Blockchain untuk Industri Muzik

Blockchain untuk rantaian bekalan, Blockchain untuk KYC, Blockchain untuk permainan!!

Anda akan mendengar tentang pelbagai jenis aplikasi yang dikembangkan mengikut industri menggunakan teknologi blockchain. Tetapi pernahkah anda terfikir mengapa ia berlaku?

Nah, jawapannya terletak pada definisi blockchain itu sendiri.

Blockchain, jika sederhana, adalah bentuk pangkalan data yang tidak berpusat.

Pangkalan data yang tidak terpusat nampaknya mengejutkan bagi banyak orang tetapi ada di sini untuk kekal.

Blockchain adalah senarai rekod yang terus berkembang, disebut blok, yang dihubungkan dan diamankan menggunakan kriptografi. Setiap blok biasanya mengandungi hash kriptografi dari blok sebelumnya, cap waktu dan data transaksi. Dengan reka bentuk, blockchain sememangnya tahan terhadap pengubahsuaian data. Ia adalah buku besar terbuka, diedarkan, terdesentralisasi yang dapat merekod transaksi antara dua pihak dengan cekap dan dapat disahkan dan kekal. (Wikipedia)

Saya telah membahas secara terperinci asas-asas blockchain di CoinSutra. Inilah Panduan Terbaik untuk Memahami Apa Itu “Blockchain” & Bagaimana ia berfungsi.

Dengan memanfaatkan ciri serupa teknologi blockchain, industri muzik juga berusaha memperbaiki masalahnya.

Melalui artikel ini, saya berhasrat untuk menyampaikan mesej bagaimana blockchain diterapkan pada industri muzik.

Blockchain Untuk Industri Muzik Dalam Membuat…

Industri muzik, kerana sifat produksi dan pengedaran yang berpusat dan dimediasi, menderita terutamanya melalui isu-isu berikut:

  • Pembajakan Rekod Digital
  • Pengurusan Hak yang Tidak Betul
  • Pengurusan Royalti yang rumit
  • Kelewatan Ganjaran Kepada Artis dan lain-lain …

Selain itu, ironinya walaupun terdapat rekod digital, para seniman tidak dapat memperoleh data masa nyata untuk produksi mereka yang sebaliknya akan membantu mereka meningkatkan dan memperkuat usaha pemasaran mereka.

Dan anda tahu ada masalah apabila pandangan utama seperti itu tidak tersedia walaupun industri dalam talian & digital.

Tetapi secara dalam talian atau digital tidak menyelesaikan masalah sendiri kerana masalah utamanya ialah platform atau jenama digital yang berbeza di mana penyebaran muzik yang sebenarnya berlaku seperti silo maklumat yang tidak bercakap antara satu sama lain.

Contohnya, walaupun seorang artis menjual muziknya di Muzik Song, Muzik Apple, dan Muzik Google Play, mereka tidak mendapat gambaran sebenar mengenai apa yang berlaku secara digital ke produk mereka. Mereka tidak mempunyai pandangan yang dapat disimpulkan. Itulah sebabnya, apabila anda mempunyai pangkalan data seperti blockchain menjadi mudah untuk membuat pandangan yang konklusif.

Dan ada banyak lagi:

Rumah pengeluaran dan pengedaran ini yang bertindak sebagai ejen mengambil sejumlah besar dari pendapatan produk muzik yang sebenarnya dan sangat kurang diteruskan kepada artis sebenar.

Dalam beberapa senario, ganjaran ini serendah 10-20% untuk artis dan boleh mengambil masa hingga 2-3 tahun untuk benar-benar mencapai akaun bank artis.

Masalah ini dapat diselesaikan dengan kontrak pintar autonomi yang dihoskan di blockchain yang membayar para artis di tempat penjualan itu sendiri dalam masa beberapa minit.

Beberapa syarikat permulaan telah mula melakukan ini. (Kami akan membincangkannya lebih lanjut dalam artikel).

Selain itu, masalah cetak rompak menurunkan penjualan keseluruhan rekod muzik yang mengakibatkan kerugian kepada penciptanya. Ini kerana rumah berlabel ini tidak cukup cekap untuk mencegah berlakunya cetak rompak.

Tetapi dengan platform penyimpanan awan berasaskan blockchain, masalahnya juga dapat diselesaikan di mana rekod sebenar dipecah menjadi banyak bahagian dan disimpan dengan cara yang diedarkan.

Dan yang baik adalah, ini dapat dipasang kembali berdasarkan permintaan atas permintaan berbayar dari pengguna.

Masalah terakhir yang paling rumit ialah pengurusan hak juga dapat diselesaikan dengan blockchain.

Dan melalui ini, pengurusan dan pengagihan royalti di antara pelbagai entiti seperti komposer, penerbit, penerbit, dan penyanyi dapat dilakukan dengan cara yang berkesan.

Blockchain Untuk Muzik & Lagi …

Secara selari, permulaan blockchain yang berpusatkan muzik meningkat dengan sangat pantas dan ruang cryptocurrency telah mengembangkan beberapa rantaian pengurusan muzik sekarang untuk pelbagai kegunaan, antaranya adalah:

Oleh itu, kita harus memahami hakikat bahawa blockchain mungkin tidak dapat menyelesaikan semua masalah industri muzik tetapi ia adalah alternatif yang sangat kuat untuk memperbaiki beberapa titik geseran lama.

Sekiranya para artis dibayar dengan baik dan tidak perlu risau tentang aspek kewangan, mereka akan terdorong untuk menghasilkan kandungan yang lebih baik untuk penyokong mereka.

Dan aspek blockchain ini telah diakui oleh sebilangan artis di seluruh dunia yang telah mula melancarkan muzik mereka di blockchain. Beberapa contohnya adalah:

Untuk menambahnya, Pitbull, rapper Amerika yang terkenal, baru-baru ini memahami betapa pentingnya blockchain untuk industri muzik dan telah menulis tweet mengenai Cabaran muzik blockchain Smakathon-A untuk para pembangun menyelesaikan masalah industri muzik.

Sudah tiba masanya untuk perubahan besar dalam industri muzik! Pembangun blockchain, kami memerlukan bantuan anda untuk memperkasakan artis di seluruh dunia.

Ketahui lebih lanjut di https://t.co/pPfBjux1g4#emergeamericas #openzeppelin #smackathon https://t.co/G2jqnpBLJJ

– Pitbull (@pitbull) 25 April 2018

Itu sahaja dari saya dalam artikel ini tetapi nantikan CoinSutra untuk mendapatkan lebih banyak maklumat berkaitan blockchain dan cryptocurrency kerana kami akan merangkumi beberapa projek blockchain yang baik yang berkaitan dengan industri muzik tidak lama lagi.

Semoga anda menikmati penulisan ini. Sekiranya anda melakukannya, kongsikan kepada rakan dan keluarga anda.

Bacaan yang dicadangkan lebih lanjut dari CoinSutra:

  • GameCredits: Semua Perkara Yang Perlu Diketahui oleh Pemula
  • Neblio Cryptocurrency: Semua yang Perlu Anda Ketahui
  • Blockchain Percuma Teratas & Kursus / Pensijilan Cryptocurrency
  • Cryptocurrency Berasaskan Permainan Terbaik Untuk Melabur Pada Tahun Ini
  • Ingin Membeli Monero / XMR? Inilah 5 Laman Teratas Untuk Anda

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me