Ingat ketika komputer dan internet berada di peringkat awal? Banyak orang di seluruh dunia takut bahawa perkara ini akan mengakibatkan pelanggaran banyak peraturan dan kehilangan banyak pekerjaan manual.

Tetapi kita semua tidak tahu perkara seperti itu berlaku.

Sudah tentu, beberapa peraturan dan undang-undang ditakrifkan semula. Juga, profesi di banyak sektor direka bentuk semula, dan banyak lagi profesion dibuat. Dan jika anda melihat semuanya dari perspektif yang lebih luas, komputer dan internet membawa kepada pertumbuhan potensi manusia yang pesat.

Perkara yang sama berlaku sekarang dengan pengenalan blockchain dan cryptocurrency.

Vertikal industri baru yang tidak pernah wujud pada masa lalu sedang dibuat. Sesekali, banyak profesion baru muncul.

Salah satu vertikal ruang crypto baru ini adalah ICO (Initial Coin Offering).

Sekarang, apabila sesuatu yang baru dibina atau diperkenalkan, ia mempunyai cabaran dan kekurangan tersendiri. Ini sangat wajar bagi mana-mana industri baru yang akhirnya mengalami banyak ulangan untuk peningkatannya.

Begitu juga, vertikal ICO, yang lahir dari ruang crypto, mempunyai cabaran tersendiri. Salah satu masalah utama adalah bahawa banyak ICO tidak lain adalah skim dan penipuan menjana wang.

Tetapi pada masa yang sama, sisi lain dari kisah ICO adalah terang seperti fajar baru komputer dan internet.

Apa itu DApps

Masalah ICO

Pada suatu hari saya menyiapkan kontrak pintar saya membolehkan MyEtherWallet melabur sejumlah kecil di CoinDash ICO, tapi bernasib baik saya berjaya melepaskannya dan mencegah kerugian yang ketara.

Ya, saya melarikan diri!

Sebaik sahaja saya pergi ke halaman ICO laman web, saya menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan laman web mereka. Selepas itu, dalam beberapa minit, pengurus komuniti mereka masuk ke saluran Slack bahawa Laman web rasmi CoinDash ICO telah dirampas oleh penggodam.

Penggodam telah menukar alamat kontrak pintar rasmi ICO menjadi alamat ETH mereka sendiri. Ini mengakibatkan pengeluaran wang pelabur bernilai $ 7 juta ke alamat yang salah.

Siasatan sedang dijalankan, dan ada juga yang menuduh CoinDash sebagai penipuan dalam. Lihat di sini dan di sini untuk maklumat lebih lanjut mengenainya.

Tidak ada yang tahu apa sebenarnya kebenarannya, tetapi banyak pelabur tersingkir.

Itulah sebabnya saya fikir penting bagi saya untuk membincangkan kebaikan dan keburukan ICO.

Apa yang dibawa oleh ICO untuk pelabur mereka dan bagaimana kita dapat mengenal pasti ICO penipuan?

Apa itu ICO?

ICO bermaksud “Penawaran Syiling Permulaan”. Malah ada yang memanggil ICO sebagai “Tawaran Syiling Awam Awal” (aka IPCO). Itu yang sama.

Sebilangan daripada anda mungkin berfikir bahawa ini terdengar serupa dengan IPO (aka Penawaran Awal Awal).

Dan ya, benar bahawa IPO dan ICO mempunyai beberapa persamaan, tetapi tidak banyak. ICO adalah cara moden untuk mengumpulkan dana untuk memulakan dan mengembangkan usaha dan permulaan berasaskan blockchain baru.

Melalui ICO, syarikat permulaan blockchain mengedarkan sebahagian daripada cryptocurrency baru mereka (atau token crypto) kepada peminat konsep awal sebagai pertukaran untuk pelaburan mereka. Dana ini yang dikumpulkan melalui ICO bertindak seperti wang benih yang dibiayai oleh orang ramai untuk syarikat permulaan untuk mengembangkan, memasarkan, dan mempromosikan bukti bukti konsep (POC) dan / atau produk mereka.

Bagaimana ICO Berfungsi

Bagaimana ICO Berfungsi

Sebilangan besar projek ini adalah DApps pada blockchain atau protokol.

Konsepnya biasanya untuk mendorong DApp atau protokol ini menggunakan cryptocurrency atau token. Projek blockchain ini direka sedemikian rupa sehingga mereka hanya akan mendapat tenaga dari cryptocurrency asal mereka. Ini bermaksud bahawa mereka akan menjadi berharga dan sangat diperlukan pada masa akan datang ketika permintaan meningkat untuk DApp atau protokol tersebut. Untuk lebih lanjut, lihat panduan kami di Apa itu DApps?

