• Adakah anda tahu beberapa rantaian yang sukar dibunuh?

Salah satu blockchain yang telah menghadapi segala kemungkinan dan terus bertahan adalah Ethereum Classic. Bagi anda yang tidak mengetahui mengenai Ethereum Classic (aka ETC), berikut adalah sedikit perkara untuk anda baca.

Ethereum Classic adalah garpu keras Ethereum. Majoriti komuniti Ethereum pada masa penggodaman DAO menyokong garpu keras rantai Ethereum. Tetapi sebilangan kecil pengguna menentang garpu keras, jadi mereka terus menggunakan blockchain lama dan menggelarkan diri mereka sebagai “Ethereum Classic”. Blockchain Ethereum Classic sama dalam semua cara dengan Ethereum hingga Block 192000, di mana garpu keras digunakan.

Baca juga:

 • Ethereum Classic (ETC): Segala-galanya Yang Perlu Tahu Pemula
 • Ethereum vs Ethereum Classic: Semua yang Perlu Anda Ketahui

Tetapi sekarang setelah bertahan dalam ujian waktu, adalah penting untuk menyimpannya dalam dompet yang selamat yang telah dikembangkan selama jangka waktu tersebut.

Juga, ETC seperti wang percuma yang diturunkan kerana garpu keras sehingga kebanyakan pelabur masih memegang ETC dan menunggu saat “To The Moon”.

Perkakasan dan dompet dalam talian terbaik untuk Ethereum Classic (ETC)

1. Lejar Nano X

Dompet-Nano-S-Dompet

Ledger Nano S adalah dompet perkakasan terbaik yang boleh diminta sekarang.

Ia dikembangkan dan dikendalikan oleh syarikat permulaan Perancis, yang juga membenarkan reka bentuknya yang ramping. Semua USP asas yang anda mahukan dalam dompet selamat terdapat di Ledger Nano S, beberapa di antaranya adalah:

 • Skrin OLED dengan butang fizikal
 • Kekunci benih sandaran & Ciri kod PIN
 • Kunci peribadi luar talian
 • Dompet HD
 • Ciri frasa laluan
 • Boleh digunakan dalam komputer yang dijangkiti
 • Sokongan berbilang duit syiling [lebih daripada 22 mata wang Termasuk ETC]

Ledger adalah salah satu dompet pertama yang menyokong garpu Ethereum Classic sebaik sahaja habis. Anda masih boleh menyimpan ETC anda di Ledger Nano S dengan selamat.

Harsh telah membuat beberapa panduan video mengenai Ledger Nano S yang mesti anda periksa. Ini akan membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai Ledger Nano S.

Beli Leher Nano S Sekarang

2. Trezor

Trezor-Dompet

Trezor, dompet perkakasan pertama di ruang crypto, telah mendapat banyak peminat. Dan itu tidak mengejutkan memandangkan ia adalah pelopor yang menyokong pelbagai mata wang dengan semua ciri yang diperlukan seseorang boleh meminta. Beberapa ciri tersebut adalah:

 • Skrin OLED
 • Kekunci benih sandaran & Ciri kod PIN
 • Kunci peribadi luar talian
 • Ciri frasa laluan
 • Dompet HD
 • Boleh digunakan dalam komputer yang dijangkiti
 • Sokongan berbilang duit syiling [lebih dari 7 Mata Wang Termasuk ETC]

Trezor boleh digunakan dengan aplikasi seperti TREZOR Wallet, Mycelium, dan Multibit HD.

Kini tersedia untuk Windows (versi 7 dan lebih tinggi), OS X (versi 10.8 dan lebih tinggi), dan Linux. Anda juga boleh menggunakannya pada peranti Android anda.

Ia boleh didapati dalam 3 warna – putih, kelabu, dan hitam – dan berharga $ 99.

Berikut adalah siri tutorial video mengenai cara mula menggunakan Trezor oleh CEO kami Harsh Agrawal.

Beli Trezor Sekarang

3. Dompet atom

Atomic Wallet adalah dompet tanpa jagaan yang selamat dan boleh dipercayai. Dompet ini semakin popular di kalangan crypto HODLers kerana antara muka yang jelas dan ringkas. Dompet mengambil semua maklumat mengenai baki anda dari blockchain dan beroperasi dengan menandatangani transaksi anda dengan kunci peribadi yang dihasilkan dari benih mnemonik. Atomic adalah penyelesaian yang benar-benar terdesentralisasi yang memastikan dana anda selamat dan memberikan kawalan penuh ke atas dana.

Yang lebih luar biasa ialah Atomic cenderung menjadi aplikasi all-in-one yang memungkinkan untuk “menyimpan”, mengurus, menukar dan membeli cryptocurrency. Untuk sebilangan cryptocurrency, dompet tersebut menyediakan Atomic Swap, sebuah teknologi yang memungkinkan untuk menukar cryptocurrency dengan cara yang terdesentralisasi sepenuhnya.

Pada masa ini, Atomic Wallet hanya tersedia sebagai aplikasi desktop berbilang platform. Aplikasi Android mudah alih akan dilancarkan pada akhir tahun 2018. Aplikasi iOS pasti akan dilancarkan sedikit kemudian.

Muat turun Atomic Wallet

4. Guarda ETC Wallet

Adakah anda berada di pasaran untuk membeli dompet untuk menyimpan Ethereum Classic (ETC) anda? Kemudian dompet Guarda mungkin berguna. Guarda menyokong lebih daripada 40 platform blockchain dan lebih daripada 10,000 token. Dompet Guarda tersedia di telefon bimbit, desktop, dan di web. Terdapat juga pelanjutan penyemak imbas untuk pencinta krom membeli dan menjual di dalam penyemak imbas mereka.

