Beberapa tahun kebelakangan ini terdapat sejumlah besar garpu Bitcoin termasuk Bitcoin Cash, Bitcoin Gold dan Bitcoin Diamond. Dan mereka juga hebat kerana HODLers of BTC mendapat duit syiling bercabang percuma sebagai wang tambahan.

Dalam catatan saya sebelumnya mengenai garpu, saya menyebutkan bagaimana semua syiling bercabang ini mempunyai agenda unik mereka sendiri untuk mengusulkan Bitcoin dan kegagalan dalam pelaksanaan mengakibatkan syiling itu dikeluarkan sebagai duit syiling yang diturunkan secara percuma.

Tahun ini juga, saya mengesan lebih daripada 10 garpu Bitcoin yang akan ditayangkan kepada pemegang BTC. Tidak perlu dikatakan, seperti biasa anda tidak perlu risau kerana CoinSutra, dengan segala usaha yang wajar, akan membantu anda menuntut duit syiling bercabang anda yang sah.

Dengan peningkatan jumlah garpu yang dilakukan, cara pengedarannya juga berkembang. Pada tahun 2018, sebahagian besar duit syiling bercabang akan ditayangkan yang memerlukan anda menandatangani mesej menggunakan kunci peribadi anda untuk membuktikan bahawa anda sebenarnya adalah pemilik Bitcoin yang anda tuntut..

Itulah sebabnya penulisan ini hari ini – untuk memberitahu anda cara menandatangani mesej dengan selamat menggunakan kunci peribadi anda melalui Ledger Nano S.

Catatan: Seseorang boleh menandatangani mesej menggunakan dompet lain juga tetapi untuk tutorial ini, saya akan berpegang pada Ledger Nano S memandangkan dompet lain berada di luar ruang lingkup artikel ini.

Mesti baca:

  • Ulasan Ledger Nano S: Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Memesan Dompet Lejar
  • Cryptocurrency mana yang Disokong oleh Lejar Wallet?

Cara Menandatangani Mesej Dengan Alamat Bitcoin Anda & Mengapa

Menandatangani mesej dengan alamat Bitcoin anda dengan menggunakan kunci peribadi anda dipanggil tanda tangan Bitcoin. Dengan menandatangani mesej dengan cara ini, anda dapat membuktikan bahawa anda mengawal alamat Bitcoin tertentu dan dengan itu menegaskan pemilikan dana.

Anda boleh menggunakan ciri ini untuk menandatangani mesej unik dan cap waktu menggunakan kunci peribadi anda. Anda kemudian boleh memberikan mesej yang ditandatangani ini kepada mana-mana pengguna pihak ketiga yang dapat mengesahkan pemilikan dana anda.

Tapi tunggu!

Sebilangan daripada anda mungkin memikirkan mengapa tidak hanya menggunakan alamat awam anda untuk menunjukkan kepada pihak ketiga bahawa anda mempunyai dana.

Fikir sejenak. Alamat awam terbuka untuk diperiksa oleh sesiapa sahaja sementara kunci peribadi adalah yang menentukan sama ada anda benar-benar mengawal bitcoin anda atau tidak.

Secara logiknya, membuktikan pemilikan kunci peribadi sebenarnya membuktikan bahawa anda memiliki bitcoin tersebut. Tetapi anda tidak boleh dan tidak boleh memberikan kunci peribadi anda, jadi anda menandatangani mesej unik menggunakan kunci peribadi anda untuk menghasilkan mesej yang ditandatangani yang dapat disahkan dengan kunci awam.

Dengan cara ini, anda tidak perlu risau untuk menyerahkan kunci peribadi anda kepada sesiapa sahaja dan anda dapat membuktikan bahawa anda adalah pemilik kunci awam tersebut (Alamat Bitcoin).

Ringkasnya, dengan memberikan mesej yang ditandatangani dan kunci awam, anda dapat membuktikan pemilikan kunci peribadi alamat Bitcoin tersebut. Bagaimana ini berlaku adalah teka-teki matematik yang rumit yang akan saya tinggalkan pada hari lain.