Sebilangan besar projek ini mengikuti strategi tiga langkah:

 1. Langkah 1– Projek / cryptocurrency / DApp mengumumkan diri mereka di Forum perbincangan Bitcoin di bawah bahagian altcoin. Maklumat seperti laman web rasmi, kertas putih, peta jalan, pasukan pengembangan dan pemasaran, pengalaman, dan lain-lain juga didedahkan di sini.
 2. Langkah 2– Apabila iklan yang mencukupi dibina di pasaran mengenai bukti konsep mereka, maka ICO mereka akan diumumkan di Forum Bitcoin. Dari sana, mereka menyebarkan maklumat mengenai ICO dan menarik perhatian para pelabur awal. Maklumat seperti garis masa ICO, berapa bahagian dari jumlah penawaran koin kripto yang akan mereka jual di ICO, berapa peratusan yang diperlukan untuk pembangunan dan pemasaran, mata wang yang boleh dilaburkan oleh pelabur, dan lain-lain. tahap ini.
 3. Langkah 3– Setelah ICO selesai, projek akan dimulakan. Token atau crypto kini disenaraikan di bursa utama. Sebilangan besar projek membenarkan pelaburnya untuk menukar cryptocurrency mereka pada tahap ini. Dari sini, cap pasaran mata wang terus berubah mengikut tahap keyakinan pasaran dan berapa banyak orang menghargai aplikasi atau protokol.

Setakat ini, perkara ICO berjalan dengan baik dan telah menjadi pasaran 800 cryptocurrency yang berkembang maju.

Tetapi sangat menarik bagaimana konsep crowdfunding kecil ini telah diperkembangkan dengan cara yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan pengenalan ICO.

Oleh itu mari kita tinggalkan sedikit sejarahnya.

Sejarah dan Evolusi ICO

Sejarah dan Evolusi ICOSumber: SmithandCrown

Pada bulan Ogos 2013, MaterCoin adalah ICO ruang crypto pertama. Setelah mereka mengumumkan diri mereka di Bentuk Bitcoin, mereka akhirnya mengumpulkan $ 600K USD dalam bitcoin.

Selepas itu, pada bulan Jun 2014, Ethereum menjadi ICO kedua yang diadakan di ruang ini.

Platform Ethereum bermula dengan ICO pada tahun 2014 di mana ia mengumpulkan 31.5K BTC (bitcoin) sebagai pertukaran Ether (ETH). Ini setara dengan $ 18.4 juta USD pada masa itu.

Apa yang ada di dalamnya untuk anda?

Pelaburan ICO BlockchainSumber- Coindesk

Saya rasa ada sesuatu untuk kita semua dalam ICO seperti itu. Dan saya juga percaya bahawa ada di antara anda yang membaca ini kerana anda adalah cryptocurrency atau peminat blockchain yang berminat untuk mengambil bahagian dalam ICO.

Oleh itu, jika anda melihat seiring dengan contoh Ethereum, anda akan terkejut apabila mengetahui berapa banyak keuntungan awal pelaburan mereka daripada pelaburan mereka. Pada masa Ethereum ICO, 1 BTC (nilai purata $ 500) ditukar untuk 2000 ETH.

Oleh itu, ETH 2000 ini pada tahun 2014 (dengan nilai purata $ 500) kini bernilai lebih dari $ 445K. Ini adalah peratusan kenaikan sebanyak +88,000%, yang humungous.

Lebih-lebih lagi, ICO ini tidak menghendaki anda menjalani pemeriksaan pengesahan ID atau latar belakang yang rumit, ia tidak peduli dari negara mana anda datang, dan tidak peduli warna anda. Tidak ada yang penting. Sesiapa yang mempunyai maklumat awal ini, sambungan internet, dan beberapa BTC boleh menjadi sebahagian daripada pelaburan awal ini.

Seperti inilah permodalan usaha demokratik dan desentralisasi untuk syarikat permulaan moden. Sebelum ICO, hanya pelabur dan penggemar awal yang memiliki dana yang mencukupi yang boleh melabur dalam syarikat baru seperti itu, dengan mengekalkan sebahagian besar ekonomi dunia dari permainan.

Kini dengan ICO, sesiapa sahaja dari mana-mana bahagian dunia yang mempunyai sambungan internet boleh melabur sebanyak $ 50 (kadangkala lebih sedikit) dalam permulaan seperti cryptocurrency.

Setelah membaca ini, anda mungkin berfikir bahawa anda telah menjumpai skim menjana wang yang mudah, tetapi percayalah, tidak ada wang mudah atau percuma.

