Bayangkan bagaimana rasanya mempunyai blockchain iaitu:

 • Berskala
 • Selamat
 • Tidak boleh dikendalikan
 • Tadbir

Bukankah itu terdengar seperti mimpi?

Nah, impian itu akan menjadi kenyataan dengan generasi ketiga blockchain dengan generasi pertama seperti Bitcoin dan generasi kedua menjadi seperti Ethereum.

Tetapi apabila anda memasukkan ciri positif dari dua yang pertama dengan beberapa ciri tambahan yang tiada tandingannya, anda mendapat blockchain generasi ketiga seperti Cardano.

Cardano adalah blockchain yang difahami dengan tepat.

Kami akan membahas perkara berikut dalam panduan pemula ini:

 • Apa itu Cardano?
 • Bagaimana Cardano Berfungsi
 • Pasukan Cardano
 • Jumlah Bekalan Cardano (ADA) & Cap pasaran
 • Cara Membeli Cryptocurrency Cardano (ADA)
 • Dompet Cardano (ADA)
 • Peta Masa Depan dan Hala Tuju Cardano
 • Sumber Rasmi

Apa itu Cardano?

Cardano adalah platform blockchain sumber terbuka generasi ke-3 yang diharapkan dapat memudahkan kontrak pintar dan DApps dengan cara yang tiada tandingannya.

Tetapi kita mempunyai Ethereum untuk itu, bukan?

Yah, Ethereum tidak begitu baik dan berulang kali menghadapi kesesakan rangkaian. Oleh itu, kita memerlukan sesuatu yang lebih baik dikembangkan dari awal sambil mengingat semua cabaran ini. Cardano adalah salah satu daripadanya.

Ringkasnya, anda boleh memikirkan Cardano sebagai Ethereum untuk nilai muka tetapi di dalamnya terdapat pendekatan berasaskan penyelidikan yang mantap yang meletakkan asas apa yang perlu dicapai dan seberapa berkesan.

Dan seperti Ethereum, Cardano mempunyai cryptocurrency tersendiri yang dipanggil Cardano (ADA) yang bertindak sebagai bahan bakar untuk rangkaian Cardano.

Cardano lebih daripada sekadar cryptocurrency, namun, ia adalah platform teknologi yang mampu menjalankan aplikasi kewangan yang kini digunakan setiap hari oleh individu, organisasi, dan pemerintah di seluruh dunia. Platform ini dibina secara berlapis-lapis, yang memberikan fleksibiliti sistem untuk lebih mudah dijaga dan memungkinkan peningkatan dengan menggunakan garpu lembut. Setelah lapisan penyelesaian yang akan dijalankan Ada selesai, lapisan pengkomputeran yang terpisah akan dibina untuk menangani kontrak pintar, perjanjian undang-undang digital yang akan menyokong perdagangan dan perniagaan masa depan. Cardano juga akan menjalankan aplikasi terdesentralisasi, atau DApps, perkhidmatan yang tidak dikendalikan oleh mana-mana pihak, sebaliknya beroperasi pada blockchain. (Sumber)

Bagaimana Cardano Berfungsi?

Cardano sengaja menjadikan dirinya modular sehingga peningkatan dan lelaran masa depan dapat dilakukan dengan mudah.

Cardano mempunyai dua bahagian, iaitu lapisan penyelesaian dan juga lapisan pengiraan. Lapisan penyelesaian adalah untuk penyelesaian transaksi cryptocurrency (transaksi ADA) sementara lapisan komputasi adalah untuk kontrak pintar pengkomputeran dan kod DApps.

Oleh kerana itu, pasukan dapat mengubah protokol konsensus pada lapisan penyelesaian kapan saja tanpa mengganggu lapisan komputasi dan sebaliknya.

Ada banyak lagi.

Yang unik dari Cardano adalah rancangan jangka panjangnya.

Charles Hoskinson, Ketua Pegawai Eksekutif Cardano, menyatakan bahawa mereka ingin membina sesuatu seperti protokol TCP / IP yang dapat bertahan selama beberapa dekad dan akhirnya menjadikan ekonomi inklusif untuk 3 bilion orang yang kekurangan. Itulah sebabnya begitu banyak penekanan diberikan kepada kajian dan tinjauan rakan sebaya. Saya juga bersetuju dengan pendekatan ini kerana ini adalah kaedah lama untuk membuat produk yang mantap.