Cara Menandatangani Mesej Dengan Dompet Leher Nano S

1. Lancarkan aplikasi Ledger Wallet Bitcoin di desktop anda.

2. Sambungkan peranti lejar anda dan masukkan kod PIN anda.

3. Setelah anda menyambungkan peranti Ledger anda, buka aplikasi Bitcoin anda pada peranti tersebut. Anda akan diminta untuk memilih wang tunai Bitcoin atau Bitcoin. Pilih ‘Bitcoin’.

4. Sebaik sahaja anda memilih ‘Bitcoin’, anda akan melihat skrin ini.

Pilih ‘SEGWIT’ atau ‘Warisan’, bergantung pada jenis alamat di mana anda mempunyai baki BTC bukan sifar.

5. Untuk tutorial ini mari kita anggap bahawa anda mempunyai baki BTC bukan sifar pada ‘Legacy’ dan anda telah memilih Legacy untuk melihat skrin ini.

6. Sekarang klik pada ‘Tetapan’ > ‘Alat’ seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas untuk melihat ini:

7. Klik ‘Sign message’ untuk melihat skrin di bawah. Anda boleh memilih alamat BTC dan taipkan mesej di medan mesej dan klik ‘tanda’. Mesej “CoinSutra-Menyederhanakan Bitcoin dan Cryptocurrency” hanyalah contoh. Biasanya, mesej tersebut diberikan oleh pihak ketiga yang meminta anda membuktikan hak milik anda.

8. Setelah anda mengklik ‘Tanda’ anda akan melihat ini:

5. Kemudian, pergi ke peranti Ledger anda dan sahkan ‘Sign the message’ pada peranti anda.

7. Setelah menandatanganinya pada peranti lejar anda, anda akan melihat skrin ini. Salin teks antara Permulaan Tandatangan dan Tanda Tangan Akhir. Ini, kawan saya, adalah mesej anda yang ditandatangani.

Dalam gambar di atas, tandatangan anda adalah:

IAqCpjxYFTl / OtYzLYb8VVYgyspmiEj43GQoG8R10hLKVOWF6YNXdBlx2U08HEG + oyyu3eZGoYoAfFcRFcQ + dBM =

8. Salin tandatangan ini dan simpan dalam fail dan berikan alamat awam anda kepada mana-mana pihak ketiga untuk membuktikan bahawa anda benar-benar mengawal alamat tertentu dan bitcoin di atasnya..

Kesimpulannya

Pada pendapat saya, ini adalah cara yang selamat untuk Bitcoin dan garpu cryptocurrency lain mengedarkan syiling bercabang kerana ini tidak memerlukan seseorang mengimport / mengeksport kunci peribadi seseorang.

Juga, ini adalah kaedah yang selamat untuk membuktikan pemilikan kunci peribadi anda tanpa benar-benar mendedahkannya.

Terdapat beberapa dompet lain juga yang mempunyai ciri khas Bitcoin.

Sebahagian daripadanya adalah teras Bitcoin, Electrum, Blockchain.info, Coinomi dll.

Tetapi untuk tutorial ini, saya telah menerangkannya untuk Ledger Nano S hanya kerana ia adalah dompet saya.

Itu semua dari pihak saya dalam artikel ini. Jangan ragu untuk memberikan komen atau bertanya jika ada.

Beritahu kami juga: Adakah anda pernah menggunakan ciri penandatanganan Bitcoin sebelum ini? Adakah anda pernah menuntut duit syiling bercabang sejauh ini dengan menandatangani mesej unik?

Sekiranya anda menyukai artikel ini, sila kongsikan di Facebook & Twitter!

Suka artikel ini? Berikut adalah beberapa lagi artikel yang harus anda baca:

  • 3 Dompet Perkakasan Terbaik Untuk Bitcoin (+ Altcoins Disokong)
  • Cara Menggunakan Neo Wallet pada Ledger Nano S Dengan Ciri Tuntutan GAS
  • Bitcoin Diamond (BCD): Senarai Penuh Pertukaran Bitcoin Diamond
  • Menyiapkan Ledger Nano S: Panduan Pemula

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me