Dan tidak perlu dikatakan, pendemokrasian dan desentralisasi ini membawa cabaran dan kekurangannya sendiri. Oleh kerana ICO ini sangat tidak diatur dan berbeza dengan IPO tradisional, mereka juga boleh berisiko tinggi.

Cabaran ICO

Memang benar bahawa ICO membawa peluang menjana wang untuk pelabur.

Tetapi ada banyak cabaran yang harus dihadapi ketika mengenal pasti ICO mana yang akan dilaburkan.

Beberapa cabaran ini adalah:

 1. Beberapa ICO hanya ada di kertas putih, bukan dalam kehidupan nyata.
 2. Beberapa ICO dilakukan dengan tujuan semata-mata untuk memikat wang daripada pelabur yang kemudiannya dibuang ke dalam syiling utama seperti BTC / ETH untuk menjana keuntungan bagi diri mereka sendiri.
 3. Semua ICO tidak diatur dan tidak disokong oleh undang-undang pemerintah.
 4. Sebilangan besar cryptocurrency atau token yang dikeluarkan dalam ICO tidak mempunyai mekanisme dompet / penyimpanan yang betul.
 5. Beberapa ICO mempunyai cara kerja yang sangat teduh atau tidak telus. Beberapa ICO mengeluarkan token atau cryptocurrency pra-ditambang 100%. Sebilangan besar token ini yang dimiliki pemilik untuk memanipulasi pasaran. Salah satu contohnya ialah Bytecoin yang mempunyai 82% duit syiling yang dilombong.
 6. Sebilangan ICO ini mempunyai bukti konsep yang baik tetapi tidak mempunyai pasukan penyampai yang kukuh.

Tetapi saya tidak cuba menurunkan semangat anda!

Beberapa ICO atau projek berasaskan blockchain adalah permata sebenar. Sekiranya anda dapat terus mengemas kini dan menilai ICO dengan baik, anda pasti boleh mendapatkan sepotong pai permata seperti itu.

Cara Menyertai ICO

Sekiranya anda ingin terlibat dalam ICO, ikuti langkah di bawah:

 1. Tetap Dikemas kini – Perkara pertama dan terpenting di ruang ini dikemas kini dan tangkas. Sertailah forum perbincangan Bitcoin atau ikut popular laman berita pada cryptos dan DApps. Setelah anda mengetahui tentang projek blockchain baru, sertai saluran Slack atau Telegram mereka untuk perincian ICO tertentu. Juga, ikuti mereka di Twitter dan laman media sosial lain.
 2. Pilih Dompet – Baca dengan teliti perincian ICO dan keperluan teknikal lain seperti dompet mana yang harus digunakan untuk ICO. Sebilangan besar ICO yang dilancarkan di blockchain Ethereum menghendaki anda menggunakan dompet berkontrak pintar di mana anda boleh mengubah had gas dan harga gas anda. Anda juga perlu memeriksa mata wang mana yang mereka terima untuk ICO (BTC, ETH, USD, dll.).
 3. Tambah Dompet Anda – Sekarang, setelah anda mengenal pasti dompet yang sesuai, tambah dompet anda dengan jumlah yang anda ingin laburkan. Sekiranya mata wang yang disokong oleh ICO adalah BTC, maka tambah semula dompet anda sekurang-kurangnya satu hari sebelumnya dengan bayaran perlombongan yang mencukupi, jika tidak pada masa ICO, anda tidak akan mempunyai apa-apa pelaburan. Ini mungkin berlaku kerana transaksi BTC memerlukan waktu berjam-jam (kadang-kadang beberapa hari) untuk disahkan kerana kesesakan blockchain. Penambahan ETH berlaku dengan beberapa saat / minit, tetapi kadang-kadang jika ICO sudah menggunakan blockchain Ethereum, maka ia memerlukan masa sehingga 3 jam.
 4. Faktor Masa – ICO yang berbeza menyenaraikan masa yang berbeza mengikut pelbagai zon waktu. Periksa zon waktu anda dan tepat pada waktunya. Beberapa ICO pada masa lalu telah selesai dalam waktu kurang dari beberapa minit, jadi anda harus benar-benar cepat dan tepat waktu. Fakta menyeronokkan – ICO Gnosis selesai dalam masa kurang dari 15 minit.

Perkara asas untuk Menganalisis ICO

Seperti yang saya katakan sebelum ini, ICO adalah kaedah terbaik bagi pelabur untuk mendapatkan wang. Tetapi ia mesti dilakukan dengan betul. Sekiranya ia salah, anda boleh kehilangan semua wang anda dalam satu pukulan.

Tidak semua ICO patut dijejaki. Beberapa ICO hanyalah penipuan yang hanya kelihatan baik di atas kertas. Oleh itu, sebelum melabur, lakukan usaha sewajarnya.

