Penipuan kripto bukanlah perkara baru. Telah ada banyak di masa lalu, dan akan ada banyak di masa depan jika kita tidak berhati-hati.

Oleh itu, sebilangan besar orang menganggap keseluruhan industri cryptocurrency sebagai penipuan.

Tetapi setelah menghabiskan hampir dua setengah tahun dalam industri ini, saya mohon berbeza.

Namun, saya tidak akan menahan diri untuk bersetuju dengan kenyataan bahawa banyak projek di cryptoshphere bermaksud menipu pelabur.

Dan untuk mengetahui penipuan seperti itu, seseorang harus memiliki mata helang untuk mengetahui kenyataannya.

Tetapi kami memahami bahawa mempunyai mindset tidak mudah dan itulah sebabnya kami di CoinSutra melakukan bahagian itu untuk anda.

Sejajar dengan itu, titik perbincangan kami untuk artikel ini adalah Bytecoin.

Bagi anda yang tidak tahu apa itu, berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas.

Apa itu Bytecoin?

Bytecoin (BCN) adalah cryptocurrency generasi lama yang dilancarkan pada tahun 2012.

Ini adalah cryptocurrency terdesentralisasi yang berfokus pada privasi dan anonimiti yang dilaksanakan berdasarkan protokol CryptoNote.

CryptoNote adalah protokol sumber terbuka lapisan aplikasi yang memberi kuasa kepada beberapa mata wang digital yang berorientasikan privasi yang terdesentralisasi.

Tetapi, jika anda bertanya kepada orang ramai mengenai Bytecoin, mereka mungkin akan mengatakan bahawa ia adalah garpu Bitcoin yang berpusat pada privasi berdasarkan bukti kerja SHA-256.

Mereka tidak boleh menjadi lebih salah. Kedua-duanya pada asasnya berbeza.

Bytecoin terdiri dari awal menggunakan CryptoNote. Ia dilancarkan pada bulan Julai 2012 untuk mengisi jurang yang dimiliki Bitcoin.

Juga, perlombongan Bytecoin cukup mudah, dan mereka dapat ditambang dengan GPU. Ia tidak memerlukan pelombong ASIC seperti Bitcoin.

Tetesan Bytecoin Minning

Spesifikasi bytecoin sangat berbeza dengan Bitcoin.

Bytecoin mempunyai bekalan sebanyak 184.47 bilion syiling BCN dan masa blok 120 saat berbeza dengan 10 minit Bitcoin.

Tetapi tidak seperti Bitcoin, Bytecoin mempunyai sejarah perlombongan yang sangat teduh.

Dikatakan bahawa Bytecoin telah melakukan 82% pra-perlombongan syiling BCN sebelum pelancaran awam.

Statistik ini berasal dari pemaju Lead Monero, Riccardo Spagni, yang lebih dikenali sebagai FluffyPony:

Tidak banyak khabar angin – kenyataannya adalah bahawa 82% duit syiling telah dilombong sebelum peluncuran “awam”. Walaupun duit syiling terpilih tidak dilakukan dengan niat jahat, ia tetap bermaksud 82% duit syiling berada di tangan orang yang tidak dikenali dan tidak kelihatan. Pada dasarnya memusatkan mata wang yang terdesentralisasi.

Dan dia menambah:

Bytecoin

Mengapa mendengar Spagni, anda mungkin akan membantah.

Itulah kisah menarik yang lain. Monero sendiri adalah garpu Bytecoin!

Soalan seterusnya ialah mengapa mempercayai duit syiling seperti Monero yang bercabang dari duit syiling yang sangat berharga sebelum ini, iaitu Bytecoin.

Sebabnya, alasannya sama.

Monero (dahulunya dikenal sebagai Bitmonero, yang bercabang dari BCN) tidak selesa dengan perlombongan yang teduh ini dan itulah sebabnya Riccardo Spagni dan orang-orang yang berpikiran serupa melarikan diri untuk membuat Monero.

Monero juga merupakan aplikasi protokol CryptoNote dan setakat ini merupakan aplikasi yang paling inovatif. Berikut adalah kisah Monero penuh: Cryptocurrency Monero: Semua yang Perlu Anda Ketahui.

Saya rasa ini adalah alasan yang cukup untuk melihat Bytecoin secara pragmatik.

Walau bagaimanapun, ada lebih banyak lagi.

Pam Terkini & Buang Dengan Binance

Baru-baru ini pada Mei 2018, Binance tweet:

Isu Deposit Bytecoin (BCN)

Oleh kerana masalah rangkaian Bytecoin (BCN), deposit dan pengeluaran mengalami kelewatan teruk. Pasukan projek Bytecoin berusaha menyelesaikan masalah ini. Berhati-hati dengan turun naik harga yang tinggi dan berniaga dengan berhati-hati.https://t.co/ZaUk3p2Wln pic.twitter.com/dhbAfd8naA

– Binance (@binance) 8 Mei 2018

Setelah menggali lebih lanjut, kami mendapat tahu bahawa pasukan yang dipanggil oleh Bytecoin juga telah memberikan pernyataan ini:

Rangkaian mengalami beban tinggi yang luar biasa. Urus niaga boleh ditangguhkan, penyegerakan nod boleh ketinggalan.

Pasukan ini berusaha keras untuk menyelesaikan masalah ini.

