokong banyak altcoin lain seperti BNB, Dash, Ripple untuk menamakan beberapa.

Berikut adalah video yang akan membantu anda memulakan Ledger Nano S.

Kami mempunyai lebih banyak tutorial & panduan datang. Sekiranya anda belum melanggan CoinSutra, anda harus segera melakukannya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me