Bayangkan masalah ketika anda ingin memindahkan semua aset crypto anda ke dompet baru? Guarda menjadikan prosesnya mudah. Ciri “import” membolehkan anda memindahkan ETC atau syiling lain dari dompet lama anda tanpa kesukaran. Guarda juga disatukan dengan kad bank.

Dengan dompet Guarda, kunci peribadi anda disimpan pada peranti anda, memberikan anda kawalan penuh terhadap aset anda. Walaupun agak sukar untuk menyimpan kunci kripto anda sendiri jika anda tidak berkeluarga dengan ruang ini, ia bernilai usaha.

Guarda bebas memuat turun dan menggunakan. Dan tersedia di peranti kegemaran anda, baik di desktop, telefon bimbit, web atau sebagai pelanjutan Google Chrome.

Muat turun Guarda ETC Wallet

5. Coinomi

ETC-Coinomi

Coinomi adalah dompet lain yang boleh dipercayai yang berpusat di UK yang telah mendapat banyak penghormatan di ruang ini, terutamanya untuk menyokong syiling bercabang. (Abaikan beberapa cerita gembar-gembur kecil di sekitar dompet ini)

Ini adalah dompet HD pelbagai mata wang yang popular yang menyokong sejumlah besar kripto, termasuk Ethereum Classic dan Token Ethereum Classic.

Di Coinomi, kunci peribadi tidak pernah meninggalkan peranti, dan ciri seperti kunci benih membolehkan anda mengembalikan dana apabila diperlukan.

Ciri lain yang saya percaya menjadikan dompet ini unik adalah penyatuan pertukaran syiling terbina dengan kedua-dua Changelly, yang tidak pernah saya lihat di dompet lain.

Ini hanya tersedia untuk Android seperti sekarang, tetapi mengharapkan sokongan iOS tidak lama lagi.

Muat turun Coinomi Mobile Wallet

6. Jaxx Liberty

Dicipta, dikembangkan dan dikendalikan oleh syarikat permulaan yang berpusat di Canda Desentral, Jaxx liberty adalah dompet berbilang mata wang yang popular yang menyokong banyak cryptocurrency termasuk Ethereum Classic.

Ia mempunyai komuniti pembangunan yang luar biasa yang menjaga inovasi dan penyelenggaraan produk.

Menjadi dompet HD yang tidak dihoskan, ini bermaksud kunci peribadi anda di Jaxx berada dalam kawalan anda dan oleh sebab itu menjadi tanggungjawab anda untuk menjaga frasa 12 kata.

Platform yang Disokong Desktop (Windows, Mac OS, Linux), Sambungan (Chrome, Firefox), Mudah Alih / Tablet (Apple, Android)
Privasi Tidak diperlukan pendaftaran atau maklumat peribadi
Sokongan Kontrak Pintar Ya

Jaxx tersedia untuk Android, iOS, Mac OS, Windows, Linux. Mereka juga melancarkan dompet perkakasan dalam beberapa bulan mendatang.

Gunakan Jaxx Wallet

7. Dompet Amanah [Dompet Mudah Alih]

Dompet kepercayaan adalah dompet berbilang mata wang untuk pengguna ETC tetapi dompet ini tidak menyokong Bitcoin.

Dompet kepercayaan adalah dompet untuk token ERC20 berasaskan Ethereum dan Ethereum dan token ERC223. Di dalam dompet ini kunci peribadi anda hanya disimpan di dalam negara dan dilindungi dengan banyak lapisan keselamatan.

Dengan menggunakan dompet ini, hantar, terima, simpan dan lacak Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Callisto (CLO) dan lebih daripada 30,000 token ERC20 yang disokong, termasuk EOS, OmiseGO, Qtum, Kyber Network, EOS, BAT, TenXPay dan Augur.

Dompet kepercayaan juga berfungsi seperti Penyemak Imbas Web3 yang membolehkan anda berinteraksi dengan aplikasi terdesentralisasi (DApp) secara langsung dari aplikasi.

Platform yang Disokong Dompet Mudah Alih
Privasi Tidak diperlukan pendaftaran atau maklumat peribadi
Sokongan Kontrak Pintar Sokongan DApp

Muat turun Trust Wallet

6 Dompet Klasik Ethereum Teratas

Ethereum Classic sebenarnya adalah blockchain minoriti dan sejak hanya dua tahun sejak dilancarkan, ekosistem dompet pada masa ini mempunyai pilihan terhad.

Tetapi saya sangat yakin kerana teknologi ini matang, dompet Ethereum Classic / ETC baru dan akan tersedia untuk setiap jenis pengguna. Nantikan berita Ethereum Classic yang menarik!

Saya harap senarai dompet Ethereum Classic ini dapat membantu anda membuat keputusan yang tepat semasa memilih tempat menyimpan token Ether Classic anda.

Saya ingin mendengar pengalaman anda sekiranya anda menggunakan dompet di atas atau dompet Ethereum Classic yang lain. Beri tahu saya pendapat anda dalam komen di bawah!

Sekiranya anda merasakan catatan ini berguna, kongsikan dengan rakan anda di Facebook & Twitter!

Suka artikel ini? Berikut adalah beberapa lagi artikel yang tidak boleh anda lewatkan:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me