Sangat disarankan untuk mengelakkan pemindahan BCN sehingga keadaan diselesaikan.#BCN #Bytecoin

– Bytecoin BCN (@Bytecoin_BCN) 8 Mei 2018

Dan anda akan tahu dari tweet ini bahawa ada sesuatu yang salah.

TL: DR;

Pada 8 Mei 2018, Bytecoin disenaraikan di bursa kripto terbesar di dunia, iaitu Binance, dan dalam masa 24 jam, harganya melonjak lebih dari 30 kali. Jumlah dagangan juga mencapai paras tertinggi sepanjang masa iaitu 600 juta dolar.

Lonjakan itu menyebabkan deposit dan pengeluaran ditangguhkan di bursa utama seperti Binance dan Poloniex, menyebabkan para pelabur mempunyai beg BCN yang tidak dapat mereka jual.

Sudah hampir beberapa hari sebelum harga kembali normal tetapi pada masa itu pelabur yang cuba menaiki kereta api BCN telah menjadi Rekt. Dan ini dapat dilihat dari pesanan ini dari pemegang BCN.

Pemegang BCN

Manipulasi pasaran yang dirancang menimbulkan spekulasi terhadap Bytecoin dan Binance. Pasukan pengembangan Bytecoin kemudiannya menjawab:

Komuniti yang dihormati. Kami ingin menjelaskan keadaan dengan Binance / #Bytecoin harga. Kami tidak mempunyai pengaruh pada harga satu atau yang lain. Kami hanya bertanggungjawab untuk perisian kami dan semua yang kami lakukan sekarang adalah berusaha memperbaiki segalanya secepat mungkin, mohon maaf atas sebarang kesulitan.

– Bytecoin BCN (@Bytecoin_BCN) 9 Mei 2018

Bug Inflasi Tidak Terbatas

Kemudian pada 18 Mei 2018, duit syiling berasaskan CryptoNote menghadapi masalah – “bug inflasi tak terhingga”. Bug inflasi tidak terbatas adalah “pepijat kritikal yang mempengaruhi semua cryptocurrency berasaskan CryptoNote, dan memungkinkan untuk mencipta sejumlah wang syiling tanpa had dengan cara yang tidak dapat dikesan oleh pemerhati kecuali mereka mengetahui tentang kelemahan yang fatal dan dapat mencarinya”.

Monero adalah duit syiling CryptoNote pertama yang menyelesaikan masalah ini. Ini juga menunjukkan bahawa Bytecoin tidak menyelesaikan masalah ini setelah peringatan berulang kali.

Sekiranya anda berniaga Bytecoin anda akan digigit, bug inflasi yang tidak terhingga masih belum ditambal oleh mereka.https://t.co/VtuRpEMclk

– Riccardo Spagni (@fluffypony) 18 Mei 2017

Keesokan harinya pengumuman ini melahirkan 1 juta BCN baru dengan tuntutan bahawa BCN menumpukan diri dalam aktiviti ini dan bukannya memperbaikinya.

Dalam beberapa jam pendedahan secara peribadi kepada mata wang CryptoNote, 693 bilion BCN ($ 1 juta +) dibuat secara buatan. pic.twitter.com/O8MOTKGfxi

– Riccardo Spagni (@fluffypony) 19 Mei 2017

Skandal Pasukan Bytecoin

Pasukan Bytecoin adalah asing.

Setelah menggali, saya dapat menjumpai halaman komuniti ini yang jelas menunjukkan mereka tidak berminat untuk mendedahkan identiti mereka.

Skandal Pasukan Bytecoin

Juga, saya sangat meragukan berapa banyak wajah dan nama yang disenaraikan ini benar kerana saya tidak dapat mencari butiran ketika saya berusaha untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai Jayson (pembangun).

Selain itu, saya dapati ini di Cryptocompare.com:

CryptoCompare Bytecoin

Komen dan penemuan sangat dipersoalkan.

Lebih-lebih lagi, tindak balas pasukan Bytecoin sama sekali tidak ada ketika mereka dituduh melakukan perkara tersebut dan tingkah laku seperti ini mengesahkan niat mereka.

Itulah sebabnya saya fikir Bytecois keduanya – projek yang sangat teduh dan dikendalikan oleh pasukan pembangun yang sangat tidak cekap.

Terakhir, apabila anda mempunyai banyak projek baik di cryptosfer untuk dilaburkan, mengapa membuang masa anda dengan duit syiling yang anda tidak pasti!

Kini tiba masanya untuk mendengar daripada anda: Apa pendapat anda mengenai masa depan Bytecoin? Adakah anda begHODLer of Bytecoin atau anda merancang untuk menjadi satu? Beritahu saya pendapat / komen anda di bahagian komen di bawah.

Dan nantikan CoinSutra untuk perbincangan cryptocurrency yang lebih banyak!

Suka siaran ini? Kongsikan kepada rakan anda!

Berikut adalah beberapa artikel pilihan lain yang mesti anda baca seterusnya:

  • Ingin Membeli Monero / XMR? Inilah 5 Laman Teratas Untuk Anda
  • Dompet Bitcoin Tanpa Nama Terbaik 2019: Pilihan Teratas Oleh CoinSutra
  • Cara Menjual Portfolio Crypto Seluruh Anda Untuk BTC Atau USDT Sekaligus [Trick]
  • 9 Cryptocurrency Tanpa Nama yang Perlu Anda Ketahui
  • 3 Kaedah Teratas Untuk Memperoleh Pendapatan Pasif Pintar Dari Cryptocurrencies

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me