Sebenarnya, Charles mengatakan bahawa mereka telah memilih protokol konsensus mereka dengan teliti, yang merupakan bukti protokol kepentingan yang disebut sebagai Ouroboros.

Melalui Ouroboros, masa di Cardano terbahagi kepada zaman (diucapkan “epik”), yang selanjutnya dibahagikan kepada slot yang merupakan jangka masa pendek sekitar 20 saat, dan setiap slot mempunyai pemimpin yang ditentukan. Pemimpin slot boleh mencipta tidak lebih dari satu blok dalam slot yang mereka tetapkan dan oleh itu diberikan dalam bentuk yuran transaksi yang dikumpulkan dalam zaman.

Tetapi pemimpin slot ini diputuskan sesuai dengan kepentingan yang anda miliki dalam sistem. Oleh itu, jika anda mempunyai lebih banyak ADA yang dipertaruhkan dalam sistem, kemungkinan anda menjadi pemimpin slot lebih tinggi.

Dengan cara ini, Cardano memberikan keselamatan dan bukti kerja Bitcoin tetapi dengan cara yang lebih murah dan lebih cekap. Kaedah ini juga menjadikan Cardano jauh lebih pantas di mana seseorang tidak perlu menunggu selama 10 atau lebih minit untuk melakukan transaksi.

Terdapat lebih banyak perkembangan skalabiliti yang akan dilaksanakan oleh Cardano dan kami akan membincangkannya lebih jauh dalam artikel ini.

Pasukan Cardano

Pasukan Cardano

Cardano’s Team juga sangat terdesentralisasi dan diedarkan kerana terdiri daripada minda inspirasi yang berasal dari tiga organisasi yang berbeza, iaitu:

 • Yayasan Cardano: Badan standard bebas yang berpusat di Switzerland dengan tanggungjawab utama untuk menyokong komuniti pengguna Cardano dan bekerjasama dengan pihak berkuasa dalam hal-hal peraturan dan komersial.
 • IOHK [Input Output HongKong]: IOHK adalah syarikat teknologi blockchain yang dibentuk oleh Charles Hoskinson pada tahun 2015 khusus untuk mempromosikan inovasi peer-to-peer untuk menyediakan perkhidmatan kewangan kepada 3 bilion orang di seluruh dunia yang tidak memilikinya. IOHK mempunyai kontrak pengembangan Cardano hingga 2020 dan beberapa pelanggannya yang lain adalah Binance dan Ethereum klasik.
 • Emurg: Ia melabur dalam perniagaan baru dan membantu usaha komersial untuk membina blockchain Cardano.

Pasukan IOHKPasukan IOHK

Jumlah Bekalan Cardano (ADA) & Cap pasaran

Cardano telah berada di pasaran sejak September 2017.

Jumlah bekalan tetap ADA adalah 45,000,000,000 ADA di mana 25,927,070,538 ADA terapung di pasaran.

Dan menurut CoinMarketCap, jumlah penawaran ADA yang beredar adalah 25,927,070,538 ADA, dan harga semasa setiap unit adalah $ 0,28. Itu bernilai sekitar $ 7.4 bilion (pada masa menulis artikel ini).

Cara Membeli Cryptocurrency Cardano (ADA)

Projek Cardano semakin popular dan dengan itu pertukaran perdagangan cryptocurrency Cardano juga meningkat. Beberapa pertukaran di mana seseorang dapat membeli / menjual cryptocurrency Cardano adalah:

 • Binance: Pasangan yang disokong adalah ADA / BTC, ADA / ETH, ADA / BNB, ADA / USDT
 • Huobi: Pasangan yang disokong adalah ADA / BTC, ADA / ETH, ADA / USDT
 • Gate.io: Pasangan yang disokong adalah ADA / BTC, ADA / USDT
 • Bittrex: Pasangan yang disokong adalah ADA / BTC, ADA / ETH, ADA / USDT
 • Bithumb: Pasangan yang disokong adalah ADA / KRW

Pembelian ADA untuk mata wang fiat seperti USD, EUR dll tidak mungkin dilakukan sekarang tetapi dengan populariti Cardano, anda boleh menjangkakan pasangan seperti itu dalam masa terdekat.

