Seperti yang baru-baru ini saya tulis mengenai artikel ini, anda harus bertaruh pada bitcoin jika anda ingin mencari pekerjaan dengan gaji tinggi kerana menjadi pemaju blockchain mungkin pengubah permainan anda. Pembangun Blockchain adalah unicorn sebenar sekarang kerana banyak syarikat dan syarikat permulaan mencari kepakaran ini, tetapi hanya beberapa orang di dunia yang bekerja dalam bidang ini.

Alat Pembangun Blockchain Terbaik

Yang mengatakan, saya ingin menunjukkan kepada anda alat pembangun blockchain terbaik yang harus anda pertimbangkan jika anda sudah mula bekerja di persekitaran ini atau jika anda seorang pemula. Orang dalam komuniti berpendapat bahawa blockchain akan mengganggu industri apa pun, seperti apa yang berlaku dengan Internet kembali pada tahun 90-an. Tetapi, bagaimana ia dapat digunakan untuk membina apa yang disebut dapps (aplikasi terdesentralisasi)?

Blockchain bukan sahaja rangkaian untuk transaksi dan penyimpanan nilai, tetapi juga dapat melaksanakan program. Sebilangan blockchain dapat memuat program, yang disebut kontrak pintar, seperti dalam rantai ethereum. Kontrak pintar dapat didefinisikan sebagai janji bahawa pihak yang menandatangani bersetuju dengan syarat-syarat tertentu yang tertulis pada kontrak itu sendiri. Contohnya, jika anda ingin menyewa apartmen, peminjam mungkin meminta anda membayar deposit sebelum anda berpindah.

Daripada bergantung pada notari dan bank, anda berdua boleh menulis dan menandatangani kontrak pintar yang menetapkan syarat-syarat sewa dan deposit yang berkaitan. Sekiranya beberapa syarat tidak dipatuhi, wang tersebut akan dikembalikan kepada pemilik yang sah tanpa memerlukan campur tangan peguam.

Sebenarnya, kontrak pintar membolehkan anda mengelakkan campur tangan bank, peguam, dan mana-mana mahkamah. Tulis sahaja program yang menentukan berapa banyak wang yang harus dipindahkan sebagai tindak balas untuk memenuhi syarat tertentu.

Senarai Alat Pembangun Blockchain Terbaik

Rangkaian blok yang terdesentralisasi dan awam

Rantai blok berpotensi menghilangkan semua perantara yang diperlukan untuk membina kepercayaan.

Sudah tentu, anda tidak perlu membina blockchain anda sendiri, tetapi anda akan dapat menggunakan rangkaian yang sudah ada seperti Bitcoin, Ethereum atau Hyperledger. Bitcoin dan Ethereum keduanya terdesentralisasi, sumber terbuka dan rantai awam, sementara Hyperledger adalah sumber peribadi – tetapi juga sumber terbuka – yang dibuat oleh Linux Foundation. Sudah tentu, mereka cukup berbeza, dan kita harus mengatakan bahawa Bitcoin bukanlah pilihan yang baik untuk membangun dapps kerana ia dirancang untuk transaksi peer-to-peer dan bukan untuk tugas ini.

Oleh itu, mari kita lihat alat yang paling berguna untuk pembangun blockchain, baik untuk bitcoin dan ethereum.

Blockchain Testnet

Sekiranya anda adalah pembangun blockchain, sama ada anda ingin membuat dapp baru menggunakan Ethereum atau rantai lain, anda harus menggunakan testnet yang berkaitan atau sistem yang berfungsi sebagai pengganti blockchain sebenar yang anda ingin gunakan untuk dapp yang sebenarnya.

BaaS: blockchain sebagai perkhidmatan oleh Microsoft

Microsoft Azure mencipta apa yang disebut BaaS, atau Blockchain sebagai perkhidmatan, alat yang berguna untuk pembangun untuk membina dapp dalam persekitaran yang selamat dan lebih murah yang menyokong beberapa rantai, termasuk MultiChain, Eris, Storj, dan Augur. BaaS dicipta dengan tujuan utama untuk mengaktifkan keupayaan backend yang diperlukan oleh penyelesaian blockchain, jadi anda boleh melancarkan blockchain hanya dengan beberapa klik, dan bukannya membuat sendiri di Azure.

Kabus

Untuk pembangun ethereum, anda boleh menggunakan Mist bukan sahaja untuk menyimpan Ether atau menghantar transaksi tetapi juga menggunakan kontrak pintar. Anda boleh menggunakan aplikasi Mist asli untuk mengembangkan dapps anda di blockchain ethereum atau di testnetnya. Anda hanya perlu mendapatkan Mist dan mula menggunakan penyemak imbas. Sudah tentu, untuk melaksanakan kontrak pintar anda sendiri, anda perlu menghabiskan sejumlah Ether, sebagai bahan bakar untuk menjalankannya di rangkaian ethereum. Ether, sebenarnya, seperti elektrik yang menjadikan ethereum tetap hidup.

API Coinbase

API Coinbases membolehkan pembangun blockchain untuk membina aplikasi bitcoin baru dengan mudah dan menggabungkan bitcoin ke dalam aplikasi yang sudah ada. Sistem ini membolehkan pelbagai keupayaan dari mengumpulkan data hanya baca hingga membina sesuatu yang sangat baru. Juga, API Coinbase menyediakan sistem untuk membuat dompet dan alamat bitcoin, membeli, menjual, menghantar dan menerima bitcoin di seluruh dunia, dan mereka menawarkan beberapa perpustakaan pelanggan dan SDK mudah alih yang cukup berguna untuk pembangun.

Tierion

Ia memungkinkan untuk membuat pangkalan data yang dapat disahkan untuk sebarang data atau proses pada blockchain bitcoin dengan menawarkan alat pembangun & API untuk menambahkan data ke lejar diedarkan. Tierior juga telah mengembangkan standard terbuka yang disebut ChainPoint untuk merakam data dan menghasilkan penerimaan yang mengandungi semua maklumat yang diperlukan untuk mengesahkan data tanpa bergantung pada perantara.

Menaiki

Ini adalah kerangka pembangun untuk ethereum dapps, jadi ini bermaksud bahawa ia membolehkan anda mengembangkan dan menggunakan dapps dengan mudah, atau aplikasi html5 tanpa pelayan yang menggunakan teknologi terdesentralisasi. Embark membolehkan anda membuat kontrak pintar baru dan menjadikannya tersedia dalam kod JS. Juga, ia memperhatikan perubahan, dan jika anda mengemas kini kontrak, Embark akan secara automatik mengubah kontrak dan dapp yang berkaitan dengannya.

Ether Scripter

Ini adalah alat yang membantu anda menulis skrip (atau kod) kontrak pintar anda. Ini adalah platform yang mesra pengguna yang dibuat pada tahun 2014. Pada masa ini, ia hanya dapat digunakan dengan bahasa pengaturcaraan Serpent.

Penyelesaian

Solc adalah Penyusun Kelembapan (Soliditi adalah bahasa pengaturcaraan untuk menulis kod pada rantai Ethereum). Sebilangan besar nod ethereum secara semula jadi merangkumi pelaksanaan solc, tetapi juga dikemas sebagai modul mandiri untuk penyusunan luar talian. Oleh itu, anda boleh memutuskan untuk menggunakan web3.eth.compile.solidity untuk menyusun fail Solidity anda menggunakan nod anda, atau anda boleh mula menggunakan solc.compile yang tidak bergantung pada sebarang nod luaran.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me