Dalam kriptosfera, mereka mengatakan hanya mereka yang akhirnya dapat menganalisis pasaran atau peniaga hari boleh menjana wang. Tetapi itu tidak benar!!

Di cryptosfera, terdapat beberapa cara untuk menjana keuntungan dan menjana sejumlah wang. Dan yang terbaik ialah anda dapat memilih cara terbaik yang sesuai untuk anda dan dengan itu dapat menyesuaikan nisbah ganjaran / risiko anda.

Salah satu cara penghasilan di cryptosfera adalah dengan menjalankan a masternode, tetapi sebelum saya memberitahu anda bagaimana untuk melakukan itu, anda mesti terlebih dahulu memahami apa itu masternode.

Apa Itu Masternode?

Masternode hanyalah node penuh cryptocurrency atau dompet komputer yang menyimpan salinan penuh blockchain dalam masa nyata, seperti yang anda ada Nod penuh Bitcoin dan sentiasa bangun & berlari.

Tetapi masternode sangat berbeza dari segi fungsi daripada nod biasa.

Mereka berbeza kerana mereka melakukan beberapa fungsi lain selain hanya menjaga blockchain penuh dan menyampaikan blok / transaksi seperti nod penuh di Bitcoin / Litcoin.

Beberapa fungsi khas yang dilakukan oleh nod ini adalah:

 • Meningkatkan privasi transaksi
 • Melakukan transaksi segera
 • Mengambil bahagian dalam pemerintahan dan pengundian
 • Dayakan sistem penganggaran dan perbendaharaan di cryptos

Masternode ini tidak berdiri sendiri tetapi selalu berkomunikasi dengan nod lain untuk membuat rangkaian yang terdesentralisasi dan sering disebut dalam bentuk pendek sebagai MN.

Catatan: Kebanyakan masternode melakukan tugas yang saya senaraikan di atas tetapi ia sedikit berbeza dari cryptocurrency ke cryptocurrency bergantung kepada bagaimana masternode telah dilaksanakan. Tetapi kurang lebih mereka menjalankan fungsi ini dalam cryptocurrency.

Apa yang diperlukan untuk menjalankan Masternode?

Sama seperti nod penuh dalam cryptocurrency, masternode boleh dijalankan oleh sesiapa sahaja. Namun, ada penghalang masuk untuk memastikan sistem tidak berbahaya. Halangan masuk adalah apa yang perlu dilakukan atau dijamin oleh unit tertentu dari cryptocurrency tertentu untuk menjalankan masternode.

Ini dilakukan untuk memastikan bahawa pemilik masternode tidak menipu atau merosakkan sistem dan yang terbaik adalah dengan meletakkan penghalang kemasukan ini di mana pengendali masternode mempunyai sesuatu yang dipertaruhkan dalam keseluruhan permainan.

Oleh itu, kemungkinan besar pengendali masternode akan menipu kerana dia mempunyai kepentingan dalam menjalankan keseluruhan sistem dan walaupun dia memilih untuk melakukannya, dia akan dihukum dalam bentuk penurunan nilai HODLings mereka sendiri.

Sekarang setelah anda memahami konsep masternode, mari kita lihat semua perkara yang diperlukan untuk menyiapkannya:

 • Seseorang memerlukan jumlah minimum syiling crypto tertentu. (Untuk DASH MN anda memerlukan 1000 unit DASH dan untuk PIVX MN anda memerlukan 10,000 unit PIVX) Oleh itu, jumlah minimum ini berbeza dari crypto hingga crypto
 • Seseorang memerlukan VPS atau pelayan untuk menghoskan dompet itu selama 24 x 7
 • Seseorang memerlukan alamat IP khusus untuk itu
 • Seseorang memerlukan sedikit ruang simpanan untuk menyelamatkan blockchain

Ini adalah syarat yang hampir sama untuk setiap cryptocurrency masternode.

Sekarang saya tahu ada yang mungkin anda fikirkan bahawa untuk memenuhi semua prasyarat di atas yang perlu dibelanjakan oleh seseorang, jadi bagaimana seseorang akan memperoleh?

Betul betul! Dan ini membawa saya ke bahagian seterusnya dalam penulisan ini yang memberikan kejelasan lebih lanjut mengenai topik ini.

Bagaimana Masternodes Berguna Untuk Pelabur Cryptocoin?

Masternode sangat berguna untuk pelabur crypto kerana menjalankan masternode anda diberi insentif. Pertimbangkan sama seperti memperoleh faedah bulanan atau mingguan pada pegangan crypto anda.

Mata wang kripto yang berbeza mempunyai model insentif yang berbeza di mana pengendali MN dapat memperoleh pendapatan bulanan atau mingguan. Saya memanggilnya pendapatan pasif pintar.

Sekiranya anda dilaburkan dalam cryptocurrency yang membolehkan anda menjalankan masternode, anda mesti meneroka pilihan menjana pendapatan tersebut.

Perkara lain yang perlu difahami di sini ialah anda harus memilih mata wang yang tepat untuk pelaburan jika anda hanya melabur untuk menjalankan masternode. Anda harus membandingkan peratusan hasil dengan pelaburan. Pendek kata, anda harus mengira ROI anda dengan bijak.

Setakat ini, terdapat banyak crypto di luar sana yang membolehkan anda menjalankan masternode tetapi tidak semuanya layak dijalankan kerana insentif yang sedikit yang mereka berikan.

Apa itu Seterusnya?

Saya tahu perkara seterusnya yang anda ingin saya bicarakan ialah cryptos mana yang harus dipilih untuk menjalankan masternode atau sebilangan daripada anda juga ingin tahu bagaimana mengenal pasti apakah crypto yang mana seseorang telah melabur membolehkan menjalankan masternode.

Bagi orang yang mempunyai pertanyaan seperti itu, terdapat beberapa pautan di mana anda boleh memeriksa sama ada crypto anda membolehkan anda menjadi tuan rumah MN atau tidak.

Dan yang lain, saya meminta mereka untuk terus mengikuti CoinSutra kerana saya sedang menyiapkan senarai syiling masternode yang menguntungkan yang akan saya kongsikan tidak lama lagi.

Kini tiba masanya untuk mendengar daripada anda: Kripto mana yang anda laburkan? Adakah anda sudah menjalankan masternode? Beritahu kami komen anda & pengalaman menjalankan MN jika anda sudah melakukannya.

Sekiranya anda menjumpai catatan ini, sila kongsi dengan rangkaian anda!

Berikut adalah beberapa artikel terpilih yang harus anda baca seterusnya:

 • 5 Cara Paling Popular Untuk Mendapat Bitcoin
 • 7 Cryptocurrency Proof Of Stake (POS) yang Menguntungkan
 • 5 Cara Paling Popular Untuk Mendapat Bitcoin
 • 5 Laman Web Teratas Untuk Membeli Ripple (XRP)
 • Masa Depan Dogecoin: Adakah bernilai pelaburan?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me