Kot je razvidno iz naslova, so člani ekipe CryptoCompare izbrali denarnico Ledger za lastno kripto imetje, vključno z našim vodjo vsebine in člani skupine za vsebino. V tem priročniku vam želimo povedati, zakaj je temu tako.

Svet kriptovalut se še naprej razvija in se utrjuje kot del trenutne finančne paradigme, še naprej se pojavlja več novih programskih in strojnih rešitev, katerih cilj je izboljšati varnost in nadzor uporabnikov nad svojimi kripto-sredstvi. To je izjemno pomemben vidik infrastrukture kriptovalut, saj se bodo morali novi uporabniki počutiti varno, da bodo v celoti izkoristili kriptovaluto.

Številna podjetja po vsem svetu si vsak dan prizadevajo, da bi ovirala življenje vseh, ki nezakonito poskušajo prevzeti nadzor nad vašimi zasebnimi ključi in kovanci. Za boljše razumevanje teh rešitev in njihove ponudbe bomo na kratko razpravljali o nekaterih varnostnih vidikih trenutnih rešitev denarnice za kriptovalute. Poleg tega se bomo pogovorili tudi o naših najljubših rešitvah za zaščito vaših kovancev, Denarnica Ledger in denarnico Trezor.

1. del: Denarnice za kriptovalute in njihove pomanjkljivosti

Spletne denarnice – Kot že ime pove, so spletne denarnice denarnice, do katerih je mogoče dostopati prek spleta. Ti so običajno najbolj znani in uporabljeni zaradi njihovih intuitivnih funkcij in enostavnega dostopa, saj morajo uporabniki le odpreti stran denarnice in ustvariti račun, da jih začnejo uporabljati. Vendar s tem enostavnim dostopom običajno pride do kompromisa med preprostostjo in varnostjo. Na primer, pri številnih spletnih denarnicah so vaši zasebni ključi shranjeni na strežniku tretje osebe (kar pomeni, da ste se odrekli nadzoru nad svojimi kripto-sredstvi, vaši zasebni ključi so vaša identiteta v verigi blokov). Čeprav nekatere spletne denarnice uporabljajo napredne tehnike, kot sta šifriranje in tehnologija multi-sig, ste še vedno odvisni od tretje osebe.

Seveda so spletne denarnice morda idealne za nekatere uporabnike, saj običajno omogočijo uporabnikom, da obnovijo svoj račun, če izgubijo zasebni ključ ali seme, toda glede varnosti so tam najslabša rešitev..

Namizne denarnice – V primeru namizne denarnice bo vaša varnost vedno odvisna od določene uporabljene programske opreme, saj imate lahko ključe shranjene v računalniku (z ali brez šifriranja) ali na strežniku programa. V obeh primerih lahko ključe ukradete bodisi s strežnika podjetja bodisi iz lastnega računalnika. Obdržati zasebne ključe v računalniku je vsekakor bolje kot jih imeti na tujem strežniku, vendar je vedno mogoče, da nekdo dostopa do vašega računalnika bodisi na daljavo bodisi fizično in jih ukrade. V primerih, ko uporabnik shrani zasebni ključ, obnovitev denarnice v primeru izgube ali kraje zasebnih ključev ni mogoča.

Denarnice za pametne telefone – V tem primeru lahko izpostavimo dva pomembna dejavnika: uporabniški vmesnik za spletne denarnice bo povzročil enake težave kot zgornje spletne denarnice, avtonomne denarnice pa imajo na koncu enake ranljivosti kot namizne denarnice.

USB ključek – Lahko jih zlahka zamenjate s strojno denarnico, vendar so povsem drugačne. V nekaterih primerih lahko svoje podatke zaščitite s čepom, tako da šifrirate pogon, ki vsebuje vaše zasebne ključe. Če pa je bil vaš računalnik ogrožen, lahko hekerji zlahka ukradejo vaše zasebne ključe iz odklenjene naprave ali uporabijo denarnico, ko jo odklenete. Poleg tega, če izgubite napravo, lahko za vedno izgubite vsa svoja shranjena sredstva.

Papirnata denarnica – Te lahko štejemo za eno najvarnejših, vendar tudi najbolj neprijetno. Dejstvo, da morate svoj zasebni ključ napisati vsakič, ko želite podpisati in oddati transakcijo, je najmanj neprijetno. Poleg tega bo uporaba zasebnega ključa za dostop do denarnice še vedno ranljiva za vdore..

Denarnice za strojno opremo – Zdaj bomo govorili o denarnicah Hardware, ki so zagotovo najboljša možnost za varno shranjevanje vaših osebnih sredstev. Strojne denarnice, kot je Denarnica Ledger in denarnica Trezor omogočata, da so vaši kovanci lahko dostopni prek fizične naprave (običajno zaščitene s kodo PIN), hkrati pa varujejo tudi vaše zasebne ključe. Glede na to, da so transakcije podpisane znotraj naprave, zasebni ključ nikoli ne pride do računalnika in je tako varen pred hekerji.