Oleh itu, bagaimana anda menilai sama ada ICO adalah penipuan atau tidak? Berikut adalah beberapa cadangan dari pihak kami:

 • Periksa sama ada projek itu menyelesaikan beberapa masalah kehidupan sebenar.
 • Periksa sama ada mereka mempunyai pemimpin atau CEO atau pengasas yang kuat.
 • Lihat portfolio dan sejarah pasukan pembangunan.
 • Periksa latar belakang pasukan; lihat sama ada salah satu daripada mereka berkaitan dengan penipuan masa lalu.
 • Periksa kertas putih dan lihat kemungkinan teknikalnya.
 • Periksa sama ada mereka mempunyai komuniti yang terbuka dan telus.
 • Nilaikan jika mereka dapat menjelaskan masalah yang mereka selesaikan dengan jelas dalam buku putih.
 • Sertailah forum untuk melihat pendapat pakar teknikal mengenai projek atau DApp.
 • Lihat peta jalan pembangunan mereka.
 • Periksa sama ada mereka mempunyai prototaip demo projektor DApp.

Sebilangan orang menghadapi masalah jika mereka tidak melakukan analisis yang baik. Itulah sebabnya kami mencadangkan anda melakukan kajian dan ketelitian yang sewajarnya sebelum memasuki ICO.

Mana yang lebih baik: IPO atau ICO?

IPO atau ICO

Mari kita teliti beberapa perbezaan antara IPO dan ICO.

ICO IPO
Ini sangat tidak terkawal. Ini dikawal dengan baik.
Tidak ada sokongan kerajaan. Ada sokongan kerajaan.
Tidak ada perjanjian atau dokumentasi undang-undang yang terlibat di dalamnya. Terdapat perjanjian atau dokumentasi undang-undang yang terlibat di dalamnya.
Sekiranya penipuan berlaku, dana anda akan habis. Sekiranya penipuan berlaku, pelabur akan mendapat perlindungan.
Sangat tidak menentu Kurang tidak menentu
Sesiapa sahaja dari mana-mana kewarganegaraan boleh mengambil bahagian. Sesiapa sahaja dari mana-mana kewarganegaraan tidak boleh mengambil bahagian.

Jadi jawapan ringkasnya ialah IPO dan ICO berfungsi dengan cara yang sama sekali berbeza. Terdapat kurang perlindungan di ICO, tetapi terbuka untuk semua orang di mana sahaja. IPO jauh lebih selektif, tetapi ia agak selamat.

Semuanya bergantung pada permainan mana yang ingin anda mainkan. Kuncinya adalah mempelajari peraturan permainan dan bermain dengan sewajarnya.

Pemikiran Akhir Saya mengenai ICO

ICO adalah jalannya, kata mereka.

Tidak diragukan lagi bahawa ICO adalah kaedah terbaik untuk menjana dana awal untuk memulakan perniagaan dari mana saja di dunia. Dan ini juga merupakan kaedah moden untuk meningkatkan modal teroka sebagai alternatif kepada projek kapitalisasi usaha tradisional.

ICO juga merupakan kaedah yang baik untuk mencari dan melabur dalam infrastruktur teknologi masa depan dunia. Dan saya tidak melihat apa-apa yang salah dalam melakukannya, kerana anda menyumbang kepada pembinaan produk, dan sebagai balasannya, anda mendapat bahagian yang adil dari projek itu.

Tetapi seperti yang saya katakan sebelumnya, anda perlu dikemas kini dan tangkas jika anda mahu melakukannya.

Dan yang pasti, beberapa ICO atau projek blockchain ada di sini untuk jangka panjang kerana mereka benar-benar menyelesaikan beberapa masalah utama dunia.

Terakhir, seperti munculnya komputer dan internet, industri crypto ICO baru ini mempunyai masa depan yang cerah. Ia pasti akan menjadi lebih matang dan aman dengan peraturan yang betul (yang sedang dibincangkan).

Oleh itu, saya harap artikel ini menarik dan bermaklumat. Beritahu saya pendapat anda mengenai ICO. Adakah anda pernah mengambil bahagian dalam satu? Adakah anda tahu yang akan kelihatan menarik? Jangan tinggalkan sebarang komen dan pertanyaan yang terdapat dalam komen. Saya berharap dapat mendengar daripada anda!

Suka siaran ini? Jangan lupa untuk berkongsi!

Berikut adalah artikel terpilih untuk anda baca seterusnya:

 • Apa itu Token ERC20?
 • 5 Petua Pintar Untuk Pemula Sebelum Melabur Dalam ICO
 • Apakah Kontrak Pintar Berkaitan Dengan Ethereum?
 • Memahami Perbezaan Antara Token Keselamatan & Token Utiliti

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me