Η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων δεν είναι καινούργιο, ειδικά μετά το κλείσιμο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα κρυπτογράφησης. Ωστόσο, μια πρόσφατη κατάθεση πτώχευσης από την Cobinhood έθεσε κάποια φρύδια και αυτό και για λάθος λόγους. Η κατάθεση πτώχευσης ήρθε ως έκπληξη για πολλούς. Δεν ήταν μυστικό ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, αλλά η εταιρεία υποστήριξε ότι βρισκόταν σε αναδιάρθρωση. Υπήρξε η συζήτηση για την απόλυση προσωπικού και άλλα μέτρα οικονομικής αυστηρότητας, αλλά δεν αναφέρθηκε πτώχευση. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι η ανταλλαγή μόλις συγκέντρωσε με επιτυχία 3,5 εκατομμύρια δολάρια με την ολοκλήρωση του Dexon ICO τον περασμένο μήνα, πολλοί στη βιομηχανία υποπτεύονται μια απάτη εξόδου.

Πιθανή απάτη εξόδου

Αυτού του είδους οι απάτες συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι κάτι νέο. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν σημαντικά περιστατικά που αφορούσαν απάτες εξόδου από τον Νοέμβριο του 2017. Μια απάτη εξόδου είναι μια δόλια πρακτική από ανήθικους υποστηρικτές κρυπτογράφησης που εξαφανίζονται με χρήματα των επενδυτών κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα ICO. Η πρώτη από μια τέτοια εκδήλωση, μια εκκίνηση που ονομάζεται Confido εξαφανίστηκε μέσα σε μια μέρα μετά τη συλλογή 175.000 $. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν μέσω της αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO). Όταν ξέσπασε η είδηση ​​της απάτης εξόδου Confido, το ανώτατο όριο αγοράς του κρυπτονομίσματος μειώθηκε στα 70.000 $ από 6 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα. Η απάτη συνήθως περιλαμβάνει μια εταιρεία που συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω ενός ICO και στη συνέχεια αφήνει χωρίς ίχνος, και η ανώνυμη φύση της κρυπτογράφησης και η έλλειψη κανονισμών σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διώξεις τους ανθρώπους πίσω από αυτές τις απάτες. Είναι επίσης αδύνατο, στις περισσότερες περιπτώσεις, να ανακτήσετε τυχόν χρήματα που χάθηκαν.

Σκάνδαλο συντροφιάς

Τα γεγονότα που συνέβησαν στο Cobinhood είχαν όλα τα χαρακτηριστικά μιας απάτης εξόδου. Συγκέντρωσαν χρήματα μέσω ICO και στη συνέχεια ανακοίνωσαν το κλείσιμο. Το Dexon ICO συνέβη τον περασμένο μήνα και είχε συγκεντρώσει με επιτυχία πάνω από 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Τα διακριτικά έπρεπε να ξεκλειδωθούν στις 20 Μαΐου. Αυτό είναι όπου τα πράγματα αρχίζουν να είναι λίγο σκοτεινά, καθώς ακόμη και όταν πλησίαζε η 20η Μαΐου, οι επενδυτές δεν είχαν ακόμη πρόσβαση στο διακριτικό. Ταυτόχρονα, τα διαγράμματα διαπραγμάτευσης έδειξαν μια τεράστια πτώση του διακριτικού, με αποτέλεσμα η τιμή να πέσει κατά 85%. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που επηρέασε σοβαρά το εγγενές νόμισμα Cobinhood (το οποίο σημείωσε επίσης πτώση 50 ποσοστιαίων μονάδων). Στη συνέχεια, το νόμισμα Dexon ανέκτησε κάποια χαμένη αναρρίχηση στο 40% της αρχικής του αξίας. Σε μια ανακοίνωση που έκανε ο ιδρυτής της εταιρείας Wei-Ning Huang μέσω του ομίλου τηλεγράφου Dexon, είπε ότι κανένα από τα tokens που ανήκουν στο ίδρυμα δεν αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ.

Προσέξτε για κόκκινες σημαίες

Είναι δύσκολο να εντοπίσετε μια απάτη ICO, καθώς είναι πολύ εύκολο να το κάνετε να φαίνεται νόμιμο και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι πέφτουν για τέτοιες παγίδες. Υπάρχουν πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Το πρώτο είναι η αξιοπιστία και στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, είναι δύσκολο να μετρηθεί η αξιοπιστία. Οι επισημάνσεις “μου αρέσει”, τα tweets και οι ακόλουθοι μπορούν να αγοραστούν, δημιουργώντας πλαστή αξιοπιστία στο διαδίκτυο Έτσι, πριν βάλετε τα χρήματα που κερδίσατε σε ένα ICO, αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε και να επικυρώσετε την αξιοπιστία των ιδρυτών.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η απόδοση επένδυσης (Return On Investment), ειδικά για τις υπερβολικές προβολές απόδοσης. Το 1% των ημερήσιων αποδόσεων θα μετατρέψει μια αρχική επένδυση 1.000 $ σε απόδοση άνω των 50 εκατομμυρίων $ μέσα σε τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι απλά δεν είναι νόμιμη επένδυση.

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η τεκμηρίωση, κυρίως οι Λευκές Βίβλοι. Ορισμένες από τις Λευκές Βίβλους είναι τόσο αδύναμες ως προς την ουσία που μια μόνο ανάγνωση θα αποκάλυπτε ότι το έργο έχει πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Το τέταρτο και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε σε ένα ICO είναι το επιχειρηματικό μοντέλο. Εάν πρόκειται για ένα προϊόν μόνο για έννοιες, ανύπαρκτο, τότε πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει. Είναι αλήθεια ότι κάποια τεχνολογία νέας εποχής μπορεί να χρειαστεί να σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από το μηδέν, αλλά οι υποστηρικτές που θέλουν να συγκεντρώσουν εκατομμύρια δολάρια πρέπει να αποδείξουν ότι το έργο τους αξίζει να επενδύσουν. Τέλος, οι μεγάλες προσφορές μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι μιας απάτης εξόδου.

Είναι καιρός οι επενδυτές να φροντίζουν τα δικά τους χρήματα. Αυτό οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να εμπίπτουν σε τέτοιες απάτες που έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά συχνή. Μεταξύ άλλων κρυπτογραφικών ανταλλαγών που έχουν σταματήσει να λειτουργούν και όπου η κοινότητα υποπτεύεται ότι είναι απάτες εξόδου είναι το QuadrigaCX και – το πιο πρόσφατο – Cryptopia με έδρα τη Νέα Ζηλανδία. Το Cobinhood δεν έχει ακόμη δώσει στο κοινό μια ακριβή ημερομηνία για το πότε θα σταματήσει να λειτουργεί. Κατά τη στιγμή της σύνταξης, ο ιστότοπος της ανταλλαγής εξακολουθεί να είναι λειτουργικός με τις συναλλαγές να διεξάγονται στην τυπική λειτουργία.

Τιτίβισμα3ΜερίδιοΜερίδιοWhatsApp

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me