2. del: Značilnosti in varnostni ukrepi, ki jih je sprejela Ledger

Ledger Nano S je denarnica za strojno opremo Bitcoin, Ethereum in Altcoins, ki temelji na robustnih varnostnih funkcijah za shranjevanje kriptografskih sredstev in zaščito digitalnih plačil. Poveže se s katerim koli računalnikom (USB) in ima varen OLED zaslon za dvojno preverjanje in potrditev vsake transakcije z enim dotikom na stranskih gumbih. Z Ledger Nano S vaši zasebni ključi niso nikoli izpostavljeni: občutljivi postopki so v vaši denarnici strojne opreme izolirani v najsodobnejšem varnem elementu, zaklenjenem s kodo PIN. Transakcij ni mogoče spreminjati, saj so fizično preverjene na vdelanem zaslonu s preprostim pritiskom na gumb.

VARNI ELEMENT: Ledger Nano S temelji na arhitekturi z dvojnimi čipi (ST31 / STM32, raven certificiranja: CC EAL5 +). Celovitost vdelane programske opreme je zagotovljena s kriptografskim potrdilom.

PIN KODA: Ledger Nano S zagotavlja, da lahko samo do svojih računov dostopate s 4-mestno kodo PIN vsakič, ko jo priključite na računalnik.

DOKAZ O ZALOGI: Inicializacija ali obnova vaše konfiguracije se v celoti izvede v varnem okolju Ledger Nano S. Vaše kriptografske skrivnosti niso nikoli izpostavljene zunanjemu svetu.

ZASEBNOST: Ledger ali tretja oseba vaših zasebnih ključev nikoli ne hrani ali pozna: ti so trdno zaklenjeni v varnem elementu. Z Ledger Nano S vaša denarnica ostaja decentralizirana, vi ste vaša banka.

Ledger Nano S vključuje spremljevalne aplikacije Bitcoin, Litecoin, Ethereum in Ethereum Classic ter druge kriptovalute, ki temeljijo na blockchainu. Iz iste naprave lahko pošiljate in prejemate plačila, preverjate račune in upravljate več naslovov za vsako valuto. Nano S podpira tudi standard FIDO® Universal Second Factor, ki poenostavlja postopek preverjanja pristnosti na združljivih spletnih storitvah, kot so GMail, Dashlane, Dropbox ali GitHub.

3. del: Spremljevalne denarnice

Ledger Nano S izvaja namenske spremljevalne aplikacije. Da bi izkoristili najnovejše aplikacije in varnostne funkcije, Ledger Manager omogoča posodobitve vdelane programske opreme in brskanje po katalogu aplikacij.

Za zdaj so na voljo spremljevalne aplikacije: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Fido U2f, Dogecoin, Zcash, Dash, Stratis, Ripple, Hello, Bitcoin Cash, Komodo, Ethereum Classic, Posw, Ark, Expanse, Ubiq, Pivx, Vertcoin, Viacoin , Neo, Stealthcoin, Bitcoin Gold, Stellar, Hcash, Digibyte in QTUM in več kovancev se nenehno dodaja (glej: https://trello.com/b/5nQ1mdzt/ledger-roadmap)

 

Več o denarnici Trezor Model T, v naši TREZOR Model T CryptoCompare Review.

4. del: Integracije

Ledger Nano S deluje z lastnimi vmesniki denarnice za kriptovalute: Ledger Apps (brezplačne aplikacije Google Chrome) in namizna aplikacija bo izšel julija. Uporabite lahko tudi drugo združljivo denarnico s programsko opremo, kot so Ledger Wallet Bitcoin, Ledger Wallet Ethereum, Ledger Wallet Ripple, Copay, Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, GreenBits ali BitGo

5. del: Zaključek

Najpomembnejše značilnosti te naprave bo dejstvo, da lahko v isti strojni denarnici hranite različna sredstva, lahko uporabite spremljevalne aplikacije, kot so denarnice za kriptovalute, pa tudi FIDO® U2F, GPG, SSH ali ustvarite lastne aplikacije, glejte in potrdite transakcije na zaslonu in potrdite s fizičnimi gumbi (drugi dejavnik proti zlonamerni programski opremi), dejstvo, da knjiga Nano S podpira standard za preverjanje pristnosti FIDO® Universal Second Factor v Googlu, Dropboxu, GitHubu ali Dashlaneu. In kar je najpomembneje, vaši zaupni podatki niso nikoli izpostavljeni: zavarovani so v močno zaprtem okolju, zaklenjenem s kodo PIN, toda z možnostjo obnovitve ključev v primeru izgube ali kraje lahko vaše račune varnostno kopirate na obnovitvenem listu. Kot rezultat je enostavno zamenjati katero koli napravo Ledger ali združljive denarnice (BIP39 / BIP44)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me