Dompet Cardano (ADA)

Cardano bukan token ERC20. Sebagai gantinya, ia mempunyai blockchain tersendiri dari awal dan oleh itu mempunyai dompet yang sama sekali berbeza yang dikembangkan oleh pasukan Cardano.

Satu-satunya dompet yang layak dan popular untuk Cardano sekarang adalah dompet Daedalus, yang merupakan pelanggan desktop untuk menyimpan, mengirim, dan menerima Cardano.

 • Dompet Desktop: Dompet Daedalus (Tingkap & Mac)
 • Dompet Mudah Alih: Dompet Infinito (Aplikasi Android| aplikasi iOS)
 • Dompet Perkakasan: Tidak lama lagi, anda harus mengharapkan Ledger Nano S menyokong Cardano kerana ia sedang berjalan.

Lihat apa yang saya dapati di sini: https://t.co/oZ3ku32X0T

– Charles Hoskinson (@IOHK_Charles) 24 April 2018

Peta Masa Depan dan Hala Tuju Cardano

Cardano memberi tumpuan untuk menyelesaikan 4 masalah kritikal yang dihadapi oleh rantaian blok dunia hari ini dan semua itu di satu tempat:

 • Skalabiliti
 • Kebolehoperasian
 • Kelestarian
 • Pemerintahan

Percaya atau tidak, ia adalah projek yang sangat bercita-cita tinggi dan juga projek yang kompleks.

Itulah sebabnya mereka tidak mempunyai tarikh akhir atau tarikh keras untuk pencapaian mereka dalam peta jalan. Tetapi mereka peta jalan dipotong menjadi 5 tonggak penting, iaitu:

 1. Byron
 2. Shelley
 3. Goguen
 4. Basho
 5. Voltaire

Cardano kini dalam fasa pengembangan awal dan sedang melengkapkan Byron. Bersamaan dengan itu, persiapan pelancaran jaring ujian Shelley juga sedang dijalankan.

Goguen akan dijaga dan akan melaksanakan rangkaian sampingan untuk skalabiliti dan kontrak pintar juga.

Kemas kini mulai 1/10/2018: Kami kini berada di Byron, fasa bootstrap, di mana kami membuat penambahbaikan. Ini termasuk pada kod, misalnya di backend dompet, dan debugging. Kami akan memperbaiki reka bentuk Daedalus dan menjadikan integrasi melalui API kepada pihak ketiga menjadi lebih mudah. Kami kemudian akan bergerak dari Byron ke Shelley, di mana rangkaian menjadi terdesentralisasi. Selama 18 bulan akan datang, kerja akan dilakukan yang menyumbang kepada kestabilan, interoperabilitas, dan pemerintahan. Sepanjang pembangunan, protokol Cardano akan meningkat dalam kerumitan, saling bergantung dan menggunakan lebih banyak primitif kriptografi eksotik. (Sumber)

Anda melihat betapa teliti pasukan Cardano bergerak maju. Tetapi ada yang berpendapat bahawa ia berlaku pada kadar siput. Saya setuju, tetapi memandangkan mereka mengikuti proses kajian pertama dan kajian rakan sebaya, kepantasan seperti ini diharapkan.

Juga, apabila anda fokus membuat protokol yang dapat bertahan selama beberapa dekad, anda memerlukan perancangan yang sangat teliti.

Sebaliknya, Cardano ditulis dalam Bahasa Haskell dan terdapat sedikit kekurangan pemaju Haskell di seluruh dunia dan itu juga merupakan salah satu sebab perkembangannya yang perlahan.

Tetapi saya bimbang walaupun selesai, kontrak pintar dan pengembangan DApps memerlukan pengetahuan mengenai Plutus bahasa pengaturcaraan. Ini dapat menjadi kurva pembelajaran yang besar sekaligus menghalangi penerapan Cardano.

Oleh kerana itu, adalah lebih awal untuk memutuskan sekarang kerana Cardano akan memerlukan satu tahun atau lebih untuk pembangunannya yang lengkap dan perkara-perkara seperti itu hanya akan menjadi lebih jelas setelah perkembangannya selesai..

Itu sahaja dari saya dalam rangkuman pengenalan Cryptocurrency Cardano ini.

Sekiranya anda merasakan catatan ini bermaklumat, silakan kongsi dengan rakan dan peminat crypto anda!

Sumber Rasmi:

Berikut adalah beberapa artikel pilihan lain untuk anda baca seterusnya:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me